Central mbyllje retinal venë


 • Klasifikimi i qendror mbyllje retinal venë
 • Shkaqet e qendror mbyllje retinal venë
 • Simptomat mbyllje të venë qendrore retinal
 • Diagnoza e qendror mbyllje retinal venë
 • Trajtimi mbyllje të venë qendrore retinal
 • Parashikimi dhe parandalimi i okluzion të venë qendrore retinal

Mbyllje e arteries qendrore të retinës dhe të venë në oftalmologji përfshijnë ndër aksidentet vaskulare, për shkak të rritjes së tyre të shpejtë dhe peshën e pasojave për funksionin vizuale. Central mbyllje retinal venë zhvilluar në 214 persona për 100 000 popullsisë, kryesisht mbi moshën 65 vjeç. Në shumicën e rasteve (67,2%) të qenët i qartë thyer degët WHC, shumica (82,4%) - verhnevisochnoy degëve të venë qendrore e retinës. Bilateral qendror mbyllje retinal venë ndodh në 10% të rasteve, zakonisht në pacientët me sëmundje sistemike (atherosclerosis, hipertension, diabet, etj). 

Klasifikimi i qendror mbyllje retinal venë

Klasifikimi klinik i lezioneve oklyuzuyuchyh WHC parasysh procesin fazë dhe lokalizimit. Ajo dallohet:


 1. Pretromboz venë qendrore retinal dhe degët e saj (nyzhnevysochnoy, verhnevisochnoy, nizhnenosovom, verhnenosovoy).
 2. Trombozë (i pjesshëm dhe i plotë) WHC dhe degët e saj pa ënjtje apo zonën edemë makular.
 3. Retinopati Posttrombotychna.

Për retinës dallojnë venë trombozë ashpërsisë:

1. qendror bllokimi i venes retinale:

 • ishemike zonë (e plotë) neperfuziruemyh i retinë Dzn 10 diametra;
 • jo-ishemike (jo e plotë).

2. mbyllje të degëve të venë retinës qendrore:

 • Degët WHC kryesore të zonës së prekur e retinën e 5 diametra Dzn;
 • degët e rendit të dytë retinë prekur zonën 2-5 diametra Dzn;
 • Degët e tretë të rendit të zonës së prekur nga diametra retinë më pak se 2 Dzn.

3. Hemitsentralnuyu mbyllje retinal (ishemik dhe jo-ishemik).

Shkaqet e qendror mbyllje retinal venë

Kryesor Lidhje pathogenetic mbyllje venoz shërben Qendror bllokimi i venes retinale apo degët e saj. Mekanizmi i trombozës për shkak të ngjeshjes së venat e arteries qendrore të retinës (zakonisht në pikën e kalimit arteriovenoze ose në grilë sclera pjatë). Kjo është shoqëruar nga rrjedhës së trazuar të gjakut dhe dëmtimin e endothelium, duke shkaktuar formimin trombo venoz. Ky proces është shoqëruar shpesh me arterial vrull, duke shkaktuar perfusion retinës.

Si rezultat i mbingarkesës venoz është një rritje të mprehtë në presion hidrostatik në capillaries dhe venules e retinës që çojnë në vypotivannyu okolososudistyy në plazmën e hapësirës dhe elementet qelizore të gjakut. Nga ana tjetër, ënjtje rrit më tej compression kapilar, pezëm venoz dhe hipoksi retinë.

Arsyet që çojnë në okluzion të arteries qendrore të retinës, mund të shërbejë proceset lokale dhe sistemike. Ndër faktorët lokalë rol kryesor përket hipertensionit okulare dhe glaukoma me kënd të hapur primare. Gjithashtu compression rëndësishme e tumorit vaskulare të orbitës, prania e edema dhe miqtë Dzn, ophthalmopathy tiroide, etj Ajo rrit gjasat e deje retinë mbyllje peryflebit, e cila shpesh zhvillon në sfond të sarkoidosis dhe sëmundje Behçet.

Nga sëmundjet sistemike të lidhur me një rritje të rrezikut okluzion të venë qendrore e retinës, përfshijnë hiperlipidemia, trashje, hipertensionit, diabetit, të lindura dhe të fituara thrombophilia, rritja e viskozitetit të gjakut, etj D.

Duhet të theksohet se 50% e qendrore të okluzion retinal venë zhvillon kundër hipertensionit ekzistuese ose oftalmohipertenzii.

Simptomat mbyllje të venë qendrore retinal

Central mbyllje retinal venë shoqëruar me një rënie të mprehtë e më shumë pa dhimbje një sy. Ndryshe qendrore të okluzion arterie retinës, rënie venoz trombozë në mprehtësi vizuale nuk është aq i shpejtë: Ky proces zakonisht ndodh brenda disa orë ose ditë (nganjëherë - javë). Shkalla e përkeqësimit mbyllje jo-ishemike ndryshon nga të moderuar të rënda, ishemike qendror retinal vizion venë mbyllje bie në zero ose vizion të ulët.

Ndonjëherë kjo është paraprirë nga episode periodike të vizionin e paqartë, shtrembëruar vizionin e objekteve, pamja e njollat ​​e errëta para syve të tij. Në disa raste, ka një dhembje e shurdhër në zgavrën e orbitës.

Kur trombozë hemiretinalnom ose mbyllje të degëve qendrore venë retinës përveç reduktimit të vizionit qendrore, vuan përkatës gjysmë apo sektorit pikëpamje.

Diagnoza e qendror mbyllje retinal venë

Diagnoza e qendror mbyllje retinal venë referohet okulist pasur parasysh historinë klinike, ekzaminimi fizik dhe instrumentale, mendime këshillimore kardiologun, endokrinolog, rheumatologist, hematologist.

Metodat e okluzion objektive diagnostik të venë qendrore e retinës janë: testi i mprehtësisë së të pamurit, perimetry, tonometry, biomicroscopy, ophthalmoscopy, angiografi vaskulare studimit retinal electrophysiological.

Nën pretromboza dhe mbyllje të degëve WHC të dytë dhe të tretë të rendit të mprehtësisë së të pamurit të reduktuar pak ose nuk ka ndryshuar fare. Në jo-ishemike qendror mbyllje retinës venë dhe degët e saj vizometriya zbulon mprehtësi vizuale sipër 0,1. WHC koronare trombozë dhe venat e përkohshme të shoqëruar nga një rënie në mprehtësi vizuale poshtë 0,1. Fusha kërkimore e mendimit zbulon qendror paracentral scotoma ose humbjen në quadrants përkatëse të retinës, ngushtim koncentrik të fushave vizuale.

Tonometry zbulon oftalmohipertenzii; duke përdorur IOP përditshme tonometry dinamikën e vlerësuar. Ndryshimet e zbuluar nga biomicroscopy mund të jenë të ndryshme: iris neovaskulyaryzatsyya; Relative Pupillary centripetal defekt; disponueshmëria pezullimi i gjakut, lëngjeve, clots gjakut lundrues në trup tejdukshëm, etj

Tipike e venë retinal shenjave qendrore mbyllje zbuluara nga ophthalmoscopy. Edemë karakteristikë makular dhe Dzn, hemorragji si "flakët" dredhje moderuar dhe zgjerim, kalibrit të tyre të pabarabartë dhe mikroanevrizmy, vatoobraznye fokus. Oftalmoskopicheskaya foto në lezione të degëve të ndryshme të WHC është e ndryshme.

Angiografi fluoreshente e enëve të gjakut e tregon retinë kontrast i vonuar, venat pabarabartë kundërta, venoz fazës extension perfuzionit, rrjedha kokërr. Si rezultat gjyqtari Angiogram më parë trombozë, vendndodhjen dhe shkallën e okluzion të venë qendrore e retinës, zhvillimin e neovascularization, gjendjen makular dhe Dzn.

Elektroretynohrafiya pasqyron shkallën e ishemi e retinë, për të ndjekur dinamikën dhe për të ndërtuar parashikimet për funksionin vizuale.

Nga metodat laboratorike për mbyllje retinal venë rol të rëndësishëm qendror të luajtur nga hulumtues të sheqerit në gjak, koagulimit, përcaktimin e kolesterolit dhe lipoproteins, faktorëve të koagulimit.

Diagnoza diferenciale e mbyllje qendrore retinal venë me retinopatisë mesme shpenzuar (hipertension, aterosklerotike, diabetik, etj).

Trajtimi mbyllje të venë qendrore retinal

Në trajtimin akut fazës së qendror mbyllje retinës venë shpenzojnë spital oftalmologjike; i ardhshëm - pacient i jashtëm kontrolluar okulist. Në fazën e parë me anë të kujdesit intensiv që kërkon restaurimin e rrjedhjes venoz të gjakut, hemorragji shpërndarje, reduktimit edema, përmirësimin e trophism retinës.

Trombozë retinal venë emëruar subconjunctival, parabulbarno ndonjëherë intravitrealno injektimit të agjentëve trombolitik (ind plasminogen activator, prourokinazy, urokinase). Një lokal (futje pikë-pikë e pikave) dhe antioxidant total dhe terapi antihipertensiv. Treguar marrjen e agjentëve antitrombocitare (aspirina), endotelioprotektorov (sulodexid), drogë diuretik (diakarb, furosemide) injeksion i Vasodilators (pentoxifylline, cavinton). Në mbyllje retinal venë futjen qendrore të mundshëm të drogës trombolitik dhe Vasodilators përmes një kateteri drejtpërdrejt në të WHC degës.

Përdorimi i trajtimit kirurgjik është treguar në neovascularization dhe biblioteka makular. Për këtë qëllim koagulimit lazer i retinë (panretynalnoy, sektoriale, parandalimit, etj), e cila do të mbyllet zonën ishemike dhe të shkatërrojë komplekset neovaskulyarnoy. Kur nerassasyvayuschihsya hemorragji në trup tejdukshëm është bërë vitrektomiya.

Parashikimi dhe parandalimi i okluzion të venë qendrore retinal

Në jo-ishemike trombozë prognozë WHC në shumicën e rasteve i favorshëm; një përmirësim gradual dhe restaurimin e vizionit. Mbyllje koronare të venë qendrore e retinës, e komplikuar zakonisht posttrombotycheskoy neovaskulyarnoy glaukoma, i përsëritur gjakderdhje në tejdukshëm, tërheqje shkëputje retinal, rënie të qëndrueshme në mprehtësi vizuale.

Pacientët të cilët iu nënshtruan mbyllje të venë qendrore e retinës, brenda gjashtë muajve të treguara okulist punishte barnash në spital vëzhgimi me ekzaminimin periodik kontrollit (ophthalmoscopy, biomicroscopy, honyoskopyy, kontroll IOP). Është e nevojshme për të eliminuar faktorët kontribuar për trombozë deje, trajton specialistë comorbidity në profil.