Përmban


  • Shkaqet e mastitë
  • Klasifikimi i mastitë
  • Simptomet e mastitë
  • Diagnoza e mastitë
  • Trajtimi i mastitë
  • Parandalimi i mastitë

Inflamacioni i gjirit - inflamacion i indeve të gjirit. Inflamacioni i gjirit rezulton nga infeksioni i baktereve gjirit. Ënjtje manifestuar i gjëndrave të rritet në madhësi, dhe rritjen e ndjeshmërisë dhimbje, skuqje dhe ethe.

Incidenca e mastitit ndër nënat me qumësht varion nga 1% deri në 16% në varësi të rajonit. Mesatarisht, shifër është 5% gra lactating, dhe masat për të reduktuar incidencën në vitet e fundit deri tani jo efektive. Pjesa më e madhe (85%) e femrave që bien të sëmurë me mastitë - fëmija i parë (apo ushqimit me gji të parë ushtrim). Kjo është për shkak të një incidencë më të lartë të stagnimit të qumështit për shkak të pompimit joefikase. Gratë mbi tridhjetë të cilët nuk janë me fëmijë në gji për herë të parë, vuajtje mastitë, zakonisht si rezultat i pronave të ulëta mbrojtëse të organizmit në lidhje me një sëmundje të veçantë shoqëruese kronike. Në të tilla raste, simptomat e mastitit shoqëruar nga manifestimet klinike të sëmundjes themelore.

Shkaqet e mastitë


Më të mastitit shkaktuar nga infeksioni streptokoksike. Por tashmë në burim të trupit të gruas së florës bakteriale (infeksion i sistemit respirator, gojë, traktit urinar, organet gjenitale) mastitit mund të shkaktohet në të. Ndonjëherë gjirit infektuar Escherichia coli. Bakteret hyjnë në gjoksin nëpërmjet gjakut dhe në kanalet e qumështit.

Më të mastitit zhvillohet si rezultat i lactostasis zgjatur patologjike (stanjacioni qumësht në hekur). Gjatë zgjatur qumësht mungesa e daljes nga çdo fushë të gjirit ka formuar një mjedis të favorshëm për rritjen bakteriale, zhvillimin e një infeksion shkakton një reagim inflamator, ethe, qelbëzim.

Klasifikimi i mastitë

Përmban dallohen nga natyra e inflamacionit ekzistuese: i lëngshëm, infiltrative, qelbëzues, abscessed, mastitë gangrenizuar dhe absces.

I lëngshëm, infiltrative dhe purulent mastitit janë fazat e njëpasnjëshme të inflamacionit në gjëndra të indeve zonat e inflamacionit arsimit i lëngshëm, formimin dhe zhvillimin e procesit purulent infiltrimit fryrë. Kur abscessed fokus mastitit qelbëzuese u lokalizuar dhe e kufizuar, abscesi mastitë karakterizohet nga përhapja e inflamacionit purulent të kancerit të indeve. Kur zgjatur kohëzgjatjen ose dobësuar forcat mbrojtëse të trupit përflakur necrotising indeve gjëndër (Inflamacioni i gjirit gangrenizuar).

Ka lloje të mastitë klinike, më të zakonshme - mastitit akute pas lindjes, mastitit dhe sapolindur mastitit plazmokletochnoy.

Simptomet e mastitë

Mastitit akut i lehonisë - është shpesh një komplikacion i lactostasis inflamatore në fëmijë në gji. Ndonjëherë zhvillon pa precedencë shenja të theksuara të qumështit stanjacioni. Ajo kthehet shëndetlig vulën pamjen në gji, skuqje të lëkurës dhe rritja e temperaturës në compaction, ethe dhe simptoma të përgjithshme të dehjes. Me progresion të rritet dhimbje, rrit gjirit bëhet e nxehtë për të prekur. Feeding dhe pompimin e ashpër të dhimbshme, mund të zbulohet në qumështin e gjakut dhe qelb. Purulent mastitit shpesh përparon me zhvillimin e abscesit të gjirit.

Mastitit Plazmokletochnoy është një sëmundje e rrallë që shpesh zhvillohet në gratë më të vjetra që kanë lindur pas ndërprerjes së laktacionit. Ajo karakterizohet nga infiltrimi i qelizave të plazmës dhe indeve nën epitelit biberon hyperplasia e kanalet e nxjerrës. Kjo nuk Inflamacioni i gjirit malcoj dhe ka disa karakteristika të përbashkëta me kancer të gjirit të jashtëm.

Përmban sapolindur - shpesh nuk është një shtet në fëmijët e të dy gjinive, manifestohet ënjtje të gjirit, shkarkimin kur ju klikoni mbi to (zakonisht rezultat i nënës së mbetur hormonet). Me zhvillimin e inflamacionit akut purulent dhe formimin abscesi prodhojë rehabilitimin kirurgjikale e purulent fokus, por i gjithë simptomat tas qetësua pas tre ose katër ditë.

Diagnoza e mastitë

Inflamacion në gjëndrën e qumështit të përcaktuar me prekje. Gjithashtu, ka një rritje (nganjëherë moderuar butësi) nyjet limfatike axillary prekur nga gji. Qelbëzim karakterizuar nga luhatje të përcaktuar me simptomat.

Ultratinguj gjirit duket modelin tipik të inflamacionit të gjirit. Mastitit i lëngshëm dhe karakterizohet me zbukurime foto me ultratinguj e strukturave të diferencuara gjëndër qumështit të zgjerimit të qumështit, trashje e lëkurës dhe indit nënlëkuror. Infiltrimi në gji duket si një zonë të planifikuara mirë të kufizuar të echogenicity ulët, progresion është një foto e "huall mjalti". Visualized mirë me formimin abscesi ultratinguj, dhe janë zona të nekrozë. Specifikën dhe besueshmëria Metodat e është 90%.

Për shkak se diagnoza e mastitit zakonisht nuk shkakton vështirësitë mammograms shpesh nuk e bëjnë. Në foto të dyshimta me ultratinguj e marrë për aspirati ekzaminimit histologjik (-gjobë gjilpërë aspiratën biopsia e ultrazërit të gjirit). Për hulumtimet bakteriologjike mund të marrë qumësht nga gjëndrra e prekur.

Nëse rrjedhja e ngadaltë dhe inflamacion që rezulton rreth rul formimin e indeve fijor (zjarr sumkovaniya) flasin për zhvillimin e mastitë kronike. Kjo Manifestimet klinike janë zakonisht të lehta, por përcaktohet nga prekje dendur i ulur, kryqëzim me fireplace lëkurës.

Trajtimi i mastitë

Në dyshimin më të vogël të zhvillimit të inflamacionit në gji duhet menjëherë të kontaktoni një doktrinë për gjitare mjek, si në trajtimin e kësaj sëmundje është shumë i rëndësishëm për zbulimin e hershëm dhe masa të menjëhershme për të eliminuar shkaqet e mastitit dhe shtypjen e infeksionit. Vetë ose vonojë thirrje profesional i papranueshëm si inflamacion i gjirit ka tendencë të progresit, qelbëzim dhe formimin abscesi formimit. Në rastin e mastitit qelbëzues nevojë për kirurgji.

Me zbulimin e mastitit në fazë inflamacion i lëngshëm ose infiltrimit të mbajë trajtim konservativ të mastitë. Designed me përdorim antibiotik droga shumë aktive gjerë spektrit. Mastitit i lëngshëm ndërsa zakonisht është 2-3 ditë, që të depërtoj rezorbimit mund të marrë deri në 7 ditë. Nëse inflamacioni është i shoqëruar me dehje e theksuar e përgjithshme, të zhvillojë masa detoxification (zgjidhje infuzion e elektroliteve, glukozës). Në laktacionit përshkruar medikamente të rënda të tepërta për shtypjen e saj.

Format purulent e mastitit zakonisht kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale. Abscesi i zhvilluar i gjirit është një tregues për rehabilitimin emergjente kirurgjikale, zbulimin Inflamacioni i gjirit dhe kullimit të purulent fokus.

Mastitit progresiv pavarësisht fazë është një contraindication për të ushqyer më tej (duke përfshirë dhënien e gjirit dhe të shëndetshme) sepse qumështi i gjirit është i infektuar zakonisht dhe përmban produktet toksike të shkatërrimit të indeve. Për qumështin e nënës jonormal të fëmijëve mund të shkaktojë dysbiosis dhe çrregullime të shtetit funksional të sistemit të tretjes. Që nga trajtimi i mastitë përfshijnë antibiotikët, të ushqyerit gjatë kësaj periudhe është gjithashtu jo i sigurt për fëmijën. Antibiotikët mund të ndikojë në mënyrë të konsiderueshme të zhvillimit dhe vesa organet dhe indet normale. Gjatë trajtimit të mastitë mund të shprehin qumësht, pasterizuar dhe vetëm atëherë jepni fëmijën.

Indikacionet për shtypjen e laktacionit: Mungesa e dinamikës në mastitë i lëngshëm dhe infiltrative është jo brenda tre ditëve të terapisë me antibiotikë, zhvillimi i formës purulent, përqendrimin e vatrave inflamatore drejtpërdrejt nën dalë, në dispozicion purulent Inflamacioni i gjirit organeve comorbidity nënë histori dhe sistemeve, përkeqësojnë shëndetin e përgjithshëm të nënës.

Parandalimi i mastitë

Ngjarje parandalimi i masave parandaluese Inflamacioni i gjirit përkojnë me lactostasis sepse ky kusht është një shenjë paralajmëruese e mastitit në shumicën e rasteve.

Për të parandaluar stanjacion e qumështit duhet të plotësoni një gjinjtë plota zbrazjes, të ushqyerit e rregullt dhe mbetjet pasuese qumështit pompimit. Nëse fëmija nayidayetsya qumësht atyre një gji, të ushqyerit e ardhshme ajo të parë aplikohet në hekur virgjër për herë të fundit.

Mos lejoni fëmija thith një gji për rehati, nuk merrni qumësht.

Të kontribuojë në zhvillimin e çara inflamatore e gjirit në dalë, kështu që ju duhet për të përgatitur nipples të ushqyerjes me gji, me kujdes të respektojë rregullat e higjienës (duart e pastra, gjoks), si duhet vënë fëmijën në gji (fëmija duhet të kapur mjaft dalë gojë, areola me).

Një nga masat parandaluese të mastitë mund të quhet zbulimin e hershëm dhe rehabilitimin e vatrave të infeksionit në trup, por ia vlen të kujtohet se terapia me antibiotikë i përgjithshëm është i kundërindikuar gjatë laktacionit.