Hyrje kistike


  • Drift Klasifikimi së fshikëzës urinare
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut domethënie së fshikëzës urinare
  • Simptomet e domethënie së fshikëzës urinare
  • Diagnoza domethënie së fshikëzës urinare
  • Trajtimi i drift së fshikëzës urinare
  • Komplikimet domethënie së fshikëzës urinare
  • Parashikimi dhe parandalimi i drift së fshikëzës urinare

Hyrje kistike takon grupit të të ashtuquajturave sëmundje të trofoblastycheskoho. Termi "sëmundje trofoblastike" gjinekologji kombinoj forma të ndryshme të patologjisë trofoblaste: një hyrje të thjeshtë dhe invazive fshikëz e tëmthit, horionkartsinomu placentën shtrat tumor dhe tumoret epiteloide trofoblastike. Tumoret malinje të trofoblaste mund të zhvillohet gjatë shtatzënisë, pas abortit, shtatzënisë ektopike, lindjes, por ajo është shpesh rezultat i drift së fshikëzës urinare.

Zhvillon në cistike 0,02-0,8 hyrje% të të gjitha shtatzënive. Në këtë gjendje ka qenë një edemë mprehtë i stroma dhe rritje Chorionic villous për të formuar puzyrkoobraznye zgjerim i ngjan një bandë e rrushit. Bubbles (cysts) arrijnë madhësinë e 25 mm, që përmbajnë ose ngjyrë qumështi të lëngshme të verdhë, i përbërë nga aminoacidet janë të pranishëm, globulin, albumina, Gonadotropin chorionic njerëzor. Zakonisht, cysts i lirë të enëve të gjakut; herë pas here ata janë të përcaktuara nga capillaries individuale të formuara.

Elementet mikroskopike së fshikëzës urinare skidding karakterizohet me edemë dhe degjenerimi cistike të stroma, mungesa e provave të vaskularizim, trofoblaste epiteliale hypertrophy (kështu sinciciumet, shtresa lanhhansova).


Drift Klasifikimi së fshikëzës urinare

Si shkallën e degjenerimit të Villi Chorionic dalluar mes hyrjes së plotë dhe të pjesshëm cistike. Kur forma e plotë e hyrjes transformim së fshikëzës urinare ndikon në të gjitha elementet e villous chorionic, me i pjesshëm - vetëm një pjesë të tyre. Në të dy rastet, fetusi vdes, por zhvillimi i drift së fshikëzës urinare vazhdon, i shoqëruar nga një rritje e shpejtë në madhësinë e mitrës.

Hyrje të plotë cistike është zakonisht në drejtim të 11-25 javë të shtatzënisë, shpesh përmban 46HH diploid kromozomeve, me të dy kromozomet X janë ottsovsko. Në 3-13% të rasteve ndodhin kombinim 46HU gjithë ottsovsko kromozome. Në karakteristikat e plota së fshikëzës urinare domethënie të embrionit dhe fetusit nuk janë në dispozicion, tregon flluska dhe Villi fryrë chorionic. Hyrja klinikisht i plotë duket cistike madhësinë rritje të mitrës, krahasuar me shtatzëninë gjatë. Në 20% të hyrjes cistike nënshtrohet transformimit malinje dhe zhvillimin e tumoreve metastatic trofoblastycheskoho.

Kushtet e pjesërisht së fshikëzës urinare skidding patologji të ndryshueshme mund të diagnostikuar në javë ngjizje periudhë 9-34. Flluskë e pjesshme shtjellat triploid (69HHH, 69HHU, 69HUU) në set e tyre përmban një fragmente të nënave kromozomeve gjetura embrionin macroscopically pandryshuar dhe placentë, vorsynyhoriona fryrë. Madhësia e mitrës klinikisht ose më pak korrespondojnë me moshën gestational. Probabiliteti i transformimit malinje është nën 5%.

Përveç kësaj, forma e zakonshme shkatërrues (pushtuese) së fshikëzës urinare domethënie Villi karakterizuar mbirjes dhe thellësinë e shkatërrimit të indeve myometrial. Proliferimin pushtim Villi në myometrium mund të shoqërohet me gjakderdhje të rënda intraperitoneale.

Për histotipu në varësi të raportit të strukturave qelizore trofoblaste emetoj sincitial, hyrjen tsitotrofoblasticheskiy cistike të përziera.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut domethënie së fshikëzës urinare

Drift kistike është shkaktuar nga çrregullime kromozomale ngjizje. Versioni i plotë drift së fshikëzës urinare (odnoroditelskaya disomiya) ndodh me humbjen e dyfishimit të nënave gjen dhe haploid gjen të vendosur ottsovsko (Karyotype zigoti 46HH) apo ndërsa dy fertilizimi spermë i dëmtuar vezë bërthamore-pa (Karyotype zigoti 46XY, 46XX). Për pjesërisht variante së fshikëzës urinare domethënie tryplodyya karakteristike, duke rezultuar dispermiy ose fekondimi duke spermës nga diploidë grup kromozomeve (Karyotype 69XXY, 69XYY ose 69.HHH). Kur hyjnë pjesë fetal së fshikëzës urinare shpesh raportuar keqformime të shumta (hydrocephaly, rrip i trashë pëlhure, etj).

Ka hipoteza rreth chorionic villus degjenerimit nën ndikimin e infeksionit - viruset, parazitët (toksoplazmën) dhe gipoestrogenii.

Hyrje kistike 3 herë më shumë gjasa për të zhvilluar me shtatzënitë e përsëritura në pacientët e rinj apo gratë shtatzëna më të vjetra se 35-40 vjet. Hyrje kistike mund të jetë një komplikacion i shtatzënisë ektopike dhe të lokalizuara në tubën fallopiane.

Probabiliteti i rritjes së fshikëzës urinare depozitim me lindjeve të shumta, abortit, imunitetit, hyperthyroidism, pamjaftueshmërisë së yndyrna shtazore ushqimore dhe vitamina A martesave të lidhura ngushtë.

Simptomet e domethënie së fshikëzës urinare

Në rrjedhën e shtatzënisë sugjeron praninë e domethënie së fshikëzës urinare mund të jetë një numër i tipareve karakteristike.

Një nga simptomë kryesor është shkarkesë nga trakti gjenital të gjakut të lëngshme errët përmbajnë flluska të shkëputur domethënie. Gjakderdhje mund të çojë në anemi të konsiderueshme shtatzënë dhe madje merr natyrën të rrezikshme për jetën. Kur formë invazive elemente mbirjes thellë fshikëzës urinare hyjnë në myometrium trashë mund të jetë i komplikuar nga kanceri masiv rrugëdalje dhe gjakderdhje intraperitoneale.

Përhapja e shpejtë e domethënie flluska është rritja relativisht e shpejtë në mitër, ku madhësia e saj nuk përkon me periudhën e pretenduar gestational.

Kur hyjnë së fshikëzës urinare shpesh kanë sëmundje në mëngjes, të shoqëruar nga të përzier, të vjella në mënyrë të përsëritur, jargëzim, lodhje, rritje dëmtim hepatik, simptomat e preeclampsia, dhe eklampsia preeklamsiya në tremujorin e I.

Që prej hyrjes fruta fshikëzës urinare, zakonisht vdes në fazat e hershme, nuk ka shenja të besueshme të shtatzënisë - pjesë nga fruti nuk është përcaktuar me prekje dhe me ultratinguj, norma audible zemrës dhe metodat e paregjistruara hardware, asnjë lëvizje të fetusit. Kjo biologjike dhe imunologjike testet e shtatzënisë jep një rezultat pozitiv.

Në 30-40% të rasteve janë bilaterale në pacientët tekalyuteinovye cysts vetë regresit pas largimit të drift së fshikëzës urinare. Më e madhe e hyrjes rrezik cistike përfaqëson pikëpamjen e mundësisë së malinje tumoreve gestational trofoblastycheskoho metastasize në murin e vulvë dhe vaginës, mushkërive, trurit, organeve të barkut.

Diagnoza domethënie së fshikëzës urinare

Kur diagnoza e hyrjes cistike dallojnë nga bahatoplidnistyu, polyhydramnios, shtatzënisë në sfondin e fibroids mitrës, abort.

Duke dalluar karakteristika përfshijnë praninë e diktim flluska zakonisht vërejtura para se dëbimi së fshikëzës urinare domethënie. Studimi gjinekologjik i vendosur konsistencës plotnoelasticheskaya me fushat e zbutjes së tepruar të mitrës, duke tejkaluar madhësinë e periudhës së mitrës gestational.

Ultratinguj tregoi një rritje të kancerit në mungesë të fetusit të saj melkokistoznuyu indeve homogjene (simptomë "stuhi dëbore"), prania e cysts ovarian tekalyuteinovye më shumë se 6 cm në diametër. Kur kryen phonocardiography fetusit nuk i regjistruar.

Sipas dëshmisë në domethënie së fshikëzës urinare mund të jetë bërë UZHSS, hysteroscopy, sonography laparaskopike, laparoscopy diagnostike.

Nëse dyshoni se një hyrje fshikëzës urinare zhvillim duhet të hetojë Gonadotropin njeriut chorionic (hCG), nëse është e nevojshme, kryen testet biokimike të përcaktimit të mëlçisë së kreatininës dhe koagulimit.

Për të përjashtuar metastatic shqyrtimit fshikëzës urinare hyrje është kryer X-ray e gjoks, abdomen, CT ose YAMRT trurit.

Pas largimit të fshikëzës urinare skidding kryer studime histologjike dhe karyotyping.

Trajtimi i drift së fshikëzës urinare

Nëse keni zbuluar së fshikëzës urinare hyjnë taktikë mjekësore është për të hequr atë. Hyrje kistike është larguar nga vakum aspirimi curettage e kontrollit pas para-zgjerim të qafës së mitrës. Për mitrës mirë përshkruajnë oxytocin ose pituitrin. Ndonjëherë nuk është vetë-mërgim së fshikëzës urinare hyjnë në mitër.

Me zhvillimin e gjakderdhjes kërcënuese apo funksion riprodhues është kryer hysterectomy pa shtojca. Ind hiqet medoemos të jetë studim histologjik.

Pas evakuimit mihurtsevoho domethënie mbi 2 muajt e ardhshëm në pacientët kryer vendosmërinë javore të hCG në serum, legenit ultratinguj 1 herë në 2 javë, X-ray e mushkërive. Në mungesë të zhvillimit më tej kimioterapia chorionepithelioma nuk është treguar.

Klinike mbikëqyrje gjinekolog oncologist pas pësimit të drift së fshikëzës urinare bërë brenda 2 viteve. Në këtë kohë ajo është e rekomanduar për të mbrojtur kundër shtatzënisë përdorimi i kontraceptivëve oral.

Komplikimet domethënie së fshikëzës urinare

Komplikime të kërcënuar së fshikëzës urinare Drift mund të jetë chorionepithelioma zhvillim (horionkartsinoma) - forma malinje e sëmundjes trofoblastike. Chorionepithelioma karakterizuar kancerin e mbirjes invazive, metastazë masiv në mushkëri, mëlçi, tru dhe mund të jetë fatale.

Shpesh, pas hyrjes së fshikëzës urinare zhvillimin metrotromboflebit infeksion intrauterin, trombozë, septikemi. Në 30% të femrave pas domethënie së fshikëzës urinare vërejtur shterpësi në 14% - amenorrhea.

Parashikimi dhe parandalimi i drift së fshikëzës urinare

Kryerja kimioterapi parandalues ​​tregon nëse pas mihurtsevoho evakuimi domethënie ndodh reduktim Titri hCG, dhe në rast të metastases. Në 80% të femrave që kishin domethënie cistike, faljen spontane, pa nevojën për trajtim shtesë. Sistematik i monitorimit dhe mbikqyrjes gjinekolog HCG ndihmon në kohë identifikimin dhe zhvillimin horionkartsinomu marrin masa aktive.

Trajtimi adekuat i skidding së fshikëzës urinare ju lejon të ruani potencialin riprodhues të një gruaje me mundësinë e një shtatzëni normale.