Nevus Ota


  • Simptomat nevus Ota
  • Diagnoza nevus Ota
  • Trajtimi i nevus OTA

Nevus Ota është quajtur me emrin e një okulist japonez i cili i pari e përshkroi atë në detaje. Emra të tjerë nevus: Sytë, melanosis lëkurë, okulo-i lëkurës melanotsitoz, Fakomatozy dhe-Sato. Nevus Ota si Mongolian spot ndodh kryesisht në njerëzit e racave mongoloide. Disa raste janë vërejtur dukuri e saj në individët afrikan dhe racave Caucasoid.

Simptomat nevus Ota

Nevus Ota është një tempull dark-blu ose të zezë-kaltërosh pigmentim lëkurës, qepallë më të ulët, rajoni zygomatic, nofulla e sipërme dhe cheeks. Më të lokalizuara në një anë e personit rrallë ndodh bilateral. Pigmentim është uniforme në ngjyrë dhe mund të jepet si një vend të vetëm apo të përbërë nga disa tranzicionit në çdo njollat ​​e tjera. Ka nevi me intensitet të ndryshme errësirë ​​e pigmentim dobët të dukshme në blu të shëmtuar të ndritshme.


Shoqëron tipike nevus Ota pigmentim e iris, sclera dhe konjuktivën e syrit, që është ngjyrë cyanotic ose ngjyrë kafe. Në disa raste klinike përhapja e pigmentim mbi rim e buzëve, mukozën e gojës, fytit, laring dhe madje edhe hunda.

Përkundër faktit se nevus lokalizimin përkon me zonën e I dhe II degët innervation e nervit trigeminal dhe mund të përhapet në strukturat sy, ajo nuk është e shoqëruar nga ndonjë çrregullime vizuale ose neurologjike.

Nevus Ota është kongjenitale, shfaqet në fëmijërinë e hershme apo pubertetit. Ndryshe nga Mongolian vend, nevus Ota vazhdon me kalimin e kohës dhe mbetet për jetë.

Në raste të rralla, Ota nevus transformim malinj mund t'i nënshtrohet zhvillimin e melanoma. Kjo është zakonisht në vend nevus ndryshime të dukshme: errësuar ose sqarimin e ngjyra e saj, me ngjyra të pabarabartë, skuqje në nevus kufitar, erozioni i relievit të saj, pamja tuberosity, çarje apo erozionit në sipërfaqe.

Diagnoza nevus Ota

Diagnoza bazohet në modelin tipik dhe nevus lokalizimit, diferencimin e saj nga njollat ​​Mongolian nevus gjigant pigmentuar, melanoma. Një siaskopiya pigment dermatoscopy edukimi, nëse është e nevojshme - biopsi. Ekzaminim histologjik zbulon praninë e melanocytes në shtresat e thella të dermis.

Trajtimi i nevus OTA

Në shumicën e rasteve, Ota nevus është një problem kozmetike dhe kërkon mjete të vazhdueshme përdorimi maskimin dhe kozmetikë. Duke pasur parasysh nevus natyrë malinje pazakontë dhe vështirësi hequr atë për shkak të vendndodhjes në faqen e Dermatologjisë moderne zakonisht nuk kryen kirurgji Ota nevus. Një efekt i mirë kozmetike është lazer heqjen. Ajo duhet të jetë monitorimi i vazhdueshëm i pacientit në një dermatolog për zbulimin e hershëm të shenjave të degjenerimit në nevi melanoma.

Ndryshimi i ngjyrës në mënyrë dramatike rritur pigmentim ose sores zakonisht tregojnë transformimin nevus malinje. Në raste të tilla kirurgji urgjente dhe arsimit radioterapi.