Lythat


 • Faktorët e rrezikut për infeksion të lythat gjenitale
 • Mënyrat e infektimit me HPV (lythat gjenitale)
 • Patogjeneza dhe manifestime të lythat gjenitale
 • Diagnoza e infeksionit me HPV (lythat gjenitale)
 • Metodat e trajtimit të lythat gjenitale
 • Parandalimi i infeksionit HPV (lythat gjenitale)

Virus njerëzor lyth - filtër virus, duke shkaktuar shfaqjen në lëkurë dhe mucous membranave të vogla, shpesh të shumëfishtë, formimin e tumoreve beninje të njeriut. Ajo shfaqet në formën e lythat virale ose lythat gjenitale. Për papillomavirus njeriut (HPV) është e karakterizuar nga kursi kronike relapsing, të përhapur, ndjeshmëri të lartë. HPV infeksion të traktit gjenital përbëjnë rrezik për ndodhjen e tumoreve malinje të organeve riprodhuese dhe gjakderdhje.

Lythat gjenital, lythat gjenitale shpesh të përmendura, janë tumoret e lëkurës dhe mukozës gjenitale të shkaktuara nga papillomavirus njeriut (HPV). Kjo është një nga manifestimet më të zakonshme të infeksionit HPV është e karakterizuar nga vazhdueshme, kronike, relapsing natyrën e rrjedhjes. Zakonisht Lythat janë buds mish-colored kanë lobed strukturën dhe këmbë, por mund edhe të rritet për të formacioneve masive pamjen që i ngjan një lulelakër.

I ndodhur shpesh lythat në organet gjenitale (në gratë - buzët seksuale, vaginës, mitrës, burrave - në krye të lafshë e penisit), dhe anusit dhe perineum, të paktën në gojë.


Lythat gjenital janë një grup i infeksioneve nga transmetimi seksual (IST), sepse diagnoza dhe trajtimi i tyre fokusohet kryesisht Venereology. Megjithatë, gratë kanë tendencë për të ardhur me këtë problem për një gjinekolog konsultimit dhe trajtuar atë. Burrat janë kthyer në një urolog. Dhe me lythat zonën anal më shpesh përballur proctologist.

Shpërndarja kryesor i infeksionit HPV zakonisht ndodh gjatë marrëdhënieve seksuale vaginale, oral, ose anal me një partner të infektuar. Lythat gjenital zakonisht shfaqen në vende të ekspozuar ndaj traumave gjatë kontaktit seksual. HPV mund të transferohet gjatë marrëdhënieve seksuale me peshore exfoliates me lythat, dhe gratë gjithashtu bien në vaginë dhe qafën e mitrës të aparatit gjenital të jashtëm në zbatimin e tampona higjienike gjatë menstruacioneve.

Ajo është gjithashtu e mundur transmetimi fetal i virusit nga një nënë e infektuar të fetusit, dhe infeksion të foshnjës gjatë punës me HPV aktive ose lythat gjenitale të gruas shtatzënë mukozës.

Faktorët e rrezikut për infeksion të lythat gjenitale

Virusi lyth njeriut është përhapur dhe është shumë ngjitëse. Më shumë se gjysma e njerëzve që janë seksualisht aktive, të infektuar me një ose më shumë tensionet e HPV. Në njerëz HPV ndryshon natyrën e rritjes së indeve që të çon në sëmundjet e lëkurës dhe mukozës (lythat gjenitale, lythat, papilomat, dysplasia dhe tumor të qafës së mitrës). Ka më shumë se 100 tensionet e HPV, me variacione të ndryshme të shkaktojë sëmundje të ndryshme, duke përfshirë precancerous. Shtamet e HPV (6 dhe 11) të ndikojë në traktin urogjenital dhe kryesisht të shkaktojë lythat anogenital zhvillimin gjenital.

Shfaqja e infeksionit HPV dhe zhvillimin e mëtejshëm të saj për shkak të dobësimit të imunitetit të njeriut. Për këtë infeksion të karakterizuar nga asimptomatike, shumë njerëz të infektuar, kjo nuk duket. Shumica e njerëzve - të mediave shtamet e duhura të HPV, lythat gjenitale nuk sëmuren. Faktorët që rrisin rrezikun e gjetjes lythat gjenitale përfshijnë:

 • SST transferuara (klamidia, gonorrea, trichomoniasis, herpes, candidiasis, etj);
 • sjellje të lirë seksual (me ndryshimin e shpeshtë të partnerëve seksualë, nëpërmjet një partner i cili kishte marrëdhënie seksuale para se me amtare HPV);
 • Faktorët e brendshëm të trupit (imuniteti i ulët, mungesa e vitaminave, sensibilitet ndaj stresit);
 • shtatzënisë;
 • vagina dysbiosis.

Mënyrat e infektimit me HPV (lythat gjenitale)

Zhvillimi i infeksionit HPV është përcaktuar si reaksioneve imune, sipas kësaj, shumica e infeksioneve nga opsionet papillomavirus (përfshirë lythat gjenitale) janë:

 • samovylikuvannya, hapa prapa lythat (në veçanti, u shfaq gjatë shtatzënisë);
 • mungesa e ndonjë dinamikës gjatë një periudhe të gjatë kohore;
 • Rritja graduale ose e shpejtë e lythat (rritje në madhësi, numri);
 • Lythat malinje degjenerim.

Shkalla e rrezikut të kancerit të identifikuar një numër të grupeve të tensionet e HPV:

 • neonkohenni
 • rrezik të ulët
 • Rreziku medium
 • Rreziku i lartë

Të tensionet e mesme HPV dhe rrezik të lartë (kryesisht 16, 18, 31, 33 dhe 35) të shkaktojë zhvillimin e dysplasia qafës së mitrës dhe të rrisë rrezikun e kancerit të qafës së mitrës, por nuk shkaktojnë zhvillimin e lythat gjenitale. Shtamet e HPV rrezik të ulët (kryesisht, 6 dhe 11) provokojnë shfaqjen e lythat gjenitale, por nuk shkaktojnë dysplasia qafës së mitrës. Femrat e infektuara me HPV rrezik të lartë duhet të skanohen (onkotsytolohiyu) rregullisht për zbulimin e hershëm të dysplasia qafës së mitrës.

Me versionin e sofistikuar e lythat anogenital mund të jetë dëmtimi dhe infeksioni i tyre, gjakderdhje të ndodhë. Përveç kësaj, lythat gjenital zonë mund të pengojë jetën seksuale dhe lindjes normale, duke shkaktuar ndjenjën e shqetësimit psikologjik për shkak të defekteve të vogla.

Patogjeneza dhe manifestime të lythat gjenitale

Infeksioni HPV transmetohet nga personi në person, dhe një herë ju merrni disa lloje të HPV. HPV jeton në lëkurë dhe mukozës. Për një kohë të gjatë infeksionit të virusit lyth mund të ndodhë fshehur (latent). Qelizat duhet të grumbulluar një sasi të mjaftueshme të virusit që ka dalë simptomat klinike të infeksionit HPV. Riprodhimi i HPV dhe sasinë e tij në trup varet nivelin e mbrojtjes imune. Nën ndikimin e faktorëve të ndryshëm që reduktojnë imunitetin lokale dhe të përgjithshme, aktivizimin e virusit, riprodhimin dhe zhvillimin e manifestimeve lëkurore e saj.

Pasi në trup, HPV ndikon në qelizat epiteliale (veçanërisht të zonave tranzicioni i epitelit shtresuar squamous në cilindrike). Në qelizat e infektuara virus mund të ekzistojnë në dy forma: episomalnoy (jashtë kromozomet e qelizës - një formë beninje) dhe introsomalnoy - të integruar (në genomën e qelizës - një formë malinje).

Kur ekziston infeksion latent HPV në formë episomalnoy, jo duke çuar në ndryshime patologjike në qelizat dhe duke shkaktuar simptoma klinike.

Rozmnozhyvshys në sasi të mëdha, HPV ndryshon rritjen dhe zhvillimin e qelizave epiteliale. Ata fillojnë të ndajnë uncontrollably dhe ndodh fushat plandosem e lëkurës ose mukozës arsimit dhe lythat vuri. Ato mund të shfaqen disa pjesë, dhe nganjëherë një duzinë pak. Lythat Anogenital shpesh ndodhin në të njëjtën kohë, të paktën për disa ditë.

Në burra, lythat gjenitale janë shpesh në krye të penisit (sulcus kurorë) dhe prepucit (fre dhe shtresa e brendshme), të paktën - trupin e penisit, scrotum, anus dhe rreth hapjes së uretrës. Shfaqja e lythat në uretrës shkakton siklet, vështirësi urinimi, urinë spërkatje jet.

Në gratë, lythat shpesh shfaqet në labia minora (frerët, klitoris), të paktën në vaginë, buzët Labia në qafën e mitrës, në anus, perineum dhe hapjes së uretrës. Lythat gjenital vaginë dhe qafën e mitrës mund të zbulohet vetëm gjatë ekzaminimit gjinekologjik.

Shumë rrallë zhvillojnë lythat gjenitale në gojë. Me një dëmtimi të vazhdueshëm mekanik Lythat mund të rriten deri 3-5 inç në diametër.

Në anogenital, ka lloje të tjera të lythat:

 1. Lythat Papular - të kuqe të errët, me formë kube dhe sipërfaqe të qetë, janë në epitelin krejtësisht keratinizuara.
 2. Lythat Keratoticheskie - ngjajnë lulelakër, zakonisht të vendosura në bagazhin e penisit, scrotum, buzët gjenitale.
 3. Lythat Giant - zhvillon gjatë shtatzënisë në pacientët me imunitet të reduktuar.
 4. Lythat Endouretralnye - të vendosura në uretrës, gjenden kryesisht në meshkuj.
 5. Lythat qafës së mitrës:
 • exophytic Lythat (të jashtme) - pothuajse i padallueshëm nga lythat anogenital
 • endophytic (brendshme) Lythat Flat - të vendosura thellë në indet e epitelit vaginë dhe në qafën e mitrës, ata nuk mund të zbulohet në shqyrtim normale. Zbuluar nga colposcopy, shpesh e kombinuar me dysplasia dhe karcinomës ndonjëherë me keqdashje preinvasive qafës së mitrës janë të rrezikshme
 • leze epidermodisplaziya - të shumta papules polimorfike banesë rozë - kuq me një sipërfaqe të leze.

Diagnoza e infeksionit me HPV (lythat gjenitale)

Diagnoza e infeksionit papillomavirus njeriut përfshijnë:

 • Ekzaminimi klinik

Nëse forma standarde e lythat gjenitale vendosmërisë tendosje HPV nuk është e nevojshme. Në burra, lythat gjenitale janë ngatërruar shpesh me papular gjerdan penis (rregullat variante). Gratë për lythat gjenitale nganjëherë merr labia mikropapillomatoz (rregullat variante). Nëse dyshoni lythat gjenitale të përjashtojnë sëmundje të tjera (molusk ngjitëse Lythat gjera sifilizi).

 • një colposcopy zgjeruar, ureteroscopy (për lythat dyshuar endouretralnye);
 • Citologjia shpifjeve e qelizave atipike kanalit cervikal për të përjashtuar dysplasia qafës;
 • histology;
 • PCR - diagnozë (identifikimin dhe shtypni HPV);
 • Studimet imunologjike (prania e antitrupave të gjakut për të HPV).

Lythat gjenitale infektuar shqyrtohet detyrimisht për sifilis, HIV dhe IST tjetër.

Metodat e trajtimit të lythat gjenitale

Për fat të keq, për të hequr qafe HPV krejtësisht jo e mundur nga ndonjë nga trajtimet aktuale, si dhe nuk mund të garantohet dhe asnjë shfaqjes përsëritje të lythat. Është Lythat mundshme dhe samorasprostranenyya, pamja e lezioneve të reja në pjesë të tjera të lëkurës ose mukozës.

HPV nuk është prodhuar imunitet, lythat dhe ju merrni sëmurë përsëri në qoftë se nuk trajtohet partner seksual ose nuk veprojnë në përputhje me rregullat e seksit të sigurt.

Metoda kryesor i trajtimit është heqja e lythat nga metoda të ndryshme, secila prej të cilave ka indikacione saj, kufizimet, contraindications. Trajtimi i lythat kryhet nën anestezi lokale dhe praktikisht pa dhimbje.

Në kryerjen e lazerokoahulyatsyy (lazer neodymium ose karbon) Lythat indeve avullohet për të formuar në vend të saj një kore e thatë - kore. Metoda Radiowave ose radionizh shpejt dhe pothuajse painlessly heq lythat. Cryodestruction (azot të lëngshme) "ngrin" lythat, por kjo metodë nuk rekomandohet për përdorim në gratë nulliparous. Electrocoagulation është bazuar në ndikimin mbi lythat që përdorin elektrodë (Elektro) depërtueshëm aktual të lartë të frekuencave.

Për shkatërrimin dhe heqjen e lythat dhe kimikateve të përdorura në nivel lokal - drogës citotoksike - kondilin (podofillinotoksin), Podophyllin, Imikvimod, ferezol, solkoderm (solkovahyn), fluorouracil.

Rreziku i rishfaqjes së infeksionit HPV lartë (30%) me çdo metodë e trajtimit, virusi vazhdon në qelizat e tjera të lëkurës dhe mukozës. Prandaj, trajtimi i lythat anogenital kompleksit përfshijnë protivoretsedivnuyu terapi antivirale () e HPV. Aplikoni drogë që rrisin imunitetin (cycloferon, Likopid, panavir, Immunomaks). Zhvilluar drogës i brendshëm antiviral Allokin Alpha (injeksione) për trajtimin e herpesit dhe infeksionit HPV.

Nevoja për të kontrolluar lythat virologjik kurë. Gratë me lythat gjenitale rekomanduar shqyrtimin vjetor histologjike.

Parandalimi i infeksionit HPV (lythat gjenitale)

Ngjarje parandalimin e infeksionit papillomavirus njeriut (lythat gjenitale në veçanti) përfshijnë:

 • përdorimi i kontracepcionit pengesë (kondom);
 • eliminimi i faktorëve që shkaktojnë imunitet të ulët (beriberi, hipotermi, pirja e duhanit dhe alkoolit abuzim, stres dhe lodhje).
 • Vaksinimi kundër vaksinës kanceri i qafës së mitrës Gardasil. Vaksinimi kryhet me vajzat 11-12 vjet trefishuar.