Aktivitetet tepër të forta të përgjithshme


  • Shkaqet e aktivitetit tepër të fortë të punës
  • Simptomet e aktivitetit tepër të fortë të punës
  • Diagnoza aktivitet tepër i fortë i punës
  • Trajtimi aktivitet tepër i fortë i punës
  • Parandalimi aktivitet tepër i fortë i punës

Incidenca e aktivitetit tepër të fortë të punës në praktikë obstetrik është 0,4-0,8% e të gjitha lindjeve. Shenjat e aktivitetit tepër të fortë të punës janë toni i mitrës tepërt (më shumë se 12 mm Hg. Në.) Dhe patologjik i fortë kontraktimet amplitudë prej më shumë se 50 mm Hg. c., e më shumë se 1 intervale minutë më pak se 1-2 minuta.

Kur klan shumë i fortë i zgjerim të qafës së mitrës zhvillohet jashtëzakonisht shpejt dhe sa shpejt shkon dëbimin nga fetusit mitrës. Aktivitetet tepër të forta të përgjithshme në të gjitha rastet që përfshijnë shkeljet e të in utero-placental rrjedhjen e gjakut dhe të lidhur të këmbimit gaz fetal çrregullim saj të shkallë të ndryshme. Shpesh, si një rezultat i dhunës shtrëngohet i mitrës lindjeve të aktivitetit të ndodhë aq shpejt se gratë nuk kanë kohë për të marrë një institucion rodosvpomohatelnoe (të ashtuquajturat "lindjet e rrugës").

Shkaqet e aktivitetit tepër të fortë të punës


Faktorët që shkaktojnë aktivitetet tepër të forta të përgjithshme, studiuar në mënyrë të pamjaftueshme. Kjo shkelje e forcave fisnore zakonisht zhvillohet në excitability e lartë e përgjithshëm të sistemit nervor me krizë nervash, histeri, sëmundje Graves, etj Supozohet se aktivitetet jashtë mase të fuqishme fisnore për shkak të shkeljeve të cortico-i organeve të brendshme rregullimin lindjes dhe formimit të lidhur e hormoneve të tepërta dhe neurotransmitters (oxytocin, adrenalin, prostaglandinet, acetilkolinës, etj), stimuluese aktivitetit kontraktil muskujve të mitrës.

Disa mundit Lindja e fëmijës stuhishme mund të jetë për shkak të lindura qelizat çrregullime të muskujve - ato janë rritur excitability. Nëse kjo shkelje të shkaktoj kontraktimet e muskujve të mitrës merr më pak se kapaciteti normal. Zakonisht në raste të tilla mundit tepër të forta gjurmohen një histori të nënave nënës ose të afërmve.

Nxitja e zhvillimit të aktivitetit tepër të fortë të punës mund të rënduar historinë obstetrike dhe gjinekologjike, preeclampsia të rënda, endometritis, cervicitin, mosfunksionim ovarian, brezat e jo normale të mëparshme, të rinj (nën 18) ose vonë (mbi 30 vjet) parëlindurit mosha, hypertonicity të mitrës dhe kërcënimin e abortit spontan . Aktivitetet tepër të forta të përgjithshme mund të vërehet në pengesa anatomike dispozicion për dëbimin e fetusit: Pozicioni tërthor e fetusit, legen të ngushtë nënës, etj

Në praktikë tim, obstetrikë dhe gjinekologji pothuajse 50% gjatë një rekord të fortë të aktivitetit të punës në punë parakohe. Një arsye aktivitet shumë i fortë i punës mund të shërbejë rodostymulyatsyy të pajustifikuar dhe të tepruar.

Simptomet e aktivitetit tepër të fortë të punës

Lindjet që ndodhin me aktivitete shumë të forta fisnore zakonisht fillojnë papritmas. Kështu zhvillimin energjike, kontraktimet shpesh të njëpasnjëshme me të pushimeve të shkurtra që shpejt të çojnë në zbulimin e os mitrës. Gratë në punë në një gjendje të eksitim, duke rezultuar në rritjen e aktivitetit motor, takikardi, rritet në presionin e gjakut, frymëmarrje të shpejtë.

Pas këputje e membranave menjëherë Stormy zhvillim fuqi; lindja e fetusit shpesh ndodh brenda fuqive 1-2-së. Kur klan shumë i fortë i lindjes mund të jetë i shpejtë (4-6 orë në primiparous 2-4 orë - në deutipara) ose stremitelnymy (2-4 orë - parëlindurit dhe më pak se 2 orë deutipara).

Rreziku i aktivitetit tepër të fortë të punës është rrezik të lartë të traumës së lindjes si lindjen e fëmijës dhe fëmijës. Kjo forcat anomali fisnore kërcënuar shkëputje të parakohshme placentar e shfaqjen e mangësive të thellë vulvë, perineum, vaginë, qafën e mitrës dhe dallimet mitrës lonnyh kockat. Pasojë e dëbimit të shpejtë të fetusit mund të kërcënojnë mitrës hipotension dhe gjakderdhje pas lindjes intensitet. Për shkak të rritje të rrezikut të lëndimeve të lindjes komplikimet septike - metroendometrita, metrotromboflebitom etj Ndonjëherë mundit tepër të forta ndryshon dobësinë e mesme e forcave të punës.

Kur aktivitet shumë i fortë i punës për shkak të shkeljes së të rrjedhës së gjakut frutave in utero-placental keq hipoksi. Përveç kësaj, kalimi i shpejtë nëpër kokë kanalit të lindjes e fetusit nuk ka kohë konfiguruar, të nënshtruar për ngjeshje të fortë, shpesh i shoqëruar nga lëndimet - lëndimit kafkës, hemorragji intracranial, etj

Diagnoza aktivitet tepër i fortë i punës

Vendosja karakter shumë të fortë të aktivitetit të punës është e bazuar në provat e mësipërme, rezultatet e studimit të vaginale dhe kardiotokografike.

Gjatë lindjes së fëmijës të karakterizuar nga të shpeshta, zgjatur, Kontraktimet intensive, pushtetet stremitelnymy menjëherë pas derdhje të ujit. Ekzaminim gjinekologjik tregon një shkallë të lartë të zbulimit të os mitrës. Sipas CTG regjistruar veprat stuhishme.

Për vlerësimin cilësor të profilit të fetusit biofizik mund të aplikojë ultratinguj, Doppler, phonocardiography.

Aktivitetet tepër të forta të përgjithshme në procesin e diagnozës është vendimtare për të dallojnë nga dyskoordynovana inerci. Në rastin e fundit, pavarësisht nga kontraktimet intensive, qafën e mitrës mbetet e mbyllur.

Trajtimi aktivitet tepër i fortë i punës

Nëse keni zbuluar shumë i fortë i fuqisë punëtore obstetër synojnë në heqjen veprimtarinë e tepruar shtrëngohet të mitrës. Për këtë qëllim, lindjes së fëmijës të vendosur në anën e kundërt me pozicionin e fetusit.

Terapia e barnave qe perfshin administrimin infuzion drogë tocolytic (beta-agonist: partusisten, brikanil, rytodryn etj), Kalciumi channel blockers për të reduktuar intensitetin dhe frekuencën e kontraktimet. Edhe për heqjen e punës së përdorur në obstetrikë ftorotanovoho apo anestezi eter, injeksione intramuskular e sulfate magnezi, ose promedola omnopon, akupunkturë. Paralelisht me lehtësimin e aktivitetit të punës të kryer terapi të dhunshme që synojnë parandalimin e asfiksisë fetusit.

Gjatë fazës II të punës përdoret pudendalnaya anestezi, epizio-mbajtur ose peryneotomyya. Pas një analize të plotë të ofrimit të kanalin e lindjes për të identifikuar boshllëqet dhe mbylljen e tyre. Me zhvillimin e Postpartum hemorragji nekupiruemom hysterectomy treguar.

Nëse i punës shumë të fortë dhe të ofrimit të në historisë apo të afërmit shtatzënë grua shtrimin në spital në spital kryer paraprakisht. Në rast të një rezultati jo të favorshëm të shtatzënisë mëparshëm ose prania e ngarkuar statusin obstetrik gjinekologjik dhe, në interes të nënës dhe fetusit ngre pyetjen seksion cezariane në një mënyrë të planifikuar.

Parandalimi aktivitet tepër i fortë i punës

Pacienti me kërcënimin e aktivitetit tepër të fortë të punës në procesin e shtatzënisë duhet të paguajnë përgatitjen e lindjes vëmendje psihoprofilakticheskoy, teknikat e trajnimit dhe aftësitë e menaxhimit të zemërimit relaksimit të muskujve. Rol të rëndësishëm ka luajtur me zbulimin e hershëm dhe eliminimin e faktorëve të conin drejt kesaj semundje, aderimin në trajtimin e rekomanduar për pushim dhe ushqim.

Nëse ka dëshmi kryhet Parandalimi i drogës tepër të fortë qetësues aktivitetit të punës, antispasmodic, drogë metabolike.