Gjak nga hundët


 • Shkaqet e gjakderdhje të hundës
 • Klasifikimi i gjakderdhje të hundës
 • Simptomat e gjakderdhjes nazale
 • Diagnoza dhe diferencuar Diagnoza
 • Trajtimi i gjakderdhje të hundës

Nosebleeds - Fundi i gjakut nga hunda për shkak të shkeljes së integritetit të mureve të enëve të gjakut. Më shpesh shoqëron trauma dhe sëmundjet inflamatore të hundës mund të shkaktuar nga sëmundjet e sistemit vaskular dhe gjakut. Fundi rënie të kuqe të gjakut karakterizuar apo rrjedh nga vrimat e hundës, stekanyem atë në pjesën e pasme të fytit. Ajo mund të shoqërohet me një zhurmë në veshët dhe marramendje. Nosebleeds bollshme periodike shkaktoi një rënie të mprehtë të tensionit të gjakut, rritet norma e zemrës, dobësi të përgjithshme, mund të jenë të rrezikshme për jetën.

Nosebleeds - kusht i përhapur patologjike. Pacientët me nosebleeds jeni gati 10% e të gjithë pacientëve të pranuar në departamentin ENT.

Shkaqet e gjakderdhje të hundës


Ka shkaqe të përgjithshme dhe lokale gjakderdhje hundës.

Arsyeja lokale:

 • Trauma është shkaku më i zakonshëm i gjakderdhje të hundës. Përveç brendshme, lëndimet e zakonshme industriale dhe rrugore Ky grup përfshin lëndim hundës Mukoza gjatë operacionit, duke marrë trupat e huaja dhe kryerjen e manipulimeve mjekësore dhe diagnostike (intubation nasogastric, nazotrahealnaya intubation, birë dhe catheterization i sinuseve të hundës).
 • Kushtet patologjike që përfshijnë Mukoza polnokrovyem hundës (sinusit, rinitit, adenoids).
 • Proceset degjeneruese në mukozën e hundës (me shtrembërim të dukshëm të septum nazal, rinitit atrofik).
 • Tumoret e kavitetit nazal (specifik granuloma anhyomam tumori malinj).

Shkaqet e përbashkëta:

 • Sëmundjet e sistemit kardiovaskular (hipertension simptomatike, hipertensionit, atherosclerosis, defekte, të shoqëruar me një rritje të tensionit të gjakut).
 • Sëmundjet e gjakut, vitaminë mangësi dhe diatez hemorragjike.
 • Ethe kur overheated, goditja e diellit ose sëmundje infektive.
 • Rënie të mprehtë në presion të jashtëm (kur ngjitje në ngjitje të lartë lartësi në dhe aviatorëve në një prejardhje të shpejtë për zhytësit thellësi).
 • Mosbalancim hormonal (shtatzënia në adoleshencë).

Klasifikimi i gjakderdhje të hundës

Në varësi të cilat seksion të zgavër hundës burim lokalizuara të gjakderdhjes, nosebleeds janë të ndarë në para dhe të pasme.

Burimi i hundës mëparshëm gjakderdhje në 90-95% të rasteve janë rrjeti i pasur i enëve të gjakut të ashtuquajtura zonë Kisselbaha. Në këtë zonë ka një numër i madh i anijeve të vogla, të mbuluara me një mukozën e hollë, submucosa praktikisht lirë. Nosebleeds i mëparshëm janë të rrallë të shkaktojë humbjen masive të gjakut, dhe zakonisht jo të rrezikshme për jetën pacient. Shpesh të ndaluar të tyre.

Burim i gjakderdhjes pasme hundës është e enëve mjaft e madhe pjesëve të thellat e zgavrën e hundës. Për anije të mëdha diametër përsëri Nosebleeds janë shpesh masiv dhe mund të kërcënojë jetën e pacientit. Gjakderdhje e tillë pothuajse asnjëherë të ndaluar veten.

Humbja e gjakut gjatë epistaxis llogaritet si vijon:

 • i vogël - disa dhjetëra ml;
 • Light - 500 ml;
 • moderuar ashpërsia - deri në 1000-1400 ml;
 • rëndë - më shumë se 1400 ml.

Simptomat e gjakderdhjes nazale

Simptomet e hundës gjakderdhje në tre grupe:

 • shenja të gjakderdhjes;
 • shenjat e humbjes akute të gjakut;
 • simptomat e sëmundjes themelore.

Në disa pacientë Nosebleeds fillon papritmas, gjakderdhje i dytë mund të paraprihet nga marramendje, tringëllimë në veshët, dhimbje koke, ndjesi shpimi gjilpërash ose kruarje në hundë.

Shenjë e menjëhershme e gjakderdhjes hundës është rrjedhja e gjakut nga hunda ose jashtë nasopharynx. Në rastin e fundit, gjaku derdhet në orofaringut, ku ajo shfaqet në farinhskopiy.

Nëse simptomet patologjike hemorragji të vogla zakonisht nuk janë të përcaktuara. Disa pacientë mund të ju merret mendja nga sytë e gjakut.

Në pacientët hemorragji të butë ankua marramendje, tringëllimë në veshët, etja, dobësi të përgjithshme, palpitations. Në disa raste mund të ketë një lëkurë të vogël të zbehtë.

Hemorragji ashpërsia e moderuar e shoqëruar me marrje mendsh e shënuar, rënie në presionin e gjakut, akrotsianoz, takikardi dhe dyspnea.

Në humbje të rënda të gjakut zhvillon goditje hemorragjike. Pacienti vonuar, humbje e mundshme e vetëdijes. Në ekzaminim zbuluar impuls takikardia pe shprehura, rënie e papritur e presionit të gjakut.

Diagnoza dhe diferencuar Diagnoza

Për të përcaktuar lokalizimin e burimit të hundës gjakderdhje (gjakderdhje para ose mbrapa) në shqyrtim e përparme rhinoscopy e pacientit dhe farynhoskopyya.

Në disa raste, mushkërive dhe stomakut gjakderdhje e fluksit të gjakut në zgavrën e hundës, dhe simulon nosebleeds. Diagnoza fillestare diferencuar i bazuar në të dhënat nga ekzaminimin e jashtëm të pacientit. Nëse nosebleeds gjaku është i kuq i errët, gjakderdhje nga shkuma mushkërive ka një ngjyrë të ndritshme të kuqe. Për stomakut gjakderdhje fund tipik gjak shumë të errët si llum kafeje. Shënim që shprehu nosebleeds mund të shoqërohet me të vjella e përgjakshme të gjakut të errët. Shkaku i vjella në rast të marrjes të gjakut është i rrjedh përmes orofaringut.

Për të vlerësuar humbjen e gjakut dhe për të identifikuar sëmundje themelor që shkaktoi nosebleeds, i kryer hulumtime shtesë. Shuma e humbjes së gjakut vlerësojnë rezultatet e numërimit të plotë të gjakut dhe koagulimit. Taktika gjithsej të anketimit përcaktuar simptomat e sëmundjes themelore.

Trajtimi i gjakderdhje të hundës

Në trajtimin e gjakderdhje të hundës duhet të ndalet sa më shpejt të gjakut, të marrë masa për të parandaluar efektet e humbjes së gjakut (ose kompensojë për humbjen e gjakut) dhe të kryejë masat terapeutike për të luftuar sëmundje të mëdha.

Në hundë përparme bleeds në shumicën e rasteve, në mënyrë të ndaluar gjakun mjaft të ftohtë për të vënë në hundë, për 10-15 minuta ose clip hunda hyjë në zgavrën e hundës me një top pambuku të lagur në mjet hemostatik apo një zgjidhje të dobët të peroksid hidrogjeni. Gjithashtu mbahet anemi hundës zgjidhje mukozën e epinephrine ose ephedrine. Nëse gjakderdhja nuk ndalet brenda 15 minutave, ka një tamponade lobi një ose dy gjysma të së zgavrën e hundës.

Tamponade Front shpesh i jep një efekt të mirë dhe në nosebleeds pasme. Nëse Nosebleeds e pasme nuk mund të ndalet, të mbajë prapa tamponade.

Kur dështimi i këtyre masave dhe nosebleeds përsëritura kryer kirurgji. Fushëveprimi dhe ndërhyrjes taktikat lokalizimin përcaktuar burimin e gjakderdhjes. Nëse epistaxis përsëritura lokalizuara ne mëparshëm, në disa raste, koagulimit endoskopike, cryosurgery, futja e agjentëve sclerosing dhe masave të tjera për zhdukje të lumen të enëve të vogla të zonës Kisselbaha.