I valvulës pneumatoraks


  • Llojet e valvulare pneumatoraks
  • Shkaqet e valvulare pneumatoraks
  • Simptomet e valvulare pneumatoraks
  • Diagnoza e pneumatoraks valvulare
  • Trajtimi i pneumatoraks valvulare
  • Parashikimi dhe parandalimi i pneumatoraks valvulare

Duke pasur parasysh prania e mesazhit pleural zgavër me mjedisin, për të dalluar në mes të hapura, të mbyllura dhe valvula (valve) pneumatoraks. Në Pneumologji dhe torakale pneumatoraks valvul Kirurgjisë konsiderohet si lloji më i vështirë i patologjisë që të çon në shumë abuzimit jashtëm frymëmarrjes dhe gazit këmbim në mushkëri. Kur pneumatoraks i valvulës, duke rezultuar në formimin e mekanizmit plagë valvulave kanal, ajror në kohën e mbytje hyn në zgavrën pleural, dhe në kohën e tym nuk ka lënë atë, v. Të. Hapja Fistulous mbyllur. Kjo të çojë në një rritje në rritje në gaz në zgavrën pleural me çdo frymëmarrje të njëpasnjëshme, të shoqëruara prohressyruyusche përkeqësimin e pacientit.

Llojet e valvulare pneumatoraks

Në varësi të mekanizmit të formimit të dalluar pneumatoraks brendshme dhe të jashtme valvul.


Kur një pneumatoraks i brendshëm i valvulës zakonisht ndodh dëme të njëkohshme në bronke madh dhe plagë përplasje të mushkërive. Ajri hyn në zgavrën pleural përmes një defekt në pleurë organeve të brendshme. Roli i valvulës gjatë kryerjes përplasje të indeve të mushkërive, inhaling ate lejon ajrin në zgavrën pleural, dhe nxjerr frymë rrugën e gazit për të dalë përsëri në mushkëri.

Shkalla e lartë e manifestim pneumatoraks afër valvul pneumatoraks është i zënë. Ajo karakterizohet nga ajri të lartë të presionit në zgavrën pleural, ndryshim të mprehtë mediastinale në anën e shëndetshme, kollabirovaniem lehtë rritje, të shpejtë të emfizemë nënlëkuror, të frymëmarrjes dhe komplikime kardiovaskulare.

Në pneumatoraks valvulare të jashtëm them në rast se plaga kanal përmes të cilit ajror hyn në mushkëri, sipas mjedisit për shkak të një defekti të pleurë parietal. Në këtë rast valvul janë dëmtuar indet e buta të murit gjoks. Në momentin e frymëzimit plagë edges zgjasë, ajër lirshëm hyn në zgavrën pleural, dhe gjatë tym plagë spadaetsya, nuk e le të ajrit prapa.

Kur i valvulës pneumatoraks zhvillon simptomokomleks patologjike që përcakton peshën e pacientit. Si rezultat i rritjes së presionit intrapleural (kjo është e ashpër pozitiv), dhe off shtrydhur nga fryma dëmtuar lehtë; kjo i bashkohet acarim pleural e mbaresa nervore, të cilat siguron zhvillimin plevropulmonalnogo shoku. Zhvendosja e mediastinum në anën e kundërt është i hemodinamikën qendrore dhe mushkërive kollabirovanie të çojë në dështim akute respiratore.

Shkaqet e valvulare pneumatoraks

Duke pasur parasysh mekanizmat etiologjikë mund të thuhet për plagë (traumatik) dhe valvula spontan pneumatoraks.

Shkaqet e valvulave traumatike pneumatoraks zakonisht është trauma e mbyllur gjoks me këputje të indeve të mushkërive apo lëndim që hyn në thellësi të gjoksit në të cilën ka një të shpejtë "lidhjes" plagë të hapjeve mur gjoks me pauze plagë të vazhdueshme bronke. Për lëndimet e tilla përfshijnë thyerje brinjën goditje me thikë dhe plagë të gjirit, bronket këputje, vrimë e ezofagut apo trupit të huaj bronkial, trake gjatë lëndimit intubation, bie nga aksidentet lartësi dhe të tjera traumatike karakter valvul pneumatoraks është e kombinuar shpesh me gjakderdhje vnutryplevralnoe - hemothorax.

Kur valvul spontan pneumatoraks një hendek ndryshuar pjesë të indeve të mushkërive. Proceset patologjike që kontribuojnë në zhvillimin e pneumatoraks valvulare mund të veprojë tuberkulozin, absces të mushkërive, emfizemë bulloz, pneumoconiosis, fibrozë cistike, këputje spontan të ezofagut dhe të tjerët në zhvillimin e valvulave spontan pneumatoraks tërhequr kollë, stresi fizik, zhytje, duke luajtur instrumente të erës dhe kështu me radhë. D ..

Simptomet e valvulare pneumatoraks

Shkaqet dhe çrregullime komplekse funksionale të përcaktuar natyrën dhe peshën e valvulare pneumatoraks.

Zakonisht pacienti me valvulare pneumatoraks është vlerësuar si jashtëzakonisht e vështirë. Nuk është i durueshëm eksitim; shqiptuar gjoks stabbing dhimbje apo karakter thikat, radiating në teh sup, zgavrën e barkut. Shpejt dyspnea progresive, cianozë, dobësi, humbje e vetëdijes mund të ndodhë. Në një pneumatoraks zënë valvul shënuar ënjtje e venave të qafës dhe venat e gjymtyrëve të sipërme, hapësira zgjerim ndër brinjëve, duke rritur në anën e prekur e gjoksit në vëllim. Takikardi Karakteristike, hipotension, frymëmarrje të shpejtë i cekët.

Për shkak të hapësirës intersticiale në indet e mushkërive të ajrit rrënjë hyn mediastinum, shkon në indin nënlëkuror e fytyrë, qafë, hapësira barkut intermuscular, gjymtyrët - zhvillim pnevmomediastinum dhe emfizemë nënlëkuror. Pacienti tipik me emfizemë nënlëkuror karakterizohet me një fytyrë hënë, rritje të pjesëve të trupit, gulçim nënlëkurës, gjuhës të folur me hundë.

Akumulimi i shpejtë dhe i rëndësishëm i ajrit në zgavrën pleural mund të shkaktojë të mushkërive apo të zemrës dështim dhe vdekje. Nga komplikimet e vona të valvulare pneumatoraks përfshijnë rrjedhje reaktive dhe empyema.

Diagnoza e pneumatoraks valvulare

Për valvulare treshe pneumatoraks patohnomonychna të simptomave fizike, frymëmarrje lehtësuese, tinguj tympanic dhe asnjë zë dridhje. On Ekzaminimi zbuloi vonesë anën e prekur e gjoksit kur merr frymë, zbutjen hapësira ndër brinjëve, emfizemë nënlëkurës.

Radiografi e mushkërive me valvulare pneumatoraks tregon rënie të mushkërive, hijet mediastinale ndryshim në një mënyrë të shëndetshme. Kur pleural përcaktuar lëngun nivelit horizontal në zgavrën pleural.

Dallojnë në mes të një të mbyllur dhe një valvul hapur pneumatoraks lejon birë diagnostike pleural me manometry. Në të vlerës afër pneumatoraks presion intrapleural qëndrueshme, slabootritsatelnoe (-3-1 cm e ujit ..). Me një pneumatoraks hapur shënuar presion luhatjet vnturiplevralnoho afër zeros (-1 deri 1 cm e ujit ..). Rreth valvulës pneumatoraks tha presion të lartë pozitiv në zgavrën pleural me një tendencë të rritet.

Në prani të aspiratës fluide dhe hetimit të kryer të mëtejshëm të rrjedhje pleural në microflora dhe përbërjen qelizore. Duke treguar gazeve të gjakut arterial studim, CBS. Për të përcaktuar vendndodhjen dhe madhësinë e fistula pleural kryer thoracoscopy diagnostike dhe plevroskopiya.

Trajtimi i pneumatoraks valvulare

Një detyrë e hershme për pneumatoraks valvulare është mushkëritë urgjente decompression dhe mediastinum. Për këtë fund ngarkimit është kryer birë transthoracic ose thoracostomy imponimin e kullimit pasiv në Byulau. Vetëm atëherë mund të transportyrov pacient në spital për trajtim të mëtejshëm.

Në mënyrë për të stabilizuar gjendja e pacientit futur analgesics narkotike dhe narkotike, agjentët kardiovaskulare, janë përmirësuar thithjen e oksigjenit, droga emëruar antitussive, antibiotikët.

Detyra më e rëndësishme është trajtimi i pneumatoraks në valvulave të përkthimit mbyllur. Për këtë qëllim, ne vazhdimisht thoracostomy. Ndalimi rrjedhjen e ajrit përmes kullimit sugjeron nënshkrimin zgavrën pleural. Hiq kullimit nga zgavrën pleural kryhet 1-2 ditë pas mushkërive plotë zbutjes, konfirmoi radiographically.

Nëse mushkëritë zbutjes nuk mund të arrihet me anë të operacionit të vogël, bërë trajtimi kirurgjik i valvulare pneumatoraks. Nëse dëmi është bërë thoracotomy mur gjoks dhe suturing defektin plagë. Me kërcënimin e rishfaqja e valvulave spontan pneumatoraks kërkuar trajtim kirurgjik të sëmundjes themelore. Kështu, në varësi të patologjisë mund të bëhet operim të vogël prej sehmentektomiya mushkërive, lobectomy, bilobektomiya, plevrektomiya decortication të mushkërive, dema electrocoagulation, pleurodesis dhe ndërhyrje të tjera.

Parashikimi dhe parandalimi i pneumatoraks valvulare

Komplikimet pneumatoraks i valvulës që ndikojnë në rezultatin e sëmundjes mund të jetë sindromë shoku zhvillimi i mushkërive bronhoplevralnyh fystulamy, pyopnevmotoraksa, dështim kardiopulmonar. Me ofrimin në kohë të të kujdesit të aftë mund të arrijë shërimin.

Parandalimi i pneumatoraks valvulare kërkon përpjekjet për parandalimin e lëndimeve dhe për të identifikuar planifikimin parandalues ​​dhe të trajtimit të pacientëve me patologji pulmonare në mushkëri, kirurg torakal, TB.