Tumor qelizë veshkave


  • Shkaqet e tumor kanzeroz qelizave renale
  • Klasifikimi i tumor kanzeroz qelizave renale
  • Simptomet e tumor kanzeroz qelizave renale
  • Diagnoza e tumor kanzeroz qelizave renale
  • Trajtimi i karcinomës qelizave renale
  • Prognoza e tumor kanzeroz qelizave renale

Kancerin e qelizave renale është 3% të gjitha tumoreve urologjike. Prevalenca e kancerit të veshkave është në vendin e tretë pas kancerit të prostatës dhe fshikëz, dhe numri i vdekjeve që zë mjedisin parë. Në vitet e fundit ka pasur një tendencë drejt rritje të moderuar të sëmundjes. Në mesin e sëmura kancerit qelizave renale gjetur në burrat 2,3 herë më shpesh sesa femrat.

Zbulimin dhe trajtimin e kancerit të veshkave në fillim është problemi jashtëzakonisht urgjente në urologji. Në kohën e diagnozës në 25-30% të pacientëve me kancer qelizave renale tashmë kanë metastaza të largëta, madje në tremujorin e përcakton procesin lokalisht të avancuar. Edhe pas nephrectomy radikal në vitet e ardhshme metastases të ndodhë në 40-50% të rasteve.

Shkaqet e tumor kanzeroz qelizave renale


Megjithë përhapjen e kancerit të veshkave patologjisë, shkaqet mund të thuhet vetëm përafërsisht. Një nga faktori më i rëndësishëm etiologjikë është pirja e duhanit, i cili rrit mundësinë e zhvillimit të kancerit të qelizave renale dyfishuar nga 30% në 60% të jo-duhanpirësve.

Besohet se dukuri e kancerit të qelizave renale mund të shoqërohet me disa rreziqet profesionale -. Ekspozimit nitrozosoedineniyamy ndaj asbest, pesticideve, derivateve të naftës, hidrokarburet ciklike, kripëra të metaleve të rënda, rrezatimi jonizues, etj D. Gjurmohen marrëdhëniet në mes të veshkave kancer qelizë dhe analgesics abuzimi fenatsetinsoderzhaschimy.

Shumë studime konfirmojnë rolin e trashje dhe hipertensionit në zhvillimin e kancerit të veshkave. Faktorët e rrezikut për kancerin e qelizave renale përfshijnë nephrosclerosis dhe të çojë atë në sëmundje (nephrolithiasis, diabet, pielonefrit kronik, tuberkulozit, dështimi kronik i veshkave, etj) Besohet se kanceri i veshkave qelizë shpesh zhvillohet në veshka zhvilluar parregull -. Patkua, distopirovannoy dhe policistike. d.

Shfaqja e kancerit të qelizave renale mund të përcaktohet gjenetikisht translocation e kromozomeve 3 dhe 11.

Klasifikimi i tumor kanzeroz qelizave renale

Në klasifikimin histologjik ka disa varieteteve të kancerit të qelizave renale ndodhin në varësi të llojeve të qelizave svitloklitynnyy, i gjëndrave (Adenocarcinoma), celularë grimcuar, sarkomopodobnyy (qelizave polimorfonukleare dhe veretenokletochnyy), qelizë e përzier.

Shenjat macroscopically e tumor qelizë veshkave janë formë sferike e tumorit, vend në shtresën cortical e veshkave, mungesa e një kapsulë të vërtetë, rritja periferik, hemorragji të shumta, nekrozë, calcifications, zonat fijor.

Klinikisht të rëndësishme skenë tumor kanzeroz qelizore renale në përputhje me TNM-klasifikimit, ku shkronja T treguar tumor primar (tumor), N - nyjet limfatike rajonale (nodulus), M - metastases largët (methastases):

  • T1 - tumoret më të mëdha deri në 7 cm, veshkave të kufizuar dhe kapsulë veshkave
  • T2 - tumor më shumë se 7 cm, veshkave i kufizuar dhe kapsulë renale
  • T3 - tumor i ndonji lakër madhësisë në indin dhjamor, ose të shpërndara në renal ose inferiore Cava vena
  • T4 - rritje sprouting në tabelë okolopochechnuyu apo organet e afërta.

Në fazën e I-II (T1-T2) nyjet limfatike dhe metastases largët e veshkave mungon tumor qelizë (N0 M0). Në fazën e III qelizat e kancerit janë gjetur në nyjet limfatike pranë. Faza IV karcinoma qelizore renale mund të karakterizuar nga çdo vlerë e T në prani të nyjeve limfatike prekur apo metastazave të largët (N1 ose M1).

TNM-Klasifikimi lejon për të përcaktuar politikën e trajtimit dhe prognozë të kancerit të qelizave renale.

Kur invazive veshkave Tumoret tumor qelizë mund të compress ose të rritet në stomak, pankreasit, mëlçisë, zorrëve, shpretkë. Tumor qelizë veshkave mund të metastasize nga mekanizmi hematogjene (veshka tjetër, gjëndra veshkave, mëlçisë, mushkërive, eshtrat, kafkës, trurit) dhe mënyrën lymphogenous (aortokavalnye, paraaortalni, nyjet limfatike parakavalni, mediastinum). Shpërndarja karakteristikë e kancerit të qelizave renale në një trombo tumorit në vijën venoze deri në atrium të drejtë.

Simptomet e tumor kanzeroz qelizave renale

Shenjat klinike të kancerit të veshkave qelizë të karakterizuar nga treshe klasike: hematuria, dhimbje dhe tumoret palpovana.

Hematuria në tumor kanzeroz qelizave renale mund të jetë mikro dhe makroskopike. Shpesh në sfond kusht përgjithësisht i kënaqshëm zhvillon gjithsej papritur, hematuria pa dhimbje. Hematuria festohet zakonisht një herë ose zgjat për disa ditë dhe pastaj papritmas ndalet. Nëse hematuria shoqëruar nga një shkarkesë clots pa formë apo rra-si të gjakut, pengim uretër mund të ndodhë me zhvillimin e sulmit dhimbje, kujton dhimbje barku i veshkave. Episode të përsëritura të hematuria mund të ndodhë brenda disa ditë ose muaj.

Natyra e dhimbje në tumor kanzeroz qelizave renale varet nga ndryshimet që po ndodhin. Sulmet akute të dhimbjes që rezulton nga mbyllje e clots gjakut uretër, gjakderdhje në indet e tumorit e sulmit në zemër apo veshkave. Dhimbje konstante dhemb e shurdhër mund të shkaktohet nga ngjeshja e mbirjes legen tumor veshkave kapsulë dhe tabelë paranefryy muskujt Heroty ngjitur dhe organeve, Nephroptosis mesme. Dhimbje mund të rrezatojë në organet gjenitale dhe të kofshës, duke imituar nevralgji nervore sciatic.

Palpovana tumor në tumor kanzeroz qelizave renale mund të përcaktohet nga bark apo të ulët mbrapa si i trashë ose i trazuar apo arsim butë elastike. Ky tipar shfaqet në fazat e mëvonshme të kancerit të veshkave.

Në kancerin e qelizave renale fillim të mjaftueshme atje ekstrarenalnye simptomat - tensionin e lartë, ethe, dehje, humbje peshe, anoreksi, arthralgia, nevralgji, etj Në simptomat lokale të kancerit të veshkave në meshkuj është varicocele i zakonshëm i shkaktuar nga ngjeshja e inferiore trombozës vena Cava ose, yaychkovoy apo venë renale .

Diagnoza e tumor kanzeroz qelizave renale

Kanceri i veshkave është diagnostikuar në bazë të rezultateve të ankesave, ekzaminimit objektiv, laborator, endoskopisė, ultrazërit, x-ray, tomografike, ekzaminimin radioisotope e studimeve morfologjike të tumoreve të indeve biopsi dhe nyjet limfatike metastatic.

Gjakut në tumor kanzeroz qelizave renale shënuar policitemia, anemi, përshpejtuar ESR, Hyperuricemia, sindromi hiperkalcemia Shtauffera.

Cystoscopy, të mbajtur në kohën e hematuria, na lejon për të përcaktuar burimin e gjakderdhje dhe tumorit anë.

Ultratinguj renale është shqyrtimi i parë i dobishëm për tumor dyshuar qelizave renale. Tiparet karakteristike sonographic janë rritur madhësinë e veshkave, konturet pabarazisë ndryshojë ehostruktury, deformimi sinuses veshkave dhe komplekset pyelocaliceal. UZDG enët e veshkave për të përcaktuar natyrën e vaskularizim të tumorit dhe përfshirjes vaskulare.

Urography nxjerrës mund të gjykohet vetëm në shenja jo të drejtpërdrejta të kancerit të veshkave, por siguron të informacionit të lidhura ndryshime të vlefshme (anomalitë, gurët në veshka, hydronephrosis, gjendjen e kundërt e veshkave etj. D.). Angiografi i veshkave është kryer për të kujtoj trombo tumorit.

MRI dhe CT veshkat përdoret si një alternativë për të veshkave urography nxjerrës dhe angiography. Duke përdorur të imazhit të paaftë për të marrë një pamje të saktë të karcinomës së qelizave renale dhe për të përcaktuar taktikat terapeutike.

Nefrostsyntyhrafyy Radioisotope dhe pozitron emision tomography ndihmojë për të vlerësuar funksionimin e veshkave të shëndetshme dhe të sëmura.

Diagnoza diferenciale e karcinomës renale qelizë kryer me Nephroptosis, hydronephrosis, veshkave polycystic Pyonefroz, abscese, dhe kështu me radhë. D. qenësor në situata të dyshimta takon biopsi renale dhe studimin morfologjike të biopsi.

Zbulimi i metastases në organet e largëta të mundshme nga ana e gjoks X-ray, kockave, ultrazërit barkut.

Trajtimi i karcinomës qelizave renale

Trajtim vetëm radikal për kancerin e qelizave renale është nephrectomy. Simple nephrectomy përfshin heqjen e veshkave dhe yndyrë perirenal; Nephrectomy radikal mendje heqjen shtesë të gjëndër veshkave dhe tabelë, dhe lymphadenectomy paraaortalni parakavalnoy; Nephrectomy Extended - heqje e dytë e lezioneve. Nephrectomy në tumor kanzeroz qelizave renale kryer transperitonealnym, qasje thoraco-abdominale ose laparaskopike.

Kur metastazë e kancerit të qelizave renale në kockat e skeletit mund të bëhen amputim gjymtyrë, ekzartikulyatsiya, operim nga brinjët dhe t. D. prerje Available e metastases në mëlçi, mushkëri, nyjet limfatike janë gjithashtu subjekt i heqjes kirurgjikale.

Përveç nephrectomy radikal, si dhe paoperueshëm kancerit të qelizave renale dhe radioterapi saj përsëritje këshillueshme, terapi hormon, kimioterapia, immunotherapy, hipertermia total.

Prognoza e tumor kanzeroz qelizave renale

Një kriter i rëndësishëm është termi prognozë prevalenca e kancerit të qelizave renale. Të dhënat aktuale tregojnë se kur largimi radikal i fazës së kancerit të veshkave I, shkalla e mbijetesës 5-vjeçar është afër 70-80%, faza II - deri në 50-70%, faza III - deri në 50%, faza IV - më pak se 10%.

Mbikëqyrja dhe monitorimi klinik vlerësimi i pacientëve me kancer të veshkave qelizë nephrologist kryer (urolog).