Labyrinthitis


  • Shkaqet dhe Patogjeneza e ndodhjes labirintita
  • Labirintita Klasifikimi
  • Simptomat labirintita
  • Komplikimet labirintita
  • Diagnoza labirintita
  • Trajtimi labirintita
  • Moti labirintita

Veshi i brendshëm është i mbushur me labirinthin e eshtrave endolymph, e përbërë nga kërmill, portikut dhe kanalet gjysmërrethor. Në kërmill janë qelizat zvukospryymalnyy e analyzer auditory. Para dhe tre gjysmërrethor gyp i ngushtë aparat vestibular e pajisur me receptorët përgjegjëse për kuptimin e bilancit dhe rregullimin e trupit të vet në hapësirë. Ndryshimet inflamatore në labyryntyte veshit të brendshëm të çojë në shkatërrimin e të dy të sistemit analizues receptorëve, të cilat manifestohen klinikisht nga një kombinim i çrregullimeve auditory dhe vestibular.

Shkaqet dhe Patogjeneza e ndodhjes labirintita

Për shkak të marrëveshjes së brendshme të labirintin e infektimit të tij me zhvillimin labirintita i mundur vetëm me shpërndarjen e mikro-organizmave ose toksinat e tyre në vatrave të tjera infektive. Shkaku më i zakonshëm i otitis media është labirintita. Në kockave strukturat kërmijve dhe prag janë dritaret që janë të mbyllura membranat lidhës. Kështu Veshi i brendshëm është i ndarë nga zgavrën tympanic të veshit të mesëm. Kur inflamacion i veshit të mesëm është e ënjtje dhe membrana infiltrimi, kështu që ata janë të depërtueshëm të toksinave microbial nga thekshëm zgavrën tympanic dhe të shkaktojë inflamacion i lëngshëm e veshit të brendshëm. Zhvilluar lëngshëm labyrinthitis të çojë në presion në rritje brenda labirint, e cila mund të shoqërohet nga membranat e indeve lidhës të thyer dritaret në zgavrën tympanic. Përmes vështirësive vrima në të brendshme patogjene vjeshtës vesh që shkaktojnë zhvillimin e purulent labirintita.


Agjentët infektive dhe toksina e tyre përmes kanalit të brendshëm auditory mund të depërtojnë në veshin e brendshëm të zgavrën e kafkës. Arsyeja labirintita në raste të tilla është meningjiti, gjë që mund të shkaktohet nga infeksioni meningococcal dhe pneumonisë, gripit, fruthit, tuberkulozi, fruth i keq, tifos. Infeksionet e shpeshta (shytat, i thjeshtë dhe herpes zoster, sifilizi) mund të shkaktojë labirintita drift hematogjene për shkak të infeksionit.

Shfaqja labirintita ndoshta si rezultat i infeksionit përmes eardrums dëmtuara me lëndimet veshët. Labyrinthitis mund të ndodhë jo vetëm në lëndimeve të drejtpërdrejta - lëndime me një dëmtim të mprehtë objekt apo membranën e trupit të huaj e veshit. Lëndimet Blunt kokë temporo-parietal rajon, që çon në thyerje të piramidës së kockave të përkohshme dhe të shpërthejnë të daulle e veshit mund të shkaktojë labirintita.

Labirintita Klasifikimi

Otolaryngology Klinike përdor klasifikimin avancuar labirintita në bazë të disa kritereve.

Natyra e patogjen labyrinthitis ndarë në virale, bakteriale (specifik dhe jospecifik), fungale.

Në varësi të mekanizmit të lirimit: labyrinthitis timpanohennyy - shkaktuar nga penetrimin e infeksionet e veshit të mesëm; labyrinthitis meninhohennyy - ndodh si pasojë e infeksionit të membranat e trurit me meningoencefaliti; hematogenic labyrinthitis - është rezultat i infeksionit në enët e gjakut të labirint me gjak; Traumatik labyrinthitis - është një komplikacion infektive të lëndimit të veshit ose të kafkës.

Sipas llojit të zhvilluara në të brendshme labyrinthitis inflamacion veshi i klasifikuar si i lëngshëm, purulent dhe nekrotike. Labyrinthitis i lëngshëm është e karakterizuar nga ndryshime të theksuara ekssudatyvnymy me numrin e endolymph, shfaqjen në të të fibrine dhe të gjakut qelizat. Në futjen labyryntyte është rruazë e bardhë infiltrimi, inflamacion qetësua shoqëruar nga formimi i granulimit. Nekrotizues labyrinthitis ndodh kur furnizimi i gjakut është një shkelje e një ose një tjetër fushë e labirint me trombozë ose emboli compression degëve auditory. Nekrotizues labyrinthitis mund të ndodhë si rezultat i lëndimit ose dëmtimit të një arterie me ngjeshje e enëve të gjakut për shkak të ënjtje të rënda.

Si përhapjen e inflamacionit të dalluar përhapur dhe të kufizuar labyrinthitis.

Natyra i kursit është akute labyrinthitis dhe kronike. Labyrinthitis akut i lëngshëm karakterizohet me inflamacion stihaniya 2-3 javë. Labyrinthitis akute qelbëzuese mund të ketë një kohëzgjatje të zgjatur ose të shkojnë kronik. Labyrinthitis kronik ndryshon zhvillimin gradual të simptomave; ajo mund të jetë i fshehur, kurs praktikisht asimptomatike.

Simptomat labirintita

Çrregullimet vestibular janë manifestuar marramendje, dukuri e nystagmus spontane, çrregullime të koordinimit dhe ekuilibër, çrregullime autonome. Marramendje kur labyryntyte është sistemike. Pacientët ankohen për ndjenja rotacionin përreth objekteve apo trupin e tyre në një drejtim të caktuar. Në disa raste, sistemi marramendje labirintita kombinuar me një jo-sistem, në të cilin pacienti vëren jostabilitet dhe pasiguri në të ecur, por nuk mund të përcaktojë drejtimin e rënies. Në acarimit akut të labirintita kronike labyryntyte ose marramendje ndodh në formën e sulmet, kohëzgjatja e cila varion nga 2-3 minuta në disa orë. Gjatë sulmit intensive e marramendje shoqëruar me nauze dhe vjellje, më keq kur lëviz; vërejtur rritur djersitje, varfëria apo skuqje të fytyrës. Labyrinthitis kronike pa acarimit karakterizohet nga vertigo përsëritura zgjat deri në disa minuta.

Karakteristikë e labirintita spontane nystagmus ku ndryshon drejtim në rrjedhën e sëmundjes.

Çrregullime Bilanci në pacientët me labirintity manifestohet në shkallë të ndryshme nga pak më devijimit të këmbë ose në këmbë, dhe bie në pamundësinë e lëvizjes së pavarur. Paqëndrueshmëria karakteristike në Romberg. Ky devijim mund të bien ose në drejtime të ndryshme në varësi të kthen kokat. Humbja e koordinimit janë gjatë testit gisht-hundë, gjatë së cilës promahyvanye është drejt një komponent të ngadalshëm të nystagmus.

Shkeljet vegjetative e vërejtura në labyryntyte përfshijnë njollë e lëkurës (zbehje ose skuqje), të vjella, vjellje, bradycardia ose takikardi, siklet kardiak në këtë zonë. Simptoma të rënda autonome mund të ndodhë në mes acarimin e labirintita kronike.

Dëmtim dëgjim lidhur me acarim dhe humbje zvukospryymalnyy receptorët. Në rastin e parë vëren tringëllimë në veshët, të dytë - një rënie apo të humbjes së dëgjimit. Në labyryntyte i lëngshëm humbjen e dëgjimit është i kthyeshëm. Në futjen labyryntyte humbje masive receptorët auditory çojë për të dëgjuar racks zhvlerësimi deri në shurdhim.

Komplikimet labirintita

Komplikime të mëdha lidhur labirintita me inflamacion i labirint është e vendosur në afërsi të strukturës. Përhapja e inflamacion të veshit të brendshëm në kanalin e Fallopit, ku nervore fytyrës, shkakton pezmatim nervi periferik i nervore fytyrës. Infeksioni i procesit mastoid është zhvillimi i mastoidit, inflamacion purulent përhapur të kockave të përkohshme - petrozita. Infeksion në zgavrën e kafkës në purulent labyryntyte shkakton komplikime otogenic e meningjitit, encefalit, absces i trurit.

Diagnoza labirintita

Në varësi të etiologjisë labirintita audiologist tij diagnozë kryen së bashku me OTONEVROLOGOV, neurolog, sëmundjet ngjitëse, traumatologist ose sëmundjet veneriane. Një otoskop dhe mikrootoskopiya, në të cilat mund të zbulohet nga ndryshime karakteristike otitis daulle e veshit të medias apo vrimë traumatike. Kryerja radiografi Sighting ose CT e kockave të përkohshme. Lëndimi është një tregues për radiografi dhe CT e kafkës. Nëse procesi i dyshuar infektive në zgavrën e kafkës është kryer MRI të trurit, nëse është e nevojshme - mesit birë.

Dëgjimi hetim në labyryntyte përfshin audiometry, kërkimin e një diapazon, i audiometry pragut, impedancemetry akustike, elektrokohleohrafii, hulumtim VP dëgjimin, otoacoustic promontorialnyy provë emision. Hulumtimet funksion vestibular në pacientët me labirintity kryer otolaringolog ose vestybulolohiyi. Kjo është për të mbajtur vestybulometriyi, pressor (fistulnyh) mostra Stabilography, mostër kaloricheskoy. Në mënyrë për të zbuluar e fshehur i dukshëm me inspektim vizuel, nystagmus dhe përdoren videookulohrafiya elektronistahmohrafiyu.

Vendosja patogjen specifik që ka shkaktuar labirintita, me anë të ELISA dhe PCR RIF-diagnozës. Në praninë e shkarkimit nga veshit është bërë dhe ekzaminimin bakteriologjik. Për diagnozën e sifilisit lindura shpenzojnë RPR-test.

Gjatë labyrinthitis diagnoza duhet të dallohet nga abscese ataksia, sëmundje Meniere, pezmatim nervi cochlear, nevromë akustike, otosclerosis.

Trajtimi labirintita

Terapia e barnave labirintita kërkon një qasje të integruar. Ai përfshin emërimin e drogës antibacterial dhe anti-inflamator, ilaçe, përmirësimin e qarkullimit të gjakut të veshit të brendshëm, neuroprotective, hyposensitizing do të thotë. Hedhje kupash marramendje ndërsa labyryntyte mbajtur vestibulolitikamy (Bellataminal, Betahistine).

Timpanohennyy qelbëzuese labyrinthitis të jetë trajtim kirurgjik, e cila është për të mbajtur operacionet sanifying për të mesëm fistula labirintotomiy vesh apo labirint plastike. Nëse labyrinthitis shoqëruar mastoidit ose petrozitom përkatësisht mbajtur mastoidotomiya ose seksion të piramidës së kockave përkohshme. Në prani të komplikimeve intrakraniale labirintita treguar labirintektomiya (heqjen e labirint) me kullimin e kavitetit kraniale.

Humbjen e dëgjimit këmbëngulës si pasojë e vuajtjeve labirintita kërkojë korrigjimin duke përdorur aparat dëgjimi ose përmes operacioneve sluhovosstanavlivayuschey (implant koklear). Për qëllim të zgjedhjes teknikë optimale për pacientin auditory rehabilitues duhet të konsultoheni surdoloha dhe sluhoprotezista.

Moti labirintita

Labyrinthitis akut i lëngshëm me trajtimin e duhur mbaron me shërim të plotë të rimëkëmbjes së pacientit si funksion vestibular dhe auditory. Purulent labyrinthitis çojë në postime në vestibular dhe çrregullime auditory. Më vonë, pasi vuan labirintita është përshtatur mekanizmat e ekuilibrit nga labirinti i dytë funksionet e shëndetshme e veshit të lëvore cerebrale e analyzer vizuale, ndjeshmëri proprioceptive dhe i prekshëm. Por ka humbur për shkak labirintita funksion auditory Analyzer nuk është restauruar, pacienti humbet dëgjimin në veshin e prekur.