Mehakalikoz


  • Simptomat mehakalikoza
  • Diagnoza mehakalikoza
  • Trajtimi mehakalikoza

Mehakalikoz (mehakaliks) ndodh rrallë në urologji. Kur mehakalikoze është një rritje lokal në gota të veçanta, dhe uretër dhe legen ndryshuar strukturalisht. Për zgjerimin e të gjitha grupeve gota flasin për një formë mehapolikalikoza përgjithësuar - polimehakalikse. Mehakalikoz dypalëshe tipike për burrat dhe ndodh kryesisht në mesin e banorëve të Evropës jug-lindore. 

Mehakalikoz u përshkrua për herë të parë në urolog Spanjisht Puigvert 1963hodu si anomali kongjenitale degjenerative dhe malpihiyevyh hypoplastic (renale) piramidat pa dëshmi e pengimit të moszhvillimit dhe një rënie në sasinë e tubthave Bellini. Hypoplasia piramidat veshkave çojnë në hollimin e palcë veshkave, të rritur sasinë e gota dhe numrin e tyre (20-30 copë në një normë prej 7-13 gota). Kur filxhan mehakalikoze marrin një formë sferike, e cila është e lidhur me palcë hypoplasia dhe zbutjen papilare-Wire sinuseve filxhan. Kur mehakalikoze shënuar një ndryshim të vogël në palcë enëve të gjakut të veshkave - shkurtimin dhe interlobulyarnyh intra-arterial, arteriet zgjatje arcuate me furnizim të gjakut në shtresën cortical veshkave nuk vuan.

Arsyet mehakalikoza i paqartë, por ajo është e njohur se ajo është e bazuar në formimin e strukturave të abuzimit in utero veshkave - piramidat veshkave hypoplasia, dysplasia fornikalnyh muskulor dhe gota. Mehakalikoz Klinike Urologji sa i përket anomali pan-palce, pasi që të dy komponentët (filxhan Wire dhe palcës së kurrizit) ekuivalente. Ndryshe mbajtjes hidrokalikoz nuk mehakalikoz shoqëruar nga stanjacioni i gota urinës.


Simptomat mehakalikoza

Mehakalikoz pakomplikuar mund të jenë asimptomatike dhe duket zbulim aksidental gjatë ekzaminimit urological. Në disa raste shoqërohet mehakalikoz me dhimbje e shurdhër dhemb, rrallë - dhimbje paroksizmal dhe hipertensionit.

Që mehakalikoza sfond shpesh zhvillon të infeksionit (pielonefrit) ose nephrolithiasis (nephrolithiasis), manifestimet e vëna re klinike të këtyre sëmundjeve. Kur lidh pielonefrit duket ethe, dhimbje të butë, dehje, bacteriuria. Kur gurët në veshka shënuar dhimbje barku i veshkave, hematuria dhe piuri.

Diagnoza mehakalikoza

Metodat diagnostike kryesor mehakalikoza - instrumental (ultratingull e veshkave, urography nxjerrës, antehradnaya pyelography, renale dhe CT MSCT)

Kur ultratingull e veshkave (SHBA) është i përcaktuar formën e ndryshimit, madhësinë dhe numrin e gota, ndonjëherë - Formimi lëngshme në palcë të veshkave, e cila kërkon diferencimin e hidrokalikoz mehakalikoza, cysts, tuberkulozi shpella e veshkave.

Diagnoza Verifikimi është bërë duke përdorur kërkime radiopaque - urography nxjerrës, pyelography apo imazhit multislice. X-ray foto e mehakalikoze karakterizuar nga gota plotë zbrazur të agjentëve kontrast për urohrammah shtyra (30-60 minuta).

Në mehakalikoze komplikuar një urinalysis përcaktohet leukocite dhe eritrocitet, e mbjellëse bakteriologjike - microflora patogjene.

Trajtimi mehakalikoza

Mehakalikoza pakomplikuar nuk kërkojnë trajtim të veçantë. Në këtë rast, pacienti duhet urolog dinamike të monitorimit, nephrologist për zbulimin e hershëm dhe eliminimit zhvilluar komplikime në kohë.

Në rast të pielonefrit emëruar gjatë terapisë me antibiotikë, dietë, mjekësi bimore, ndihmesa, fizioterapi (electrophoresis, terapi magnetike, terapi lazer, UHF, fangotherapy, etj), është Turizëm Mjekësi.

Në formimin gur në veshka pas ekzaminim i duhur i kryer trajtim konservativ të urolithiasis, dhe në rast të joefikasitetin - heqjen e gurëve në veshka një metodë (duke përdorur lithotripsy jashtëtrupor, perkutannoy nefrolytotrypsiyi e litoekstraktsiey, Pielolitotomiya, nefrolitotomiya).