Mesothelioma peritoneum


  • Shkaqet dhe format e Mesothelioma së peritoneum
  • Simptomet e Mesothelioma peritoneal
  • Diagnostifikimi Mesothelioma e peritoneum
  • Trajtimi i Mesothelioma peritoneal
  • Parandalimi dhe prognozë e Mesothelioma së peritoneum

Mesothelioma (endotelioma, kartsynosarkomoyu) është një tumor primar në rritje nga qelizat mesothelial pranishme në membranat lëngshëm rreshtim zgavrën e trupit. Varësisht nga lokacioni të dalluar mesothelium mesothelium peritoneal e pleurë, të paktën - mesothelium rreth zemrës. Në mesin e tumoreve të këtij lloji të Mesothelioma peritoneal është 10-20% të rasteve. Zhvillimit të Mesothelioma e peritoneum kryesisht në meshkujt mbi 40 vjet.

Shkaqet dhe format e Mesothelioma së peritoneum

Besohet se zhvillimi i Mesothelioma peritoneal vende të denja të lidhur drejtpërdrejt me të zgjatur dhe intensiv kontaktuar një person me asbest. Asbesti - saten silicates minerale klasë që është përdorur shpesh në industrinë e ndërtimit, metali, qelqi, industritë e automobilave të mirë. Pluhur asbest është e rrezikshme; Thithja mund të konsiderohet arsye e saj e kancerit të mushkërive, asbestozë, sëmundjet Mesothelioma të mirë. Në atë moment e kontaktit me materiale asbest para të sëmundjes mund të shkojnë dekada.


Ndër të tjera faktorë nuk e përjashton ndikimin e rrezatimit jonizues, infeksionet virale, ekspozimi ndaj silicates, parafynamy.

Varësisht nga lloji i rritjes peritoneal Mesothelioma mund të lokalizuara (qendror) ose formularin e përhapur. Në rastin e parë të Mesothelioma ka formën e një njësie të kufizuar që vjen me paryetalnoho ose peritoneum organeve të brendshme. Në formën difuze infiltrative e Mesothelioma është rritja e pa kufij të qartë dhe të përhapet në të gjithë sipërfaqen e peritoneum. Mesothelioma peritoneal Shperndare është rreth 75% e të gjitha vëzhgimet dhe e karakterizuar nga një kurs malinje.

Progresion të Mesothelioma peritoneal është e shoqëruar zakonisht me akumulimin e lëngjeve i lëngshëm apo ascites barkut hemorragjike dhe zhvillimit. Kur Mesothelioma efuzioni pleural duket, rreth zemrës Mesothelioma - perikardit.

Për strukturën histologjik të dalluar epiteloide (50-70%), sarkomatoidnuyu (7-20%) dhe të përziera (20-35%) formën e Mesothelioma së peritoneum. Llojet e rralla të Mesothelioma përfshijnë multikistoznaya formë që ndodh në gratë dhe ndikon peritoneum legenit, kryesisht në zonën e Douglas.

Duke pasur parasysh të saj trajtim Mesothelioma vend mund të bëhet praktikë klinike në Pneumologji (kirurgji kraharorit), kardiologjisë, Gastroenterologjise, gjinekologjisë.

Simptomet e Mesothelioma peritoneal

Në fazat fillestare të peritoneal Mesothelioma shenjat malospetsifichny. Mund të përjetojnë siklet dhe dhimbje në bark, nuk ka lokalizim të qartë, dobësi, humbje peshe. Atje çrregullime pesimist: vjellje, humbje e oreksit, të vjella, diarre alternuara dhe kapsllëk. Më tej, si akumulimin e lëngjeve në zgavrën e barkut, një rritje në madhësinë e barkut, gulçim, ënjtje. Në qendror peritoneal Mesothelioma gjatë prekje mund të përcaktohet nga formimi lëvizje tumorit. Në disa raste, ka shenja të pengimit të pjesshëm zorrëve.

Për Mesothelioma peritoneal vende të denja të karakterizuara nga një subfebrile konstante, arthralgia - dhimbje në nyje të vogla të natyrës paqëndrueshme.

Mesothelioma peritoneum shpejt disseminiruet lymphogenous, kontakt, nga implantimin. Mesothelioma peritoneal metastases mund të zbulohet në nyjet limfatike, zemrës, mushkërive, mëlçisë, zorrëve, të trurit dhe kockave palcën rajonal.

Diagnostifikimi Mesothelioma e peritoneum

Për diagnozë duhet të përfundojë Inspektimit dhe laboratorike konfirmimin e Mesothelioma peritoneal. Gastroenterologist ose oncologist duhet gjithmonë vigjilent historinë e jetës së pacientit, duke treguar për një kontakt ekzistues me asbestit (punë në ndërtim, strehim në afërsi të bimëve asbestit, prania e materialeve të ndërtimit asbest dhe kështu me radhë. F.).

Kur mesothelium dyshuar peritoneal kryer ultratinguj barkut, MSCT, e cila mund të zbulojë praninë e ascites dhe shenjat e kancerit. Për konfirmim më të saktë diagnostik të celiocentesis nevojshme për qëllimin e marrjes së mostrave dhe kërkimore ascites. Nëse qelizat malinje në lëngun nuk janë përdorë për laparoscopy diagnostik (laparotomy) dhe biopsi mostrave me studimin e tij të mëvonshëm morfologjik. Përcaktimi i tipit histologjik të Mesothelioma peritoneal është e rëndësishme për prognozë dhe përzgjedhjen e trajtimit antikancer.

Trajtimi i Mesothelioma peritoneal

Trajtimi më i mirë për Mesothelioma peritoneal forma nyjor janë largimi radikal kirurgjikale e tumorit. Në mënyrë që të shpëtojnë ascites trajtimin me paracentesis terapeutik.

Në procese të shpërndara treguar radioterapi, kimioterapi ose një kombinim i tyre. Droga kimioterapia në kombinime të ndryshme (doksorubicin, methotrexate, cisplatin, vinorelbine, etj) kanë hyrë si vena ose drejtpërdrejt në zgavrën e barkut - vnutrishnoperytonealno. Terapi Rrezatimi mund të bëhet si një trajtim të veçantë, kujdes paliativ, trajtim plotësues pas operacionit për të shtypur rritjen e qelizave të tumorit.

Parandalimi dhe prognozë e Mesothelioma së peritoneum

Për të parandaluar zhvillimin e Mesothelioma peritoneal këshilluar për të shmangur ekspozimin ndaj asbestit në punë dhe në shtëpi.

Prognoza për peritoneum Mesothelioma identifikojnë pamje të pafavorshëm të shpërndarjes së shpejtë të tumorit. Zakonisht pas diagnozës, pacientët nuk jetojnë më shumë se 1-2 vjet. Parashikimi më i mirë vërehet në epiteloide Lloji peritoneum Mesothelioma; Më keq - në sarcomatous dhe të përziera.