Leukoplakia


  • Shkaqet e leukoplakia
  • Leukoplakia Klasifikimi
  • Simptomat leukoplakia
  • Diagnoza e leukoplakia
  • Trajtimi i leukoplakia

Leukoplakia është dyskeratozamy, dmth çrregullime keratinization. Ai zhvillon më shpesh në moshë mesatare dhe të moshuarit. Pra leukoplakia i qafës së mitrës është më e zakonshme në gratë e moshës 40 vjet. Ajo merr 6% të të gjitha sëmundjeve të qafës së mitrës. Leukoplakia është një e treta e të gjitha lezionet laryngeal precancerous e laring. Sipas vëzhgimeve të ndryshme në transformimin e kancerit leukoplakia ndodh në 3-20% të rasteve. Megjithatë, raste të izoluara të leukoplakia të thjeshtë, e cila nuk është e shoqëruar nga atypia celular dhe nuk janë kushte precancerous, dhe kanë të bëjnë me proceset sfond të trupit.

Shkaqet e leukoplakia

Shkaqet dhe mekanizëm i leukoplakia nuk është kuptuar plotësisht. Rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes ndarjes ndikimin e faktorëve të jashtëm duke provokuar: mekanike, kimike, acarim mukozale termike dhe të tjera. Për shembull, vëzhgimi gjinekologë treta e grave me leukoplakia qafës së mitrës me një histori të të dhënave rreth diathermocoagulation. Është konfirmuar raste të leukoplakia lidhur me rreziqet profesionale (efekti në katranin kamennouholnoe mucous, katran, etj)


Sidomos i rrezikshëm është efekti i përbashkët në mukoze disa faktorë. Që nga dalja e leukoplakia e gojës është formuar shpesh për shkak të protezave metalike jo të ngjashme rrymave panatyrshëm dhe mukozës mekanike traumatizimit këto proteza. Duhanpirësit zakonisht vërejtur leukoplakia kufirit të kuqe e buzët. Ajo është shkaktuar nga ekspozimi ndaj kimikateve tymi mucous dhe faktorët termike (sidomos buzët e rregullta djegurit çfarë ndodh kur cigare pirja e duhanit jashtë plotësisht) dhe dëmtim mukozale kronike e cigareve ose një pipëz tub.

Shkaku i leukoplakia mund të ketë ndryshime inflamatore dhe Mukoza neurodystrophical (p.sh., stomatiti, malcim nullesh, vaginë, cysts kronike, etj) kronike është e mundshme një rol në zhvillimin e leukoplakia duhet trashëguar faktorët si paraqitjes së saj në mesin e pacientëve me dyskeratozamy kongjenitale.

Një rol në zhvillimin e luajnë leukoplakia dhe faktorëve të brendshëm në lidhje me gjendjen e trupit të njeriut. Kjo vitaminë A mangësi, anomalitë hormonale, ynvolyutsyonnaya ristrukturimin Mukoza gjenitale, sëmundje gastrointestinale, që çon në rezistencë të reduktuar në membranat mukoze të jashtme faktorëve irrituese.

Leukoplakia Klasifikimi

Veçantitë e manifestimeve morfologjike janë format e mëposhtme të leukoplakia:

  • banesë;
  • verrukoznaya (leze)
  • Gërryes

Çdo formë e mëvonshme të sëmundjes zhvillon në paraprak dhe është një nga fazat është një proces patologjik.

Simptomat leukoplakia

Më të leukoplakia ndikon në Mukoza e gojës në cheeks, qoshet e gojës, cik ulët, të paktën në proces përfshin sipërfaqen anësore dhe gjuhën mbështetëse, mucous në proceset alveolare. Leukoplakia traktit urinar Mukoza mund të vendoset në clitoris, vulvë, vaginë, qafën e mitrës, glans penis, uretrës dhe fshikëzës. Leukoplakia ajrore shpesh lokalizuara në litarët vokale dhe epiglotis, shpesh në fyt më të ulët.

Leukoplakia është një të vetme ose të shumëfishta xhepa të bardha ose të bardha-gri me konturet e qarta. Ata mund të jenë të formave dhe madhësive të ndryshme. Në mënyrë tipike, zhvillimin ndryshime mukozale në heshtje, pa shkaktuar ndonjë ndjenja negative. Në këtë drejtim, sëmundja është shpesh jepnin random diagnostikues kur vizita tek dentisti, një operacion kolposkopik e rrethprerjes (tsyrkumtsyzyya) dhe t. N. Një përjashtim është mukozale leukoplakia navicular fossa uretrës, duke çuar në vështirësi urinimi, dhe laryngeal leukoplakia , duke shkaktuar kollitjes, ngjirurit e zërit të zërit dhe siklet kur flasin.

Zhvillimi i leukoplakia përbëhet nga disa në një tjetër fazë. Ajo fillon me një zonë të vogël të mukozës, inflamacion dimly kronike. Më tej ka keratinization i zonave epiteliale inflamatore e formimit fokus karakteristike të bardhë leukoplakia sheshtë. Shpesh mukusit e bardhë ngjan pllakë ndryshuar ose film. Megjithatë, një përpjekje për të hequr "bastisje" shpatull dështon.

Me kalimin e kohës, leukoplakia aeroplan sfond zhvillon verrukoznaya. Ky lezion është kompakte dhe ngritur lehtësisht mbi sipërfaqen e mukozës. Formuar pllakë bardha me gunga me leze rritje lartësi prej 2,3 mm. Mes lezione mund keratinization erozionin dalë dhe të çara të dhimbshme, formë karakteristike erozive e leukoplakia.

Rreziku kryesor i leukoplakia është një mundësi e transformimit malinje. Periudha kohore gjatë së cilës degjenerim i keq fillon shumë individuale dhe varet nga forma e sëmundjes. Leukoplakia mund të ekzistojnë për dekada pa u bërë neoplazma malinje. Më të priren për të lëvizur në kancer dhe në formë peptike verrukoznaya, dhe përqindjen më të lartë të keqdashje vërejtur në gjuhën leukoplakia.

Ka një numër të karakteristika që mund të jenë të dyshuar transformim malinje e një formë të veçantë të leukoplakia. Këto shenja përfshijnë fillimin e papritur e vulave apo gërryerjet në qendër banesë të leukoplakia, compaction e saj të pabarabartë, emocionuese vetëm një buzë të zjarrit. Për formën erozive e shenjave keqdashje janë: lindja e një erozioni vulë qendër, sipërfaqe ulçerë, formimin e rritje papilare, një rritje të mprehtë në madhësinë e erozionit. Duhet të theksohet se mungesa e këtyre shenjave nuk është garanci e pastërtisë dhe procesi mund të vërehet në fazat e para të transformimit malinj të leukoplakia.

Diagnoza e leukoplakia

Me lokalizimin e leukoplakia në funksion të vendeve të disponueshme (gojë, penis, klitoris) diagnoza zakonisht jo i vështirë. Diagnoza përfundimtare është bazuar Citologjia dhe material studimi histology marra gjatë fushat biopsi e mukozës ndryshuar.

Ekzaminim citologjik është e nevojshme në diagnozën e leukoplakia. Ajo zbulon karakteristike atypia celular precancer. Gjatë egra citologjike nga zonën e prekur të qelizave mukozës shfaqin një numër të madh të epitelit të larmishëm me shenjat e keratinization. Megjithatë shpifjeve zakonisht nuk bien nën qelizat e shtresës së mukozës vendosur ku ata mund të jenë të vendosura qeliza atipike. Prandaj, është e rëndësishme leukoplakia i Citologjia shpifje nuk është, dhe material biopsi.

Në Histologji e biopsia duket epitelin keratinizing, e cila nuk ka shtresë funksionale sipërfaqe, si shtresat e sipërme të epitelit në një gjendje të parakeratosis dhe hyperkeratosis. A mund të gjendet shkallë të ndryshme të qelizës atypia basal dhe hyperactivity qelizave basal, duke treguar mundësinë e transformimit malinje të arsimit. Atypia shënuar është një tregues për konsultim në onkologji.

Leukoplakia gjinekolog i qafës së mitrës diagnostikuar kur shihet në pasqyrë dhe të gjatë kolposkopisë. Testi Holding Schiller zbulon fushat mukozale nuk i nënshtrohen errësirë ​​me jod. Kur dyshohet leukoplakia jo sjelljen e qafës së mitrës vetëm biopsi të vendeve të dyshimta, por scraping kanalin e qafës së mitrës. Qëllimi i këtij studimi - përjashtimi i para-kanceroze dhe kanceroze ndryshimeve endocervical.

Kur leukoplakia dyshuar laryngeal shpenzojnë laryngoscopy, e cila tregon zonat e bashkim të bardhë shtrënguar nga indet themelore pllakë. Studimet plotësojnë biopsi. Diagnoza e uretrës leukoplakia apo fshikëz nëpërmjet ushtrimit uretrës, dhe cystoscopy me biopsi të zonës së prekur.

Dallojnë nevojën nga lezionet Candida leukoplakia, planus liken, manifestimet e sifilisit sekondar, sëmundje Bowen, squamous tumor qelizë orohovevayuscheho, sëmundje Keira.

Trajtimi i leukoplakia

Leukoplakia çdo formë dhe lokalizimin kërkon trajtim kompleks. Kjo është për të eliminuar faktorët që lind zhvillimin e leukoplakia dhe çrregullime të ngjashme. Këto përfshijnë: lirimin me gojë e me proteza metalike, ndalohet pirja e duhanit pirja e duhanit, heqjen e hypovitaminosis Një patologjisë terapi e traktit gastrointestinal, trajtimin endokrin dhe sëmundjet sistemike, dhe proceset infektive dhe inflamatore.

Leukoplakia Simple pa atypia qelizor shpesh kërkon trajtim rrënjësor. Megjithatë, këto pacientët duhet të monitorohen dhe periodikisht kalon testin. Zbulimi në histologjik hyperactivity studim basal-qelizore dhe atypia qelizor është një tregues për heqjen e lezioneve të leukoplakia shpejt.

Hiq zonat e prekura e mukozës që mund të bëhet me një lazer apo radio-valë metodën përmes diathermocoagulation dhe elektroekzitsiy (Elektro prerje). Ajo është e padëshirueshme për të përdorur cryodestruction si pas ekspozimit në nitrogjen të lëngët në mukozën mbetet dhëmbëza të rënda. Në disa raste, prerje kirurgjikale është e nevojshme jo vetëm mukozën, por prekur edhe pjesët e trupit (uretrës, vagina, fshikëz), që nënkupton kryerjen kirurgji plastike rindërtues. Simptomet e leukoplakia malinje tranformatsiyi është një tregues për kirurgji radikale ndjekur renthenterapiey.

Leukoplakia Lokalizim në mukozën e laring kërkon operacion mikrolarinhohirurhicheskoy. Koagulimit fushat e mukozës fshikëzës prekur mundur gjatë cystoscopy. Në trajtimin e leukoplakia fshikëzës së përdorur me sukses të hyjë në fshikëz vaj OZONIZED ose të lëngshme, dhe ozoni gaztë. Megjithatë, në qoftë se sëmundja duhet operim të dedikuar të fshikëzës.

Trajtimi në kohë dhe adekuat i leukoplakia një rezultat pozitiv. Por ne nuk mund të përjashtojë ndodhjen e relapses. Prandaj, pacientët duhet të jetë vëzhgimi më tej. Masat paraprake duhet t'i trajtojnë trajtimet popullore dhe trajtime termike. Ato mund të kontribuojnë në transformimin malinj të leukoplakia dhe forcuar sëmundje.