Sëmundje Meningjiti meningococcal


Meningjit - A është një sëmundje inflamatore e meninges. Meningjiti mund të trashëgojnë­Dëmi com trurit Tumoret malinje ndodhë kur merrni ilaçe të caktuara, zhvillimi i pash hemorragjike, etj Lloji më i zakonshëm dhe serioze të meningjitit janë ngjitëse.

Mikroorganizmat mund të depërtojnë membranën me një rrjedhë Cro­mo nga vendet e largëta të infeksionit dhe direkt - nga zgavrën e hundës, veshit të brendshëm për shkak të lëndimit ose kafkë.


Shkaqet e meningjitit

Meningjit infektive mund të shkaktohet nga bakteret, me sëmundjet më të zakonshme: Neisseria meningitis, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus grupi B, monocytogenes Listeria, Mycobacterium tuberkulozi; virus - Coxsackie, HIV Epshtey- në - virusi Barr, herpes viruset dhe enterovirusët; kërpudhave - Candida, kryphokok. Kur bakterial­politike meningjit zhvillon ënjtje të trurit, aderimin meninges, u vu re­hayetsya leukocytosis cerebrospinal fluide, me meningjit origjinë virale e edemë cerebrale zhvillon më pak. Kur tsyhoz kurrizore birë vërejtur nga leukociteve.

Simptomat e meningjitit

Fotografia klinike e meningjitit përfshijnë dhimbje koke, ethe, muskujt e qafës të rrepta. Fotofobi dhe të vjella shpesh shoqërojnë këtë treshe klasike e simptomave. Brenda pak orësh e meningjitit mund të përcaktohet nga të ashtuquajturat simptoma meningeal - Kernig, e sipërm, të mesëm dhe të ulët Brudzinskogo dhe simptoma të tjera.

Diagnoza e meningjitit

Teknikat instrumentale dhe laboratorike për pacientët me meninhi­Vëllimi përfshijnë tomography llogaritur, gjak të plotë dhe analiza e urinës spynnomoz­fluide cle. Me rëndësi të madhe në diagnostikimin dhe trajtimin e meningjitit janë të dhënat mikrobiolo­Hulumtimi tech - përkufizimi i mikroorganizmave dhe ndjeshmërisë së tyre ndaj antibiotikëve, infeksionet shoqëruese dhe më shumë.

Trajtimi i meningjitit

Pacientët barëra me meningjit akute duhet të jetë i menjëhershëm dhe agresive, sepse vdekshmëria nga kjo sëmundje është mjaft i lartë (15% edhe me qasje adekuate në kohë).

Përafërsisht 25% e meningjitit të shkaktuar nga meningitis N. (meningokoku). Kur infeksioni meningjokoku (. Fig 1.6) sëmundja është sezonale Periodiciteti - majat Incidenca ndodh në dimër dhe pranverë. Shpesh predha shoku trurit­lonok këtë lloj të baktereve bakteriemiya para. Kur dëmtimi i trurit meningjokoku­predha Antibiotikë të përzgjedhur janë benzylpenicillin çdo 4 orë ose cefotaxime. Nëse është e nevojshme, ata mund të zëvendësohet me antibiotikë të tjerë të të njëjtit grup (penicilinat, cefalosporinat). Trajtim kompleks gjithashtu përfshijnë glukokortikoideve dhe infuziy- asnjë zgjidhje. Parandalimi i sëmundjes meningococcal është emërimi i rifampicin