Kist vaginal


  • Shkaqet e cysts vaginale
  • Simptomet e cysts vaginale
  • Diagnoza e cysts vaginale
  • Trajtimi i cysts vaginale
  • Parandalimi dhe prognozë milli kockave

Kist vaginal mund të gjendet sipërfaqësisht ose depërtuar në indet dhe të arrijnë fibër okolovlahalischnoy. Size tumoret kistike e vaginës nganjëherë arrin madhësinë e një arre apo një vezë. Formë është e rrumbullakët ose cysts vaginale ovoidnaya, cilësi - butë-ose tuhoelasticheskoy. 

Muret e jashtme cysts prezantoi elementet lidhës indeve të indeve të muskujve; brenda zgavrën është i veshur me cilindrike, prizmatik ose kub epitelit. Cysts Content i qartë (i lëngshëm apo mukoza), të verdhë ose ngjyrë kafe të errët.

Në ditët e sotme cysts gjinekologjisë klinik vaginale zbulon rreth 1-2% të pacientëve, kryesisht në moshë të re. Incidenca e cysts vaginale nga tumoret malinje në praktikën klinike nuk është përshkruar.


Shkaqet e cysts vaginale

Cysts nuk janë të lidhura me tumoret e vërteta të vaginës. Në gjinekologji dallojë (të blera) cysts kongjenitale dhe traumatike vaginë.

Cysts lindura mund të zhvillohet nga embrional apo pjesë të qumështit Muller-së hartnerovyh lëvizje. Cysts se thyer lëvizje hartnerovyh zakonisht janë të vendosura në muret anësore të vaginës në vaults, nganjëherë me tranzicionin në parametralnuklitkovynu. Cysts Kanalet Muller janë të kombinuara shpesh me keqformime të vaginës (atresia vaginal).

Më pak të zakonshme kist vaginale ngulitje formuar nga elemente epiteliale depërtuar indin e trashë në abortin kirurgjik, lëndimet e lindjes, trajtim kirurgjik të fistulat vaginë, duke eliminuar mangësitë dhe dhëmbëza pas lindjes dhe t. E., Për cysts implantimit karakteristike lokalizuara favorizuese në murin e pasmë pjesët më të ulta vaginë.

Simptomet e cysts vaginale

Zakonisht cysts vaginale duhet asimptomatike dhe shpesh janë gjinekolog në rishikimin e planifikuar. Me një sasi e madhe e cysts janë me origjinë ndjesi të trupit të huaj në vaginë, siklet dhe dhimbje gjatë raportit seksual, çrregullime dizuricheskie abuzimit dhe lëvizjeve të zorrëve.

Ulcerat mbulon, infeksion dhe qelbëzim i përmbajtjes kist mund të shoqërohet me belyamy abnormale vaginale, dhimbje në rritje, shenjat e trashje.

Nëse kist vaginal është gjetur në gratë gjatë kujdesit para lindjes, taktikat varet nga madhësia e mbajtjes së arsimit. Madhësia e vogël e kist nuk parandalon lindjen e fëmijës të pavarur, kështu që nuk do të hiqet. Kur cysts gjigante që mbulojnë kanalin e lindjes, mund të bëhet e aspiratës ose heqjen apo dorëzimit të planifikuar nga prerjeje cezariane.

Diagnoza e cysts vaginale

Cysts vaginale janë diagnostikuar me ekzaminime gjinekologjike duke përdorur pasqyra; Keni një vështrim të rrumbullakët ose strukturave zgjatur tuhoelasticheskoy ose qëndrueshmëri myahkoelasticheskoy.

Cysts vaginale dallojnë me lëshimi të vaginës, cystocele, Rectocele, uretrës devertikulamy, nëse është e nevojshme, për diagnozën e përfshirë urologists dhe proctologists.

Para operacionit për të hequr colposcopy kist vaginale kryhet Përveç kësaj, ekzaminimin bakteriologjike dhe mikroskopike të egra. Duke përdorur ultratinguj specifikuar cysts pozicion Lidhur indeve parametrial, rektumit dhe fshikëz.

Trajtimi i cysts vaginale

Cysts asimptomatike vagina madhësia e vogël vetëm kërkojnë të ndjekin-up; zmadhuar ose të manifestuar veten klinikisht cistike formimit subjekt i heqjes kirurgjikale - vyluschivanie nga ind themelor.

Aspiratë birë i përmbajtjes kist zakonisht jep rezultate të përkohshme. Në këtë rast tumorit cistike e vaginës përsëri së shpejti akumulon material të prodhuar nga qelizat epiteliale. Taktika të tilla mund të justifikohet në gratë shtatzëna me cysts gjigant vaginë.

Një metodë e sigurt dhe të butë të hequr cysts vagina është marsupializatsiya - prerje dhe cysts boshe e parashtrimit muret e saj për të mukozës.

Gjatë largimin radikal të murit kist është dissected vaginale mukozës seksion gjatesor; kist vyluschivaetsya topit dhe mënyra më e mprehtë në krevat dhe mukozës imponuar kethutovye seams. Kur vyluschivanie cysts hartnerovyh leviz nga indet themelor për procesin mund të komplikuar me anë të dëmit mur apo fshikëz e zorrës së trashë, sepse këto formimi i sipërm pol shpesh arrijnë thellë në paravahinalnuyu, parametralnuyu paravezikalnuyu dhe fibra. Pra, në qoftë se ju nuk mund të hiqni kist chrezvlahalischnym qasje, të përdorë laparotomy.

Parandalimi dhe prognozë milli kockave

Parandalimin e formimit të cysts lindjes vaginale kërkon siguruar ecurinë normale të shtatzënisë për organet e fetusit dhe bookmarks. Parandalimi i kist traumatike kryhet me kujdes manipulimin vaginale dhe kujdesin e dorëzimit.

Në rast të zbulimit aksidental të cysts asimptomatike vaginale për rritjen e tyre dhe zhvillimin e një vëzhgimi dinamik. Cysts vaginale nuk ndikojnë funksionin menstrual dhe riprodhues. Me prirje drejt cysts të mëdha, paraqitja e simptomave klinike, kurs komplikuar mbajtur arsimin prerje.

Cysts pakompletuara vyluschivanie vaginale apo gjilpërë përmbajtja aspiratë mund të ri-shfaqjes së formimin e tumoreve.