Kist Meniscal


  • Simptomet e cysts menisk
  • Diagnoza e cysts menisk
  • Trajtimi i cysts menisk

Menisk kist - një trashësi lëng-mbushur zgavër të menisk. Sëmundja shpesh zhvillon në moshë të re dhe të mesme. Besohet se shkaku i menisk cistike degjenerimi është një ngarkesë konstante të lartë në gju të përbashkët (me punë të rënda fizike apo sportive). Menisk më të prekura të jashtme, të paktën - e brendshme (raporti 5: 1).

Simptomet e cysts menisk

Dhimbje të durueshëm duke pasur në hapësirën e përbashkët, e cila rritet në ngarkesës në të përbashkët gju dhe zhduken vetëm. Në ekzaminim trauma duket i dendur, i dhimbshëm në prekje ënjtje në madhësi 0,5-3 cm në sipërfaqen anësore të përbashkët.


Cysts vogla menisk të vendosura në hapësirën e përbashkët të zhduket në lakimi dhe rishfaqen e papërkulshëm në gju, nganjëherë Preket fëmija. Si formimin e tumorit menisk kist përtej të përbashkët dhe shtrihet në rrugën e rezistencës më të vogël.

Kist menisk jashtëm zakonisht ndodh në tretës mesme të pjesës së jashtme të menisk, të paktën - në para ose qoshe pasme. Kist Meniscal nuk është e lidhur në kapsulë përbashkët, që është nën presion nga një formacion rritje tumori gradualisht thins. Në mënyrë tipike, zgjatje është kthyer nga ligament jashtëm lateral.

Kist bulges brendshme menisk prapa ose përpara ligament brendshëm lateral, rrallë lëshuar përmes ligament trashë.

Jetëgjatë kist menisk shkakton ndryshime degjeneruese në kockë dhe të çon në deformimeve Arthrosis.

Diagnoza e cysts menisk

Në diagnozën e traumave të cysts meniscal ekspozuar në bazë të rezultateve klinike, me ultratinguj arthroscopy gju ose MRI e gju të përbashkët. Kur deformimeve Arthrosis e condyles tibial janë ndryshime karakteristike në radiographs (simptomë-Raubera Tkachenko).

Trajtimi i cysts menisk

Pacienti është e rekomanduar për të reduktuar ngarkesën në gju të përbashkët. Kur sindromi dhimbje painkillers përshkruara dhe droga nonsteroidal anti-inflamator.

Trajtim Definitive e cysts meniscal pamundur pa kirurgji, por largimi i plotë i menisk cistike ndryshuar çon në një zhvillim të shpejtë të deformimeve Arthrosis. Prandaj, operacioni duhet të jetë aq i butë.

Opsioni më i mirë është për të hequr menisk nga arthroscopy endoscopic, që redukton kirurgji trauma dhe për të zvogëluar gjasat e komplikacioneve. Në varësi të vendndodhjes dhe madhësisë së kist kryer një cist autopsisë menisk apo hequr pjesës së dëmtuar të menisk.