Melanoma


 • Shkaqet e melanoma
 • Klasifikimi i melanoma
 • Simptomet e Melanoma
 • Diagnoza e melanoma
 • Trajtimi i melanoma
 • Parashikimi dhe parandalimi i melanoma

Melanoma është një lloj i kancerit të lëkurës. Pjesa e melanoma kanë 1-1,5% të të gjitha malignancies. Sipas OBSH çdo vit në botën e melanoma vranë rreth 48 000 njerëz dhe ka qenë një incidencë në rritje. Melanoma më e zakonshme diagnostikuar në pacientët që jetojnë në vendet jugore në drejtim të rritjes së diellit natyrore. Të prirur për sëmundje kryesisht njerëz të moshuar se 30 vjet, por disa raste të melanoma janë gjetur në fëmijët. Në rastet në mbarë botën e lëkurës melanoma varion 5-30 persona në 100 000 popullsisë.

Shkaqet e melanoma

Rreziku i melanoma është rritur në individët me klishe I dhe II të lëkurës. Më pak gjasa sëmundje në njerëzit me lëkurë të errët dhe ato zezaket. Gjasat e melanoma rrit historinë dispozicion (madje edhe në fillim të fëmijërisë) djegien nga dielli, rrezatimit të tepërt ultravjollcë, të dy natyrore dhe që rezultojnë në një dhomë me diell.


Nuk ka predispozicion gjenetik - shfaqja e sëmundjes në individët me një histori familjare të rasteve melanoma. Shkencëtarët sugjerojnë se kjo është për shkak të suppressors transmetueshme gjenetikisht mosfunksionim që pengojnë rritjen e tumorit.

Rreth 70% e rasteve të melanoma ndodh si rezultat i degjenerimit malinje të nevi pigmentuar, të cilat përfshijnë: nevus gjigant pigmentuar, nevus blu, nevus Ota nevus komplekse pigmentuar, kufi nevus. Me probabilitet të lartë të transformuar në melanoma gjithashtu mund pigmentosum kseroderma dhe melanosis Dyubreylya. Faktorët që shkaktojnë procesin e keqdashje ose arsim pigment nevus përfshijnë plagosje e tij dhe rritjen e faktorëve insolancë, të trashëgueshme dhe endokrine.

Klasifikimi i melanoma

Modern Dermatologji klasifikon fazat e melanoma dhe llojet klinike. 

Ka dy faza në zhvillimin e melanoma: horizontale dhe vertikale. Herët në melanoma saj zhvillimit rritet vetëm në drejtim horizontal, pa kaluar jashtë shtresën epiteliale. Pastaj vjen faza e vertikale dhe fillon procesi i tumorit përhapur në shtresat e vendosura nën lëkurë shkon në dermis dhe yndyra nënlëkurës. Në vertikale melanoma faza rritja është shumë më e shpejtë dhe metastazë e saj.

Varësisht nga manifestimet klinike ekzistojnë 3 lloje të melanomas e lëkurës, sipërfaqe-shumim, melanoma me gunga dhe Lentigo ,.

Në të njëjtën kohë në 1997 miratoi një klasifikim ndërkombëtar të melanomas të sistemit TNM.

 • T tumor primar është klasifikuar në varësi të trashësisë së mbirjes, prania ose mungesa e ulceration. I vendosur në mënyrë të ngjashme vetëm pas trajtimit.
 • N - Statusi i nyjave limfatike regjionale.
 • Nx - nuk ka të dhëna të besueshme për vlerësimin e duhur.
 • N0 - shenjat e nyjet limfatike mungojnë.
 • N1 - metastases në nyjet limfatike deri në 3 cm.
 • N2a - Metastazë më shumë se 3 cm.
 • N2b - metastazat në lëkurë ose nënlëkurës yndyrë vendosura në një distancë prej më shumë se 2 cm nga tumori primar (metastazat tranzit).
 • N2c - metastases në limfatike nyjet më të madhe se 3 cm në kombinim me metastases tranzitit.
 • M - metastases largët (përtej zonës rajonale)
 • Mx - jo në dispozicion për të përcaktuar praninë e metastases largët.
 • M0 - nuk ka metastases largët zbuluar.
 • M1a - metastases largët në nyjet limfatike, të lëkurës apo indin nënlëkuror.
 • M1b - prania e metastazave në organet e brendshme.

Simptomet e Melanoma

Melanoma është karakterizuar nga një larmi të madhe të fotografive klinike. Si në lidhje me vendndodhjen dhe madhësinë e tumorit, dhe në lidhje me qëndrueshmëri të saj dhe ngjyra. Melanoma mund të jetë rrethore, poligonale, trekëndësh apo të ketë ndonjë formë tjetër. Tumoret Color janë të zeza, gri, kafe, kaltërosh, rozë e çelët-vjollcë dhe gri. Dhe ngjyra mund të jetë uniforme mbi të gjithë zonën e melanoma dhe mund të përfshijë një kombinim të disa ngjyra. Ka depigmented dhe melanoma.

Melanoma mund të jetë madhësia e një palë e milimetra deri 3 cm. Cilësi e saj është zakonisht i qetë, por mund të jetë fleksibël. Sipërfaqja e tumorit është i pandryshuar, ulcerat, duke qarë, gjakderdhje në prerje të lëndimit ose zhvishem. Karakteristikë është mungesa e çdo model në sipërfaqen e melanoma.

Në vertikale melanoma faza e rritjes fillon ngjitjen e saj mbi sipërfaqen e lëkurës, duke marrë me hryboobraznoy, qendror, kodrinor ose formë sferike. Metastases lëkurore melanoma shfaqet si pigment në, nodules ose t'i shtyer vendosur në perimetrin e tumorit.

Formë sipërfaqe-i shpërndarë i melanoma gjendet në 60% të rasteve. Në fillim të melanoma rritjes duket si të tilla një spote të vogla të moshës me një diametër prej 5 mm. Vend ngjyrosur në kafe ose zi, dhe shtrihet në të njëjtin plan me sipërfaqe të lëkurës. Horizontal faza sipërfaqësor-përhapjen melanoma mund të shtrirë për një periudhë prej 7 vjet. Nëse ju kaloni në fazën e vertikale të një rritje të mprehtë të tumorit dhe lartësi të saj mbi lëkurë.

Formë kryqëzim i melanoma Struktura e sëmundjes është rreth 20%. Ajo karakterizohet nga nyja formë, polip apo kërpudhat. Tumoret Color më shpesh blu-kuqe apo e zezë. Për shkak se ky lloj i melanoma është ngritur për herë të parë mbi të lëkurës, përdoret për të se ai nuk ka fazë horizontale të zhvillimit. Tani, megjithatë, e kanë dëshmuar se ajo nuk është.

Lentiho-melanoma ndodh kur transformim malinj melanosis Dyubreylya. Ajo është përgjegjëse për 20% të të gjitha melanomas. Ajo ka një periudhë mjaft të gjatë të rritjes horizontale (10-20 vjet). Në fazën e vertikale të lezioni është i parregullt në formë me tehe të pabarabartë dhe ngjyrosje pabarabartë.

Për enët limfatike melanoma metastasizing në nyjet limfatike dhe lëkurë. Metastases lëkurore në foto klinike është e ndarë në Njësitë, satelitor, dhe rozhepodobnyy tromboflebitopodobnye. Metastases nodulare melanoma janë karakterizuar nga nodules shumta të madhësive të ndryshme të vendosura nën-lëkurë në distanca të ndryshme nga tumorit primar. Metastases Satelitore vendosura rreth melanoma primar si pika të moshës me të njëjtën ngjyrë si fokus primar. Forma Rozhepodobnyy metastazë duket si skuqje dhe lëkurën përreth melanoma bibliotekës zjarr kampi. Kur tromboflebitopodobnoy formë me skuqje të zgjerimit të lëkurës dhe venat sipërfaqësore në zonën e lëkurës përreth melanoma janë divergjente vulë radial i dhimbshëm.

Përhapja e qelizave të tumorit melanoma në enët e gjakut të çojë në shfaqjen e metastases largët në organet e brendshme: mushkëritë, mëlçinë, kockave, trurit, gjëndra veshkave, veshkat.

Diagnoza e melanoma

Shumëllojshmëri e klinik dhe mungesës së simptomave goditës në sëmundje e hershme e komplikon diagnoza në kohë të melanoma.

Transformimi i dyshuar nevus në melanoma mund të duke ndryshuar ngjyrën e saj, pamjen e parregullsie në ngjyrosje, zbutjen kufijtë e saj, rritjen e madhësisë së çdo foto në zhdukjen e nevus sipërfaqësore. Shfaqja e skuqje rreth nevus, erozirovanie sipërfaqen e saj, të çara, gjakderdhje ose siklet në nevus është gjithashtu një rast për konsultime urgjente dermatoonkoloha.

Për arsimin e provimit të vlerësuar buzë e saj, dendësi, displaceability në indet përreth. Kaloni dermatoscopy Arsimi dhe lëkurën përreth. Për zbulimin e metastases melanoma shqyrtojë fushat e tjera të lëkurës dhe nyjet limfatike regjionale.

Kryerja e studimeve radioisotope. Pacienti merr radiopreparat stomak bosh. Pastaj, duke përdorur radiometry vlerësuar akumulimin e izotopi në arsim dhe pjesë të shëndetshme të lëkurës.

Në diagnozën e melanoma biopsi kategorikisht aplikuar çdo arsimin sepse ajo mund të shkaktojë rritjen e tumorit dhe metastaza të saj. Metoda kryesore e diagnozës është identifikimi melanocytes atipike gjatë egra Citologjia marra nga sipërfaqja e arsimit. Megjithatë, diagnoza përfundimtare e melanoma mund të vendosen vetëm pas ekzaminimit histologjik i tumorit muajor.

Trajtimi i melanoma

Zgjedhja e trajtimit të melanoma varet fazën e zhvillimit saj, përhapjen e dhe prani të metastazës.

Nëse trajtimi është filluar në horizontale melanoma fazën e rritjes, ajo është mjaft brenda heqje kirurgjikale të indeve të shëndetshme. Nëse ju gjeni një operacioni tumorit të thellë të kombinuar me immunotherapy me alfa interferon për parandalimin e rikthim. Melanoma metastazë në nyjet limfatike regjionale është një tregues për heqjen e tyre. Zbulimi i melanoma shumëfishtë kërkon largimin e tyre të gjithë dhe kimioterapia shtesë, rrezatimi i prekur lëkurën ose një kombinim i këtyre metodave të immunotherapy.

Pacientët me melanoma metastatic mbajtur otdalennymy trajtim paliativ: heqje e vatrave të madhe tumorit duke dhënë pacientit shprehur parehati. Në disa raste, operacionet e mundshme për të hequr metastaza nga organet e brendshme. Gjithashtu mbahet rrezatimi dhe kimioterapia.

Parashikimi dhe parandalimi i melanoma

Për fat të keq, edhe në nivelin e tanishëm të zhvillimit të mjekësisë çdo rast i tretë përfundon melanoma vdekje të shpejtë. Përafërsisht gjysma e pacientëve janë në gjendje të vazhdojnë të jetojnë për më shumë se 5 vjet.

Parandalimi melanoma është për të shmangur faktorët provokues dhe ndikimin në ekzistues onkonastorozhenist nevus pigment. Njerëzit me lëkurë të drejtë, sidomos sunduesve foto tipit I dhe II, për të shmangur diellit tepruar dhe djegien nga dielli. Është e rëndësishme për të kufizuar ndikimin e diellit në lëkurë është ku nevi pigmentuar. Me daljen e ndryshimeve të mprehta në madhësi, ngjyrë ose Cilësi nevus duhet të konsultoheni me një dermatolog apo onkolog.

Diagnoza e hershme dhe formacionet kirurgjikale prerje melanomoopasnyh dhe shpesh të plagosur nevi lëkurës pengon shndërrimin e tyre në melanoma.