Skin Limfoma


  • Shkaqet Limfoma lëkurës
  • Simptomet e Limfoma e lëkurës
  • Diagnoza e Limfoma e lëkurës
  • Trajtimi i Limfoma lëkurës
  • Moti limfoma e lëkurës

Sipas studimit te limfoma qelizës-T te lëkurës ndodhin ne 65-70% e rasteve, ndërsa limfoma B-qelizore e lëkurës jane 20-25%. Një tjetër 10% është quajtur Limfoma lëkurën unclassifiable.

Shkaqet Limfoma lëkurës

Zhvillimi i Limfoma e lëkurës e lidhur me mutacionet e T ose B limfocite, të cilat çojnë në mbarështimin e tyre e pakontrolluar dhe migrimit për në lëkurë. Shkaqet e sakta që shkaktojnë këtë mekanizëm nuk është i njohur. Besohet se origjina e klon malinje të limfociteve mund të jetë shkaktuar nga stimulimit të vazhdueshëm antigjenik në sfondin e sistemit të dëmtuar mbrojtës imunitar.


Roli rëndues për të infeksioneve virale e shkaktuar nga retrovirusët, cytomegalovirus, herpes virus simplex tipit 8, virus Epstein-Barr. Efekti i kimikateve të ndryshme dhe carcinogens të përdorura në bujqësi, kimike, ndërtimit dhe industri të tjera, mund të jetë gjithashtu një shkak i Limfoma lëkurës.

Limfoma është një lëkurë primar kur sëmundja fillon me shkatërrimin e dermis, dhe i mesëm - për shkak të migrimit të limfociteve nga organet limfoide, ku ata i nënshtrohen riprodhimit. Këto përfshijnë palca e kockave të trupit, timusi, nyjet limfatike, shpretkë, akumulimet limfoide përgjatë rrugëve të frymëmarrjes dhe traktit gastrointestinal.

Simptomet e Limfoma e lëkurës

Skuqjen e lëkurës Limfoma karakterizuara polymorphism (spote, patches, njësitë), gradë e ashpërsisë së kruarje dhe rritjen e nyjave limfatike ndryshme. Shkalla e keqdashje izoluar Limfoma I, II dhe III. Manifestimet klinike: me gunga, pllakë dhe formë eritrodermicheskom.

Forma gunga e limfomës T-qelizës së lëkurës karakterizuar nga niveli vogel I sheshtë nodules madhësinë e miletit grurit. Kanë ngjyrë të rruzull purpurt ose të verdhë, dhe grupet janë të prirur për të regresionit spontan. Një nodules më malinje kurs rritet, fitojnë qershi dhe kanë tendencë për të humbur grupin e tyre. Pacientët vdesin e metastases në 2-5 vjet.

Melkouzelkovaya formë e rrallë e Limfoma T-qelizave të lëkurës në të cilën nodules folikulare rriten së bashku në pllaka e psoriasis ngjan lëkurë sipërfaqësore. Në këtë sfond, ka nodules të mëdha, të cilat janë të nënshtruar më pas për nekrozë.

Formë pllakë e Limfoma T-qelizave të lëkurës I paraqitur shkallë të butë pllaka të dallueshme të verdhë. Pllaka Size mund të jetë dorë më shumë. Ata u vendosën gradualisht për të formuar fushat e atrofi dhe hyperpigmentation.

Formë pllakë II shkallë (kërpudha infeksion mikotik i këmbës Alibera) ndodh në 26% të të gjitha limfomat të lëkurës. Ajo karakterizohet nga zhvillimi phasic. Së pari, ka lëkurë njolla të ndritshme trëndafili dhe elemente të tjera (fazë eritematoze). Pastaj në vend të spoteve formuar arna ndenjur kuqe shpesh oozing sipërfaqe dhe rritjen periferike (faza blyashechnaya). Në pllakë fazë tumor Smenyayutsya nyje të sheshtë deri në portokalli me nekrozë në qendër të arsimit.

Formë Eritrodermicheskom e Limfoma T-qelizave të nivelit të lëkurës unë (sindromi para-Cesar) e shpesh zhvillon në afat të gjatë, 10-15 vjet, ekzemë ekzistues ose neurodermatitis. Lëkura reddened dhe i fryrë, i mbuluar me pllaka të mëdha të thekon bardhë. Nuk është një gunga përgjithësuara, distrofi gozhdë, humbje e flokëve, ethe dhe kruajtje të dhimbshme. Disa vjet më vonë pacienti mund të vdesë nga cachexia ose proces shkon në eritrodermicheskom Formulari II diplomë (sindromi Sezary) karakterizohet nga infiltrimit të rënda, lëkurë dhe thatësi e lëkurës.

Për limfoma B-qelizore e lëkurës karakterizuar nga mungesa e ndjesi subjektive kruarje mirë në I dhe II shkallës së malinje. Ata shfaqen pllakë dhe formën me gunga. Për forma tipike pllakë në të njëjtin stad si për Limfoma T-qelizave të lëkurës. Formë me gunga është formimi i një ose më shumë nyje konsistencës hemispherical shtrënguar elastike, madhësia e të cilave është madhësia e një arre.

Diagnoza e Limfoma e lëkurës

Në shumë raste të Limfoma e lëkurës të shoqëruar me ndryshime në numërimin e gjakut. Për limfoma qelizës-T karakterizohet nga leukopenia dhe monocitozë. Sindromi i para-Cesar vërejtur leukocytosis dhe neutrophilia, rritjen e numrit të eozinofileve. Sindromi Sezary mund të përjetojnë një rritje në qelizat e bardha të gjakut për të 30000-200000. Limfome B-qelizore e lëkurës karakterizuar nga dalja e normohromnoy pare, dhe anemi hemolitike.

Rëndësia vendimtar diagnostikues i ekzaminim histologjik dhe citologjike e materialit të marrë nga elementet biopsi Limfoma e lëkurës, nëse është e nevojshme, dhe nyjet limfatike. Biopsi na lejon të dallojnë T dhe B Limfoma e qelizave të lëkurës, si dhe për të përcaktuar shkallën e keqdashje.

Në një proces që përfshin organet e brendshme të kryer kërkimin, ultratinguj barkut të tyre, x-ray e mushkërive, CT të mushkërive dhe t. N.

Trajtimi i Limfoma lëkurës

Trajtimi kryesor për pacientët me Limfoma e lëkurës është kimioterapia. Ajo është përdorur agjentë cytotoksike T. (vinkristine, vinblastine, cyclophosphamide), kortikosteroidë (prednizolone, betametasone) dhe interferon (gama-interferon). Në trajtimin e disa njollave, pllakatë dhe tumoret individuale, terapi rrezatimi, terapi PUVA, phototherapy. Në disa raste në mënyrë efektive kryerjen në photophoresis in vitro. Shpesh kombinohen tretmane të ndryshme dhe medikamente përdoren. Për shembull, ekspozimi është caktuar në lidhje me kimioterapi dhe pas.

Moti limfoma e lëkurës

Me fillimin në kohë të trajtimit dhe shkallës I-II të keqdashje Limfoma e lëkurës shpesh mund të arrijë faljen e rënda dhe të zgjatur jetën e pacientit. Për të vdekjes në këtë rast të çojë sëmundje intercurrent ose komplikime të trajtimit. Nëse Limfoma lëkurës diagnostikohet në fazën e tumorit ose ka shprehur keqdashje, prognoza është jashtëzakonisht i varfër, vdekja mund të ndodhë brenda 2 vjet pas shfaqjes.