Fshikëz neurogjenik


  • Shkaqet e fshikëzës neurogjenik
  • Simptomet e fshikëzës neurogjenik
  • Diagnoza e fshikëzës neurogjenik
  • Trajtimi i fshikëzës neurogjenik

Neurogjenik fshikëz - një gjendje mjaft të zakonshme në urologji lidhur me pamundësinë për të ushtruar akumulimin arbitrar refleks dhe sekretim të urinës përmes lezione organike dhe funksionale të qendrave nervore dhe rrugët që e rregullojnë këtë proces. 

Ka hiperreflektornym fshikëz neurogjenik, shfaqet në detrusor tepër aktiv fazës akumulimi (me lezioneve suprasegmental të sistemit nervor) dhe hiporeflektornyy - me aktivitetin reduktuar detrusor në përzgjedhjen faza (lezioneve segmental në rregullimin periferale-pajisjes urinimit). Fshikëz neurogjenik mund të bazohet skewing është rezultat i detrusor dhe muskul unazor të fshikëzës (muskul unazor detruzorno-dyssynerhiya brendshëm dhe të jashtëm).

Çrregullime të micturition në fshikëz neurogjenik kanë një aspekt social, si mund të kufizojë aktivitetin fizik dhe mendor të njeriut, problemet e tij të krijuar përshtatje sociale. Fshikëz neurogjenik është e shoqëruar shpesh nga sindromi myofascial, legenit konhestiyi venoz sindromi (pezëm venoz). Më shumë se 30% e fshikëzës neurogjenik shoqëruar nga zhvillimi i ndryshimeve të mesme inflamatore dhe degjenerative në traktin urinar, zbaticë fshikëz-ureteral, cystitis kronike, pielonefrit dhe ureterohydronephrosis kryesore të hipertensionit, nephrosclerosis dhe dështimi i veshkave, e cila mund të kërcënojë aftësinë e kufizuar të hershëm .


Shkaqet e fshikëzës neurogjenik

Dështimi që ndodh në çdo fazë të një rregulloreje të ndërlikuar multilevel të urinimit, mund të çojë në një nga shumë variante klinike të fshikëzës neurogjenik.

Fshikëz më e zakonshme neurogjenik në të rriturit është e lidhur me dëmtimin e trurit dhe palcës kurrizore natyrën traumatike (goditje, compression, kirurgji, shpinë), si edhe sëmundjeve inflamatore dhe dehenerativnymy opuholevymy të sistemit nervor - encefalit, encefalomieliti shpërndahet, polyneuropathy ( diabetik, postvaktsynalnoy dhe toksik) polyradykulonevrytah, tuberkulomy, cholesteatoma, etj

Fshikëz neurogjenik në fëmijët mund të ndodhë në të defekteve të lindura të organeve të sistemit nervor qendror, shpinë dhe urinare, shërohet nga traumat e lindjes.

Mosmbajtjeje urinar në fshikëz neurogjenik mund të shkaktohet nga një rënie në të elasticitetit dhe të fshikëzës kapacitetit për shkak të cystitis ose sëmundjeve neurologjike.

Simptomet e fshikëzës neurogjenik

Sindromi i fshikëzës neurogjenik mund të jenë manifestime të përhershme, periodike ose episodik dhe diversiteti i variantet e saj klinike të përcaktuara niveli ndryshim, natyra, ashpërsia dhe faza e sistemit nervor.

Tipike fshikëz tepër aktiv neurogjenik përfshijnë: polakiuriya, duke përfshirë nokturia, dhe mosmbajtjeje kërkojnë imponues. Ton Prevalenca detrusor hyperreflexia gjatë fshikëz të çon në një rritje të konsiderueshme në presion Unutrypuzyrna sasi të vogël të urinës që dobësia e muskul unazor është thirrje imponues dhe urinim i shpeshtë.

Fshikëz hyperactive neurogjenik karakterizohet nga kushte të pavullnetshëm dhe zbrazjes akumulimit të paktën 250 ml e urinës; jo apo vëllimi i ulët i urinës së mbetur, vështirësi fillimi arbitrar i urinimit; Shfaqja e simptomave vegjetative (djersitje, rritje të tensionit të gjakut, rritet spasticity) para MIKTS mungesën e urinimit; aftësia për të shkaktuar acarim urinar dhe zona hip lart të pubis. Kur kombinohet me fshikëz neurogjenik me disa çrregullime neurologjike mund të ngrit lirimin e pakontrolluar e shpejtë të sasi të madhe të urinës (në mungesë të mbetur) - ". Fshikëzës cerebrale nezahalmovanyy"

Prevalenca relativ i muskul unazor në detruzorno-sfinkternoy dyssynerhiya shprehur mbajtjen e plotë të urinës, urinimi gjatë stresit, praninë e urinës së mbetur.

Fshikëz Hipoaktyvnosti neurogjenik manifestuar aktivitet të reduktuar ose mungon shtrëngohet dhe të kryejë në mënyrë të plotë dhe të mbushur me njerëz madje edhe në zgjedhjen faza flluskë. Sepse presioni kamera hipotension detrusor Unutrypuzyrna rritjen e nevojshme për të kapërcyer rezistencën e muskul unazor, duke çuar në vonesën e përgjithshëm ose urinim të ngadaltë, lodhje gjatë MIKTS, prania e të mëdha (400 ml) të vëllimit të urinës së mbetur dhe mbajtjen e një ndjenjë të plotësi të fshikëzës.

Kur shtrirë mosmbajtjeje hypotonic fshikëzës mund të (yshuryey paradoksale) kur fshikëza është e mbushur me njerëz mekanik shtrihen e muskul unazor të brendshëm dhe pika të pakontrolluara urinës apo vakte të vogla të jashtme.

Denervation neurogjenik fshikëz shkakton zhvillimin e çrregullimeve trofike dhe komplikime të tilla si cystitis intersticiale, e cila çon në skleroza dhe tkurrje të fshikëzës.

Kur fshikëz neurogjenik në traktit urinar mund të formojnë gurë se thyer rrjedhjen e urinës, provokimin zhvillimin e infeksionit. Në rastin e vrull të muskul unazor të fshikëzës mund të vesico-ureteric shfaqur zbaticë (reverse urinë zabros në uretër dhe veshkave, çon në inflamacion).

Sindromi fshikëz neurogjenik shoqërohet shpesh me çrregullime funksionale neurotike që më vonë mund të jenë vendimtare.

Diagnoza e fshikëzës neurogjenik

Për diagnozën e fshikëzës neurogjenik një histori të plotë mjekësor, laboratorike dhe ekzaminimit instrumental. Anketa pyeti prindërit e një fëmije me fshikëz neurogjenik gjetur se si rrjedhur lindjes, apo i referohet një predispozitë gjenetike për sëmundje.

Për të përjashtuar sëmundjet inflamatore të sistemit urinar kryej gjakut dhe urinës - totale për Nechiporenko, testet funksionale Zimnitskiy, urina biokimike dhe gjak.

Metodat kryesore të diagnozës instrumentale të fshikëzës neurogjenik është ultratingull e veshkave dhe fshikëzës, cystoscopy, MRI, X-ray ekzaminim i traktit urinar (normal dhe miktsiyna uretrotsistohrafiya, urography nxjerrës, ngjitur pyelography, Radioisotope renography), studimeve urodynamic (tsystometriya, sfynkterometryya, profilometer, uroflowmetry).

Në mungesë të sëmundjeve të sistemit urinar ekzaminim neurologjik është kryer për të identifikuar patologjinë e palcës kurrizore dhe trurit duke përdorur CT dhe MRI elektorentsefalohrafiy, x-ray e kafkës dhe shpinë.

Kryen gjithashtu diagnozën diferenciale e hipertrofisë neurogjenik fshikëzës së prostatës, të theksuar mosmbajtjeje urinare në moshuar.

Nëse ju nuk mund të përcaktojë shkakun e sëmundjes duke folur për fshikëz neurogjenik e etiologji të panjohur (idiopatike).

Trajtimi i fshikëzës neurogjenik

Trajtimi i fshikëzës neurogjenik është mbajtur së bashku urolog dhe neurolog; plani i saj varet nga shkaku, lloji, mosfunksionim ashpërsisë fshikëz, comorbidities (komplikacioneve) para efikasitetit të trajtimit.

Kur fshikëz neurogjenik duke përdorur jo-farmakologjike, trajtim mjekësor dhe kirurgjikale, duke filluar nga trajtimi më pak traumatike dhe më të sigurt.

Fshikëz hyperactive neurogjenik nënshtrohet trajtim më të mirë. Përdor droga që reduktojnë tonin e muskujve të fshikëzës, aktivizimin e qarkullimit të gjakut dhe eleminimin e hypoxia organeve: droga Anticholinergic (Buscopan, propantelin, oxybutynin), ilaqet kundër depresionit tricyclic (melipramina), Kalciumi channel blockers (nifedipinë), alfa-blockers (rehitin, dibenziran ).

Kohët e fundit, shumë premtues në trajtimin e hyperreflexia fshikëzës neurogjenik, detruzorno-sfinkternoy prizë fshikëz pengim dhe dissenerhiy Konsideroni përdorimin e injeksioneve toksina e botulizmit në mur fshikëz apo uretrës, administratës capsaicin Vnutrishnomihurove dhe rezinferatoksina. Përveç kësaj përshkruajnë barna të bazuar acid sucinik, L-carnitine, Pantogam, Picamilon, format kofermentnyye e vitaminave që kanë veprim antihy dhe antioxidant.

Paralelisht, duke përdorur trajtim jo-drogës të fshikëzës neurogjenik: ushtrim terapi (ushtrime të veçanta për muskujt e legenit), fizioterapi (stimulim elektrik, terapi lazer, oxygenation Hyperbaric, diadynamic, banja termale, me ultratinguj), trajnim fshikëzës, regjimin e normalizimit pije dhe terapi gjumë.

Fshikëz Hipoaktyvnosti neurogjenik më e vështirë për terapi. Stanjacioni në dispozicion në fshikëz do të rrezikut të infeksionit të bashkuar, zhvillimin e lezioneve të mesme të sistemit urinar. Në trajtimin e fshikëzës neurogjenik me simptomat e hipotension është e rëndësishme për të siguruar zbrazjen e rregullt dhe të plotë të fshikëzës (duke përdorur urinim të detyruar, ngjeshja jashtëm (pritja Credo), metodat e fizioterapi, ushtrojnë muskujt e fshikëzës dhe katin e legenit, kateterizimit periodik apo i përhershëm).

Si trajtim mjekësor të fshikëzës neurogjenik dhe përdorimit të tërthortë të M-cholinomimetics (klorur betanehol, distihmina bram, atseklydyn, galantamine), duke lejuar rritjen e lëvizshmëri të fshikëzës snyzh vëllimit të saj efektiv dhe sasinë e urinës së mbetur. Përshkruara Individualisht blockers alfa (dibenziran - me e brendshme-detruzorno sfinkternoy dyssynerhiya, diazepam dhe baclofen - me të jashtëm dyssynerhiya detruzorno-sfinkternoy), alfa-sympathomimetic (hutron dhe imipramine - kur nën stres mosmbajtjeje urinar).

Kur trajtimi mjekësor i fshikëzës neurogjenik për parandalimin e kontrollit të infeksionit urinar sasinë e kërkuar të urinës së mbetur dhe antimicrobials që marrin (nitrofuranovogo, sulfonamides, baktryma), veçanërisht në pacientët me vesico-ureteric zbaticë.

Endoskopike hipotension ndërhyrje kirurgjikale fshikëz neurogjenik është transurethral qafë heqje gyp i fshikëzës, i cili siguron një mundësi të mëtejshme për të zbrazët fshikëz të dobët shtyrë jashtë. Kur fshikëz hiperreflektornym (kat legenit me spasticity dhe detruzorno-sfinkternoy dyssynerhiya) të kryejë një muskul unazor prerje të jashtëm, e cila redukton urinimi presion, dhe më vonë - reaktivitet detrusor, duke rritur kapacitetin e fshikëzës.

Gjithashtu me fshikëz neurogjenik mund të rrisë fshikëz kirurgjikale (duke përdorur indet plastike), eliminimin e zbaticë fshikëz-ureteral, vendosjen tsistostomicheskoho kullimit për zbrazjes fshikëz.

Trajtim patogjen i sindromi fshikëz neurogjenik zvogëlon rrezikun e dëmtimit të organeve urinare dhe nevojën për kirurgji në të ardhmen.