Nevus Setton


  • Simptomat nevus Setton
  • Diagnoza nevus Setton
  • Trajtimi i nevus Setton

Setton nevus ndodh në të dy gjinitë dhe nga çdo grup moshe, por më shpesh në fëmijët dhe adoleshencë. Ajo është diagnostikuar në rreth një të katërtën e pacientëve me vitiligo dhe gjithashtu në individët predispozuar ndaj sëmundjeve autoimune. Ndonjëherë pamja e nevus ndodh para zhvillimit të vitiligo dhe duket se motrat dhe vëllezërit janë të durueshëm sëmurë vitiligo.

Disa autorë të përfshirë në hulumtim në fushën e dermatologjisë, vini re se Setton nevus është një reagim i lëkurës për efektet e rritjes së ekspozimit UV dhe zhvillon kundër djegien nga dielli atopic. Supozohet gjithashtu mekanizëm autoimune të arsimit, sepse këta pacientë gjak janë antitrupat citotoksike. Faleminderit te rim depigmentation bërë nevus sinonim emrin e Setton: halonevus (halos, halo - rrethi) dhe perinevusnoe vitiligo.

Simptomat nevus Setton


Në rast të nevus Setton i parë duket nevus me pigmentim, dhe pastaj të formuar një unazë përreth lëkurës depigmented. Në disa raste, depigmentation mund të paraprijë një skuqje të lehtë. Sam nevus është një pako kuqe-kafe, qumështi-kafe ose ngjyrë kafe, në rritje pak mbi nivelin e përgjithshëm të lëkurës. Ajo ka një formë të rrumbullakosura dhe kufij të qartë. Komplot obestsvechyvanyem zakonisht 2-3 herë më e gjerë ndodhet në arsim qendër pigment.

Nevi më e zakonshme Setton vendosen në lëkurë e trungu dhe të sipërme gjymtyrë, të paktën - në fytyrë. Ky edukim zakonisht të shumta. Në një pacient mund nalichuvatysya 100 nevi. Në raste të rralla nevus Setton është unik.

Setton nevus nevus referohet melanomoneopasnym dhe të prirur për zhdukjen spontan gradual. Megjithatë, në disa raporte ajo mund të shoqërohet me melanoma, neurofibromatosis, tumoret malinje të organeve të brendshme.

Simptoma më karakteristike dhe e veçantë nevus Setton është zhvillimi i saj phasic: shfaqja e arsimit pigment, disa muaj më vonë pamjen përreth fushat e hypopigmentation ose njollë, pastaj brenda disa viteve të regresionit nevus të pigmenteve dhe vetëm pastaj gradual ngjyrosje rim depigmented për ngjyrën e lëkurës normale.

Diagnoza nevus Setton

Fazat tipike klinike të zhvillimit dhe në shumë raste të lejuar ju për të diagnostikuar vështirësi. Vështirësitë në diagnozën lindin me paraqitjen e nevus në sfondin e vitiligo ekzistues. Për të përsosin diagnozën e dermatoscopy dhe siaskopiya që të zbuluar të ngjeshur në qendër të qelizave nevusnyh edukimi rrethuar Depërtojnë i limfociteve, si dhe mungesën e melanocytes në veshje e guaskës depigmented zonës rim.

Ngjashmëria e disa formave të melanoma nevus Setton bën dermatoonkoloha nevojshëm konsultimi. Në disa raste, melanoma mund të ndodhë unazë zbardhur rreth qendër të pigment dhe pigmentim të mundshëm regresionit. Këto karakteristika e bëjnë melanoma është shumë e ngjashme me nevus Setton. Prandaj, ajo mund të bëhet një edukim përjashtim biopsi dhe mostër më tej histologjike studim.

Përveç kësaj, të bëjë një diagnozë diferenciale të nevus neurofibromas Setton, lez vulgare, vitiligo, nevi blu.

Trajtimi i nevus Setton

Pacientët me nevus dermatolog vëzhgimit Setton të tregojnë shenja të regresionit të arsimit. Është e rekomanduar për të shmangur rrezatimit ultravjollcë në rritje (natyrore dhe dhomë me diell), aplikoni produkte profesionale mbrojtëse me SPF 50.

Mjekimi është siguruar në rast të dështimit të një nevus qartë diferencimi nga melanoma. Kjo tregon një prerje të plotë kirurgjikale e nevi me rim depigmented.