Pannikulit


 • Pannykulyt Klasifikimi
 • Simptomat pannykulyt
 • Diagnoza pannykulyt
 • Trajtimi pannykulyt

Përafërsisht gjysma e rasteve të pannykulyt llogari për (ideopaticheskiy) formë spontane të sëmundjes, e cila është më shumë i zakonshëm në gratë e moshës 20 deri 50 vjet. 50% e mbetur - një raste mesme pannykulyt që zhvillon në sistemin, dhe sëmundjet e lëkurës, çrregullimet imunologjike, efektet e faktorëve të ndryshëm të shkaktojë (të ftohtë, disa medikamente). Ne e dimë se baza e pannykulyt është një shkelje e peroxidation e yndyrave. Megjithatë, pavarësisht studimeve të shumta në etiologji dhe patogjenezën e kësaj sëmundjeje, Dermatologji ende nuk ka kuptim të qartë të mekanizmit të paraqitjes së saj.

Pannykulyt Klasifikimi

Klasifikimi pannykulyt izoluar formë primare ose spontan i sëmundjes (pannykulyt Weber Krischen) dhe të mesme. Duke pannykulyt mesme përfshijnë:


 • Imunologjike - shihet shpesh në sfond të vaskulitis sistematike te fëmijët mund të jetë një me gunga eritemë kurs alternativë;
 • lupus (pannykulyt lupus) - zhvillohet në një formë e thellë e eritematoz sistemik lupus, e karakterizuar nga një kombinim i simptomave pannykulyt me çdo manifestim, lupus diskor tipike;
 • enzimë - e lidhur me ndikimin e niveleve pankreatik enzimë në gjak janë në rritje në pancreatitis;
 • Qeliza proliferative - ndodh kur leukemia, limfoma, histiocytosis, etj
 • të ftohtë - formë lokal pannykulyt që zhvillon në përgjigje të efekt të fortë të ftohtë duket zdrukthtari nyjet trëndafili që janë brenda 2-3 javësh;
 • steroid - ndoshta ka pasur një fëmijë brenda 1-2 javësh pas trajtim i përgjithshëm me kortikosteroide është i karakterizuar nga trajtimi i pavullnetshëm dhe nuk kërkojnë trajtim;
 • artificial - e lidhur me futjen e disa barnave medicinale;
 • kristalor - zhvillimin e përdhes dhe dështimi i veshkave për shkak të depozitave të urate në indin nënlëkuror dhe calcifications, si dhe depozitimin e kristaleve pas injeksione pentazocine ose meneridina;
 • pannykulyt të lidhur me një deficit? 1-antitrypsin (frenues -Proteazy?) - Një sëmundje e trashëguar, me manifestime sistemike: vaskulitis, hemorragji, pancreatitis, hepatiti, nefrit.

Formë e formuar në njësitë pannikulite dalluar me gunga, sëmundje infiltrative dhe opsionet pllakë.

Simptomat pannykulyt

Manifestimi kryesor i formimit spontan të pannykulyt qendror është e vendosur në indin nënlëkuror dhjamor në thellësi të ndryshme. Shpesh ato shfaqen në këmbët dhe të armëve, të paktën - në bark, gjoks ose fytyrë. Pas lejen nyjet pannykulyt janë xhepa atrofi yndyrë, të cilat duken si zonë të rrumbullakosura e tërheqjes lëkurës.

Pannykulyt me gunga opsion karakterizuar nga pamja e indeve nënlëkurës njësitë tipike e Ndarë që variojnë në madhësi nga 3,4 mm deri 5 cm. Lëkura mbi nyjet mund të ketë ngjyrë nga normal të ndritshme trëndafili.

Variant Pannykulyt pllakatë është nyjet individuale thërrmuese që, rriten së bashku për të formuar konglomerate kodrinor. Ngjyra e lëkurës e këtyre formacioneve është rozë, apo bards bardovyy blu. Në disa raste, konglomerate njësitë aplikojnë në totale këmbë fibra, shpatull ose hip, squeezing me vaskulare dhe nervore tufa, e cila shkakton një hidhërim të theksuar dhe ënjtje e gjymtyrë, duke çuar në lymphostasis.

Opsioni pannykulyt Infiltrative rrjedh nga njësitë e shkrirjes apo konglomerate. Në nyjen rajon ose pllakë, zakonisht të ndritshme ngjyrë të kuqe ose ngjyrë gështenjë duket luhatjet tipike e një absces apo phlegmon. Megjithatë, hapja e nyjave ata nuk e qelb dhe në masë me vaj të verdhë. Në vend të kryqëzimit është formuar zbulohet vazhdueshme ulcerat jo-shëruese.

Opsioni i përzier pannykulyt - është e rrallë dhe paraqet format e JUNCTION tranzicionit një pllakë, dhe në infiltrative.

Ndryshimet në yndyrë nënlëkurës në rast të pannykulyt spontan nuk mund të përfshijë një shkelje të gjendjes së përgjithshme të pacientit. Por më shpesh vërehet në simptome sëmundje e hershme, të ngjashme me shenjat e infeksionit akut (ARI, gripit, fruthit, rubeolës, etj), dhimbje koke, dobësi, ethe, arthralgia, dhimbje të muskujve, të përzier.

Organeve të brendshme të sistemit formë pannykulyt është e karakterizuar nga lezione të qelizave yndyrë në të gjithë trupin me zhvillimin e pancreatitis, hepatiti, nefrit, formimin e nyjeve karakteristike në indet retroperitoneale dhe omentum.

Në pannykulyt i saj i tanishëm mund të jetë akute, subakut dhe të përsëritura, të marrë prej 2-3 javë deri në disa vjet. Forma akute karakterizohet nga ndryshime të shënuara pannykulyt gjendje të përgjithshme me ethe, dhimbje në muskul, dhimbje në nyje, mosfunksionim të veshkave dhe mëlçisë. Pavarësisht trajtimit, gjendja e pacientit është përkeqësuar në mënyrë progresive, herë pas here ka ndjesë të shkurtër, por brenda një viti sëmundje fatale.

Subakut pannykulyt më mirë. Kjo është tipike e një shkelje të kushteve të përgjithshme, ethe, ndryshime në testet e funksionit të mëlçisë, rezistencë ndaj trajtimit. Pannykulyt më pozitiv i përsëritur ose kronik. Kjo kthime mbrapa sëmundje të ndodhë jo i vështirë, shpesh pa ndryshuar shëndetin e përgjithshëm dhe interspersed me remissions gjata.

Diagnoza pannykulyt

Dermatolog Diagnoza pannykulyt bashku me rheumatologists, nefrologëve dhe gastroenterologe. Pacienti është bërë obligim kimi të gjakut dhe testet e urinës, teste të mëlçisë, studimore enzimat pankreasit mostër Reberga. Njësitë Zbulimi pannykulyt i organeve të brendshme kryer duke përdorur ultratinguj të barkut, ultratinguj e veshkave. pankreasit dhe mëlçisë. Hemokulturat për sterilitetin eliminon natyrën septike të sëmundjes. Për diferencimin e opsioneve infiltrative pannykulyt abscesi kryejnë ekzaminimin bakteriologjike zbuloi faqen e shkarkimit.

Diagnozë të saktë pannykulyt vendosur nga site biopsi. Ekzaminim histologjik tregoi infiltrimin inflamator, nekrozë e qelizave yndyrë dhe zëvendësimin e tyre nga ind lidhës. Diagnostifikimi pannykulyt lupus i bazuar në të dhënat nga studimet imunologjike: përcaktimin e faktorit antinuclear, antitrupave të ds-DNA, plotësojnë C3 dhe C4 antitrupa për të NS-A, etj

Diagnoza diferenciale e pannykulyt gunga shpenzojnë eritemës, lipoma, oleohranulemoy, insulinë diabet lipodystrophy, aktinomikozës, ynduratyvnoho tuberkulozin.

Trajtimi pannykulyt

Terapia pannykulyt kryer kompleks në varësi formën e saj dhe lëvizje. Për njësitë e trajtimit pannykulyt me kronike të përshkruajnë NSAIDs (naproxen, Diclofenac) dhe antioksidantë (vitaminë E, acid Askorbik) dhe obkalyvanie nodules vetme glukokortikoideve saj. Fizioterapi efektive, UHF, phonophoresis i hydrocortisone, magnetike, dyll mineral, me ultratinguj, laser terapi.

Kur pllakatë dhe forma infiltrative, subakut pannykulyt përdorur steroid (hydrocortisone, prednisone) dhe agjentët citotoksike (cyclophosphamide, methotrexate). Për të përmirësuar funksionin e mëlçisë hepatoprotectors këshillueshme qëllim. Trajtimi i formave të mesme pannykulyt terapi sfond duhet të përfshijnë sëmundje, pancreatitis, SLE, vaskulitis, përdhes.