Trigeminale nevralgji


 • Klasifikimi i nevralgji trigeminal
 • Etiologji dhe Patogjeneza e nevralgji trigeminal
 • Tiparet klinike dhe diagnoza
 • Trajtimi i nevralgji trigeminal
 • Prognoza për nevralgji trigeminal
 • Parandalimi i nevralgji trigeminal

Trigeminale nevralgji - një sëmundje kronike që ndodh me acarimin dhe remissions. Një tipar karakteristik i sëmundjes - periudhave të shkurtra të dhimbjes intensive në zonat e qitjes innervation II, III ose, të paktën, unë degë e nervore trigeminal. Koncepti i "nevralgji trigeminal" dhe thonë: sëmundje Fozerdzhilla, dru tik dhimbje, tryhemynalnaya nevralgji.

Klasifikimi i nevralgji trigeminal

Ka dy lloje të nevralgji trigeminal:


 • primar (idiopatik)
 • mesëm (simptomatike)

Etiologji dhe Patogjeneza e nevralgji trigeminal

Nevralgji trigeminal idiopatike në shumicën e rasteve për shkak të ngjeshjes së rrënjës nervore trigeminal në hyrjen e tij në rrjedhin trurit (si pasojë e lak patologjike dredha-dredha të arteries së sipërme cerebellar). Pra, në qoftë se gjatë operacionit neurosurgical pacienti compression rrënjë nervore zbuluar enë patologjikisht dredha-dredha gjak diagnostikuar nevralgji trigeminal mesëm. Megjithatë, shumica e pacientëve nuk e mbajnë operacionet neurosurgical dhe, pavarësisht supozime rreth natyrës së nevralgji compression, të caktojë atë me termin "nevralgji primare trigeminal" dhe diagnozën e "nevralgji trigeminal mesme" vënë në rastin e (duke përdorur neuroimaging) proceset patologjike të tjera se compression.

Patogjeneza e trigeminal nevralgji shpjegoi tradicionalisht nga pikëpamja e teorisë së "portal dhimbje kontroll" Melzaka dhe skenarët, bazuar në pohimin se bystroprovodyaschie mirë myelinated lloj fibër A dhe nemielizirovannye fibrave nga konkurimi. Nevralgji V dhe IX palë këndvështrimi për shkak të ngjeshjes së rrënjëve nervore në hyrje të rrjedhin trurit. Një demyelination fibër shoqëruar nga zonat demielinizirovannyh në një numër të madh të tensionit të varur kanale shtesë natriumi dhe formimin e kontaktit të këtyre vendeve me tipit fibër C. Si rezultat i këtyre proceseve është i formuar nga lartë aktiviteti vazhdoi dhe fibrave anormale A, e cila manifestohet si paroxysms dhimbje në fytyrë ( oral).

Tiparet klinike dhe diagnoza

Foto klinik i sulmeve trigeminal nevralgji ka veçori karakteristike dhe diagnoza e sëmundjes nuk është aq e vështirë për të siguruar një neurolog. Kështu, shenjat tipike të dhimbjes në nevralgji trigeminal:

 • Natyra e dhimbje në fytyrë - shoots jashtëzakonisht e vështirë; Pacientët shpesh krahasojnë atë me një shkarkim elektrik
 • Kohëzgjatja e sulmit të nevralgji - 10-15 sekonda (jo më shumë se dy minuta)
 • periudhë i fortë disponueshmëria (interval midis sulmeve)
 • Lokalizimi i dhimbjes - nuk ndryshon për disa vjet
 • Drejtimi dhimbje të caktuar (nga një pjesë e një personi lëviz në një tjetër)
 • Prania e pikave të shkaktojë (zona fytyrë ose në gojë, e cila shkakton acarim dalldi tipik)
 • prania e faktorëve të shkaktojë (veprimet ose kushtet në të cilat ka sulm dhimbje, të tilla si përtypet, larje, biseda)
 • sjellje karakteristike e pacientit gjatë një sulmi - nuk ka qarë, klithma dhe lëvizjet minimale.
 • twitching e muskujve të fytyrës ose përtypet në kulmin e sulmit dhimbje

Në disa raste, mund të zhvillohet sindromi prozopalhicheskoho mesëm-fascial. Të gjithë pacientët me një diagnozë të "nevralgji trigeminal" si në periudhat e rikthim dhe në faljen, e përdorur për të përtypur gjysmën shëndetshme gojë, duke rezultuar në muskul contralateral e vulës gojës formuar (zakonisht muskujt mbrapa dhe pterygium abdomen dvubryushnoy muskujt). Në disa raste, dëgjim temporomandibular ekspozitë të përbashkët kriza e karakteristike. Sëmundje të zgjatur mund të zhvillojnë fazën distrofike, treguar atrofi të moderuar të muskujve masticatory dhe ul ndjeshmërinë në pjesën e prekur të fytyrës.

Manifestimet klinike të nevralgji trigeminal simptomatik i padallueshëm nga nevralgji idiopatike foto klinike, e cila është një shenjë tipike e deficiteve në rritje në innervation ndijor e degës përkatëse, nuk ka periudhë të pabindur dhe simptoma të tjera të kontaktit të rrjedhin trurit apo lidhur ERS (ataksi, nystagmus).

Përveç formave të mësipërme të nevralgji nevralgji dallojë degët individuale të nervore trigeminal:

 • nazotsiliarnaya nevralgji (nevralgji Sharlen) - një sëmundje e rrallë e cila manifestohet në ballin irradiruyuschie mprehtë dhimbje që lindin kur ju prek sipërfaqen e jashtme të hunda.
 • supraorbytalnoho nevralgji - si një sëmundje e rrallë si nazotsiliarnaya nevralgji. Tipar karakteristik klinik i sëmundjes - dhimbje konvulsiv ose këmbëngulës në nivel zonë supraorbytalnoho dhe pjesë mesor të ballit (zonës supraorbytalnoho innervation nervore).
 • nevralgji degët e dytë e nervit trigeminal - infraorbitalnoho, gjuhës, alveolare, schechno nerva dhe "tik-tak-nevralgji" (një kombinim I nevralgji dhe degët trigeminal nervore migrenë periodik nevralgji).
 • post-herpetic nevralgji - një sëmundje që rezulton nga imunitet të reduktuar në moshë më të vjetër. Simptomë karakteristikë klinik - dhimbje të vazhdueshme apo të përsëritura të fytyrës ndodhur brenda 3 muajsh ose më shumë pas infeksionit Herpes zoster.

Trajtimi i nevralgji trigeminal

Shtylla e trajtimit është nevralgji trigeminale carbamazepine medikament (Tegretol, finlepsin), dozë e cila është individualisht për secilin pacient. Duke ulur potencialet e amplitudë në berthamat shqisore të palcës kurrizore dhe intermediates, ajo i jep perceptimin e stimujve të jashtëm (duke përfshirë dhimbje). Në shumicën e rasteve, brenda 1-2 ditëve pas gëlltitje, pacientët përjetojnë efektin e saj analgjezik, kohëzgjatja e të cilave është zakonisht 3-4 orë. Kur përshkrimin e recetave carbamazepine duhet të mbahet mend contraindications për përdorimin e saj (glaukoma, kapjeve, kockave palcë patologjisë). Në rast të dështimit (ose efikasitetit të ulët) carbamazepine administruar Anticonvulsants tjera - diphenine, i cili gjithashtu ka një numër të contraindications (sëmundjet e veshkave, mëlçisë, dështimit të zemrës). Doza e carbamazepine, e cila i lejon pacientët për të në mënyrë të sigurtë të ngrënë, flasin, duhet të mbetet i pandryshuar për një muaj, atëherë ajo duhet të jetë reduktuar gradualisht. Terapi carbamazepine zgjati për muaj / vite dhe ndërpritet vetëm në qoftë se të gjitha konfiskimeve mungesën brenda 6 muajve. Efekti terapeutik Rritja e antihistamines carbamazepine aftë (diphenhydramine, pipolfen), antispasmodics dhe correctors microcirculation (niacin, trental). Aplikuar dhe Fizioterapia nevralgji trigeminal trajtim: galvanizim i Amidopyrine ose novokaina, phonophoresis me hydrocortisone dhe rrymave diadynamical.

Mungesa e efikasitetit të trajtimit mjekësor është një tregues për ndërhyrje kirurgjikale - kryejë decompression microsurgical e degëve trigeminal nervore në dalje të tyre nga lëvore fuçi. Megjithatë, të jenë të vetëdijshëm për rrezikun e madh të transaksioneve të tilla pacientët e moshuar dhe në ato raste ku nervore trigeminal shoqëruar nga patologji të rënda somatike. Kohët e fundit, trajtimi më i zakonshëm i trigeminal nevralgji nga shkatërrimi perkutan të radiofrekuencave të rrënjëve nervore trigeminal. Zhvilluar krejt të re trajtim pa gjak trigeminal nevralgji. Për shembull, e ashtuquajtura "Gamma Knife" - Shkatërrimi Stereotactic radiosurgical e shpinë të ndjeshme gama lokal rrezatimit.

Prognoza për nevralgji trigeminal

Prognozë optimist i nevralgji trigeminal për shkak të arsyes që e ka shkaktuar zhvillimin e nevralgji dhe mosha e pacientit. Nervore trigeminal në një dëmtim të re pacientit shkaktohet fytyrat zakonisht të lehtë për të trajtuar në të ardhmen jo të rishfaqet. Megjithatë, në nervore trigeminal të moshuar, e cila është shoqëruar nga proceset metabolike në trup, nuk mund gjithmonë të shërohet.

Parandalimi i nevralgji trigeminal

Shkaku më i zakonshëm i nevralgji trigeminal është çdo sëmundje e dhëmbëve apo sinuseve (sinusit, sinusit). Trajtim adekuat dhe me kohë i këtyre sëmundjeve zvogëlon rrezikun e trigeminal nevralgji.

Parandalimi i acarimin e trigeminal nevralgji përfshin minimizimin e stresit emocional dhe hipotermi të mundshme, sëmundjeve infektive. Kur sëmundjet ngjitëse virale dhe së bashku me të barnave antivirale dhe zharoponyzhayusche duhet të marrë Anticonvulsants.