Lipoma


Lipoma - një tumor beninj i lipoma indit dhjamor shpesh ndodh në indin nënlëkuror, por mund të formohet dhe organet e brendshme që kanë shtresë yndyrore. Sëmundje është diagnostikuar në njerëz të të, persona të pjekur dhe të vjetër po aq të sëmurë e të dy gjinive.

Lipoma jashtë është një nyje pa dhimbje butë e luajtshme që nuk është i ngjitur në indet përreth, me madhësinë e nyjeve mbi mesatare 1,5-2 cm, por ka madhësi gjigante lipoma. Ndonjëherë tumore rritur ose ulur në varësi të peshës trupore, por shumica e rritjes së saj është i pavarur nga luhatjet në peshë, dhe madje edhe në qoftë se humbje peshe vazhdon të grumbulluar yndyrë në vetvete. Nëse një lipoma pjesë përveç ind dhjamor indit lidhor është i pranishëm, cilësi e saj bëhet më e dendur.

Lipoma mund të izolohet, por shumica janë të shumta në natyrë, të lokalizuara në anën e pasme, në zonën e gjoksit, zona sup, të paktën në gjymtyrë të ulëta dhe bark. Lipoma mund të ndodhë kudo ku ka indin dhjamor. Lipoma shpeshta mbi kokës, fytyrë dhe veshët. Tumoret vendosura në kapsulë, dhe për këtë arsye nuk malihnizuyutsya. Me rritjen e lipoma nuk mbin në indet përreth, dhe i shtyn ata, që mund të çojë në ngjeshje e enëve të gjakut dhe indeve, duke ndërprerë metabolizmin.


Lipoma Klasifikimi varet nga vendndodhja e tyre, prania e enëve të gjakut dhe indeve lidhës. Rrethuar lipoma Qafa e vendosur rreth perimetrin e qafës, me një sasi të madhe të frymëmarrje të vështirë dhe gllabërim, mund të shkaktojnë sulmet e astmës për shkak të presionit mbi rrugët e frymëmarrjes. Nëse lipoma të vendosura në vende të sdavlyvanyem veshje, të tilla si qafë ose sqetull, tumor mund të sjellë dhimbje dhe matserirovannoho.

Ankesat subjektive dhe dhimbje u vu re kryesisht lipoma është një problem kozmetike, veçanërisht në qoftë se shumë tumore dhe ata janë të vendosura në zona të hapura.

Diagnoza nuk është punuar provimi mjaft të jashtëm dhe marrjen në pyetje të pacientit në të cilën ajo duket se tumori u ngritën shumë kohë më parë, rritet shumë ngadalë dhe nuk shkaktojnë ndonjë siklet.

Lipoma duhet të hiqen kur shprehet defektet kozmetike, ankesat e lipoma saj unazore presion edhe të fshihet. Nëse lipoma është i madh dhe kështu compressing pëlhurë, atëherë hiqni ajo parandalon abuzimin në indet nënshtruar presionit.

Ndoshta lipoma heqjen lazer ose electrocautery. Për të hequr lipomas drejtuar në radiowave kirurgji. Kjo është lënë plagët, operacioni është kryer nën anestezi lokale dhe shërimi i plotë ndodh në 4-5 ditë. Efikasiteti i pacientit nuk është prishur, komplikimet postoperative në formën e ënjtje dhe qelbëzim të ndodhë në raste të rralla.

Në disa raste kërkohet prerje kirurgjikale e lipoma. Kështu pas largimit të bëhet studim histologjik të materialit muajor.

Metoda gjilpërë-aspiratë për të hequr lipomas është për të futur gjilpërës në tumor me një lumen gjerë dhe pompat elektrike për të hequr përmbajtjen. Avantazhet e teknikave që suturing dhe salcë është e nevojshme dhe i durueshëm në ditën e operacionit mund të shkojë në shtëpi, por pasi që kjo metodë nuk hiqni kapsulë, eshtrat e një sasi të vogël të përmbajtjes mund të çojë në rikthim. Efektiviteti varet nga aftësitë e mjekut.

Prognoza për lipoma të favorshme, por edhe pas heqjes lipoma do të ndodhë përsëri në një pjesë tjetër të lëkurës apo në vend të lipoma larguar nëse lënë edhe një numër të vogël të tumoreve.