Fibroids mitrës


 • Simptomet e fibroids mitrës
 • Shkaqet e fibroids mitrës
 • Komplikimet e fibroids mitrës
 • Diagnoza e fibroids mitrës
 • Trajtimi i fibroids mitrës
 • Shtatzënia dhe mitrës fibroids
 • Parashikimi dhe parandalimin e fibroids mitrës

Fibroids mitrës - një dashamirës formacion tumor i mitrës hormon-varur, duke lënë muskujt e saj të butë dhe lidhor (fibroids) e indeve. Fibroidet uterine është e vetme, por më shpesh - në formën e nodules shumëfishta miomes nga vendndodhje të ndryshme. Fibroids mitrës mund të jetë madhësia e një nodules vogla tumorale në peshon rreth një kilogram, ndërsa ajo përcaktohet lehtë nga prekje të barkut. Fibroids Dimensions marrë për të krahasuar me madhësinë e mitrës në një fazë të caktuar të shtatzënisë.

Bazuar në drejtim të rritjes së nyjeve miomes, dallojmë këto lloje të fibroids mitrës: subseroznaya, intersticiale dhe submucous.

Kur nyje subseroznoy i mitrës miomes zhvillon një këmbë të gjerë me bazë dhe të gjatë. Subseroznaya lokalizuar podbryushinno uteriusit në sipërfaqen e uterusit gjatë membranën serumi.


Submucous (submucosal) rrit fibroids mitrës në mitër. Kur miomes uterit faqe tumor intersticial është në murin trashë muskulare të mitrës.

Në shumicën dërrmuese të fibroids mitrës janë të vendosura në trupin e mitrës (95%), në raste të tjera - në qafën e mitrës (5%). Fibroids mitrës është më e zakonshme në gratë në periudhën riprodhuese. Në fibroids mitrës postmenopausal zakonisht ndalet në rritje dhe kjo është e kundërt. Në përgjithësi, fibroids mitrës diagnostikua më shumë se 20% e grave kur iu referuar gjinekologu me ankesat apo aksident të caktuara.

Simptomet e fibroids mitrës

Madhësia e vogël e fibroids mitrës mund të zhvillohet pa manifestime klinike dhe e gjeti rastësisht gjatë një vizite te kujdesshme mjeksore.

Rritja e fibroids mitrës shoqërohet nga simptomat, më e zakonshme e cila është për të rritur dhe zgjeruar gjakderdhje menstrual (menorrhagia) me lirimin e clots gjakut, dalja e mitrës aciklike gjakderdhje (metrorrhagia) dhe të zhvilluara në anemi e tyre sfond.

Fibroids mitrës karakterizohet nga dhimbje, në varësi të vendndodhjes dhe madhësisë së tumorit. Dhimbje shpesh ndodhin në bark apo të ulët mbrapa. Me të ngadaltë në rritje fibroids mitrës dhimbje mund të është e përhershme, dhemb në natyrë. Fibroids mitrës Submucous manifestohet me dhimbje e papritur. Dhimbje zhvillon me rritjen e madhësisë së fibroids mitrës, fazën fillestare ata pothuajse gjithmonë pa dhimbje.

Në zhvillimin e fibroids mitrës është ngjeshja e organeve ngjitur - fshikëz dhe çrregullim rektal manifestuar funksionet e tyre, urinim i shpeshtë kapsllëk vështirë dhe kronik. Fibroids mitrës e mëdha (më shumë se 20 javë të shtatzënisë) mund të shkaktojë një sindrom i ngjeshjes së Cava inferior vena, e cila është manifestuar palpitations dhe gulçim, veçanërisht kur të gënjyer.

Rastet degjenerim i miomes mitrës (fibroids) në tumor malinj është e rrallë, por hasur ende në praktikën klinike.

Shkaqet e fibroids mitrës

Aktualisht gjinekologji nuk mund të japë një përgjigje definitive për pyetjen në lidhje me shkaqet e fibroids mitrës. Shkaku kryesor i fibroids mitrës besohet ovarian hormonal prodhimin e estrogjenit tepërt. Kjo është konfirmuar nga fakti se kontraceptive hormonale me doza të larta të estrogjenit kontribuon në rritjen rritjen e fibroids mitrës, dhe, anasjelltas, ndërprerja e prodhimit të estrogjenit në gratë postmenopausal çon në regres e saj dhe zhdukjes. Megjithatë, rastet e njohura të fibroids mitrës në femra me sfond normal hormonal.

Faktorë të tjerë të rrezikut në zhvillimin e fibroids mitrës është aborti kirurgjik, e komplikuar nga shtatzënisë dhe lindjes, adenomyosis (Endometrioza) kancerin, sëmundjet inflamatore të tubave fallopiane dhe vezore, cysts ovarian, pa shtatzënisë dhe lindjes në gratë mbi 30 vjet, trashje, faktorët trashëgues, dhe imun çrregullime endokrine, insolancë zgjatur.

Komplikimet e fibroids mitrës

Fibroids mitrës fshehtë dhe të rrezikshme për komplikimet e shumta të saj. Më e zakonshme çrregullime të qarkullimit të gjakut nyje miomes me zhvillimin e nekrozë, rrotullim rrjedhin tumor, gjakderdhje, anemi. Fibroids mitrës Submucous mund të shkaktojnë kontraktimet e mitrës dhe lindjen e nyjeve miomes nëpërmjet një qafë të hapur, të shoqëruar me dhimbje dhe gjakderdhje. Abort dhe infertilitetit mund edhe soprovozhda zhvillimin e fibroids mitrës. Degjenerimi i keq (keqdashje) fibroids mitrës kancerin në deri në 2% të rasteve.

Diagnoza e fibroids mitrës

Diagnoza e "fibroids mitrës" mund të vendosen në shqyrtimin kryesor gjinekologjike. Në një firmë me dy duar vaginale provimit dukshëm, u rrit në madhësi mbretëreshë e sipërfaqes me gunga, gunga. Më shumë të ngjarë të përcaktuar madhësinë e fibroids mitrës, lokalizimi i saj dhe klasifikimi lejon ultratinguj e pelvisit.

Metoda informativ i diagnozën e fibroids mitrës është hysteroscopy - provim me gojë dhe muret e mitrës duke përdorur një pajisje optike-histerokopa. Hysteroscopy është kryer si një qëllime diagnostike dhe terapeutike: zbulimin dhe heqjen e fibroids mitrës Disa vende. Shtim mund të bëhet histerosalpinhoskopiya (mitër studim SHBA dhe tuba fallopiane), probing në mitër, diagnoza e infeksioneve gjenitale dhe kancerit patologji.

Trajtimi i fibroids mitrës

Zgjedhja e strategjisë së trajtimit përcaktohet nga madhësia e tumoreve fijor mitrës, ashpërsia e manifestimeve klinike dhe mosha e pacientit. Në varësi të trajtimit mund të jetë konservator (terapeutik) ose kirurgjikale.

Të gjithë pacientët me miomes i mitrës temën e follow gjinekologu (1 në çdo 3 muaj). Madhësia asimptomatike e vogël e fibroids mitrës zakonisht trajtohet konservative. Baza e trajtimit është droga hormonale - derivatet e progesterone, normalizimin e funksionit ovarian dhe për të parandaluar zhvillimin e tumoreve. Me qëllim të trajtimit me miomes mitrës përshkruajnë injeksione ashtuquajturat agonist GnRH prolonhyrovannom veprimet për shtypin sekrecionet e gonadotropins dhe me guxim psevdomenopauzy. Injections administruar 1 herë në muaj për gjashtë muaj dhe mund të shkaktojë reduktim në madhësinë e fibroids me 55%. Megjithatë, në gratë e reja këto barna në përdorim afatgjatë mund të shkaktojë zhvillimin e osteoporozës.

Për fat të keq, trajtimi konservativ nuk mund vetëm disa zhvillimi sderzhyv koha e fibroids mitrës, por eliminuar atë plotësisht. Prandaj, terapi justifikuar në trajtimin e grave më të vjetra të moshës riprodhuese, zhvillimin frenave e fibroids mitrës para menopauzës, kur ajo të zgjidhë vetë.

Trajtimi kirurgjik i fibroids mitrës treguar:

 • kur sasi të mëdha të nodules miomes (më shumë se 12 javë ngjizje)
 • në ritmin e shpejtë të rritjes në madhësinë e fibroids mitrës (më shumë se 4 javë në vit)
 • nën sindrom dhimbje
 • kur kombinohet me fibroids mitrës ose endometriozes, tumor ovarian
 • me nyjen këmbët rrotullim miomes dhe nekroza e saj
 • organet funksionet ngacmim të lidhura - fshikëz apo rektum
 • me varfëri (në qoftë se nuk gjendet arsye të tjera)
 • submukoznoy me fibroids mitrës rritet
 • me degjenerim të dyshuar malinje e fibroids mitrës

Kur të vendoset në natyrën e operacionit dhe vëllimi i saj është marrë parasysh moshën e pacientit, kushtet e përgjithshme dhe shëndetit riprodhues, në masën e rrezikut të supozuar.

Në varësi të të dhënave objektive intervenimi kirurgjik të marra mund të jetë konservator, me ruajtjen e mitrës, apo radikal, me heqjen e plotë të mitrës. Lidhur me të rinj, gra nulliparous me miomes i mitrës taktikë zgjedhur mundshme kirurgji konservatore për të ruajtur funksionin riprodhues.

Këto operacione përfshijnë myomectomy organeve - vyluschivanie nyjet fibroids mitrës. Më tej është e mundur për një grua duke u bërë shtatzënë, por ekziston rreziku i rikthim. Në periudhën postoperative tregon përdorimin e trajtimit hormonal dhe mbikëqyrje të vazhdueshme nga një gjinekolog për lehtësim rikthim të hershme që fillon fibroids mitrës. Traumatik paktën i myomectomy është duke përdorur hysteroscopy. Fibroids mitrës ndërsa excised duke përdorur një lazer nën mbikëqyrjen vizuale e një mjeku, manipulimi është zakonisht bëhet nën anestezi lokale.

Një tjetër kirurgji opsion Organ për kancerit të mitrës - miometroektomiya restaurim rindërtues i mitrës. Operacioni është reduktuar në prerje rritur nodules miomes në murin e mitrës për të ruajtur submucosal shëndetshme trup i lëngshëm-muskul-indeve. Kjo siguron ruajtjen e ardhshëm të funksionit menstrual dhe riprodhues.

Kirurgji radikal për miomes mitrës supozojmë organin e plotë me nyje miomes dhe për të eleminuar mundësinë që të ketë fëmijë në të ardhmen. Këto operacione përfshijnë: hysterectomy (heqjen e plotë të mitrës), amputim supravaginal (heqjen e mitrës mitrës pa) amputim supravaginal e mitrës heqjen e qafës së mitrës mukozë.

Kryerja konservator myomectomy ose i mitrës amputim supravaginal mundshme duke përdorur teknika laparaskopike (zakonisht në madhësinë e fibroids mitrës për 10-15 javë të shtatzënisë). Kjo në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon indeve operativ plagosur, peshën e mbështjelljes në të ardhmen dhe periudhën postoperative shërim.

Një alternativë për trajtimin kirurgjik të fibroids mitrës është i mitrës procedurë arterie embolization (EMA) e përdorur kohët e fundit. Teknika është Emma ndërprerjen e rrjedhës së gjakut në një arterie që ushqen nyjen miomes. Procedura Emma është kryer nën kushte renthenoperatsionnoy nën anestezi lokale dhe është krejtësisht pa dhimbje. Pas birë i arteries femurit në kateteri arterie i mitrës është futur nëpër të cilat ka shërbyer të drogës duke bllokuar enët e gjakut që ushqejnë embolizatsionnyy fibroids mitrës. Pas kësaj ndërprerja e nyjeve miomes furnizimit me gjak ulur ndjeshëm në madhësi apo zhduken plotësisht. Kjo gjitha largohem simptomat shqetësuese pacientit e fibroids mitrës. Metoda e mitrës arterie embolization ka treguar të jetë efektive, rreziku i rikthim pas Emma mungojnë plotësisht, dhe më pas pacientët nuk kërkojnë trajtim shtesë për fibroids mitrës.

Shtatzënia dhe mitrës fibroids

Madhësia e pakomplikuar dhe e vogël e fibroids mitrës zakonisht nuk është një pengesë në shfaqjen dhe shtatzënia normale. Kur fijor mitrës rritet në zgavër (fibroids submucous) të saj, ajo pengon rritjen e fetusit dhe është shpesh një shkak i dështimit të fëmijës për një periudhë prej 11 javësh të shtatzënisë. Vendndodhja miomes nyje në kanalin e qafës së mitrës është pengesë për lindjen e fëmijës natyror. Në këto raste, ofrimit të është përdorur për prerje cezariane. Shtatzënia dhe hormonet e lidhura shpesh shkaktojnë rritja e shpejtë e fibroids mitrës, prandaj, një grua shtatzënë duhet të jetë nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të një mjek obstetër-gjinekolog i cili e shpreh kujdesin prenatal.

Parashikimi dhe parandalimin e fibroids mitrës

Me zbulimin e hershëm dhe të saktë trajtimin e fibroids mitrës prognozë më tej të favorshme. Pas operacioneve të organeve të grave në periudhën reproduktive është e mundshme shtatzënisë. Megjithatë, rritja e shpejtë e fibroids mitrës mund të kërkojnë kirurgji radikale me përjashtim të pjellorisë edhe në gratë e reja. Ndonjëherë edhe një fibroids të vogla e të mesme mitrës mund të bëhet shkak i infertilitetit.

Për të parandaluar një përsëritje e fibroids mitrës terapi hormon postoperative kërkon adekuate. Në raste të rralla keqdashje i mundshëm i fibroids mitrës.

Metoda kryesore e parandalimit të fibroids mitrës është një rregullta follow-gjinekolog dhe me ultratinguj diagnostifikimit për zbulimin e hershëm të sëmundjes. Masa të tjera për të parandaluar zhvillimin e fibroids mitrës është zgjedhja e saktë e kontracepsionit hormonal, parandalimit abortit, trajtimin e infeksioneve kronike dhe çrregullime endokrine. Gratë mbi 40 duhet të kufizojnë veten për të ekspozimit afatgjatë ndaj diellit.