Sëmundje meningjokoku


 • Etiologji dhe Patogjeneza
 • Infeksioni me infeksion meningococcal
 • Format e sëmundjes meningococcal
 • Foto klinik i sëmundjes meningococcal
 • Komplikimet e sëmundjeve meningococcal
 • Diagnoza e sëmundjes meningococcal
 • Trajtimi i sëmundjes meningjokoku
 • Parandalimi i sëmundjes meningococcal

Sëmundja meningjokoku - një sëmundje infektive që është manifestimeve tipike klinike në formën e mukozës të hundës. Për përhapjen tipike të procesit të sëmundjeve që çojnë në septikemi specifike dhe purulent leptomeninhit. Infeksion meningjokoku është e shpërndarë në të gjithë botën, në të cilën ka raste sporadike dhe shpërthime epidemike dhe epidemitë janë. Infeksioni më i zakonshëm meningjokoku ishte në Afrikën Qendrore, Amerikën e Jugut dhe Kina. Shpërthimet e sëmundjes shpesh ndodhin ku një popullsi e madhe e kombinuar me mbipopullimin dhe kushtet jo sanitare të jetesës.

Në vendin tonë, incidenca e sëmundjes meningococcal është stabilizuar dhe zgjat mesatarisht 5 per 100 mije popullsisë. Si analiza gjeografike është zona më të pafavorizuara ku norma incidenca më e lartë. Para së gjithash, rajoni i Lindjes së Largët, e vendosur në afërsi të kufirit të Kinës dhe Mongolia. Një rajon tjetër që ofron nivel të vazhdueshme të lartë të sëmundshmërisë - Murmansk dhe Arkhangelsk rajon.

Etiologji dhe Patogjeneza


Agjent shkaktar i sëmundjes meningococcal është meningitidis meningococcal Neisseria. Ajo gram dyplokokk se asnjë flagella dhe kapsula dhe nuk formojnë spore. Meningjokoku shihet qartë në përgatitjet njolla me ngjyra anilinë kulturës pastër. Ata janë të çiftëzohet, si dy Bean, përballet çdo sipërfaqe tjetër konkave. Temperatura optimale për rritjen e meningokoku - 37 ° C. Në mjedisin ata janë të paqëndrueshme, vdesin shpejt kur ekspozohen ndaj diellit, dezinfektues, tharje dhe uljen e temperaturës në 22 ° C. Ka disa lloje të meningokoku serum, shumica e të cilave katër janë konsideruar: A B, C, D.

Si një rezultat i ajrore meningokoku mekanizmi sëmundje ngjitëse depërtojnë në pasazhe të hundës, gojës, traktin e sipërm respirator nga njerëz të shëndetshëm, pastaj të fillojë nga përhapja hematogjene në trup. Në patogjenezën e sëmundjes meningococcal luan një kombinim vendimtar roli i proceseve dhe natyrës toksike e septike bashkua reaksione alergjike.

Infeksioni me infeksion meningococcal

Burimi i vetëm i patogjen sëmundjes meningococcal - një person me shenja klinike të sëmundjes, dhe zgarë meningokoku. Meningokoku rruga e transmetimit - aspiratë. Infeksioni Shpërndarja ndodh kur flasim, teshtitjes, kollitjes, pikat mukozë kur agjenti hyn hapësirën ajrore përreth e pacientit. Kontribuoni me kontaktin e infeksionit të ngushtë në mes njerëzve, sidomos në ambiente të mbyllura.

Sëmundja meningjokoku karakterizohet nga një sezonalitetit caktuar. Numri i pacientëve në sezonin e lagësht dhe të ftohtë rrit turi maturohet në mars dhe maj. Për rastet tipike të përsëritura të sëmundjes meningococcal rritet, me intervale prej 10-15 vjet. Sëmundja mund të ndikojë në njerëz të pothuajse çdo moshë, por fëmijët më të sëmurë. Ata llogari për gati 70% të numrit të përgjithshëm të të gjithë pacientëve. Rëndësia e madhe në zhvillimin e sëmundjes meningococcal ka dobësuar sistemin imunitar.

Format e sëmundjes meningococcal

Sipas klasifikimit klinik të sëmundjes meningococcal janë të ndarë në të lokalizuara dhe të përgjithësuar. Nga forma të lokalizuara përfshijnë meninhokokonosiystvo, nasopharyngitis akute dhe pneumoni meningococcal izoluar. Forma të përgjithësuara: meninhokokkemiya akute dhe kronike, Meningoencefaliti meningjokoku, meningjit meningjokoku. Ka forma të rralla: artrit meningjokoku ose poliartriti, endokardit dhe iridocyclitis meningjokoku. Forma të Shpeshta gjerësisht përziera të sëmundjes meningococcal.

Foto klinik i sëmundjes meningococcal

Periudha e inkubacionit për sëmundjen meningjokoku zgjat nga 1 deri në 10 ditë, mesatarisht 2-3 dite. Kur meninhokokonosiystvo shpesh shëndetësor nuk është prekur. Zakonisht sëmundja fillon akute, por në disa pacientë është periudhë prodromal: dobësi, djersitje, dhimbje koke dhe temperaturë të butë.

Nasopharyngitis meningococcal akute mund të kenë kurs subklinikisht kur nuk ka simptoma klinike. Ajo gjithashtu mund të ndodhë në të butë, të moderuar dhe të rëndë. Forma më e zakonshme e dehjes butë nasopharyngitis dobët dhe temperaturë të ulët-grade. Në temperaturë të moderuar ngrihet për të formuar 38-38,5 ° C. Në pacientët simptomat e intoksikimit të tilla si dhimbje koke dhe marramendje, dobësi, dhe dobësi përvojë. Së bashku me këto simptoma shtesë ndodhin fyt gërvisht dhe fyti, kongjestion i hundës dhe të vogla Muco-purulent shkarkimin, ndonjëherë kollë e thatë. Lëkura është zakonisht e thatë dhe i zbehtë. Nasopharyngitis i rëndë manifestohet temperaturë të lartë duke arritur në 39 ° C ose më shumë. Përveç kësaj për të vjella dhimbje koke ndodh, shpesh të shoqëruar nga simptoma meningeal. Nasopharyngitis shpesh mund të paraprijë zhvillimin e formave të përgjithësuar të sëmundjes.

Meningjit meningjokoku zakonisht fillon me një ethe dhe rritje akute të temperaturës në 38-40 ° C. gjendja e përgjithshme e pacientit përkeqësohet. Ankesa kryesore është dhimbje koke të rënda, sipas fotofobi. Me shpejtësi në zhvillim dhe simptoma progresive meningeal. Ka qafë e ngrirë, simptomë pozitiv Kernig dhe të tjerët. Shqetësim tipik motor, t'i shtyer të fytyrës, lëkura e nxehtë në të prekur, dermographism kuqe, ndonjëherë ka mbindjeshmëri të lëkurës. Pacienti zë një krevat në një pozicion të detyruar, e karakterizuar zaprokidyvanie prapme të kokës dhe tërheq këmbët në bark.

Kur meningoencefaliti meningokoku mund të vijnë trazira të vetëdijes dhe të çrregullimeve mendore. Ka jerm, agjitacion, hallucinations apo dobësi, përgjumje, gjumë i rëndë madje gjendje kome. Fëmijët shpesh kanë konfiskimet, nganjëherë hyperkinesis. Shumica e pacientëve kanë depresionit apo përkeqësimit Periosteal dhe gilcë reflekset, dhe parregullsi tyre ndodh lezione të nervave kraniale. Labyrinthitis qelbëzuese mund të zhvillohet, e cila të çojë në një humbje të plotë të dëgjimit. Më pak është pezmatim nervi optik.

Meninhokokkemiya përfaqëson sepsë meningococcal akute, e cila është tipike për fillimin akute, temperaturë të lartë, seri septik i ngjarjeve, duke përfshirë ndryshime të rëndësishme në sistemin kardiovaskular, skuqje të lëkurës të hershme dhe ashpërsi. I nxituar shpesh shfaqet në bagazhin dhe më të ulët gjymtyrë si trëndafili roseolous dhe elementeve papular intensive apo ngjyrë pak kaltërosh. Përveç kësaj, të lëkurës janë të madhësive të ndryshme dhe elemente hemorragjike yjor njolla të kuqe që shkojnë në nekrozë.

Kur meninhokokkemiya shënuar hemorragji në konjuktivën, sclera dhe mukozës e nasopharynx. Pacientët mund të përjetojnë hundës, mitrës, gjakderdhje në stomak, hemorragji subarachnoid, mikro dhe hematuria bruto. Në disa raste, nuk janë artrit dhe poliartriti. Meninhokokkemiya e rënda në të rriturit është e lidhur shpesh me meningjit.

Meningoencefaliti meningococcal karakterizuara nga konvulsionet dhe shkeljes së vetëdijes nga ditët e para të sëmundjes, shpesh ka hallucinations vizuale ose dëgjimore. Kjo është tipike e paralizës së hershme dhe parezë.

Komplikimet e sëmundjeve meningococcal

Ka komplikime specifike në sëmundje e hershme dhe të vonë. Këto përfshijnë:

 • shoku toksik-infektive;
 • dështimi i veshkave akute;
 • gastrointestinal dhe i mitrës gjakderdhje;
 • hemorragji parenchimatosal-subarakinoidale;
 • enjtje akute dhe edema e trurit;
 • hipotension cerebral;
 • edemë pulmonare;
 • paralizë dhe parezë;
 • mosfunksionim hormonal;
 • epilepsi;
 • hydrocephalus.

Për të përfshirë komplikime nonspecific të tilla si herpes, otitis media, pneumonia, pielonefrit, dhe të tjerët.

Diagnoza e sëmundjes meningococcal

Për të korrigjuar diagnoza është e nevojshme për të shqyrtuar foto klinike. Të marrë parasysh të dhënat epidemiologjike, historia mjekësore, rezultatet e testeve laboratorike të gjakut dhe lëngut cerebrospinal, të marra nga mesit birë. Kur dyshohet nasopharyngitis meningococcal meninhokokonosiystvo ose të kryejë ekzaminimin bakteriologjike e mukusit të mbledhura nga muri pasmë faringut. Metoda imunologjike janë përdorur gjithashtu.

Diagnoza diferenciale duhet të kryhet me sëmundje të tjera. Nasopharyngitis dallojnë nga infeksionet akute virale, grykët, faringjit. Format e përziera të sëmundjes meningococcal dhe meninhokokkemiya krahasim me sëmundje të tjera infektive. Meningjit meningjokoku është e diferencuar me meningjit purulent e një tjetër etiologji.

Trajtimi i sëmundjes meningjokoku

Në fillim të sëmundjes meningococcal kërkon shtrimin në spital në departamentet e specializuara të spitalit infektiv. Me zhvillimin e komplikimeve në pacientët të përcaktuar ICU. Në rastet e dehje të rënda, ethe përshkruajnë antibiotikët. Në raste të rënda, të kryer masa protyshokovi, dehidratim dhe detoxification, terapi anticonvulsant. Cakto analgesics, kortikosteroidet përdoren, terapi oksigjeni, ventilim mekanik dhe mjete të tjera. Sipas përdorur vitamina, drogës nootropic dhe glycosides kardiake. Shkarkimi nga spitali mund të bëhet pas zhdukjes së simptomave klinike si ata të shërohen dhe mungesa e ekzaminimit bakteriologjike të mukusit nga hundë dhe fyt të meningokoku.

Në shumicën e rasteve, trajtimi në kohë i prognozës meningococcal sëmundjes është i favorshëm. Sipas statistikave, fatal i mundur me komplikime të tilla si edemë dhe ënjtje të trurit, shok toksike. Efektet e mbetur të ndodhë në pacientët trajtim të cilëve ka filluar vetëm në fazat e mëvonshme të sëmundjes. Mund të ketë çrregullime funksionale të aktivitetit mendor. Pacientët të cilët kanë pasur sëmundje meningococcal tregon monitorimin e pacientit dhe kujdes të ndjekin-up e një neurolog.

Parandalimi i sëmundjes meningococcal

Është e rëndësishme për të diagnostikuar pacientët me lloje të ndryshme të sëmundjeve meningococcal dhe shtroj në spital ato. Kryetarët e komunave Protivoepidemicheskimy është identifikimi i transportuesit të infeksionit dhe nasopharynx tyre rehabilitues. Nga rëndësia e madhe për parandalimin është duke u rritur imunitetin e njerëzve. Në këtë temë, i cili ishte në kontakt me pacientin, mbikëqyrje mjekësore është themeluar dhe zhvilluar provimin bakteriologjike. Sipas të kryer një vaksinë gjithëpërfshirës vaksinimi kundër meningokoku polysaharydnoy grupe serologjike A dhe C, imunitet nga i cili vazhdon për 3-5 vjet. Imunizim përsëritet me kërcënimin e epidemisë mund të kryhet në tre vjet.