Paratifoide A dhe B


  • Karakteristikat e patogjen
  • Simptomet e paratifoide
  • Komplikimet paratifoide
  • Diagnoza paratifoide
  • Trajtimi paratifoide
  • Prognozë për paratifoide
  • Paratifoide Parandalimi

Paratifoide A dhe B përfaqësojnë Ngjashëm me kursin klinik të sëmundjes tifos akute infektive e shkaktuar nga bakteret e gjinisë Salmonella.

Karakteristikat e patogjen

Agjent shkaktar i paratifoide Një bakter është paratyphi Salmonella, paratifoide B - schotmulleri Salmonella. Ata janë ende, anaerobe fakultativ, Gram negativ, shufra në formë bakteret, të ngjashme në pronat e tyre morfologjike të agjentit dëshirore e ethe tifoid. Patogjenët paratifoide në kulturat në media lëndë ushqyese nganjëherë prodhojnë gaz. Paratifoznye shkopinj mjaft i qëndrueshëm në mjedis mund të zhiznesposobnymy jashtë trupit për një javë në ujë dhe tokë të mbijetojnë për disa muaj. Aftësia për të shumohen në ushqime të tilla si qumësht dhe djathë, mish te grire. Ftohjes kryer salmonella vlimi i bukur vdesin shpejt. Well nënshtruar dezinfektimit.


Rezervuari në rast të paratifoide A është një person i sëmurë ose zgarë, dhe për patogjen paratifoide B - bagëtive, pulave. Paratifoide transmetohet nëpërmjet mekanizmit fekal-orale të ushqimit, ujit ose nëpërmjet çdo ditë. Për paratifoide A ndotje më tipik lumë i lundrueshëm, për në - ushqim (veçanërisht përdorimi i produkteve të qumështit). Njerëzit dhe kafshët sekretojnë mikroorganizmave në mjedisin gjatë gjithë periudhës së manifestimeve klinike dhe rreth 2-3 javë (reconvalescence). Bakteret asimptomatike paratifoide rritje në më shumë se ethet e tifos.

Njerëzit me sensibilitet të lartë natyror të sëmundjes, pas rikuperimit mbetet imuniteti typospetsyfycheskyy.

Incidenca e paratifoide A vërejtur kryesisht në Azinë Juglindore, Afrikë, paratifoide B nuk ka ochahovosty rajonal. Vini re si raste të izoluara dhe shpërthimet epidemike.

Simptomet e paratifoide

Periudha e inkubacionit për paratifoide A është zakonisht 6 deri në 10 ditë, duke filluar një ethe të mprehta, shënime të shpejtë, hundë i lëngshëm. Kollë. On Ekzaminimi zbuloi skuqje e fytyrës, sclera injektuar, nganjëherë nxito napodobyy herpes në buzë dhe krahë hundë. Ndryshe nga ethet tifoide nuk është aq konstante më i shkurtër, shpesh merr karakter të gabuar. Në kulmin e sëmundjes mund të përjetojnë të dridhura dhe djersitje. Në 4-7 ditët e skuqje të lëkurës sëmundje shfaqet, karakter më roseolous, por mund të jetë petehyalnoy ose koropodibnoho. Rash me bollëk mbulon lëkurën e barkut, gjoks, gjymtyrë, elementet e ndryshme polymorphism me rrjedhën e sëmundjes së mbuluar gjerësisht. Zakonisht për paratifoide A i moderuar, i moderuar, më afatshkurtër se bryushetifoznaya, dehje. Ndonjëherë paratifoide mund të marrë natyrën periodik.

Paratifoide B karakterizohet periudhë inkubacioni prej rreth 5-10 ditë, ndryshon manifestime kryesisht zorrëve në periudhën fillestare. Mes ethe shënuar dhimbje të barkut, nauze, të vjella, diarre. Shpesh simptomat e para klinike përngjashëm helmim ushqimor. Së shpejti u bashkua me skuqje të lëkurës, të ngjashme me atë në paratifoide A. Në llojet e tjera të paratifoide të ngjashme në kurs. Paratifoide B në disa raste mund të vazhdojë me zhvillimin e komplikimeve të vështirë të tilla si septikemi, pezmatimi i meninges.

Komplikimet paratifoide

Nëse ajo prek njerëzit me mekanizmat e mbrojtjes dobësuar të trupit mund të zhvillojnë miokardit, pneumonia sekondare, meningjitit purulent dhe Meningoencefaliti, pyosepticemia. Gjakderdhje mundur zorrëve, vrimë e murit të zorrëve.

Diagnoza paratifoide

Diagnoza e mëparshme është i bazuar në historinë e të dhënave epidemiologjike ankesat dhe ekzaminimin fizik. Patogjene paratifoide të izoluara nga të gjakut, të vjellat, feces, urinës dhe biliare.

Diagnoza specifik serologjik duke përdorur Phragmites (bëhet pozitiv në 5-6 sëmundje ditor) janë shumë të ndjeshme dhe specifik. Reagimi Vidal shpesh negativ ose vonë në titri ulëta.

Gjakut komplet mund të tregojnë disa leukocytopenia, shpesh - eosinophilia.

Trajtimi paratifoide

Trajtimi përfshin ushqim dietë paratifoide: lehkousvoyaemaya kursyer dietë me përjashtim komponentët bezdisshëm zorrë. Me shpeshta diarre - tabelën numër 4, pas normalizimit të temperaturës trupore - numri tabelë 13, zgjerimi i dietë gradualisht të prodhuar. Ne rekomandojmë pije shpeshta pjesshëm.

Trajtim Etiotropic përfshin antibiotikët (levometsitin) për 10 ditë pas ethe ulur. Në kombinim me terapi me antibiotikë përshkruara Stimulues medikamente vetitë mbrojtëse të organizmit, vaksinimi vaksinë tyfo-paratifoide, duke rritur rezistencën imunitar. Si një mjet për terapi simptomatike nëse është e nevojshme të zbatohen përzierje rihidratimi droga kardiovaskulare.

Prognozë për paratifoide

Paratifoide A dhe B kanë prognozë përgjithësisht të favorshme, terapi është e përshtatshme për një shërim të plotë, si parandalimin e baktereve duke përdorur vaksinim. Parashikimi përkeqësim është e mundur në rast të komplikimeve.

Paratifoide Parandalimi

Masat e përgjithshme parandaluese janë të përpjekjeve të kanalizimeve për të kontrolluar burimet e ujit, kanalizimit, korrje, ruajtjen dhe transportimin e ushqimit, duke luftuar mizat dhe edukimit shëndetësor. Parandalimin individual përfshin higjienë personale, larje e ushqimore (perime, fruta, herbs), ujit të pijshëm nga burime të besueshme.

Punonjësit e industrisë ushqimore dhe hotelieri janë subjekt i inspektimeve në drejtim të transportuesit dhe poshtërim. Në rast të zbulimit të transportuesit janë pezulluar nga puna me ushqim.