Rubeola


  • Karakteristikat e patogjen
  • Simptomet e rubeolës
  • Komplikimet e rubeolës
  • Diagnoza e rubeolës
  • Trajtimi rubeola
  • Moti në krasnusi
  • Parandalimi i rubeolës

Rubeola është një infeksion akut viral që shfaqet puçrra tipike në sfondin e dehje të moderuar, e shoqëruar me limfadenopati regjionale dhe përgjigje hematologjik.

Karakteristikat e patogjen

Rubeola është një virus RNA te llojit Rubivirus. Virusi ishte rezistent ndaj faktorëve të mjedisit, çaktivizohet lehtësisht nga rrezatimi ultravjollcë, ngrohjes, dezinfektues kimike. Virusi mund të ruajë qëndrueshmërinë e tyre për disa orë në temperaturën e dhomës, të lehtë për të tolerojë ngrirjen.


Rezervuar dhe burim i rubeolës është një njeri i sëmurë. Kjo sëmundje mund të ndodhë me të dy simptomat klinike dhe një I pranishëm, fshini formë. Izolimi i virusit fillon një javë para manifestimit të ekzantemë dhe vazhdon 5-7 ditë. Në rubeolës kongjenitale tek fëmijët agjent lirohet nga mukozës sekret hundës, urinës (nganjëherë janë jashtëqitjet).

Rubeola përhapet nëpërmjet mekanizmit të transmetimit ajror kryesisht nga pikat ajrore. Infeksioni nëpërmjet kontaktit të përditshëm dhe përdorimi i lodra të përbashkëta, enë kuzhine. Duart Infeksioni dhe vegla nuk epidemiologjike të rëndësishme. Kur infeksioni rubeola e grave shtatzëna është bërë transmetimin transplacental të fetusit. Duke pasur infeksion i dobët virus rubeola stabiliteti kërkon një komunikim të afërt se sa transmetimin e lisë së dhenve, fruthi.

Sensibilitet natyral njerëzor - të lartë. Në mënyrë të veçantë - në gratë e moshës riprodhuese, mundësisht 20-29.

Atrium është e mukozës së traktit të sipërm respirator, ndonjëherë - lëkurë të dëmtuar. Riprodhimi dhe akumulim i virusit ndodh në nyjet limfatike regjionale.

Virus shumëzohet përhapet përmes gjakut, nyjet limfatike të bërë përshtypje të tjerëve dhe të depozitohen në lëkurë, duke provokuar një përgjigje imune. Antitrupat formohen sulmojnë virusin dhe çhelmoj trupin. Imuniteti Postinfectious qëndrueshme, jeta.

Simptomet e rubeolës

Periudha e inkubacionit është 10-25 ditë rubeola. Sëmundja zakonisht fillon në të rriturit me simptome prodromal: ethe (nganjëherë mund të arrijnë vlera të larta fare), rraskapitje, dobësi, dhimbje koke. Karakterizuar shpesh nga hunda butë i lëngshëm, kollë e thatë, fyt gërvisht, sytë e përlotur, fotofobi. Rishikimi mund të zbulojë mbipopullim të lehtë të fytit dhe muret e pasme të fyt, acarim conjunctival. Këto simptoma mbahen zakonisht nga një deri tre ditë. Fëmijët Simptomat kataral janë shpesh mungojnë.

Në fazën fillestare të sëmundjes në të rriturit dhe fëmijët festohet qafën kryesisht gjëndrave dhe nyjet limfatike srednesheynom. Nyjet limfatike janë zgjeruar në përmasa, të dhimbshme në të prekur. Lymphadenitis mund të vazhdojnë për 2-3 javë.

Pas periudhës kataral shfaqen skuqje të lëkurës. Rash zakonisht paraprihet nga kruarje. Në 75-90% të rasteve u nxito shfaqet në ditën e parë të sëmundjes, së pari në fytyrë dhe qafë, prapa veshëve, nën flokë. Në disa raste, i nxituar mund të përhapet nga një vend tjetër. Një ditë i nxituar mbulon një shumëllojshmëri të lëkurës përveç shuplaka dhe shputa. Puçrra veçanërisht karakteristik në mollaqe, prapa, sipërfaqet muskul zgjatues e gjymtyrë, në raste të rralla është enantema i vogël Mukoza e vetme oral (spote Forheyma). Skuqje e vogël, ndotur, ngrihet mbi sipërfaqen e lëkurës. Njolla të kuqe ose rozë, rrumbullakosura, me tehe të qetë, skuqje të lëkurës përreth elemente nuk janë ndryshuar. Në të rriturit, i nxituar shpesh shkrihen elementet për fëmijë i nxituar që bashkohet nuk është tipik.

Gjatë shpërthimit temperaturën e trupit, është mbajtur brenda kufijve normale, ose rritet në shifra subfebrile, sipas polilimfadenit. Nuk janë nganjëherë mialgjia dhe arthralgia mund të tregojnë simptomat e mostretje, hepatosplenomegaly i butë. Femrat shpesh raportojnë simptomat e artritit.

Skuqja zakonisht përmban rreth 4 ditë pastaj shpejt zhduket, duke e lënë pasoja.

Fruthi e përgjithshme në të rriturit ndodh në shumë të njëjtën mënyrë si tek fëmijët, por ashpërsia dhe kohëzgjatja e kursit është zakonisht më i rëndësishëm, simptomat ndritshme kataral, skuqje të bollshme del nga shtrati, simptomat limfadenopati janë më pak të rënda, nuk mund të shënuar nga pacientët.

Komplikimet e rubeolës

Komplikimet e rubeolës janë të rralla, zakonisht rezulton nga infeksioni bakterial shtesë. Kryesisht këto mjedise ka pneumoni mesme, grykët, otitis. Artrit nganjëherë i vështirë rubeola, purpura trombocitopenike. Në të rriturit, në raste të rralla mund të zhvillojnë komplikime në sistemin nervor: encefalit, Meningoencefaliti, encefalomileitit.

Rreziku i madh është rubeola nëse zhvillimin e saj në gratë shtatzëna. Infeksioni nuk ka efekt të dukshëm mbi nënën, por ka pasoja jashtëzakonisht negative për të fetusit, duke filluar nga defektet e lindjes në vdekje fetale. Probabiliteti i formimit të defekteve varet nga mosha gestational në të cilën infeksion ndodhur rubeolës. E njëjta Varësia vërejtur në lidhje me të lindura rubeolës: nënat vuajnë nga 3-4 javë të shtatzënisë, rreziku i patologjisë foshnjore është 60% e grave me lezione pas 13-14 javëve - reduktua në 7%.

Diagnoza e rubeolës

Metodat e diagnostikimit specifike serologjike e rubeolës Kanë vlerë retrospektiv diagnostike që nga hulumtimi i prodhuar çiftëzohet Sera në intervale prej 10 ditësh. Identifikimi rritje titroj imunoglobulinave M dhe G duke përdorur CFT, ELISA, RIA ose HIT.

Përveç kësaj, analiza serologjike dhe formulimi i reagimit të limfociteve blasttransformatsiyi kryer në gratë shtatzëna që kanë pasur kontakt me personat që vuajnë nga rubeola, për të zbuluar infeksionin dhe gjasat e ndikuar fetusin. Analiza e serum e grave shtatzëna të prodhojnë sa më shumë që fazat e para dhe jo më vonë se 12 ditë pas kontaktit me pacientin. Zbulimi i imunoglobulinave G në këto terma zakonisht tregon infeksion dhe transferimit imunitet ekzistuar më parë për të, duke e lejuar pa frikë mbajë shtatzëninë. Shfaqja e antitrupave vetëm në serum i dytë (kryesisht imunoglobulinave M) sugjeron se ka proces aktiv infektive, të cilat mund të ndikojnë negativisht në zhvillimin e fetusit.

Për të metodave jo-specifike të diagnozës laboratorike të rubeolës përfshijnë numërimin e plotë të gjakut. Gjaku Pikturë zakonisht tregon një leukopenia totale Limfocitoza, rrit norma e sedimentimit të eritrociteve. Të rriturit mund të zbulohet në plazmë të gjakut.

Metodat shtesë të diagnozës në krasnusi nevojshme kryesisht në zhvillimin e dyshuar të komplikimeve. Diagnoza e pneumonisë kryer duke përdorur X-ray e mushkërive. Kur çrregullime neurologjike të kryer rheoencephalography trurit EEG, Echo EG. Shfaqja e otitis kërkon otolaringolog konsultimit.

Trajtimi rubeola

Në mënyrë tipike, trajtim ambulator rubeola, shtrimin në spital është kryer vetëm në rast të komplikimeve të rrezikshme.

Trajtim shkakor Rubeola është zhvilluar, në shumicën e rasteve shërim ndodh në mënyrë të pavarur duke eliminuar virus u shfaq si rezultat i përgjigjes imune.

Terapia në rastet e kursit të rënda është që të caktojë agjentë simptomatike dhe patogjene (terapi detoxification, antipyretics sedatives, antihistamines). Me zhvillimin e artritit rubeolës caktuar delagil 5-7 ditë. Zhvillimi i komplikimeve neurologjike është tregues për prednisone, terapi dehitratatsionnoy.

Rubeola kongjenitale sot sfidon trajtim.

Moti në krasnusi

Në shumicën e rasteve prognoza është e favorshme, sëmundja përfundon shërim të plotë, pa asnjë pasojë. Përkeqësimit të motit në rastin e rubeolës encefalit.

Me rëndësi të veçantë është rubeola në praktikë obstetrik. Transferimi i infeksionit nëna mund të kenë efekte shumë negative në të fetusit. Një shumëllojshmëri e keqformime fetale të mundshme (cataracts lindura, shurdhim, defekte në zemër, mikrocefalia, etj) në krasnusi më të gjerë shtatzëna, më shpejt infeksion ndodhur.

Parandalimi i rubeolës

Profilaksia specifik i rubeolës në vendet e zhvilluara është kryer duke përdorur vaksinë e gjallë vaksinimi rutinë të lidhur leh, shytave dhe rubeolës. Përveç kësaj ka monovaccines.

Imunizimi është kryer dy herë, herën e parë në moshën 12-16 muajsh, atëherë revaktsynatsyyamy 6 vjet. Përveç kësaj, më tej revaktsynatsyyamy vajzat shpesh të ekspozuar adoleshentëve dhe grave të reja.

Parandalimi urgjencës kryer kontakt për fëmijët dhe gratë shtatzëna duke futur imunoglobulinë protivokrasnushnyh.

Pacientët me rubeolës janë të izoluara deri në ditën e 5 pas fillimit të nxituar. Masa të veçanta karantinës për pacientët dhe të personave të kontaktit është kryer.