Leaf tumor i gjirit


  • Karakteristikat fletë kanceri i gjirit
  • Shkaqet e kancerit të gjirit fletë
  • Simptomat e të fletë të kancerit të gjirit
  • Diagnoza e kancerit të gjirit fletë
  • Trajtimi i kancerit të gjirit fletë
  • Prognoza për kancerin e gjirit fletë

Tumor fletë në gji Mammology gjetur edhe nën emrat fibroadenoma fletë, fibroadenoma intrakanalikulyarnoyi, miksomatoznoy gjigant fibroadenoma, filloidnoy fibroadenoma, etj Ashtu si formacion tjetër dy-komponent e tumorit gjëndër qumështit (fibroadenoma) fletë karakterizohet nga përhapja e epiteliale dhe komponentët lidhës indeve me një mbizotërim të fundit. Ndër strukturat fibro-epiteliale të tumorit të gjirit incidenca gjethes është rreth 1,2-2%.

Leaf tumor të gjirit janë të vështirë për të diagnostikuar arsimin me një tendencë për të bum përsëritjen, transformimin malinje në sarkomë. Malignization kancer fletë gjirit ndodh në 3-5% të rasteve.

Karakteristikat fletë kanceri i gjirit


Klasifikimi Ndërkombëtar histologjik i tumoret fletë referohet fibër-formimin dhe epiteliale identifikon tre format e mundshme - dashamirës, ​​vija kufitare (ndërmjetme) dhe malinje.

Makroskopike fletë foto kanceri i gjirit varet nga madhësia e arsimit. Tumoret 5 cm në diametër dallohet nga përreth indeve arsimi solid pak gri-të bardhë ose rozë me trashë ose struktura lobed. Në kontekstin e dukshme çarë-si zgavër dhe cysts të vogla që përmbajnë slyzopodibnymy masë të trashë. Fletë Macrostructure gjirit tumoreve më të mëdha se 5 cm gjithmonë të përfaqësuara dëmtimit të dhëmbëve cistike dhe të çara të mbushura zhelatinopodobnyh rritje polipovidnyh fshehta në dëmtimit të dhëmbëve cistike.

Në mikroskop në strukturën e fletë të dominuar nga kanceri i gjirit stromal (ind lidhës) komponenti. Dallimi nga fibromë gjirit është Stroma më e theksuar me simptoma të rëndësishme polymorphism bërthamore dhe përhapja e qelizave stromal.

Leaf tumor mund të përfaqësohet nga një ose shumë nyje të vendosura në një ose të dy gjinjve. Për filloidnyh tumoret papritur rritjen, të shpejtë; fibroadenoma ndryshueshme Madhësia fletë - nga nodules vogla në 20 cm ose më shumë në diametër.

Shkaqet e kancerit të gjirit fletë

Kanceri etiologji fletë gji është e paqartë. Zhvillimi i saj është i lidhur me balancimin hormonal, veçanërisht me giperestrogeniey dhe mungesa e progesterone. Në këtë zbulim majat i shohin fibroadenomas filloidnyh ndodhin në periudha të hormonally aktive në tranzicion të jetës: 11-20 vite dhe shpesh - 40 - 50 vjeç. Në raste të rralla, kanceri i gjirit fletë ndodhin në meshkuj.

Fletë arsimi shkakton kancerin e gjirit mund të bëjë shtatzëninë, abort, dhënien e gjirit, sëmundje fibrocystic gjirit, dhe endocrinopathies extragenital dhe metabolike - diabeti, tumoret veshkave dhe hipofizës, nodules tiroide, trashje, sëmundje të mëlçisë, etj

Simptomat e të fletë të kancerit të gjirit

Për fletë tumoret e gjirit në mënyrë tipike rrjedhjen dy-fazor. Zakonisht pas një periudhe të gjatë të zhvillimit të ngadalshëm, të cilat nganjëherë zgjat për dekada të tëra, papritmas vjen një fazë të rritjes së shpejtë. Mesatarja e fibroadenomas Madhësia filloidnyh është 5 - 9 cm, edhe pse rastet e përshkruara, kur tumori arritur një diametër prej 45 cm dhe një peshë prej 6,8 kg. Dimensionet e të fletë të kancerit të gjirit nuk kanë vlerë parashikuese - një arsim pak mund të jetë i keq dhe, anasjelltas, një fibroadenoma gjigant mund të jetë mirë.

Zakonisht fletë tumor i gjirit e pacientit apo zbuluar nga prekje mammologist në një nyjë të ngushtë. Për mëdha tumoret e lëkurës shkallë fletë e gjirit bëhet më e hollë, bëhet ngjyrë purplish-kaltërosh shkëlqen me venat Dilated nënlëkurës. Ata mund të festuar dhimbje në shkarkimin e gjirit, dalë nga gjëndrra e prekur, ulçerë lëkurës.

Leaf tumor shpesh lokalizuara në quadrants sipërme dhe qendrore të gjirit, dhe në shkallë të madhe merr shumicën apo të gjitha të gjirit.

Gji i keq gjeth tumor zakonisht metastasizes në mushkëri, mëlçi, kockave, limfatike metastases node humbjen e pazakontë.

Diagnoza e kancerit të gjirit fletë

Në prekje e gjethes tumorit të gjirit është përcaktuar si i ndarë nga përreth vulën ind strukturës dolchatoy përbërë nga disa nyje të ndërlidhura janë të shkrirë.

Me ultratinguj gjirit duket formimin hypoechoic, në një seksion si "lakër", me një strukturë heterogjene, anehohennymi shumëfishta (lëng) dëmtimit të dhëmbëve dhe të çara. Doppler ultratinguj në formimin e gjirit gunga është e vendosur nga rrjet të ndryshme me madhësi të bollshme e venave dhe arterieve. Holding mamografia zbulon ovale konglomerat tumor ose rrumbullakuar të çrregullt, struktura dolchatoy me vija të qarta; hije tumor homogjene dhe shumë intensive. Rëndësia e fletë paraoperative diferencim tumoreve të gjirit dashamirës dhe sarkomën kërkon vlerësimin citologjike të arsimit. Për këtë qëllim, një biopsi gjilpërë e tumorit me pjesët e saj të ndryshme dhe Citologjia mëvonshëm biopsi.

Trajtimi i kancerit të gjirit fletë

Në pikëpamje të shpejtë tanishme ndryshueshmërisë progresion dhe gjasat e mundshme e keqdashje kundër kancerit të gjirit fletë treguar taktikat ekskluzivisht kirurgjikale.

Në tumoreve beninje dhe gjethe të ndërmjetme kryer operim të pjesshëm të gjirit ose kvadrantektomiya. Heqje radikal i gjirit, mastectomy nënlëkurës apo radikal është i justifikuar në rastin e tumoreve të mëdha apo të natyrës malinje. Lymphadenectomy zakonisht nuk është kryer. Pas operacioni radikal është kryer mammoplasty rindërtues indet e tyre apo endoprosthesis.

Terapi Rrezatimi dhe hormon në kancerit të gjirit gjethe nuk tregohet.

Prognoza për kancerin e gjirit fletë

Tipar i tumoreve fletë gjirit është tendenca e tyre e shpeshtë në kursin korrente, vëzhgimet, fibroadenoma dashamirës filloidnye ri-ndodhin në 8,1% të rasteve, kufiri - 25%, malinje - 20%.

Recurrences priren të ndodhin në një periudhë prej disa muajsh deri në 2-4 vite; me një tranzicion në një formë e ndërmjetme e mirë apo sarkomatoznuyu.

Zgjerimin e fushës së ndërhyrjes (mastectomy) çon në një ulje të rrezikut të përsëritjes lokale të tumoreve të gjirit fletë.