Keratokonusi


  • Shkaqet e keratokonit
  • Klasifikimi i keratokonit
  • Simptomet e keratokonit
  • Diagnoza e keratokonit
  • Trajtimi i keratokonit
  • Parashikimi dhe parandalimi i keratokonit

Në oftalmologjisë keratokoni diagnostikuar në 0,01% - 0,6% të rasteve. Sëmundja ndodh me frekuencë të barabartë në mesin e racave të ndryshme dhe të dy gjinitë. Shenjat e para të keratokonit zakonisht ndodh në adoleshencë dhe adoleshencës së hershme dhe pastaj ngadalë duke përparuar. Ndonjëherë keratokoni zhvillohet në një datë të mëvonshme - në 25-30 vjet. Në keratokoni ndryshon strukturën dhe formën e kornea, ajo bëhet më e hollë dhe të deformuara nga tipi kon që çojnë në zhvillimin e miopi dhe astigmatizëm gabuar. Keratokonusi zakonisht bilateral dhe asimetrike.

Shkaqet e keratokonit

Etiologji e keratokonit mbetet e diskutueshme. Në studimin e shkaqeve të degjenerimit corneal vënë përpara disa hipoteza - gjenetik, endokrine, metabolike, imunologjike, etj Në shkencën moderne, një numër në rritje i përkrahësve të bëhet teori i trashëguar metabolike e keratokonit. Kjo teori lidh ndryshimet pamjen me fermentopathy trashëguar corneal që mund të aktivizohet gjatë operacionit endokrin nën ndikimin e çrregullimeve imunologjike, sëmundjet e zakonshme, dhe kështu me radhë. D.


Ndërsa studime kanë gjetur një lidhje reciproke në mes keratokonit dhe astmës, ekzemë, ethe hay, dermatit atopic, duke marrë kortikosteroidet, sëmundja Addison, kornea microtraumas, retinopati të pigmenteve, keratoconjunctivitis, Keratitis traumatik ose viral, amaurosis kongjenitale Leber, sindromi Down, sindromi Marfan dhe të tjerët. Sëmundjet. Ka efekte negative në rrezet e kornea UV, pluhur në ajër, rrezatimit.

Në vitet e fundit, për shkak të përhapur Eksymerlazernaya vizion korrigjim (LASIK), rrit incidenca e rasteve iatrogjenike keratoektaziy dhe të ndërlidhura më tej keratokoni.

Në korne Keratokonusi janë të deformuara në ndryshime të shumta biokimike; reduktuar përmbajtjen e kolagjenit, përqendrimit keratin sulfate, ulur totale proteina dhe jo proteina strukturat rrit numrin rrit kollahenoliticheskaya dhe zhelatinoliticheskaya veprimtarinë e lidhur me mungesën e enzimeve dhe frenuesit proteinase. Si rezultat i aktivitetit antioxidant në korne destruktive formë aldehide dhe / ose ieroksinitrity.

Besohet se procesi i degjenerimit të kornesë fillon në qelizat basal e epitelit corneal ose në tranzicionin e saj drejt stroma. Dobësia e epitelit kornesë dhe stroma e kornesë është i shoqëruar nga një rënie në elasticitet, të rritur ngurtësinë e saj dhe së bashku - i pakthyeshëm shtrihen dhe deformimi konusovydnoe - zhvillimin e keratokonit.

Klasifikimi i keratokonit

Në mekanizmin e dalluar Keratokonusi fillor dhe të mesëm. Zhvillimi i keratokonit mesme në shumicën e rasteve shkaktohet nga shkaqe iatrogjenike (keratektaziya iatrogjenike). Në 95% të rasteve të keratokonit është me dy kalime, 5% - njëanshëm.

Natyra e sëmundjes mund të jetë prohressyruyusche ose stacionare. Në një formë të veçantë studiuesit të identifikojnë Keratokonusi akute.

Një disa opsione skenë e keratokonit; mjedis janë klasifikim më të zakonshme Amsler, ku oftalmopatolohiyi lirimin faza IV. Faza e parë është e karakterizuar nga astigmatizëm keratokoni gabuara, lente korrihiruemyh cilindrike; acuity vizual mund të jetë 1,0-0,5. Astigmatizëm në fazën e dytë dhe të përshtatur, por më e theksuar; acuity vizuale brenda 0,4-0,1. Faza e tretë e keratokonit shoqërohet me hedh lëng dhe zgjatje të kornesë; acuity vizuale reduktohet në 0,12-0,02, korrigjim është e mundur vetëm përmes lenteve të kontaktit të vështira. Në fazën e katërt të shëmtuar keratokoni konik dhe perde të rënda corneal, acuity vizual është 0,02-0,01 dhe nuk mund të jetë e saktë.

Simptomet e keratokonit

Manifestimet e shkaktuara nga kornea Keratokonusi dhe deformimit konike e lidhur me zhvillimin e miopi dhe astigmatizëm gabuar, Grerëzat sëmundje të cilëve përparon vazhdimisht në ndryshim. Kjo të çojë në uljen në rritje të monokulyarnoy dhe Diplopia (vizion të dyfishtë). Ndryshimet ndodhin në një të parë, pastaj një tjetër sy.

Pacienti me keratokonit shpesh të detyruar të kthehet në një okulist për përzgjedhjen e syzet, por naznachaemaya korrigjim spektakël në këto raste është i dobët tolerohet dhe parandalon efektin e saj. Kjo është shpejt prohressyruyusche ulje në mprehtësi vizuale, kështu që e bëri vetëm syzet njeri nuk e sheh si të mirë si gjatë përzgjedhjes së tyre të kohëve të fundit. Me kalimin e kohës, ai bëhet i pamundur për të përdorur lente kontakti të buta për shkak se ata nuk janë ngjitur në korne.

Në pacientin Keratokonusi mund të shihni imazhet multiplanimetric e objekteve, deformimin e letrave kur leximi, halos rreth dritat. Ndonjëherë ka rritur ndjeshmëri dhe acarim konstante sy. Së pari, një sëmundje e shënuar ulje të sumerechno, vizion të përkeqësuar dhe në dritë të mirë. Nuk keni lodhje sy, ndjesi kruajtje dhe ngrohjes. Në fazat e mëvonshme të Keratokonusi deformim konik kornesë dukshme me sy të lirë.

Keratokonusi zakonisht përparon ngadalë mbi 10-15 vjet; 50% e pacientëve mund të ndaluar herët dhe të shkoni në një shlyerje të gjatë. Në 5-7% të rasteve sëmundja është e komplikuar nga keratokonit akute, në të cilin ekziston një e papritur cipë pushim destsemetovoy përballet me humor ujore në shtresa korneale. Klinikisht, edemë keratokoni akute corneal shoqërohet me zhvillimin dhe shfaqjen e dhimbjes. Pas rreth 3 javë të procesit akute më kalon, dhe plagët kornesë janë formuar. Deformim i sipërfaqes së kornesë, si rezultat, mund të reduktohet, dhe disa vizion polipshuvatymetsya.

Diagnoza e keratokonit

Sondazhi fillon me standarde kontrolloni mprehtësisë së të pamurit, e cila zbulon reduktimin e saj në një kohë ose në një tjetër. Kur ju organizoni syzet e kthen rritje të mprehtë në thyerjes asimetrike, nevojën për kalimin nga sferike në lente cilindrike të arrijë mprehtësi pranueshme vizuale, ndryshimet në aksin e lente cilindrike. Refractometry me keratokonit zbulon astigmatizëm dhe miopi të pasakta për shkak të zgjatje të kornesë.

Në sytë Keratokonusi Transillumination është përcaktuar si formë pykë-hije mbi iris. Skiaskopiya me keratokonit zbulon "elastik", "krahut" hijet e shkaktuara nga astigmatizëm pahijshme. Me oftalmometriya përcaktuar deformim karakteristika të kornesë konik - shtrembërim, pushim të karakterizuar dhe shenjat riznorozmirnymy horizontale, në ndryshim këndin ndërmjet meridian kryesore dhe mediat transparente, etj Kur syri është mbajtur ophthalmoscopy.

Informacioni më i saktë në lidhje me parametrat e kornesë në keratokonit nuk merrni me keratopahimetriy dhe fotokeratometriy (keratometry kompjuter). Metoda e fundit e lejon për të vlerësuar rreze torichnost asimetria sjellje e çuditshme dhe të zbuloni deformim konik kornea madje edhe në fazën subklinikisht.

Gjatë syrin biomicroscopy me Keratokonusi definuar strukturore ndryshimeve noninflammatory corneal: daljen në zonën qendrore të stromal mbaresa nervore të hollimit të kornesë qelizat endoteliale të ndryshuar, trazim në membranën Bowman, trashje, çarje, prishet destsemetovoy linja membrana Keratokonusi, etj

Në klinikë të specializuar sy për metodat e zbulimit keratokoni përdorura kompjuter topografi rohovychnoy, tomografi koherenca optik endoteliale corneal mikroskopi.

Trajtimi i keratokonit

Duke pasur parasysh natyrën e rrjedhjes së keratokonit (shpejtësia e përparimit, të tendencës për rikthim) trajtimi mund të diferencuara, jo-kirurgjikale ose kirurgjikale.

Trajtimi konservativ i keratokonit është korrigjim vizion duke përdorur lente poluzhestkoy (qendër - e vështirë në periferi - e butë), e cila dukej e presion kon kornea. Në fazat fillestare, veçanërisht kur Neprohressiruyuschaya në mënyrë të qëndrueshme për keratokonit mund të jetë korrigjim efektiv dhe spektakël. Kurse emëruar vitaminë terapi, terapi indeve, immunomodulators dhe antioksidantë; Pika sy (Oftan-katahrom, Taufon), injeksione subconjunctival dhe parabulbarno ATP emoksypynu. Në fizioterapi Keratokonusi efektiv (magnetike, phonophoresis të tocopherol dhe procedurave të tjera).

Me zhvillimin e keratokonit akute nevojë për ndihmë urgjente: instalacioni në midriatiki sy (mezatona, midriatsila etj), duke vënë fashë të shtrënguar në sy për të parandaluar vrimë corneal.

Relativisht i ri, metodë të mirë-krijuar i trajtimit konservativ të keratokonit është corneal ndër-linkinh që është për të hequr epitelin sipërfaqen e kornesë, kjo zgjidhje futje pikë-pikë riboflavin dhe rrezatim pasues i rrezeve UV. Kjo procedurë lejon për të forcuar kornea, për të rritur rezistencën e saj për të deformimit, të ndaluar zhvillimin ose arritur regres e keratokonit. Pas corneal cross-linkinha është e mundshme konvencionale korrigjim pamje dhe lentet e kontaktit të butë.

Në fazën fillestare të keratokonit me trashësi të mjaftueshme të kornesë mund procedura Eksymerlazernaya (PRK + FTC), e cila lejon astigmatizëm saktë, të përmirësuar mprehtësi vizuale, forcimin shtresat e para të kornesë dhe ngadalësuar keratektaziy përparimit.

Në disa raste, për të reduktuar tendosje përdorur termokeratoplastika kornealny - duke tërhequr në periferi të Coagulators kornese kthyer aplikacionet që ju lejon për të arritur rrafshim kornea.

Në kirurgji Keratokonusi metodë ngulitje unazat korneale përdorur. Stromal (kornea) mori sipërfaqen unazë e kornesë, të normalizohen thyes dhe stabilizimin e kornea.

Kirurgji klasike për keratokonit janë në mënyrë të përsëritur shtresa apo keratoplasty, e cila përfshin heqjen implantimin corneal vet në marrje ryshfeti e saj vend të donatorëve. Keratoplasty shoqëruar nga pothuajse 100% nga marrje ryshfeti pryzhyvlenyyu dhe ju lejon të rregulluar mprehtësinë e 0,9-1,0 rreth 90% të rasteve. Nëpërmjet keratoplasty mund të predprynyatomu edhe në fazat e terminalit të keratokonit.

Parashikimi dhe parandalimi i keratokonit

Në shumicën e rasteve përparojnë ngadalë Keratokonusi progresiv dhe relativisht i favorshëm. Ndonjëherë progresion mund të ndalet dhe të stabilizuar në çdo fazë të keratokonit. Çfarë në jetën e më vonë u ngrit Keratokonusi, e ngadalshme kursin e saj dhe prognozë të saj më të mirë.

Komplikimet patologji mund të zhvillojë Keratokonusi akute, turbullt corneal dhe vrimë. Në periudhën postoperative mund postoperative astigmatizëm shfaq nivel të lartë që kërkon korrigjimin e miqve.

Për të parandaluar mundësinë e keratokonit duhet t'i trajtojnë këto çrregullime që mund të kontribuojnë në deformim të kornesë -. Alergjik, imun, endokrine, inflamatore dhe t E.