Lymphedema


  • Klasifikimi i lymphedema
  • Simptomet e Lymphedema
  • Diagnoza e Lymphedema
  • Diagnoza diferenciale e lymphedema
  • Komplikimet e Lymphedema
  • Trajtimi i Lymphedema
  • Parandalimi Lymphedema

Lymphedema - një gjendje patologjike, i shoqëruar me rritjen ënjtje të indeve të buta të zonës së prekur (zakonisht - gjymtyrët e poshtme). Ënjtje në lymfedeme zhvillimin e një shkelje të rrjedhjes së lëngjeve në enët limfatike. Sëmundja është përhapur. Shkelja e daljeve limfatike vërejtur në shkallë të ndryshme çdo banor e dhjetë e tokës. Më shumë se 10 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga lymphedema që zhvillohet në sfondin e infeksionit kronik. Pacientët me lymphedema bëjë 2,5-7% të të gjithë pacientët me lezione periferike vaskulare.

Klasifikimi i lymphedema

Ka dy lloje të lymphedema:


  • Primar (kongjenitale) lymphedema. Rezultojnë çrregullime të lindura të enëve limfatike. Zakonisht zhvillohet në fëmijëri dhe adoleshencë (80% e pacientëve - vajzat nën 18 vjet). Më shpesh ndikon gjymtyrët më të ulët, të paktën - të lartë. Kjo është zakonisht bilateral. Në 6% të rasteve të lymphedema kongjenitale është shkaktuar nga një sindromi i trashëguar sëmundje (Nona-Milroya sindromi Meyzha). Pjesa e mbetur prej 94% e pacientëve me lymphedema primar zhvillon pas lindura aplazyyu hipoplazise ose limfatike anijeve. Lymphedema primar kompensohet shpesh përparon shpejt pas shtatzënisë ose lëndimit.
  • Dytësor (e fituar) lymphedema. Sistemi limfatike për shkak të infeksionit (p.sh. erizipelë), traumat, djegiet, procedurat kirurgjikale të lidhur me heqjen apo dëmtimin e nyjave limfatike. Më e theksuar kur rrjedhjen e vështirësisë limfatike në shkelje të flukseve dalëse venoz (nën rrezatim apo inguinale hysterectomy dhe nyjet limfatike axillary) të kombinuara. Lymphedema i mesëm është kryesor më i zakonshëm.

Simptomet e Lymphedema

Pacientët me lymphedema ankohen për dhimbje, lodhje, ndjenja e plotësi, shurdhim në gjymtyrë e prekur, kufizimeve të përbashkëta të lëvizshmërisë. Skin në zonën e prekur zbehtë rrjetit fotografisë venat saphenous nuk është i përcaktuar, thickened lëkurës fish.

Lymphedema kongjenitale fillimisht ndikon në gjymtyrë skajor (këmbë ose me dorë). Pacientët shfaqen ënjtje pa dhimbje e gishtave të trasha që shtrihen në këmbë dhe kyçin e këmbës (me humbjen e skaj sipërme - furçë dhe dore të përbashkëta). Me përparimin e bibliotekave Lymphedema mbulojnë këmbën dhe kofshë. Këmbët e pacientit janë të ngjashme me kolonën. Në nyje me kalimin e kohës rrudhur me indet e fryrë të buta. Folds në këmbë prapa nuk është shprehur. Lëkura ngjan lëvozhgë portokalli.

Në lymphedema e fituar kryesisht ndikon gjymtyrët proksimal, pak më poshtë në nyjet limfatike të dëmtuara në ijet apo shpatullat. Më vonë ënjtje shtrihet në gjymtyrë skajor. Kur mbledhjen historinë mjekësore duhet të jenë të vetëdijshëm se lymphedema mund të zhvillohet në periudhat e mëvonshme pas shkatërrimin ose heqjen e nyjeve limfatike. Ndonjëherë simptomat e para shfaqen 10-15 vjet pas operacionit, trauma apo rrezatimi.

Diagnoza e Lymphedema

Diagnoza është propozuar në bazë flebolohov rishikimit të jashtëm, gjymtyrë të matjes vëllim dhe të dhënat e historisë. Për të vlerësuar limfanhionov shtetit (enët limfatike të vogla) e përdorur lymfanhyohrafyy. Nëse vëreni në limfohramme anijet që janë në formën e rruaza ose spindles mund të thuhet për mbajtjen motor. Nëse anija është e mbushur në mënyrë uniforme me të mesme kontrast, dhe diametri i saj është i njëjtë në të gjitha protYazhenyy, kjo tregon qenët i qartë normal të aparatit kontraktil në rast të dëmtimit dhe përçarje e limfatike transportit. Në lymphedema primar duket limfanhionov hypoplasia, e mesme - për të ndryshuar formën e anijeve, vurratë, mbushjen lëkurës rrjetin limfatik.

Për të studiuar dinamikën e limfostsintihrafiya sëmundjeve të përdorura. Natyra e shpërndarjes së izotopeve lejon vlerësimin e trungu, Shperndare, rrjedhjen limfatike kolateralit dhe të zbulojë lymphostasis plotë.

Në vitet e fundit limfoanhiohrafiya zëvendësuar gradualisht nga metodat e reja të kërkimit. Për të vlerësuar gjendjen e limfatike dhe sistemet limfatike janë përdorur gjithnjë e MRI, CT scan dhe skanim i dyfishtë.

Diagnoza diferenciale e lymphedema

Lymphedema duhet të dallohet nga edemë të shkaktuar nga sindromi posttromboflebitychnyy, sëmundje të veshkave dhe zemrës. Kur lymphedema primar dyshuar diferencuar diagnoza është bërë me lipedemoy (patologjik këmbët sindromi trashje). Ndryshe nga lymphedema për lipedemy tipike lezioneve simetrik këmbët. Stacionet në lipedeme të mbetet e paprekur.

Komplikimet e Lymphedema

Kur lymphedema shqetësuar ushqyerit e indeve. Ka zona të hyperkeratosis. Të çara modifikuar lëkurës, plagë të shfaqet. Ndonjëherë zhvilluar gyp limfatike në mes të këmbëve. Lymphedema ndonjë origjinë shpesh komplikuar erizipelë, e cila mund të shkaktojë cellulitis, duke shkaktuar zhdukje e enëve limfatike paprekur dhe të çojë në përparimin e shpejtë e sëmundjes. Në kursin afatgjatë të sëmundjes (sidomos - në rastin e lymphedema sekondar) mund të zhvillojnë limfoanhiosarkoma.

Trajtimi i Lymphedema

Trajtim konservator është e mundur në mungesë të ndryshimeve organike në indet e buta. Pacientët caktuar dietë të veçantë, kurse fizike terapi, spa dhe procedurave terapi. Për të zvogëluar volumin e gjymtyrë e prekur treguar: FA SHAT veshur, masazh limfatik kullimit, hardware ndryshueshme pnevmokompressiya. Trajtimet komplekse përdorura në flebolohyi moderne të lejojë të ngadalshëm progresion të lymphedema, dhe në disa raste - edhe arrijë regres të simptomeve.

Për të krijuar Alternativa limfatike aplikuar trajtim kirurgjik. Enët limfatike para-pikturuar. Gjatë operacionit të prodhuar numrin maksimal të anijeve në fossa popliteal ose trekëndësh kofshët Skarpia. Anijet kalimit dhe pastaj të përfundojë mpikset e tyre qendrore. Pastaj të krijojë anastomoses mes skajet periferike të degëve të enëve më të afërta dhe venat saphenous. Operacioni, i kryer në fazat e hershme, duke lejuar që të normalizohen plotësisht kullimit limfatike. Në kursin afatgjatë të sëmundjes pas operacionit mund të arrijë një reduktim të ndjeshëm në ënjtje të lëkurës dhe indit nënlëkuror.

Parandalimi Lymphedema

Pacientët me rrjedhje të dëmtuar e limfatike dhe rritjen e rrezikut të lymphedema rekomandohet të mos krijuar pengesa shtesë limfatike (të mos jetë në qese të sëmurë është e anën këmbët kryq kur i ulur ose të matur presionin e gjakut në krahun e prekur). Ju duhet të mbani gjymtyrë e prekur të pastër. Nuk është e rekomanduar për të shkuar zbathur apo përgatisin ushqim pa doreza mbrojtëse. Nëse keni zbuluar lymphedema në fazat e hershme në shumicën e rasteve nuk mund vetëm të ndaluar sëmundjen, por edhe të eliminuar problemet ekzistuese, kështu që shenjat e para të lymphedema duhet të shkoni te mjeku.