Neuropatike laryngeal parezë


  • Shkaqet e parezë neuropatike laryngeal
  • Simptomet e parezë neuropatike laryngeal
  • Diagnoza e parezë neuropatike të laring
  • Trajtimi i parezë neuropatike laryngeal

Innervation e muskujve të brendshme laryngeal në kurriz të degëve të nervit vagus. Të para innervates rrjet-tiroide nervore të muskujve laryngeal Superior, muskujt e tjerë të laring - nerva rrotullues. Dëmi i ndryshëm ose kushte patologjike të nervit vagus dhe degët e saj kryesore në zhvillimin e parezë periferike neuropatike të laring. Çdo dëmtim në bërthamën e nervit vagus në rrjedhin trurit ose të vendosura mbi rrugët dhe qendrat cortical e neuropatike qendror atje parezë e laring.

Parezë neuropatike i laring - lloji më i zakonshëm i parezë laryngeal. Ajo mund të shoqërohet me çrregullime të laring, sëmundje të ndryshme të sistemit nervor, proceseve patologjike në zgavrën e kraharorit. Prandaj, ekzaminimi dhe trajtimi i pacientëve me laryngeal parezë neyropaticheskim është jo vetëm Otolaryngology, neurologji por gjithashtu dhe kirurgji torakale.

Shkaqet e parezë neuropatike laryngeal


Peripheral parezë neuropatike laryngeal është më shpesh shkaktohet nga çrregullime të djathtë dhe të majtë duke e kthyer nervat. Gjatësia e madhe nervore rrotullues, hyrja e tij në laring nga zgavrën e kraharorit dhe në kontakt me shumë struktura anatomike të përcaktuar mundësitë për dëme nervore në vende të ndryshme. Majtas kthyer aortic zarf hark nervore dhe mund të jetë në aneurizëm të saj sdavlenyy. E drejta e kthyer nerv kalon në krye të mushkërisë së djathtë dhe goditjen pleural mund të jetë spikes kjo zonë. Shkakton dëmtim të nervave kthese në zhvillimin e parezë neuropatike laryngeal mund të jetë: pleurit, perikardit, tumoret pleural dhe cipë e zemrës, tumoret gjëndrave dhe cysts të mediastinum, gjëndër zgjeruar tiroide (në goiter shpërndarë toksike, thyroiditis autoimune, çrregullime mangësi jod, tumoret), kancer tiroide , tumoret beninje, diverticula dhe kancer esophageal, tumoret dhe rritja nyjet limfatike të qafës së mitrës.

Peripheral parezë neuropatike laryngeal mund të jetë origjina toksik dhe u ngrit si rezultat i pezmatim nervi toksik nervave rrotullues në helmim arsenik, alkool, plumb, nikotina, etj Ndoshta e zhvillimit të saj në diabet, si pasojë e dehjes nën infeksioneve të caktuara, të tilla si difterisë, tifoja ose tifo ethe, tuberkulozi. Shfaqja e parezë neuropatike laryngeal mund të ndodhë në dëme nervore gjatë kthyer operacionet në gjëndër tiroide, thyroidectomy, hemitireoidektomiy, heqje Nëntotali.

Central parezë neuropatike laryngeal mund të ndodhë me lezionet e brainstem (bulbar paralizë), e cila është vërejtur në tumoret neyrosyfylyse, poliomieliti, botulism, syringomyelia, shprehu aterosklerozë hemorragji cerebrale në rrjedhin trurit në goditje hemorragjike. Gjithashtu parezë neuropatike laryngeal i origjinës qendrore vërejtur në proceset patologjike që prekin rrugët përkatëse dhe lëvore cerebrale. KS parezë neuropatike i laring ndodh në tumoret e trurit, hemorragjike dhe goditje ishemike, dëmtim të rëndë të trurit traumatike. Duhet të theksohet se KS parezë neuropatike i laring është gjithmonë bilateral, për shkak të jo të plota rrugët ndërprerje nervore që çojnë në hyrjen e tyre në rrjedhin trurit.

Simptomet e parezë neuropatike laryngeal

Reduktuar lëvizshmërinë e litarët vokale në laring parezë çojë neuropathic ndaj shkeljeve të të phonation (phonation) dhe funksionit të frymëmarrjes. Për parezë laryngeal neuropatike proces të qëndrueshëm karakteristike patologjike që përfshin muskujt e brendshme laryngeal: unaza shqetësohet pari funksion muskujt e mbrapa-arytenoid përgjegjëse për zgjerimin e ndarjes glottis dhe litarët vokale, atëherë zhvillon dobësi dhe paraliza e adduktorov fyt që normalisht i ngushtë laring dhe litarët vokale të ngritur. Ky fenomen quhet Rozenbaha ligjit - Salmon. Sipas tij gjatë neuropatike laryngeal parezë shpëtoi nga efiçencës së parë adduktorov sëmundje të komunikimit zë në anën e prekur zë një pozicion qendror në një kohë adduktorov dobësi në rritje dhe litarët vokale shkon në një pozicion të ndërmjetëm.

Parezë e njëanshme laring neuropatike ruajtja në fillim të phonation është e karakterizuar nga vazhdimësia chords vokale të shëndetshme në pozicionin qendror zënë bashku anën e prekur. Frymëmarrja është gjithashtu vështirësi normale ajo mund të gjendet vetëm në tendosje të konsiderueshme. Zhvillimi i mëtejshëm i parezë neuropatike laryngeal shoqëruar adduktorov përfshirjen e fyt dhe chords vokale ndërmjetme pozitë, për shkak të cilat nuk ka mbyllja e plotë e glottis gjatë phonation. Ka ngjirurit e zërit. Pas disa muajsh në pacientët me laryngeal parezë kompensuese neyropaticheskim zhvillimin hiperadduktsiya chords vokale të tingëllojë krah dhe ajo fillon të fort përshtaten paketën paretic. Rezultati shënoi rivendosjen e zërit normal kumbues, por abuzojnë funksion vokal në pacientët me laryngeal parezë neyropaticheskim ruajtura.

Parezë Bilateral neuropatike i laring në periudhën fillestare të shoqëruar me çrregullime të rënda të frymëmarrjes deri në asfiksisë. Kjo është për shkak të faktit se të dy litarët vokale të zënë një pozitë qendrore dhe janë meshed plotësisht, duke parandaluar kalimin e ajrit në rrugët e frymëmarrjes. Klinikisht neuropatike parezë bilateral laryngeal rrallë manifest përfshirja, frymëmarrje e zhurmshme e fossa supraclavicular, hapësira ndër brinjëve dhe nadchrevya thith dhe nxjerr frymë zgjatje e tyre. Një pacient me laryngeal bilateral parezë neyropaticheskim është i detyruar në këtë pozicion, shpesh i ulur, përkulur duart e tij në buzë të shtrat. Shprehja e fytyrës së tij reflekton frikë të skajshme, duhet cyanotic ngjyra e lëkurës. Edhe një përpjekje të vogël fizik shkakton një përkeqësim të mprehtë. Pas 2-3 ditësh të manifestimeve e para klinike të parezë neuropatike laryngeal e litarët vokale dhe të marrë një pozicion të ndërmjetëm midis çarë është formuar. Funksion frymëmarrjes përmirësuar, por ndonjë aktivitet fizik të çojë në fillimin e simptomeve të hypoxia.

Diagnoza e parezë neuropatike të laring

Qëllimi i diagnostikimin parezë neuropathic laryngeal nuk është vetëm diagnozë por edhe identifikuar shkaqet e parezë. Për këtë pacient është i drejtuar për të konsultuar një otolaringolog, neurolog, neurokirurgu, kirurg kraharorit dhe endokrinolog. Një studim i pacientëve me laryngeal parezë neyropaticheskim është një listë mjaft e gjatë e hulumtimit. Kjo X-ray CT dhe laring, mikrolarynhoskopiya, studimi i funksionit zë (dritat llambë, elektrohlottohrafiya, fonetohrafiya, koha e phonation maksimale), muskujt electromyography laryngeal. Për të përjashtuar shfaqjen e laryngeal parezë lezioneve neuropatike për shkak të grumbullimit nervore proceset patologjike të zgavrën e kraharorit kryejnë radiografi gjoks, CT mediastinum, ultratinguj zemrës, x-ray të ezofag. Tiroide shtet hetuar nga ultrazërit të gjëndrës tiroide. Nëse ju dyshoni një neuropatike qendror parezë laryngeal karakter treguar MRI dhe CT e trurit.

Të dallojnë neuropathic gjurmë laryngeal parezë e myopatycheskyy dhe parezë funksionale laryngeal, si dhe artrit ose subluxation tërhoqi perstnevydnoho-të përbashkët, imët guri rreme, difterisë, sulmeve të astmës, stridor kongjenitale.

Trajtimi i parezë neuropatike laryngeal

Që parezë neuropatike lidhur me lezionet laryngeal nerva mesme muskujt zgjoj i fytit, trajtimi i tij është për të eliminuar sëmundjen themelor. Ky trajtim i sëmundjeve infektive, pleurit, perikardit, thyroiditis, efektet e trurit pash; Largimi kirurgjik i tumoreve dhe diverticula esophageal, tumoret e mediastinum; heqje e gjëndrës tiroide, gjatë rritjes së tij. Parezë Bilateral neuropatike i laring është një situatë urgjente dhe zhvillimi i asfiksisë kërkon Tracheostomy menjëhershme.

Për shërim të shpejtë e funksionit të dëmtuara nervore në neuropatike parezë laryngeal përdorur agjentët e neuroprotective, vitamina, reflexology. Gjatë rehabilitimit pas vuajtje parezë neuropathic laryngeal për të rivendosur zë dhe funksionet vokale kërkuara foniator klasa mjek të cilat përfshijnë fonopedycheskye dhe ushtrimet vokale.