Urinim i pavullnetshëm


 • Mosmbajtjeje Klasifikimi
 • Shkaqet e mosmbajtjeje urinar
 • Llojet e mosmbajtjeje
 • Diagnoza e mosmbajtjeje urinar
 • Trajtimi i mosmbajtjeje urinar
 • Trajtim Problemet dhe parandalimin e mosmbajtjeje urinar

Mosmbajtjeje urinar (inkontinentsiyi) - rrjedhje e pavullnetshme e urinës që nuk mund të kontrollohet nga një përpjekje. Patologjia është e përhapur në të gjithë botën. Prevalenca e mosmbajtjeje urinar të diskutueshme, për shkak të një ndryshimi në zgjedhjet e popullatave studiuar, dhe fakti se vetëm një fraksion i vogël i pacientëve që vuajnë nga forma të ndryshme të mosmbajtjeje urinar është tërhequr për shërbimet mjekësore.

Të dhënat mesatarisht sugjerojnë se mosmbajtjeje urinar në një formë apo tjetër ndikon në rreth 20% të popullsisë së globit. Studiuesit rusë në fushën e urologji them se mosmbajtjeje urinar është vërejtur në 12-70% të fëmijëve dhe 15-40% e të rriturve. Me moshën, incidenca e rritjes urinar mosmbajtjeje në të dy burrat dhe gratë. Në grupin e njerëzve nën dyzet vjet mosmbajtjeje është më shumë i zakonshëm në gratë. Në grup moshën më të vjetër përqindja e burrave rritet nga moshës lidhur me ndryshimet e prostatës.

Mosmbajtjeje urinar dramatike dëmton cilësinë e jetës së pacientëve, duke çuar në zhvillimin e çrregullimeve psiko-emocional, profesionale, shoqërore, familjare dhe përjashtimit shtëpiake. Mosmbajtjeje urinar nuk është sëmundje e pavarur, por një manifestim i proceseve patologjike e origjinave të ndryshme. Qasja për trajtimin e mosmbajtjeje urinar duhet të përcaktohet në bazë të sëmundjes themelore.


Mosmbajtjeje Klasifikimi

Ka mosmbajtjeje rreme dhe të vërteta.

 • Mosmbajtjeje False

Mosmbajtjeje i gabuar quhet rrjedhje e pavullnetshme e urinës në lindje (uretrës totale epispadias ekstrofiya fshikëz, ureteral ectopia gojë me qasje në vaginë ose mocheyspuskatelnomu kanal, etj) ose të fituara (fistula urinar pas lëndimit) defekte të uretrës, uretër apo fshikëz.

 • Mosmbajtjeje Vërtetë

Nëse mosmbajtjeje zhvillohet në mungesë të këtyre dhe të ngjashme defekte të rënda, ajo quhet e vërtetë.

Shkaqet e mosmbajtjeje urinar

Shkeljet anatomike dhe shkeljet e ndjeshmërisë lokale

Lindjet Multiple ose të komplikuara, trashje, sëmundje inflamatore kronike kirurgji legenit për organet pelvike, seanca peshëngritje dhe disa sporte të tjera mund të ndryshojë organe normale anatomike relative e legenit dhe të ndikojë në pragun e receptorët nervore. Rezultat i ndryshimeve në uretrës, fshikëz, ligaments dhe tabelë e katit legenit është mosmbajtjeje urinar.

Shkaqet hormonale të mosmbajtjeje urinar

  Mangësi estrogjenit në menopauzë të çojë në zhvillimin e ndryshimeve atrophic në membranat e organeve urinare, ligaments dhe muskujt e legenit, e cila nga ana shkakton mosmbajtjeje.

  Lëndimet dhe sëmundjet e sistemeve qendrore dhe periferike

   Mospërmbajtje urinare mund të ndodhë kur qarkullimin e gjakut, sëmundjet inflamatore, dëmtime dhe tumoret e palcës kurrizore dhe trurit, diabeti, skleroza e shumëfishtë dhe disa keqformime e sistemit nervor qendror dhe periferik.

   Llojet e mosmbajtjeje

   Për të filluar, e konsiderojnë procesin normal të urinimit. Urinë e prodhuar nga veshkat, hyn në akumulon fshikëz dhe shtrihet muret e saj. Detrusor (muskujve, të dëbuar urinës) gjatë fshikëzës mbushjes është në një gjendje të relaksuar. Në një të receptorëve të caktuar presion në mur fshikëz shkelur. Duket të urinim. Shtamet Detrusor, relakson muskul unazor e fshikëzës. Urinim ndodh kur presioni detrusor tejkalon presionin në uretrës. Normalisht, një person mund të kontrollojë urinim, lodhje dhe zbutës muskul unazor dhe muskujt e legenit kat.

   Stresi mosmbajtjeje urinar

    Mosmbajtjeje quajtur stres që ndodh kur një shtet është i shoqëruar me rritje të presionit ndër-abdominale (aktivitet intensiv fizik, kollitjes, qesh). Kërkojnë për të urinoj ndërsa mungon.

    Mospërmbajtje Stresi është shkaktuar nga dobësimi i katit legenit në uljen e përmbajtjes së kolagjenit në ligaments legenit. Reduktimi i kolagjenit është i lindur, por shpesh ndodh kur një mungesë e estrogjenit në moshë menopausal dhe postmenopausal.

    Urinar Stresi shpesh zhvillon në gratë që pinë duhan. Duhani çon tek uljen e vitaminës C në trup. Që nga reduktimi i vitaminës C ndikon në fuqinë e strukturave kolagjenit, disa studiues besojnë se shkaku i stresit mosmbajtjeje urinar në gratë që pinë duhan gjithashtu kanë një mangësi e kolagjenit.

    Një arsye për të stresit mosmbajtjeje urinar është zhvillimi i mobilitetit të tepërt të qafës fshikëzës apo të regjimit të paaftësisë paguese (muskul unazor) fshikëz. Qafë është shtrirë kur këto shtete apo zhvendosur. Muskul unazor nuk mund të reduktohet plotësisht. Mungesa e rezistencës me rritjen e presionit ndër-barkut shkakton mosmbajtjeje.

    Arsyeja për stresit mosmbajtjeje urinar në disa raste është muskul unazor i drejtpërdrejtë dëm (thyerje të eshtrave legenit, dëmtime të muskul unazor në meshkuj gjatë operacionit të prostatës, etj).

    Mosmbajtjeje Urgjent

     Urgjent i quajtur mosmbajtjeje urinar që ndodh kur autoritare (e domosdoshme) për urinim. Pacienti ndjen nevojën për të urinoj menjëherë dhe nuk mund të shtyjë urinim edhe për një periudhë shumë të shkurtër kohe. Në disa raste, thirrje urgjente mosmbajtjeje urinar nuk është e shprehur ose të dobët të shprehura.

     Tension në fazën e plotësimit detrusor (hyperactivity fshikëzës) janë normale në fëmijët e moshës 2-3 vjet. Atëherë ndryshime detrusor ton. Megjithatë, rreth 10-15% e njerëzve të fshikëzës hiperaktiv vazhdon për jetën. Mospërmbajtje urinare del nëse presion në fshikëz tejkalon presionin në uretrës.

     Në disa raste, hiperaktivitetit të fshikëzës zhvillohet proceset patologjike në sistemin nervor qendror dhe periferik. Si një faktor provokuar në mosmbajtjeje urgjente mund të bëjë stimuj të jashtme (ankth, marrja e alkoolit, të shëndosha e ujit që rrjedhin, nga një dhomë të ngrohtë në një të ftohtë). Rëndësia e kontrollit të urinimit në disa raste shkakton neurotike "spirancë" mosmbajtjeje urinar urgjente ndaj ngjarjeve të veçanta (p.sh. - paraqitjes në publik).

     Mosmbajtjeje përzier

      Kur simptomat e përziera mospërmbajtje vërejtur kombinim urgjente dhe mosmbajtjeje stresit urinar.

      Mosmbajtjeje paradoksale (mosmbajtjeje overflow)

       Zhvilluar në pacientët e moshuar që vuajnë nga sëmundjet e organeve urinare (zakonisht - adenoma e prostatës, rrallë - ngushtim urethral i etiologji të ndryshme dhe kancerin e prostatës). E lidhur me mbipopullimin dhe hyperextension të fshikëzës përmes barrierave daljeve gjatë-ekzistuese e urinës.

       I përkohshëm (i përkohshëm) mosmbajtjeje urinar

        Në disa raste, mospërmbajtje zhvillon nën veprimin e një numri faktorësh të jashtëm (cystitis akute në njerëz të moshuar, dehje ekstreme, kapsllëk) dhe zhduket pas eliminimit të këtyre faktorëve.

        Diagnoza e mosmbajtjeje urinar

        Diagnoza fillon me përcaktimin e shkakut dhe ashpërsia e mosmbajtjeje urinar. Zgjidh ankesat e pacientëve, një histori të detajuar të mosmbajtjeje. Pacienti mbush blog urinim, duke treguar sasinë dhe shpeshtësinë e urinimit. Një shqyrtim i grave me mosmbajtjeje urinar, me rëndësi të madhe diagnostik të gjinekologu konsulente ekzaminim gjinekologjik, gjatë së cilës ajo është cystocele, heqje e mitrës dhe vaginës. Një test kollë (kur heqje shprehur i mitrës dhe i mëparshëm testit murit vaginal është nganjëherë negative, në të cilin rast ajo është menduar formë të mundshëm fshehur të mosmbajtjeje urinar). Për të përcaktuar me saktësi humbjen e urinës një test cushioning.

        Gjendja anatomike e katit legenit, magazinimit dhe evakuimi funksion fshikëz janë hetuar duke përdorur fshikëz ultratinguj ose uretrotsistohrafiya. Një urinalysis laborator, kultura urina bëhet në microflora.

        Trajtimi i mosmbajtjeje urinar

        Në ditët e sotme trajtuar mosmbajtjeje si konservatore (drogës dhe terapi jo-farmakologjike) dhe menjëherë. Metodë trajtimi është zgjedhur urolog individualisht pas një shqyrtimi të hollësishëm të pacientit, duke përcaktuar shkakun dhe shkallën e mosmbajtjeje urinar. Indikacionet për trajtim kirurgjik të mosmbajtjeje urinar është një dështim apo mungesa e efektit të terapisë konservatore.

        Terapi jo-farmakologjike e mosmbajtjeje urinar

         Të gjithë pacientët me trajnimin urinar fshikëz janë treguar. Pacientët e rekomanduar për të kryer ushtrime për muskujt e legenit. Jeni Reciproke (normalizim i aktivitetit fizik, dietë që promovon humbje peshe).

         Trajnimi fshikëz përbëhet nga tre faza: trajnime, caktimin urinimit dhe zbatimin e këtij plani. Pacienti, në një kohë të gjatë vuan mosmbajtjeje, urinar prodhuar stereotip të veçantë. Pacienti ka frikë se urinim mund të ndodhë në kohë të gabuar, kështu që të përpiqet për të zbrazët fshikëz tuaj paraprakisht, në rast të kërkojnë për të parë zbehta.

         Trajnimi fshikëz është kryer në mënyrë që të rritet gradualisht intervalin e kohës midis urinimit. Për planin individual të pacientit përbëhet nga urinim. Nëse kërkojnë për të urinoj shfaqet në një kohë të pazakontë, pacienti duhet sderzhyv ata intensivisht reduktimin muskul unazor anal. Së pari, të caktuar intervali minimal mes të urinimit. Çdo 2-3 javë Ky interval rritet me 30 minuta deri sa të arrijë 3-3,5 orë.

         Në mënyrë tipike, trajnimi fshikëz është kryer në të njëjtën kohë me rrjedhën e terapi të drogës. Trajtimi zgjat rreth tre muaj. Në fund të kësaj periudhe, pacientit zakonisht, një urinim i ri stereotip. Nëse trajtimi i suksesshëm i barnave anulim nuk duhet të shkaktojë shpeshta urinim apo mosmbajtjeje shkaqet.

         Një metodë e veçantë e trajnimit fshikëzës në pacientët me çrregullime të rënda intelektuale - të ashtuquajturit "urinimi në këshilla." Trajnimi zhvillohet në tri faza. Së pari mësojnë pacientin për të përcaktuar kur ajo është e thatë, dhe kur - lagësht pas urinimit. Pastaj mësojnë thirrje për të njohur dhe komunikuar me të tjerët. Në fazën e fundit të ndjekë kontroll të plotë mbi pacientin urinimit.

         Terapia e barnave e mosmbajtjeje urinar

          Ilaçet përdoren për të trajtuar të gjitha format e mosmbajtjeje urinar. Efekti më i madh i terapi të drogës në mesin e pacientëve me mosmbajtjeje urgjente. Droga të përshkruara për të rritur kapacitetin funksional fshikëzës dhe për të zvogëluar aktivitetin e saj shtrëngohet.

          Droga te zgjedhur ne trajtimin e mosmbajtjeje urinare është antispasmodics urgjent dhe antidepresive. Një nga droga më efektive të përdorura në trajtimin e mosmbajtjeje urinar - driptan. Medikament ndërpret impulse rastit annoying nga sistemit nervor qendror dhe relakson detrusor. Doza është e rregulluar në mënyrë individuale. Kohëzgjatja e trajtimit mjekësor për mosmbajtjeje urinar, zakonisht më pak se 3 muaj. Efekti i trajtimit është ruajtur zakonisht për muaj, nganjëherë më të gjatë. Kur rivendosjen mosmbajtjeje mbajti një kurs të dytë të terapisë drogës.

          Trajtimi kirurgjik i mosmbajtjeje urinar

           Në shumicën e rasteve, rezultatet e mira në trajtimin e mosmbajtjeje urinar mund të arrijë metodat konservative. Në rast të efikasitetit të pamjaftueshëm ose nuk ka efektin e terapisë drogës dhe nemidekamentoznoy kryer trajtim kirurgjik të mosmbajtjeje urinar. Taktikë operativ është vendosur nga formë të mosmbajtjeje urinar dhe rezultatet e trajtimit të mëparshme konservatore. Operacioni shpesh e nevojshme për pacientët me stres mosmbajtjeje urinar dhe paradoksale, të paktën - për pacientët që vuajnë nga mosmbajtjeje urinar urgjente.

           Nuk janë trajtimet minimalisht invazive për mosmbajtjeje urinar. Patient kryejnë injeksione të kolagjenit autozhyra homogjenizuar, paste Teflon, etj Kjo metodë përdoret për stresit mosmbajtjeje urinare në femra, mungesë të çrregullimeve neurogjenik voiding (fshikëzës neurogjenik). Mjekimi nuk është treguar kur shprehet lëshim të fshikëzës dhe vaginës.

           Kur trajtimi kirurgjik i mosmbajtjeje urinar janë përdorur gjerësisht lak (hobe) operacionet. Për të formuar një lak të lirë e përdorur materiale sintetike (të vendosur TVT, Tot), panik e murit vaginal, musculo-lëkurore përplasje mëparshëm ose aponevrotycheskyh. Efikasiteti më i madh (90-96%) është arritur duke përdorur materiale sintetike.

           Trajtim Problemet dhe parandalimin e mosmbajtjeje urinar

           Me gjithë shkallën e lartë të mosmbajtjeje urinar, vetëm një përqindje e vogël e pacientëve u kthye për mjekët. Një pengesë janë shpesh të parandaluar ose turp i rremë. Njerëzit mospërmbajtje moshuarit nganjëherë perceptohet si ndryshimet natyrore plakjes. I zgjatur vuajtje të çojë në zhvillimin e çrregullimeve psiko-emocionale, cilësinë e jetës dhe paaftësisë aktuale.

           Ndërkohë, mosmbajtjeje urinar, pavarësisht etiologji të saj, nuk është një manifestim natyror shkaktohet nga anomalitë e strukturës ose funksionit të organeve të caktuara dhe në shumicën e rasteve eliminon zgjedhja e terapive të përshtatshme. Vini re se me efektivitetin e ndërhyrjeve terapeutike në rritje të urinar mosmbajtjeje me trajtimin e hershëm të pacientit.