Strabizmi


  • Klasifikimi i strabismus
  • Shkaqet e strabismus
  • Simptomet e strabismus
  • Diagnoza e strabismus
  • Trajtimi i strabismus
  • Parashikimi dhe parandalimi i strabismus

Në hedh një sy oftalmologjisë pediatrike (strabismus ose heterotropiya) ndodh në 1,5-3% e fëmijëve në mënyrë të barabartë në djemve dhe vajzave. Në mënyrë tipike, strabismus zhvillon në 2-3 vjeç, kur i formuar sodruzhestvennaya të punojnë të dy sytë; megjithatë, mund të takohen dhe strabismus kongjenitale.

Strabizmi është jo vetëm një defekt kozmetike, rezultati sëmundje në përçarje të pothuajse të gjitha pjesët e analyzer vizuale dhe mund të shoqërohet nga një numër i çrregullimeve vizuale. Nëse ju hedh një sy pozitën devijimin e një ose të dy sytë nga boshtit qendror të çojë në faktin se boshti vizual nuk ndërpritet në temën fyksyruemom. Në këtë rast, qendrat vizuale e lëvore cerebrale nuk shkrihet veçmas hyjnë e majtë dhe imazhet e duhur të syve në një imazh të vetëm me një sy vizuale, dhe ka një imazh i dyfishtë i objektit. Për të mbrojtur kundër dyfishimit CNS pengon sinjalet që rrjedhin nga sytë e squinting, të cilat me kalimin e kohës të çojë në ambliopia - uljen e vizionit funksionale, sytë squinting në të cilat pak ose nuk aktivizohet në procesin vizuale. Nëse nuk trajtohet, amblyopia dhe strabismus zhvillim është ulje prej rreth 50% të fëmijëve.

Përveç kësaj, strabismus ndikon negativisht në formimin e psikikë, duke lehtësuar zhvillimin e mbylljes, negativitet, nervozizëm, dhe imponuar kufizime në zgjedhjen e profesionit dhe fushat e veprimtarisë njerëzore.


Klasifikimi i strabismus

Në kushtet e dalluar strabismus I lindur (Fëminor - do të thotë që nga lindja apo zhvillohet në 6 muajt e parë.) Dhe i fituar (Zakonisht zhvillon deri në 3 vjet). Në bazë të stabilitetit të devijimit të izoluar periodik të syrit (kalimtare) dhe një hedh një sy të përhershëm.

Duke pasur parasysh përfshirja e syve hedh një sy mund të jetë i njëanshëm (monolateralna) Dhe përhershme (alternuara) - Në rastin e fundit alternuar squinting një ose syrin tjetër.

Shkalla e ashpërsisë të dalluar strabismus i fshehur (Heteroforiya) kompensohen (Duket vetëm në provim oftalmologjik) subkompensyrovannoy (Ka vetëm në çrregullimit) dhe decompensated (Nuk do të kontrollohen).

Në varësi të drejtim cila devijon sytë squinting izoluar horizontal, vertikale dhe i përzier strabismus. Strabismus horizontal mund të jetë konvergjent (ezotropiya, konvergojnë strabismus) - në këtë rast, squinting devijim sy të urës; dhe divergjente (ekzotropiya, strabismus diverhiruyuschim) - squinting devijim sy për në tempull. Në strabismus vertikale identifikuar edhe dy forma të syve zhvendosjes lart (hipertropiya, strabismus supraverhiruyuschee) dhe poshtë (hipotropiya, strabismus infraverhiruyuschee). Në disa raste gjetur tsiklotropiya - heterotropiya torzionnaya në të cilën meridian vertikale prirur drejt tempull (ekstsiklotropiya) ose në anën e hundës (intsiklotropiya).

Në kushtet e shkaqeve të izoluar sodruzhestvennoe dhe nesodruzhestvennoe paralizuar strabismus. Në 70-80% të rasteve sodruzhestvennoe strabismus konvergjent është, 15-20% - divergjent. Torzionnyh dhe devijimet vertikale priren të ndodhin në strabismus paralizuar.

Kur lëvizja sodruzhestvennom strabismus e shikimet në drejtime të ndryshme ruhen në të plotë, pa asnjë Diplopia, është shkelje e bynokulyarnom. Sodruzhestvennoe strabismus akomoduese mund të jenë, pjesërisht akomoduese, neakomodatsiyniy.

Akkomodatsyonnoy strabismus sodruzhestvennoe shpesh zhvillohet në mes të moshës 2,5-3 vjet për shkak të pranisë së niveleve të larta dhe të mesme e hyperopia, miopi, astigmatizëm. Në këtë rast, syze korrigjuese apo lentet e kontaktit dhe trajtim hardware do të ndihmojë për të rivendosur pozitën simetrik e syve.

Shenjat strabismus pjesërisht akomoduese dhe neakomodatsiyniy shfaqen në fëmijët 1 dhe vitin e 2 të jetës. Në këto forma sodruzhestvennoho hedh një sy gabim thyes nuk është e vetmja arsye heterotropiy, kështu shikimet pozicion shërim kërkohet trajtim kirurgjik.

Zhvillimi i paralizuar strabismus lidhur me dëmtimin ose paraliza e muskujve të syrit për shkak të proceseve patologjike në shumicën e muskujve, nervave apo tru. Në paralitik lëvizshmëri strabismus i kufizuar rënë sy drejt muskujt e prekura, ka Diplopia dhe shkelje e bynokulyarnom.

Shkaqet e strabismus

E të lindura (infantile) strabismus mund të shoqërohet me një heterotropiy historisë familjare - praninë e strabismus në të afërmve; çrregullimeve gjenetike (sindromën Kruzona, sindroma Down); Efektet teratogjenik në medikamente të caktuara fetusit, drogës, alkoolit; lindje të parakohshme dhe lindja e një fëmijë me peshë të ulët të lindjes; Paralizë cerebrale, hydrocephalus, defekte të lindura e syrit (katarakt kongjenital).

Zhvillimi i strabismus fituara mund të ndodhë akute ose gradualisht. Shkaqet e strabismus mesme sodruzhestvennoho te fëmijët janë Ametropia (astigmatizëm, largpamje, nearsightedness), ndërsa në zhvillimin e miopi shpesh në konflikt, dhe me hyperopia - strabismus konvergjent. Zhvillimi i strabismus mund të provokojë stres, peshë të lartë vizual, sëmundjet e fëmijërisë (fruthi, fruth i keq, difterisë, gripit) dhe sëmundje të përgjithshme (arthritis mitur reumatoid) që të ndodhë me temperaturë të lartë.

Në moshat më të vjetra, në t. H. Në rriturve fituar strabismus mund të zhvillohet në sfondin e leykoma katarakt (katarakt), atrofi të nervit optik, shkëputje retinal, degjenerimit makular, duke çuar në një reduktim dramatik të një ose të dy sytë. Faktorët e rrezikut për strabismus paralizuar përfshijnë tumoret (retinoblastomu), dëmtime në kokë, paraliza e nervit të kafkës (oculomotor, bllok, shkarkimit) neuroinfections (meningjiti, encefaliti), goditje në tru, muret e dëmtuara dhe dyshemenë e orbitës, sklerozë të shumëfishtë, myasthenia gravis.

Simptomet e strabismus

Simptomet objektive e çdo lloji të strabismus është pozicion asimetrik të irisit dhe nxënësit në lidhje me çarjes optike.

Në lëvizshmëri paralitik strabismus rënë sy drejt muskujt e paralizuar është e kufizuar ose mungon. Ka Diplopia dhe marramendje, e cila zhduket kur ju mbyllni një sy, paaftësia për të vlerësuar siç duhet vendndodhjen e objektit. Në kënd paralitik strabismus devijimi fillestar më pak se devijimin e dytë kënd (sytë të shëndetshme), dmth në pikën e duke u përpjekur për të rregulluar syrin squinting (sytë squinting), syri i zakonshëm devijon në një kënd shumë më të madhe.

Pacienti me strabismus paralizuar detyruar të kthimit ose tilts kokën në anën për të kompensuar për dëmtim vizual. Ky mekanizëm adaptive lehtëson imazhin pasiv transferimin e objektit në vrimë qendrore të retinës, duke eliminuar ghosting dhe ofrimin këtu nuk është mjaft i përkryer Bynokulyarnoezir. Detyruar të anim dhe rrotullohen kokë me strabismus paralizuar duhet të dallohen nga të cilat në Kryvosheyev, otitis media.

Nëse humbja e shekullit oculomotor nervore shënuar ptosis, mydriasis, devijim sy jashtë dhe poshtë, ka një ophthalmoplegia i pjesshëm dhe paralizë të akomodimit.

Ndryshe hedh një sy paralizuar në heterotropiy sodruzhestvennoy, Diplopia zakonisht mungon. Vëllimi i kosyachoho trafikut dhe sy fiksimin për nivel të barabartë dhe të pakufizuar, qoshet fillor dhe të mesëm devijimit përmban muskujt e syve nuk janë shkelur. Në pamje të subjektit fiksimin njëri apo të dy sytë shtrembëruar alternuar në çdo drejtim (në tempuj, hundë, lart, poshtë).

Sodruzhestvennoe strabismus mund të jetë horizontale (konvergjent ose divergjente), vertikale (ose infraverhiruyuschim supraverhiruyuschim) torzionnyh (tsiklotropiya) e kombinuar; monolateralna ose alternuara.

Monolateralna hedh një sy të çojë në faktin se funksioni vizual rënë sy të shtypur vazhdimisht nga Departamenti qendror të Analyzer vizuale, të shoqëruar nga një rënie në mprehtësi vizuale të syrit dhe zhvillimin e amblyopia dysbynokulyarnaya shkallë të ndryshme. Në alternuara strabismus ambliopia zakonisht nuk do të zhvillohet ose është shprehur pak.

Diagnoza e strabismus

Në strabismus duhet të plotë kryerja e testeve të provimit syrit, hulumtime biometrike, të rishikojë strukturën e syrit, të studiuar thyerjes.

Kur mbledhjen histori të specifikojë datat e ndodhjes strabismus dhe marrëdhëniet e saj me trauma dhe sëmundje. Gjatë jashtëm kushtoj vëmendje ekzaminim në pozicionin e kreut të detyruar (Strabizmi paralitik në) vlerësuar simetri e fytyrë dhe sy slits, shikimet e pozicionit (enoftalm, exophthalmos).

Pastaj, një test i mprehtësisë së të pamurit pa korrigjim dhe me një lente gjykimit. Për të përcaktuar korrigjimin optimale duke përdorur skiaskopii dhe kompjuter refractometry studiuar thyerjes klinike. Nëse hedh një sy tsykloplehiyi sfond zhduket apo pakësohet, duke treguar patologjinë karakter akomoduese. Syri i mëparshëm, mbrojtjen e syrit dhe në fund transparent hetuar duke përdorur biomicroscopy, ophthalmoscopy.

Për të hetuar bynokulyarnom e testit me mbrojtur sytë, squinting sy duke refuzuar mënjanë; duke përdorur aparatin synoptofore vlerësuar aftësinë fuzyonnoy (aftësinë për të bashkuar imazhe). Një matje e kendin e strabismus (squinting devijimin e syrit), studimi i konvergjencës, përcaktimi i akomodimit.

Në paralizuar strabismus zbulimit treguar neurolog konsultimit dhe provim shtesë neurologjike (electromyography, elektroneyrohrafiya, shkaktuar potencialet, EEG, etj).

Trajtimi i strabismus

Kur sodruzhestvennom strabismus Qëllimi kryesor i trajtimit është restaurimi i bynokulyarnom në të cilën asimetri është eliminuar pozicionin e syve dhe funksionit vizuale normalizuar. Aktivitetet mund të përfshijnë korrigjim optik, trajtim pleoptiko-ortopticheskoe, korrigjim kirurgjik i strabismus, para- dhe postoperativ trajtim ortoptodiplopticheskoe.

Gjatë korrigjimit optik të strabismus kërkon të rivendosur mprehtësi vizuale dhe strehim vlerë normalizimi dhe konvergjencën. Për këtë qëllim syzet pobir apo lentet e kontaktit. Nëse ju hedh një sy akkomodatsyonnoho kjo është e mjaftueshme për të hequr dhe rivendosur pamje heterotropiy bynokulyarnom. Ndërkohë, spektakli apo Ametropia kontakt korrigjim është e nevojshme në çdo formë hedh një sy.

Pleopticheskoe treguar në trajtimin ambliopia për të rritur ngarkesën vizuale për sytë squinting. Për këtë qëllim mund të shqiptohet mbyllje (off procesit të) të ndreqim syve përdorur penalizimin, aparat i emëruar stimulim sy amblyopic (Ambliokor, Ambliopanorama, software dhe kompjuter trajtimi, akomodimi trajnimi, elektrookulostimulyatsiya, lazerstimulyatsiya, mahnitostimulyatsiya, fotostymulyatsiyi, masazh vakum syrit) . Faza Ortopticheskiy trajtim strabismus për qëllim rivendosjen aktivitetin binocular të koordinuar të dy sytë. Për këtë qëllim, duke përdorur pajisje të sinoptik (synoptofore) software.

Në fazën përfundimtare të trajtimit të strabismus mbajtur diplopticheskoe trajtimit për qëllim gjeneratën e bynokulyarnom e in vivo (trajnimit lente Bagolino, prizmat) ushtrime të caktuar për të përmirësuar sy mobilitetit në trajnimin konverhentstrenere.

Trajtimi kirurgjik i strabismus mund të bëhet në qoftë se efekti i trajtimit konservativ nuk është për 1-1,5 vjet. Korrigjim strabismus operativ miri i kryer moshës 3-5 vjet. Në reduktimin e oftalmologjisë kirurgjikale apo eliminimin e kënd hedh një sy është bërë shpesh në faza. Për të korrigjuar veprimet strabismus përdoren dy lloje të dobësohet dhe për të forcuar funksionin e muskujve të syrit. Dobësimi i rregullimit të muskujve është arritur përmes transplant (recesioni) muskuj ose tendons që kalojnë; forcimin e muskujve duke e bërë atë operim (shkurtimin).

Para dhe pas një operacioni për të korrigjuar strabismus treguar trajtim ortopticheskoe dhe diplopticheskoe për të eliminuar devijimin mbetur. Korrigjim i suksesshëm kirurgjik i strabismus është 80-90%. Komplikimet e operacionit mund të jenë hypercorrection pamjaftueshme dhe korrigjim hedh një sy; në raste të rralla - infeksion, gjakderdhje, humbja e vizionit.

Kriteret për kurë sytë hedh një sy janë pozicion simetrik, stabiliteti i bynokulyarnom, mprehtësi të lartë vizual.

Parashikimi dhe parandalimi i strabismus

Trajtimi i strabismus duhet të fillohet sa më herët të jetë e mundur në shkollë para se fëmija është rehabilituar sa duhet në lidhje me funksionin vizuale. Në pothuajse të gjitha rastet, duhet të hedh një sy të vazhdueshme, të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse trajtim afat-gjatë. Ka filluar me vonesë dhe korrigjimi i pamjaftueshëm i strabismus mund të shkaktojë rënie të përhershme në vizion.

Më i suksesshëm për të korrigjuar strabismus sodruzhestvennoe akkomodatsyonnoy, me Strabizmi paralitik parashikimin e zbulimit të vonë të rivendosur funksion të plotë vizuale pafavorshme.

Parandalimi i strabismus kërkon shqyrtime të rregullta të fëmijëve okulist, korrigjim kohë ametropiy optike, përputhje me higjienë të parë, dozen e stresit vizual. Ajo duhet të jetë zbulimi i hershëm dhe trajtimi i çdo sëmundjeve të syrit, infeksionet, parandalimin e lëndimeve të kafkës. Gjatë shtatzënisë shmangur efekte negative në të fetusit.