Leishmaniasis


Leishmaniasis

  • Karakteristikat e patogjen
  • Patogjeneza e leishmaniazën
  • Klasifikimi i leishmaniazën
  • Simptomet e leishmaniazën
  • Komplikimet leishmaniasis
  • Diagnoza e leishmaniazën
  • Prognozë për leishmaniazën
  • Trajtimi i leishmaniazën
  • Leishmaniasis Parandalimi

Leishmaniasis është një infeksione protozoar mekanizëm shpërndarje transmetueshme, e karakterizuar nga lezione të lëkurës apo të organeve të brendshme parazitëve brendaqelizore - leyshmanyyamy.


Karakteristikat e patogjen

Leishmaniasis shkaktuar nga shtatëmbëdhjetë prej më shumë se njëzet lloje të parazitëve protozoare gjini Leishmania. Leishmania të zhvilluar qelizat brenda pritëse (kryesisht makrofagjet dhe qelizat e sistemit retikuloendotelial). Gjatë ciklit të tyre të jetës ata kanë nevojë për të ndryshuar dy pret. Në trupin e vertebrorëve Leishmania janë formë bezzhhutikovye në Zhvillimi formë zhhutykovuyu në trup arthropod. Leishmania rezistenca të ndryshme për antibiotikët, dhe të ndjeshëm ndaj barnave pyatyvalentnoy borisë.

Shumica dërrmuese e leishmaniazën - zoonozat (rezervuar dhe burim i infeksionit është një kafshë), vetëm dy lloje - anthroponoses. Speciet e përfshira në përhapjen e leishmaniasis, është shumë i kufizuar sepse infeksioni është natyrisht-qelizë shtrihet brenda rezidencën e faunës: ranor specieve brejtësit qen (dhelprat, qentë, çakejtë) dhe vektorëve - mushkonja. Kryesisht vatra leishmaniasis janë të vendosura në Afrikë dhe Amerikën e Jugut. Shumica e tyre - në zhvillim mjedis të 69 vendet ku përhapur leishmaniasis, është bedneyshimy 13 vende.

Njeriu është burimi i infeksionit në rast të formës lëkurës humbjen Leishmania, ndërsa mushkonjat janë patogjen nga sekrecionet e ulcerat e lëkurës. Leyshmanyya organeve të brendshme në shumicën e rasteve është zoonoznoy, mushkonja e infektuar nga kafshë të sëmura.

Mushkonja Infektive numërohen nga dita e pestë të Leishmania goditur në stomak dhe insektet e ruajtur për jetën. Njerëzit dhe kafshët ngjitëse gjatë afatit të patogjen në trup.

Leishmaniasis transmetohet nëpërmjet transmyssyvnoho vektorëve mekanizëm - mushkonja merrni infektuar nga të ushqyerit në gjakun e kafshëve të sëmura, dhe të mbajnë individët të shëndetshme dhe njerëzit.

Njeriu ka një sensibilitet të lartë ndaj infeksionit pas çdo leishmaniazën transferimit të ruhet imuniteti i gjatë, forma e tillë i organeve të brendshme nuk do të rezultojë.

Patogjeneza e leishmaniazën

Patogjen depërton në lëkurë trashësi njeriut kafshimin e mushkonja, duke formuar në granulomave hyrje leyshmanioznuyu portë. Më pas, forma e organeve të brendshme të granuloma zgjidh infeksionit, ndërsa lëkura - duke përparuar në një ulçerë.

Leishmania janë të përhapur në të gjithë trupin e limfatike tokom ndikon nyjet limfatike regjionale. Së bashku me orenditë limfatike mund të formojnë leyshmaniomy parazitet - një seri e sekuenciale rregulluar ulcerat specifike.

Në Amerikën e Jugut, shënoi forma Leishmania që ndodhin me lezionet e mukozës së kavitetit oral, traktin e sipërm respirator dhe nasopharynx me deformim bruto të indeve dhe zhvillimi polypous formacioneve të thella.

Formulari i organeve të brendshme leishmaniasis është shkaktuar nga shpërndajnë i patogjen në trup dhe e goditi mëlçisë, shpretkë, palcën e kockave. Rrallë - në murin e zorrëve, mushkëritë, veshkat dhe gjëndra veshkave.

Dalë përgjigje imune pengon infeksioni me sëmundje është latent, ose Vetëm simptoma të dukshme. Në imunitetit, mbrojtja e reduktuar pronat leishmaniasis përparon, shkon në klinikë me sindrom dehje të rënda, ethe. Riprodhimi i parazitëve në hepatocytes mëlçisë promovuar zëvendësimin e indeve fijor në pulpë shpretkë atrofi të festuar me shumë sulme në zemër dhe nekrotyzatsyy.

Sepse lezione palcës së kockës të zhvilluar anemi. Leishmaniasis përgjithësi organeve të brendshme, duke përparuar, duke shkaktuar cachexia të përgjithshëm.

Klasifikimi i leishmaniazën

Leishmaniasis organeve të brendshme të ndarë në lëkurë dhe formave, çdo formë nga ana e tij e ndarë në anthroponoses dhe zoonozave (në varësi të rezervuarit të infeksionit).

Leishmaniasis fëmijë zoonotike organeve të brendshme Kala-Azar (mesdhetare-sredneazyatskomu), ethe dum-dum (i zakonshëm në Afrikën Lindore), leishmaniasis nazofaringeale (mukotike, New World leishmaniasis).

Indian Kala-Azar është anthroponoses organeve të brendshme.

Formë lëkurore leishmaniasis e sëmundjes paraqitet Borowski (antroponoznyy urban dhe rural lloj zoonozë) pendynskoy, ulcerat Ashhabadskoe, vlon Bagdad, leishmaniasis lëkurë etiopian.

Simptomet e leishmaniazën

Leishmaniasis organeve të brendshme mesdhetare-aziatik

Periudha e inkubacionit e kësaj forme të leishmaniazën është 20 ditë deri në disa (3-5) muaj. Nganjëherë (rrallë) vonohet një vit. Në fëmijët e vegjël gjatë kësaj periudhe mund të ketë papulë fillestar në vendin e futjes patogjen (në të rriturit ndodh në raste të rralla).

Infeksioni ndodh në akute, subakut dhe format kronike. Forma akute zakonisht vërehet tek fëmijët, karakterizohet me kalimin e shpejtë pa kujdes të duhur mjekësor fatale.

Forma më e zakonshme subakut e sëmundjes. Në periudhën fillestare të një rritje graduale e dobësi të përgjithshme, dobësi, lodhje. Nuk është humbje e oreksit, i zbehtë e lëkurës. Në këtë periudhë, prekje mund të zbulojë një rritje të vogël në madhësinë e shpretkës. Temperatura e trupit mund të rritet në shifra subfebrile.

Rritja e temperaturës në vlera të larta sugjeron futjen e sëmundjes gjatë kulmin. Ethet është e gabuar ose model dredha-dredha zgjat për disa ditë. Sulmet e periudhave ethe mund të ndryshojnë normalizimin e temperaturës apo reduktim të vlerave subfebrile. Kjo zakonisht zgjat 2-3 muaj.

Nyjet limfatike janë zgjeruar, ka hepato-dhe, në veçanti, splenomegaly. Mëlçisë dhe shpretkë prekje pa dhimbje. Me zhvillimin bronhoadenita shënuar kollë. Në këtë formë shpesh të shoqëruara infeksion sekondar të sistemit të frymëmarrjes dhe të pneumonisë së zhvilluar.

Me përparimin e shteteve të sëmundjeve të rritur peshën e pacientit në zhvillim cachexia, anemi, sindromi hemorragjike. Në mukozës së zgavrën me gojë që ka zona nekrotike. Duke pasur parasysh një rritje të konsiderueshme në shpretkë zhvendosur në zemër e drejtë, të shurdhër e tij ton, ritëm uskorenyt shkurtime. Ka një tendencë të bjerë në presionin e gjakut periferik. Me përparimin e infeksionit formë dështimit të zemrës.

Në periudhën terminally sëmurë kaheksichny, lëkurë të zbehtë dhe i hedh lëng, shënoi ënjtje, anemi të rëndë.

Leishmaniasis kronik latent ndodh, apo simptoma të vogla.

Leishmaniasis organeve të brendshme Antroponoznyy mund të shoqërohen (në 10% të rasteve) pamja e një leyshmanoidov lëkurës - papyllo vogël, nodules ose spote (nganjëherë zonat me pigmentim të reduktuar) përmbajnë patogjen. Leyshmanoidy mund të ekzistojnë për vite e dekada.

Leishmaniasis lëkurore sëmundje zoonotike (Borowski)

Shpërndarë në klimë tropikale dhe subtropikale. Periudha e inkubacionit është 10-20 ditë, ajo mund të reduktohet në një javë dhe muaj e gjysmë që të zgjasin.

Në fushën e depërtimit të patogjen në këtë formë të infeksionit është formuar zakonisht leyshmanioma primare parë duket rozë papules qetë rreth 2-3 cm në diametër, më tej prohressyruyusche një pa dhimbje ose maloboleznenny kur presion vlim. Pas 1-2 javësh leyshmanioma formuar vatra nekrotike, dhe formoi shpejti një ulçerë pa dhimbje me tehe pidrytymy, rrethuar bosht ynfyltryrovannoy lëkurën me lirimin e bollshme e Sero-purulent ose natyra hemorragjike. Rreth leyshmaniomy primar të zhvilluar mesme "gunga kontaminimin" duke përparuar në plagë të reja dhe ulcerat të shkrihen në një fushë të vetme (leyshmanioma konsistente). Zakonisht leyshmaniomy të shfaqet në zona të hapura të lëkurës, numri i tyre mund të shkojnë nga vetëm në dhjetëra ulcerat. Leyshmaniomy shpesh shoqëruar me një rritje lymphangitis dhe nyjet limfatike regjionale (zakonisht pa dhimbje). Pas 2-6 muajsh ulcerat shërohet, duke lënë plagët. Në përgjithësi, sëmundja zakonisht zgjat rreth gjashtë muaj.

Leishmaniasis Shperndare-ynfyltryruyuschyy

Infiltrimi i ndryshëm i përhapur i lëkurës. Përfundimisht infiltrimit regres, duke lënë pasoja. Në raste të veçanta, nuk janë ulcerat e vogla shërohet pa dhëmbëza të konsiderueshme. Kjo formë e leishmaniazën është e rrallë, zakonisht vërejtur në njerëz të moshuar.

Leishmaniasis Tuberkuloidnyy lëkurore

Nuk janë kryesisht në fëmijët dhe të rinjtë. Në këtë formë të dhëmbëza ose posleyazvennyh rreth tyre ka gunga të vogla që mund të rrisë në madhësi dhe të shkrihej me njëri-tjetrin. Këto gunga rrallë ulqerim. Ulcerat në këtë formë të infeksionit është lënë plagët konsiderueshme.

Antroponoznaya çdo formë e leishmaniazën

Ajo karakterizohet nga një periudhë inkubacioni i gjatë, që mund të arrijnë disa muaj dhe vite, si dhe rritjen e ngadaltë dhe intensitet të moderuar të lezione të lëkurës.

Komplikimet leishmaniasis

Leishmaniasis gjatë rrjedhin po ecën me zhvillimin e pneumoni, nefrit, agranulocytosis, diatez hemorragjike, dhe mund të jetë i komplikuar nga inflamacion purulent-necrotic.

Diagnoza e leishmaniazën

Gjakut komplet tregon shenja të leishmaniazën në anemi hypochromic, neutropenia dhe aneozinofiliya në relativisht Limfocitoza dhe një përqendrim të ulët të trombocitet. ESR rritur. Testi biokimike të gjakut mund të tregojnë hypergammaglobulinemia.

Poshtërim secili leishmaniasis mundur me gunga dhe plagë, me i organeve të brendshme - Leishmania gjenden në kultura të gjakut për sterilitetin. Për të kanë një biopsi agjent përzgjedhje e nyjeve limfatike, shpretkës dhe mëlçisë. Si diagnostifikimi specifike të kryer ekzaminimet mikroskopike, bakposev në një të mesme NNN lëndë ushqyese, bioassay në kafshët laboratorike.

Diagnoza serologjik i leishmaniazën është kryer duke përdorur RAC, IFA, RNIF, RLA.

Në periudhën e convalescence Mali i Zi shënoi reagim pozitiv (test të lëkurës me leyshmaninom). Prodhuar në studime epidemiologjike.

Prognozë për leishmaniazën

Me lehtë leishmaniazën rrjedh mund të vetë-shërim. Prognoza e favorshme e zbulimit të hershëm dhe masat e duhura mjekësore. Rënda, njerëz të infektuar me pronat e dobësuar mbrojtëse, mungesa e trajtimit të përkeqësojë prognozë. Manifestimet lëkurore të leishmaniazën në një defekt kozmetike.

Trajtimi i leishmaniazën

Trajtim etiologjik i leishmaniazën është duke përdorur droga pyatyvalentnoy antinom (solyusurmin, hlyukantim, neostibozan). Në formën organeve të brendshme të rritjes së dozimit të administruar intravenoz prej 7-10 ditësh. Në rast të mungesës së efektivitetit të terapive plotësuese amfotericinë B administruar me 5% tretësirë ​​glukoze vena ngadalë.

Në fazat e hershme të çdo leishmaniazën gunga mekarpinom obkolyuyut, monomitsin, sulfate berberinës ose Hexamine dhe përshkruajnë këto barna në formën e ointments dhe kremra. Ulçerë formuar është tregues për miramistin intramuskulare. Për të shpejtuar shërimin e ulçerës terapi efikase lazer.

Droga rezervë në leishmaniazën është jepet amfotericina B dhe pentamidinë, siç është paraparë në rastet e përsëritjes dhe infeksionit me rezistencë Leishmania me mjetet tradicionale.

Për të përmirësuar efektivitetin e terapisë mund të shtohet hammainterferon rekombinante njerëzore.

Në disa raste mund të jetë e nevojshme heqja kirurgjikale e shpretkës.

Leishmaniasis Parandalimi

Leishmaniasis Parandalimi përfshijnë masa për mirëqenien publike, eliminimin e faqet mushkonja risistemimit (deponive dhe djerrina, bodrumet e përmbytura), lokalet disinfestation.

Parandalimi individ është që të përdorin repellents dhe mjete të tjera të mbrojtjes nga kafshon mushkonjë.

Në identifikimin e pacientit bëjë kemoprofikalsinë pyrimethamine në ekip. Profilaksia specifik i imunitetit është kryer në qoftë se keni ndërmend të vizitoni epidemi e zonave të rrezikshme dhe të vatrave jo-imun të popullsisë së infeksionit.