Distonise Neurocirculatory


  • Distonise Klasifikimi neurocyrcolatory
  • Shkaqet e Dystonia neurocyrcolatory
  • Simptomet e Dystonia neurocyrcolatory
  • Diagnoza distonise neurocyrcolatory
  • Trajtimi distonise neurocirculatory
  • Moti në dystonia neurocirculatory
  • Parandalimi neurocyrcolatory distonise

Distonise Neurocirculatory në literaturën nganjëherë referuar si "zemra neurozë", "dobësi e përgjithshme neurocirculatory", "zemra nervoz." Për dallimin midis dy llojet e çrregullimeve funksionale te sistemit kardiovaskular: vegjetative-vaskular dystonia dhe NEUROCIRCULATORY. Distonise vegjetativ-vaskulare kombinon manifestime të ndryshme të mosfunksionim autonom shoqëruese lezione organike e nervor, endokrin dhe sistemet e tjera. Distonise Neurocirculatory është një formë e pavarur nosological me etiologji të tyre, patogjenezën, simptomat dhe prognozë dhe ka një numër të karakteristikave të mosfunksionim autonom. Dallues distonise karakteristika neurocyrcolatory është dominimi i manifestimeve të mesme klinike të simptomeve kardiovaskulare, natyra primar funksional të çrregullimeve të rregullimit vegjetative dhe mungesa e komunikimit me çrregullime organike, duke përfshirë neurozë.

Me dystonia neurocyrcolatory cilat përballen shpesh neurologë, kardiolog, një mjek i përgjithshëm. Në mesin e pacientëve të kardiologjisë dhe profilin terapeutik NCD ndodh në 30-50% të individëve. Mosfunksionim Neurocirculatory mund të zhvillohet në mosha të ndryshme, por është më shumë i zakonshëm në të rinjtë, kryesisht gra, që vuajnë prej saj janë 2-3 herë më shpesh se meshkujt. Sëmundja shpesh zhvillon në njerëz më të rinj se 15 dhe më të vjetër se 40-45 vjet.

Distonise Klasifikimi neurocyrcolatory


Me lirimin e formave themelore etiologjik (trashëguar kushtetues), psychogenic (nevrotike), infektive-toksike, DISGORMONAL dystonia përzier neurocirculatory dhe tendosje fizike NCD.

Në varësi të klasifikimit kryesor klinik sindromi V.P.Nikitina (1962) dhe N.N.Savitskoho (1964) dallohen katër lloje të dystonia neurocirculatory: kardiak (me aktivitet mbizotërues kardiak), hypotensive (tensioni i gjakut uljen me i preferuar), hypertensive ( me rritjen mbizotërues të tensionit të gjakut), të përzier (të kombinuar shkelje presionit të gjakut dhe aktivitetit të zemrës).

Ashpërsia e simptomave të dalluar të butë, të moderuar dhe të rëndë Dystonia shkallë neurocyrcolatory; për versionin e tanishëm - fazën e acarimit dhe faljen.

Shkaqet e Dystonia neurocyrcolatory

Nga çrregullime të zhvillimit NEUROCIRCULATORY mund çon faktorë të ndryshëm, por numri i tyre nuk është i përfshirë lezione organike të endokrine dhe sistemet nervor.

Në adoleshencë dhe periudhën e hershme dystonia neurocirculatory zakonisht është shkaktuar nga cen e mekanizmave neuroendocrine rregullojnë proceset autonom. Zhvillimi i NCD në periudha prepubertal dhe pubertal rrit aktivitetin mendor dhe fizik, mjedisin shoqëror.

Në personat e çdo moshe neurocirculatory distonise mund të zhvillohet në sfondin e infeksioneve akute dhe kronike, mungesa e gjumit, lodhje, trauma, ekspozimit ndaj faktorëve fizike dhe kimike (diellit, klimë të nxehtë, dridhje), dietë të pahijshme, aktiviteti fizik (ose mbingarkesë pasivitet) yntoksykatsy, duke përfshirë alkooli dhe duhani. Në zhvillimin e aktit neurocirculatory Dystonia si periudha të ndryshimeve të hormoneve në trup (pubertetit, abortit, shtatzënisë, menopauzës, mosfunksionim ovarian).

Një numër i pacientëve kanë predispozitë trashëguar kushtetuese për zhvillimin e dystonia neurocirculatory.

Ndikimi i këtyre faktorëve të shkaktojnë mosfunksionim të kontrollit neurohumoral e sistemit kardiovaskular, ku lidhja kryesor pathogenetic vepron lezione të strukturave hypothalamic-hipofizë që kryejnë koordinimin e këtyre proceseve. Shkelja e funksioneve neurohumoral kontrollit të çrregullimit të dukshme, për të mbështetur homeostasis në trup, cholinergic, simpatik-veshkave, kallikreinkininovoy, histaminserotoninovoy etj

Kjo, nga ana tjetër, shkon mekanizmat që çojnë në abuzojnë dhe ndryshime të shumta të karbohidrateve, fluide dhe electrolyte, statusin acid-bazë, neurotransmitter dhe sistemet hormonale.

Në aktivizimin e indeve miokardit e substancave biologjikisht aktive (histamine, serotonin, kinins, etj) që shkaktojnë çrregullime metabolike dhe zhvillimin e kequshqyerjes. Nga sistemi i qarkullimit të gjakut shënuar luhatjet në tonin e enëve të gjakut, spazma vaskulare periferike, ngadalësuar e gjakut që çojnë në zhvillimin e hypoxia indeve.

Formohet, mekanizmat patogjene janë distonise autonome dhe neurocirculatory - sëmundje e pavarur. Çdo stimujt (ndryshimet e motit, stresi, etj) shkaktojnë patologjike manifestim reagim obuslovlyvayuschuyu e një tipit dystonia neurocirculatory.

Simptomet e Dystonia neurocyrcolatory

Përbashkët për të gjitha llojet e manifestimit neurocirculatory Dystonia e neurozë është një gjendje e karakterizuar nga lodhje, dobësi, çrregullimet e gjumit, nervozizëm, humbje të kujtesës, humor dhe cilësitë vullnetshëm, koncentrim përkeqësimit, të cilat përafrojnë çrregullime funksionale të qarkullimit të gjakut karakter dominant.

Gjatë tipit kardiak distonise neurocirculatory manifestuar cardialgia, palpitations, përçarje e zemrës, ndonjëherë gulçim gjatë aktivitetit fizik; ndryshime të rëndësishme në presionin e gjakut ndërsa nuk respektohen. Takikardi objektivisht mund të përcaktohen, paroxysms frymëmarrjes aritmia e takikardi, aritmi supraventikulare, ndryshimi i pamjaftueshëm kardiak load output, EKG - e ndryshimit të tensionit të T-valë (i lartë ose i ulët).

Distonise Neurocirculatory i tipit hypertensive është e karakterizuar nga simptomat e pamjaftueshmërisë kronike të enëve të gjakut: një rënie në tensionit sistolik të gjakut më pak se 100 mmHg. shekullit. këmbët zyabkostyu dhe duart, një tendencë të rënies orthostatic dhe humbja e vetëdijes. Gjithashtu për pacientët hypotensive me lloj NCD ankesave tipike e lodhje, dobësi të muskujve, dhimbje koke. Këta pacientë zakonisht kanë asthenic ndërtuar, lëkurë të zbehtë, të ftohtë dhe duart lagësht.

Për llojin hypertensive distonise neurocirculatory është karakterizuar nga rritja e përkohshme të tensionit të gjakut 130-140 / 85-90 mm Hg. c., e cila është gjysma e kohës nuk shoqërohet me ndryshime në subjektive mirëqenien e pacientëve dhe është në ekzaminim mjekësor. Ankesat më pak të zakonshme të palpitations, dhimbje koke, lodhje. Hypertensive lloj NCD karakteristikat e saj ndeshjen e hipertensionit Kufitare.

Distonise Neurocyrcolatory butë karakterizohet nga simptoma të butë që lindin vetëm në lidhje me mbingarkesë psiko-emocionale. Efikasiteti i pacientëve ruajtur, mund të ketë një rënie të lehtë në qëndresë fizike; terapi të drogës nuk është treguar.

Në neurocyrcolatory të moderuar të rënda Dystonia shënuar shumëllojshmëri të simptomeve, ulur kapacitetin e punës fizike nga më shumë se 50%. Reduktimi ose paaftësi e përkohshme që kërkon trajtim mjekësor takim.

Në format e rënda neurocyrcolatory vëzhguara Dystonia vazhdueshme dhe simptoma të shumta klinike, një rënie të mprehtë dhe invaliditetit në nevojë për kujdesin e pacientit.

Diagnoza distonise neurocyrcolatory

Malospetsyfychnymy simptomat neurocyrcolatory Dystonia vështirë për të diagnostikuar dhe kërkon verifikim të kujdesshëm të diagnozës.

Historiku Kriteret diagnostike Dystonia neurocyrcolatory në bazë të ankesave të pacientit mund të shërbejnë simptoma të vërejtura në protYazhenyy 1-2 muaj: cardialgia, palpitations, ndjenja pak fryma, prekordialnoy impuls në fushë ose në orendive të qafës, dobësi, lodhje, manifestime neurotike (nervozizëm, ankthi, pagjumësia), marramendje, të ftohtë dhe gjymtyrët e lagësht. Për dystonia neurocirculatory karakterizuar nga shumësia e ankesave, kanë një lidhje të qartë me situata të vështira apo të periudhave të rirregullimit të hormoneve të sëmundjes me periudha lehtësimi dhe rikthim, por pa tendencë për progresion.

Nga prania e konsiderueshme e NCD nga kritere fizike përfshijnë ritëm të paqëndrueshme të zemrës me një tendencë të takikardi që duket spontane apo situatë të papërshtatshme presionin e gjakut labile, prania e arrhythmia të frymëmarrjes (tachypnea, dyspnea), hiperalgjezia në zemër.

EKG në pacientët mund të regjistroheni takikardia, aritmi, migracionin stimuluesit kardiak (21,3%) rreh (8,8%), paroksizmal takikardia dhe dridhje atrial (3%), vala negativ T në dy ose më shumë të çon (39,4 %).

Metodat Informative e diagnostifikimit në dystonia neurocirculatory janë testet diagnostikuese EKG me ngarkesë.

  • Testi fiziologjik me hyperventilation përfshin kryerjen e për 30-40 minuta shtuar breaths ndjekur nga regjistrimi EKG dhe e krahasuar atë me origjinalin. Testi pozitiv, duke treguar NCD është rritur shkalla e zemrës e 50-100% dhe pamjen e valëve negative në EKG T ose rrisin amplitudë e tyre.
  • Testi Orthostatic ofron EKG në pozicionin e shtrirë në shpinë, dhe pastaj pas 10-15 minuta në këmbë. Rezultatet pozitive të testeve janë të njëjtat ndryshime si në kampionin e hyperventilation që të vërejtur në NCD në 52% të pacientëve.
  • Testet mjekësore (me? Receptorët adrenergjik, kaliumi) që kanë për qëllim dallim dystonia neurocyrcolatory dhe sëmundje organike të zemrës. EKG-regjistrimit është 40-60 minuta pas duke marrë 60-80 mg? -Blockers (Obzidan, Inderal, Inderal) ose 6 g klorur kaliumi. Kur kardiopatolohiy organik (miokardit, sëmundje koronare të zemrës, hypertrophy miokardit) ka shënuar një valë pozitive T, NCD - valë negative T.

Në kryerjen e veloergometry definuar distonise tipik neurocyrcolatory reduktojë kapacitetin stërvitje, pacientët dmth me dystonia neurocyrcolatory të aftë për të kryer më pak stres sesa individëve të shëndetshëm të së njëjtës moshë dhe gjini. Të dhënat laboratorike tregojnë rrit aktivitetin e sistemit simpatik-veshkave, në përgjigje të ngarkesës në gjak rritjen joadekuate në norepinephrine, epinephrine, metaboliteve dhe acid laktik.

Trajtimi distonise neurocirculatory

Në trajtimin e dystonia neurocirculatory Jashtëzakonisht të rëndësishme janë masat jo-drogës projektuar për të rritur kapacitetin adaptive e organizmit ndaj kushteve në ndryshim. Kur tregohet procedura NCD që sezonin, aktivitete sportive (atletikë, not), psihiterapiya racional, normalizimin e punës dhe kohën e lirë.

Ndikimi pozitiv i trajnimit në sistemin e rregullimit të funksioneve autonome ofron Balneotherapy, terapi fizike (shpirtin terapeutik dhe dush, elektrike, reflexology, electrophoresis me bromine, magnez, Novocain), terapi stërvitje, trajtim spa.

Çrregullime të gjumit, nervozizëm emërimi i mundshëm i barnave qetësues, Motherwort, sanëz, valokordin, qetësuesit (nozepama etj).

Për trajtimin e dystonia neurocirculatory për tipit treguar pritjen kardiak dhe hypertensive? -Blockers (Atenolol, anaprylyna, trazikor) që eliminojnë takikardi, hipertension, kardyalhyyu dhe produktet që do të përmirësojë metabolizmin e muskulit të zemrës (riboxyn, drogës kalium, vitamina B ).

Kur distonise neurocyrcolatory në llojin hypertensive e dobësi e përgjithshme praninë dhe çrregullime Orthostatic përshkruajnë tretësirë ​​xhensen (lemongrass, Aralia), kafeinë.

Moti në dystonia neurocirculatory

Për të gjitha llojet e dystonia neurocirculatory nuk është i cardiomegaly, dështimi i zemrës ose aritmi të rrezikshme për jetën dhe përçueshmëri. Si një të riu në një terapi të duhur apo samovylikuvannya vjen shërim të plotë. Me moshën, prognoza për shërim të plotë neurocyrcolatory dystonia reduktuar. Reduktimi ose paaftësi e përkohshme mund të ndodhin gjatë periudhave të acarimin.

Pacientët hypertensive me tipit dystonia neurocirculatory në rrezik për hipertension, në të cilën Lloji NCD për shkak të metabolizmit lipidet nuk përjashtohet mundësia e arteriosklerozës dhe sëmundjeve arterie koronare.

Parandalimi neurocyrcolatory distonise

Parandalimi Pyetjet neurocyrcolatory distonise shkojnë përtej masave thjesht mjekësore. Parandalimi përfshin fizike e duhur, edukimin mendor dhe higjienik të adoleshentëve, të rritur vetë për veten e tyre dhe përfshirjen sociale. Roli i promovimit të shëndetit, stërvitje, pirja e duhanit dhe përjashtimit të alkoolit.

Mjekësi parandalimi neurocyrcolatory distonise përfshin luftojnë me infeksionet fokale faktorë të vështira rregullojnë nivelet e hormoneve në gratë në menopauzë.