Koktsydiomikoz


  • Shkaqet koktsydiomikoz
  • Simptomat koktsydiomikoz
  • Diagnoza koktsydiomikoz
  • Trajtimi koktsydiomikoz

Koktsydiomikoz zakonshme në zonat e stepë dhe shkretëtirë, ajo është endemike, që është i lidhur me kushte të caktuara natyrore, sëmundje. Në Evropë koktsydiomikoz ndodh në raste të izoluara, ndërsa në disa pjesë të SHBA-ve janë manifestime të ndryshme të sëmundjes janë raportuar në 60% të popullsisë.

Shkaqet koktsydiomikoz

Koktsydiomikoz është një sëmundje fungal. Agjent i saj dëshirore - kërpudhat Coccidioides immitis, që zhvillimi ndodh në tokë. Me spore të pluhurit të kërpudhat janë të përhapur nëpër ajër dhe mund të merrni në trup nga mbytje. Infeksioni koktsydiomikoz mundur përmes mbulojnë lëkurën e dëmtuar ose mucous nëpër traktin gastrointestinal nga gëlltitje të sporeve të ushqimeve të kontaminuara. Rastet e infektimit të njeriut nga njerëz të sëmurë ose kafshëve u gjend.


Simptomat koktsydiomikoz

Koktsydiomikoz zhvillon brenda 7-18 ditëve pas infektimit nëpërmjet rrugëve të frymëmarrjes. Pas infeksionit nëpërmjet lëkurës Kjo periudhë është rritur për një muaj ose më shumë. Në shumicën e infektuar (60%) infeksionit primar është asimptomatike. Një e katërta koktsydiomikoz është i infektuar lezione të frymëmarrjes që fillimisht nga rrjedha sipas tipit të SARS-it. Pastaj bashkohet kollë, gulçim dhe dhimbje gjoksi. Në mushkëri ka xhepat e të vogla të inflamacionit - granuloma, të cilat mund të bashkojë, nganjëherë ndikon shumë. Foto klinik korrespondon me bronkit ose pneumoni, në disa raste të zhvilluara pleurit.

Përfshirja e lëkurës në procesin infektiv është zakonisht 1-2 javë pas fillimit të manifestimeve pulmonare. Kur infektimit të lëkurës koktsydiomikoz manifestime të lëkurës ndodhin pa ndryshime mëparshme në sistemin e frymëmarrjes. Më shpesh ndikon në lëkurën e gjymtyrë, kokë dhe qafë. Rash ka karakterin e një eritemë me gunga dhe pamjen e lëkurës të shkaktuara nga infiltrate inflamatore të vogla. Formacioni i mundshëm i abscese në lëkurë dhe paraqitja e elementeve me gunga dhe ulcerative. Pas hapjes se infiltrateve lëkurore janë ulcerat, fund i cili është i mbuluar vehetatsyyamy. Epiteliziruyas, ulcerat lënë plagët yjor. I nxituar mund të shoqërohet me dhimbje koktsydiomikozi dhe ënjtje në nyje.

Koktsydiomikoz zhvillimi i rrezikshëm i formës septik (përgjithësuar) të sëmundjes, në të cilën infeksion përmes enëve të gjakut mund të përhapet në çdo organ në atë për të formuar granuloma fungale. Granuloma priren të purulent shkrirjes sepse përgjithësuar formë koktsydiomikoz rrjedh shumë të vështirë me dehje të rënda dhe mund të jetë fatale. Më i rrezikshëm i infeksionit në membranën dhe thelbin e zhvillimit të trurit të abscese dhe meningjitit purulent.

Pas disa vite ose muaj pas koktsydiomikoz akute mund të jenë koktsydiomikoz e mesme, e cila karakterizohet me rrjedhën e rëndë progresive e lezioneve obshirnymy të indeve të mushkërive, brinjë dhe rruaza, si dhe formimin e infiltrate në bark.

Diagnoza koktsydiomikoz

Patogjen koktsydiomikoz mund të gjenden në mikroskopi egra posaçërisht me njolla të marra nga pështymë, sekrecione të lëkurës elementeve larmë pleural ose lëngun e përbashkët. Për të konfirmuar koktsydiomikoz dhe përcaktues sensibilitet të drogës antifungal kapi sekrecionet apo pështymë.

Për serologjike përdorimit diagnozë koktsydiomikoz e fiksimit dhurata antigjenit specifik (RAC). Kryerja e testeve me aplikimin për koktsidioidina lëkurës. Shënim, megjithatë, se testet pozitive të lëkurës për disa vite pas vuajtje koktsydiomikoz.

Nëse koktsydiomikoz ndodh me lezione të frymëmarrjes, mushkërive X-rrezet atëherë përcaktohet vatra e pneumonia apo abscese. Kur simptomat e meningjitit prodhuar birë lyumbalnuyu ndjekur nga një studim i lëngut cerebrospinal. Sipas dëshmisë të kryer birë të përbashkët ose shponi pleural.

Trajtimi koktsydiomikoz

Në varësi të formës dhe peshën koktsydiomikoz Trajtimit për administrim oral, administrim intravenoz apo intramuskular të antibiotikëve antifungal (amfohlyukamin, amfolil, jepet amfotericina B) noksafila, nofunha apo drogave të ndryshme Fluconazole (Diflason, Diflucan, mykomaks, Mikosist, Flucostat).