Ptosis


  • Ptosis Klasifikimi
  • Shkaqet e ptosis
  • Simptomet e ptosis
  • Diagnoza ptosis
  • Trajtimi i ptosis
  • Prognoza e ptosis

Iris Normalisht mbyllur buzë të qepallë e sipërme rreth 1.5 mm. Rreth ptosis (Blefaroptoz) e folur në nëse kapaku është i ulur poshtë buzë e sipërme të irisit të 2 mm ose më tepër më poshtë shekullin e dytë të syve në krahasim tyre. Ptosis mund të jenë të dy lindur dhe zhvilluar gjendjen gjatë gjithë jetës, kështu që Blefaroptoz shumë e zakonshme në mesin e fëmijëve dhe të rriturve mjedisit.

Ptosis është jo vetëm një defekt kozmetike, por gjithashtu ndërhyn me zhvillimin normal dhe funksionin e analyzer vizuale, duke shkaktuar vështirësi mekanike të parë. Ptosis korrigjim të angazhuar në kirurgji plastike dhe oftalmologjisë.

Ptosis Klasifikimi


Deri në kohën e lindura dhe të fituara të dalluar Blefaroptoz. Duke pasur parasysh ptosis ashpërsia mund të jetë i pjesshëm (shekulli kufitar mbuluar i tretë më i lartë i nxënësit), jo të plota (në fund të ulur në gjysmë shekulli të nxënësit) dhe i plotë (qepallë e sipërme mbulon gjithë nxënësit). Ptosis mund të jetë e njëanshme (69%) ose bilateral (31%).

Në varësi të etiologjisë së ptosis ptosis janë llojet e mëposhtme: aponevrotycheskyh, neurogjenik, myogenic, ptosis mekanike dhe psevdoptoz (False).

Shkaqet e ptosis

Operacioni Shekulli Rritja bëhet nga muskuj të veçanta, qepallë e sipërme (levatora), e cila është innervated nga nervore oculomotor. Shkaqet kryesore të ptosis mund të shoqërohet me një anomalitë ose muskujve që ngre qepallë ose oculomotor patologjinë nervore.

Në zemër të ptosis lindura mund të qëndrojnë hypoplasia ose jo të muskujve-levatora; në raste të rralla - ose bërthamave aplazionit e rrugët oculomotor nervore. Familja kongjenitale Blefaroptoz shpesh është i trashëguar në natyrë, por gjithashtu mund të shkaktohet nga shtatzënia anormale dhe lindjes. Ptosis kongjenitale në shumicën e rasteve i kombinuar me patologji tjetër të syrit, anisometropia, strabismus, ambliopia, etj

Aponevrotycheskyh Blefaroptoz shpesh zhvillohet në ndryshimet e plakjes që lidhen me procesin e plakjes natyrore. Ndonjëherë shkaku akt ptosis aponeurosis dëmtim levatora ose dëmtimi gjatë operacioneve të syrit.

Ptosis neurogjenik e qepallë e sipërme është rezultat i sëmundjeve të sistemit nervor, pash, sklerozë të shumëfishtë, parezë e oculomotor nervore, meningjiti, abscese dhe tumoret e trurit dhe ptosis tjetër neurogjenik vërejtur në sindromi Horner natyrës, paralizë harakteryzuyuschemsya qafës së mitrës përgënjeshtrim simpatik nervore të syrit (enoftalma) dhe shtrëngim pupillary (miosis). Arsyet myohennoho Blefaroptoz mund të bëjë gravis myasthenia, distrofia muskulare, oftalmoplehycheskaya (syrit) miopatia, blefarofymoz.

Ptosis Mekanike mund të jetë për shkak të retrobulbar hematoma, tumoret e qepallave, orbita lëndime, deformime shekull si pasojë e boshllëqeve, një trupave të huaja të plagosur dhëmbëza sy.

Psevdoptoz (false, që duket ptosis) ndodh kur lëkura tepërt në qepallë e sipërme (blefarohalazise), strabismus, hypotonia syrit.

Simptomet e ptosis

Blefaroptoz duket ptosis të vetme ose dypalësh shkallë të ashpërsisë që sillet, nga mbrojtje të pjesshëm të mbylljes plotë të çarjes optike. Pacientët me ptosis detyruar lodhje e muskujve ballore, ngritni vetullat ose duke hedhur kokën prapa për të parë më të mirë syrin e prekur (jashtë "Stargazer"). Ptosis i vështirë lëvizja kryerjen e injoroj, nga ana tjetër, shoqërohet me lodhje, acarim dhe infeksionit të syrit.

Kongjenitale Blefaroptoz shpesh të shoqëruara me strabismus, epicanthus, parezë sipërme rectus. Mbulesa Përhershëm shekull kokërdhok përfundimisht të çojë në zhvillimin e amblyopia. Kur fituar ptosis shpesh tregohet Diplopia, exophthalmos ose enoftalm, shkelje të ndjeshmërisë së kornesë.

Për shkak të shumëllojshmëri të mekanizmave që çojnë në ptosis, diagnozën diferenciale dhe korrigjimin e ptosis kërkojnë menaxhim të përbashkët të okulist pacientit, neurolog, kirurg plastik.

Diagnoza ptosis

Diagnozë primar i ptosis kryer gjatë inspektimit vizual. On provimit vlerësohet fizike shekullit pozicion lartësi, ndarje width optike, marrëveshje simetrik i shekullit të dy sytë, shikimet lëvizshmërisë dhe vetullat, forca e muskujve, levatora, pozicion kokë dhe parametrat tjera funksionale.

Me testeve të specializuara syrit diagnostike më të mëdha provë interes mprehtësi vizuale, biomicroscopy, perimetry. Nëse hedh një sy nevojshme matje kënd është bërë, ekzoftalmometriya, përcaktimi i akomodimit, studime të konvergjencës, studimet e vizion binocular.

Kur ptosis mekanik për të shmangur strukturat e kockave dëme treguar në levatora radiografi Plain të orbitës. Kur dyshohet neurogjenik ptosis natyra kryer CT (MRI) të trurit, duke u konsultuar një neurolog dhe neurokirurgu.

Trajtimi i ptosis

Së pari, e sipërme trajtim ptosis qepallë për qëllim eliminimin patologjinë funksionale dhe vetëm pastaj - në korrigjimin defekt kozmetike.

Në rastin e natyrës neurogjenik ptosis sëmundje themelore duke u trajtuar; emërua gjithashtu fizioterapi lokal - galvanizim, UHF, parafine.

Në ptosis kongjenitale dhe mungesën e efikasitetit të trajtimit konservativ të ptosis fituara për 6-9 muaj., Resort në metodat e oftalmologjisë kirurgjikale. Termat korrigjim të lindura Blefaroptoz krijojë diferencuar: ptosis pjesshme veprojnë në 13-16 vjet; ptosis i plotë, për shkak të mundësisë së ambliopia, është e këshillueshme për të hequr fëmijën parashkollor.

Kirurgjia për ptosis (korrigjim ptosis) dërgoi ose shkurtimin e muskujve, qepallë e sipërme (ptosis lindura) ose shkurtimin levatora aponeurosis (ptosis fituar).

Në ptosis kongjenitale përzgjedhje levatora është bërë, plykatsyya (shkurtimin) e muskujve përmes heqje të saj ose të krijojnë duplikatury. Kur shprehu Blefaroptoz muskujve që ngre qepallë, e paraqitur në muskulit frontal.

Kirurgji standard për të fituar Blefaroptoz është për të hequr strips hollë lëkurën e qepallë e sipërme, aponeurosis operim dhe fiksimin e tij në buzë të ulët të kërc të qepallë e sipërme. Në korrigjim plastike kirurgji e venitje e sipërme qepallë mund të kombinohet me blepharoplasty sipërme.

Prognoza e ptosis

Estetike dhe rezultati funksional korrigjim Blefaroptoz kur trajtim siç duhet të Parapëlqyera kirurgjikale zakonisht vazhdon për jetën. Në ptosis shkaktuar oftalmoplehyey, trajtimi mund të arrijë efekt vetëm i pjesshëm. Surgical ptosis trajtim myohennoho shkaktuar nga myasthenia, i paefektshëm.

Ptosis patrajtuar mund të çojë përfundimisht në ambliopia, vizionin e paaftë.