Mongolian spot


  • Shkaqet spote Mongolian
  • Manifestimet spote Mongolian
  • Spote Diagnoza Mongolian

Mongolian spot mori emrin e vet sepse ajo vjen nga 90% e fëmijëve që i përkasin racës mongoloide: Kineze, koreanët, Vietnamese, japonisht dhe indonezianët, SHBA, eskimezë dhe Ainu. Mongolian spot është e zakonshme në zezakët të sapolindur dhe vetëm 1% e Caucasians. Për shkak të vendndodhjes së saj në vendin e ngjarjes kryqe quhet "vend i shenjtë". 

Shkaqet spote Mongolian

Siç e dini, lëkurës përbëhet nga 2 shtresa: sipërfaqësore - veshje e guaskës dhe më të thellë - dermis. Qelizat që prodhojnë melaninës pigment, duke bërë që ngjyra e lëkurës, janë në veshje e guaskës dhe janë quajtur melanocytes. Në njerëzit e Kaukazit formacion melaninës ndodh kryesisht nga rrezet ultravjollcë, e cila rezulton në një cirk. Njerëzit Një prodhim gara melanina është vazhdimisht duke siguruar ngjyrë të caktuar të lëkurës. Dhe ngjyra e lëkurës nuk varet nga numri i melanocytes, por veprimtaria e tyre funksionale.


Gjatë zhvillimit embrional në migrimin e fetusit të melanocytes në epidermë e ektodermës. Modern Dermatologji beson se spotet e arsimit Mongolian nuk janë të lidhur me përfundimin e këtij procesi, si pjesë e melanocytes është një shtresë më të thellë të lëkurës - dermis. Melanin prodhuar ato dhe të shkaktojë një ngjyrë kaltërosh-gri e lëkurës.

Manifestimet spote Mongolian

Mongolian spot është një nevus kongjenitale. Ngjyra e saj mund të jetë blu-gri, kaltërosh, rrallë - blu-kafe. Uniformitetin Tipike shtresë mbi tërë njollat ​​sipërfaqësore. Pigmentim mund të jetë formë ovale ose të rrumbullakët, por njollat ​​e më shpesh në formë të çrregullt. Madhësia Spot si ndryshore si formën e saj. Ajo mund të jetë një monedhë të vogël dhe të arrijë më shumë se 10 cm në diametër dhe mbulojnë të gjithë trupin e porsalindur (mbrapa, mollaqe ose mbrapa).

Në mënyrë tipike, njollë është në anën e pasme dhe pjesë e pasme, por mund të lokalizohet në lëkurë e mbrapa, mbrapa e këmbë, mollaqe zonave të mirë. Në disa raste, nuk ka njolla të migracionit, dmth zhvendosje nga pozicioni origjinal (të tilla si kryqe mbi mollaqe). Default është vend i vetëm Mongolian, por ka pika të shumta të vende të ndryshme.

Herën e parë pas lindjes spote Mongolian mund ngjyra është më intensiv, por atëherë ajo është reduktuar në madhësi dhe zbehet. Zakonisht pigmentim zhduket plotësisht deri në 4-5 vjet të jetës, të paktën - 7-13 vjet. Në disa raste, ajo është e ruajtur në persona të rritur. Shpesh kjo ndodh në rastin e spoteve të shumta që nuk janë lokalizimi karakteristikë.

Në dermatologji nuk është vërejtur ndonjë rast të transformimit spote Mongolian në melanoma. Prandaj, së bashku me papillomatoznyh dhe verrukoznuyu nevus, vnutridermalnym nevus pigmented dhe Mongolian spot nevus Setton takon melanomoneopasnym nevus.

Spote Diagnoza Mongolian

Nëse ju gjeni një fëmijë nevus pigmentuar dëshiruara konsultimi dermatolog. Shfleto mjeku do të lejojë diagnozë të saktë dhe të dallojnë Mongolian spot këtu nevus kongjenitale dytë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për të përjashtuar formacionet e prezenca melanomoopasnyh (nevus blu, nevus gjigant pigmentuar, nevus Ota kufitar nevus pigmentuar) që kërkojnë vëzhgim dhe trajtim.

Në mënyrë që të dallojnë njollat ​​Mongolian me nevi të tjera mund të bëhen dermatoscopy, biopsi dhe pigmentim siaskopiya terren. Studim histologjik zbulon spote janë të vendosura në shtresat e ulëta të neizmenennymy dermis mes të fibrave elastike dhe kolagjenit dendrycheskye qelizat që përmbajnë melaninës (zakonisht ata janë në dispozicion).

Kur krijimin e një diagnozë të saktë trajtim Mongolian spot është e nevojshme.