Leukoplakia qafën e mitrës


  • Shkaqet e leukoplakia të qafës së mitrës
  • Formon leukoplakia e qafës së mitrës
  • Simptomet e leukoplakia të qafës së mitrës
  • Diagnoza e leukoplakia të qafës së mitrës
  • Trajtimi i leukoplakia të qafës së mitrës
  • Parandalimi i leukoplakia të qafës së mitrës
  • Prognoza e leukoplakia të qafës së mitrës

Leukoplakia (Gr. - Leucos; plax - pllakë e bardhë) është një zonë e keratinization dhe trashje epitelit të qafës së mitrës sipërfaqësor të ndryshme ashpërsia (si hyperkeratosis, parakeratosis, acanthosis). Foto makroskopike e leukoplakia është një pllaka të bardha, i tmerrshëm mbi vaginale mitrës dashuri Mukoza, nganjëherë Këto struktura janë të vendosura në kanalin e qafës së mitrës. 

Prevalenca e leukoplakia është 5,2% e të gjithë mjedisit të patologjisë të qafës së mitrës. Sëmundjeve shpesh gra të ndjeshëm e moshës riprodhuese. Intrigue leukoplakia është një rrezik i lartë i transformimit malinj të epitelit të qafës së mitrës, e cila ndodh në 31,6% të pacientëve. Prandaj, çështja e afateve kohore të diagnostikimit dhe trajtimit të leukoplakia qafës së mitrës janë të lidhura ngushtë me problemin e parandalimit të kancerit të qafës së mitrës.

Shkaqet e leukoplakia të qafës së mitrës


Në etiologjinë e leukoplakia i qafës së mitrës efekt të izoluar të faktorëve endogjene (hormonale dhe rregullimit të imunizuar) dhe faktorët ekzogjene (infektive, kimike, traumatik).

Në ndryshim Homeostaza hormonal shkelje të rëndësishme të marrëdhënieve funksionale në zinxhir hipotalamusi - hipofizës - vezore - mitrës, duke çuar në anovulation, giperestrogenii relative apo absolute, mangësi progesterone dhe, si pasojë - proceset hyperplastic në organet e synuara.

Dukuri e leukoplakia qafës së mitrës shpesh paraprihet nga infeksionit-inflamacion (endometritis, adnexitises), menstruacioneve të parregullt (amenorrhea, oligomenorrhea). Ndër faktorët sfond përfshijnë infeksion virus, ureaplasmosis, klamidia, mycoplasmosis, herpes, infeksion citomegalovirusit, colpites paspecifikuara dhe cervicitin, i përsëritur ektopike; Reduktuar reaktivitetin e përgjithshme dhe vendore; vulnerable.

Leukoplakia zhvillimi kontribuojnë për lëndimet traumatike dhe abortit kimike cervikal kirurgjikale, curettage diagnostikuese, të djegurit ose diathermocoagulation drogës erozioni i qafës së mitrës dhe ndërhyrjeve të tjera agresive.

Mes faktorëve etiologjik shkaktuar mekanizmave që shkaktojnë keratinization qelizë epitelit multilayered ekzotserviksa (normalisht nuk orohovevayuschyy). Për shkak të rregullimit gradual të qelizave epiteliale (shpërbërja e bërthamave dhe organeleve brendaqelizore) janë formuar peshore me brirë nuk kanë glikogjen. Lezionet e leukoplakia të qafës së mitrës mund të jetë e vetme ose të shumëfishta.

Formon leukoplakia e qafës së mitrës

Morfologjike Kriteret gjinekologji identifikon leukoplakia thjeshtë dhe proliferative e qafës së mitrës.

Shkuarja leukoplakia qafës së mitrës referohen ndryshimeve sfond (mbi- ose parakeratosis). Ajo karakterizohet nga trashje dhe keratinization e shtresave sipërfaqësore të qelizave epiteliale me basal dhe parabasal shtresa nuk i nënshtrohen ndryshimeve.

Në transformim proliferative shqetësuar diferencim, përhapja e qelizave të gjitha shtresat shfaqen elemente atipike strukturore. Kjo formë e leukoplakia të qafës së mitrës është konsideruar si një proces parakanceroze - neoplazia intraepiteliale qafës së mitrës (CIN, dysplasia qafës së mitrës).

Simptomet e leukoplakia të qafës së mitrës

Sëmundja nuk është e shoqëruar nga ankesat specifike klinike dhe subjektive. Më të leukoplakia qafës së mitrës duket në shqyrtim gjinekologu ardhshëm.

Në disa raste, mund të jetë i pranishëm shenja të tërthorta të leukoplakia qafës së mitrës - e bardhë i rëndësishëm me një erë të pakëndshme, shkarkimi kontakt një sasi e vogël e gjakut pas raportit seksual.

Diagnoza e leukoplakia të qafës së mitrës

Ekzaminim gjinekologjik me pasqyra në fushat në qafën e mitrës bardha janë të definuara si njolla apo pllaka, shpesh ovale, me kufij të qartë, dimensionet ndryshore. Lezionet e leukoplakia eshte zakonisht ngritur lehtësisht mbi sipërfaqen e kapakut pamodifikuar epiteliale mitrës. Sipërfaqe mund të jetë i mbuluar me pllaka orohovevshymy Peshorja epitelin.

Ekzaminim citologjik i qafës së mitrës scraping sipërfaqen zbulon vile qelizave epiteliale me shenjat e hyperkeratosis ose parakeratosis. Nëse hyperkeratosis në shumë peshore me brirë janë bërthamor pa. Kur parakeratosis rrit densitetin dhe ngjyra e citoplazmën e qelizave me piknoticheskimy vogël bërthamave.

Proceset hiper dhe parakeratosis parandaluar scraping e qelizave që janë në shtresat e thella të epitelit, të cilat mund përhapja, diferencimi dhe abuzimi atypia. Prandaj, diagnoza e leukoplakia është metoda kryesor i thikë Sighting biopsi qafës së mitrës dhe ekzaminim histologjik të indeve ekzotserviksa, duke i lejuar për të përjashtuar apo konfirmuar tumor, dhe tservykalnuyu neoplazia intraepiteliale (CIN). Në mënyrë për të parandaluar kancerin e qafës së mitrës është kryer curettage e kanalit cervikal.

Me kolposkopisë të zgjatur (videokolposkopiya) sqaron natyrën dhe madhësinë e plagë. Kur Kolposkopycheskoe vizualizimi arna të dukshme të bardha në sipërfaqen e bukura, të qartë dhe të qetë tehe, mungesa e enëve të gjakut. Madhësia dhe prevalenca e leukoplakia të qafës së mitrës mund të shkojnë nga një pllaka të vetme pikë në fusha të shumta dhe të mëdha që mbulojnë të gjitha ekzotserviks dhe të shkojë në qemer vaginale. Kryerja e testeve Schiller zbulon zonë yodonehativnye.

Testet klinike dhe laboratorike përfshijnë mikroskopik, vija bakteriologjike, zbulimin PCR dhe shtypja e HPV, studime hormonale dhe imunologjike (si tregohet).

Në procesin e diagnostikimit leukoplakia qafës së mitrës diferencuar nga kanceri i qafës së mitrës, erozioni i qafës së mitrës. Pacienti me leukoplakia të qafës së mitrës mund të duhet këshilla gjinekologjik onkolog, një gjinekolog, endokrinolog.

Trajtimi i leukoplakia të qafës së mitrës

Strategji trajtim përcaktohet nga forma e qafës së mitrës diagnostikuar leukoplakia (të thjeshtë ose proliferative). Objektivat e trajtimit janë eliminuar sëmundjet e sfondit dhe heqjen e plotë të lezioneve patologjike.

Sipas dëshmisë kryer antibacterial, antivirale, terapi anti-inflamator. Për të hequr lezione leukoplakia të qafës së mitrës në metodat e gjinekologjisë përdorura cryogenic shkatërrimin ndikim radiowave, koagulimin arhonoplazmennoy, avullimit të CO2-lazer, diathermocoagulation, koagulimin kimik (solkovahyn). Lezionet minimalisht invazive e qafës së mitrës shkatërrimit leukoplakia e kryer në zyrë; shërimin e indeve mund të kërkojë një periudhë prej 2 javësh për 2 muaj duke pasur parasysh pafundësinë e disfatës, comorbidities metodën e shkatërrimit.

Për periudhën e trajtimit të leukoplakia cervikale përjashtuar seksualitetin dhe të përdorin çdo kontraceptivë.

Në rastin e neoplazia intraepiteliale qafës së mitrës, një kombinim i hypertrophy leukoplakia, kraurosis, deformime mbresë Ndërhyrjet e vëllimit të qafës së mitrës mund të përfshijnë qafën e mitrës konyzatsyyu ose amputim qafës së mitrës.

Parandalimi i leukoplakia të qafës së mitrës

Në mënyrë për të parandaluar zhvillimin e leukoplakia qafës së mitrës kanë nevojë për trajtim të hershëm të erozionet, proceset inflamatore dhe infektive në organet riprodhuese; Përjashtimi i abortit, dëmtim i qafës së mitrës gjatë lindjes dhe manipulime gjinekologjike; Parandalimi i IST, përdorimi i kontracepcionit pengesë.

Gratë që vuajnë nga parregullsi menstruale, duhet të respektohet si një gjinekolog, endokrinolog për të korrigjuar çekuilibër hormonal. Në parandalimin e qafës së mitrës leukoplakia shqyrtimit të rëndësishme dhe të vetëdijes, ekzaminimet e rregullta gjinekologjike. Pika thelbësore është vaksinim parandalues ​​kundër HPV.

Pas shkatërrimit të lezioneve leukoplakia pa pacient atypia çdo gjashtë muaj që kryejnë kolposkopinë, shpifjeve mbi onkotsytolohiyu, testuar për HPV. Në fund të 2 vjetëve me asnjë grua përsëritje konvertuar në vëzhgim normal.

Prognoza e leukoplakia të qafës së mitrës

Në mungesë të atypia, infeksion HPV, eliminimi i sfondit Faktorët prognozë jo të favorshëm pasi trajtimi i leukoplakia të qafës së mitrës është i favorshëm. Kur ju të kurseni të shkaqeve të sëmundjes mund të manifestojë progresin dhe leukoplakia tranzicionit në kancerin e qafës së mitrës.

Në leukoplakia thjeshtë në gratë e planit riprodhuese për të parandaluar deformim mbresë qafës së mitrës kryesisht përdorin metoda beninje të shkatërrimit - cryodestruction, avullimit të lazer, trajtim radiosurgical, të koagulimit kimike. Kujdesi para lindjes në këtë grup pacientësh kerkoje rritjen e monitorimit të qafës së mitrës.