Takikardi konvulsiv


  • Klasifikimi i takikardi paroksizmal
  • Shkaqet e takikardi paroksizmal
  • Simptomet e takikardi paroksizmal
  • Komplikimet e takikardi paroksizmal
  • Diagnoza e takikardi paroksizmal
  • Trajtimi i takikardi paroksizmal
  • Moti në takikardi paroksizmal
  • Parandalimi i takikardi paroksizmal

Konvulsiv takikardi - lloj i arrhythmia, karakterizohet nga periudhave të shkurtra të palpitations (paroxysms) të normës së zemrës 140-220 ose më shumë për minutë, të cilat ndodhin nën ndikimin e impulseve ektopike që çojnë në zëvendësimin e ritmit normal sinus. Paroxysms takikardi Kanë fillimin e papritur dhe në fund të kohëzgjatje të ndryshme dhe zakonisht ka mbajtur një ritëm të rregullt. Impulset ektopike mund të gjenerohet në atria, kryqëzim atrioventricular ose ventricles.

Etiologji konvulsiv takikardi dhe Patogjeneza e ngjashme me aritmi, dhe një rreh pak, këto rresht konsiderohet si dalldi shkurtër takikardi. Në zemër konvulsiv takikardi është kota, qarkullimi i paefektshëm është kryer për shkak paroxysms e takikardi që ndodhin kundër një sfond kardiopatolohiy të çojë në dështim të zemrës.

Takikardi konvulsiv në forma të ndryshme është gjetur në 20-30% të pacientëve me monitorim EKG afatgjatë.


Klasifikimi i takikardi paroksizmal

Lokalizimi i impulseve patologjike prodhojnë predserdnuyu, atrio-ventricular (atrioventricular) dhe formën ventrikular e takikardi paroksizmal. Atriale dhe atrio-ventricular takikardi konvulsiv supraventikulare në (supraventikulare) formën e kombinuar.

Natyra e kursit ka akute (konvulsiv), gjithmonë i kthyeshëm (kronike) dhe forma vazhdimisht relapsing të takikardi paroksizmal. Për vazhdimisht forma të përsëritura mund të zgjasë me vite të tëra, duke shkaktuar cardiomyopathy Dilated dhe dështimi arrhythmogenic qarkullimit të gjakut.

Në mekanizmin e retsyproknaya të ndryshme (të lidhur me mekanizmin e ri-hyrjes në nyjen sinus), ektopike (ose fokale) bahatofokusnomu (ose mnohoochahovaya) format e takikardi supraventikulare paroksizmal.

Mekanizmi i takikardi paroksizmal në shumicën e rasteve është ri-hyrje e momentit dhe qarkullimin rrethor eksitim (mekanizëm reciprok për ri-hyrje). Më pak dalldi e takikardi është shkaktuar nga prania e vatrave ektopike e automaticity anormale apo që shkaktuan zjarrin aktivitet postdepolyarizatsionnoy. Pavarësisht mekanizmit të takikardi paroksizmal gjithmonë paraprin zhvillimin e aritmisë.

Shkaqet e takikardi paroksizmal

Për faktorëve etiologjik të ngjashme me aritmi paroksizmal takikardi, supraventikulare kështu formë shkaktohet zakonisht nga një rritje në aktivizimin e sistemit nervor simpatik, dhe ventricular - inflamator, nekrotike, lezione degjenerative ose sklerotike të muskulit të zemrës.

Kur formë ventricular e paroksizmal shfaqjes zjarri takikardi e ektopike ngacmim ventricular të vendosura në pjesët e sistemit kryerjen - pako bllok të degëve, të këmbëve të tij dhe fibrave Purkinje. Zhvillimi i ventricular takikardi shpesh vërejtur në meshkuj të moshuar me sëmundje arterie koronare, infarkt miokardi, miokardit, hipertension, sëmundje të zemrës.

Një parakusht i rëndësishëm për zhvillimin e takikardi paroksizmal është prania e mënyrave të tjera të momentit në natyrë të lindur miokardit (Kent rreze mes ventricles dhe atria, obhodyascheho atrioventricular nyja; fibrave Maheyma mes ventricles dhe nyje atrioventricular) ose që rezulton nga lezione të miokardit (miokardit, sulm në zemër, cardiomyopathy). Mënyra shtesë të shkaktuar jonormale ngacmim qarkullim impuls në miokardit.

Në disa raste, nyja atrioventricular është duke zhvilluar të ashtuquajturit shkëputje gjatësisë, e cila çon në të pakoordinuar fibrave funksionale lidhje atrioventricular. Me simptomat e shkëputje gjatësor sistemit të fibrave përçueshmëri operon pa aftësi të kufizuar, të tjera, në të kundërtën, e kundërta ka ngacmim (reaksionar) drejtimin dhe shërben si bazë për qarkullimin rrethor të impulseve nga atria të ventricles dhe pastaj fibrave reaksionar prapa në atrium.

Në fëmijëri dhe adoleshencë nganjëherë ndodh idiopatike (thelbësor) takikardia paroksizmal, shkaku i të cilave nuk mund të besueshme të përcaktuar. Në zemër të formës neurogjenik të paroksizmal takikardi është ndikimi i faktorëve psiko-emocionale dhe rritja e aktivitetit të sympathoadrenal në zhvillimin e paroxysms ektopike.

Simptomet e takikardi paroksizmal

Dalldi e takikardi është gjithmonë fillimi i papritur i dallueshëm dhe fundi i njëjtë, ndërsa gjatësia mund të variojë nga disa ditë për disa sekonda.

Getting paroxysms përvojat e pacientit si një goditje në zemër, duke kaluar një dridhje. Norma e zemrës gjatë paroxysms arrin 140-220 ose më shumë për minutë ruajtur në ritmin e duhur. Sulmi i takikardi mund të shoqërohet me marramendje, zhurma në kokën time, ndjenja e compression të zemrës. Më pak vërejtur zakonisht simptoma të rastit fokale neurologjike - afazi, hemiparesis. Gjatë paroxysms e takikardi supraventikulare mund të ndodhë me simptomat e mosfunksionim autonom, djersitje, vjellje, fryrje, subfebrile lehtë. Pas sulmi në orët protYazhenyy shënuar Polyuria një sasi të madhe të urinës së lehtë të densitetit të ulët (1,001-1,003).

Zgjatur gjatë paroxysms e takikardi mund të shkaktojë një rënie të presionit të gjakut, dobësi dhe zhvillim i dobët.

Tolerability e takikardi paroksizmal në pacientët me kardiopatolohiy më të keqe. Takikardi ventricular zakonisht zhvillohet kundër sëmundjeve të zemrës dhe një prognozë më të rëndë.

Komplikimet e takikardi paroksizmal

Kur formë ventricular e takikardi paroksizmal me një normë të frekuencave mbi 180 BPM. për minutë mund të zhvillohet dridhje ventricular.

Gjatë dalldi mund të çojë në komplikacione të rënda: dështimit akut të zemrës (shok kardiogjenik dhe edemë pulmonare). Zvogëluar madhësinë e prodhimit kardiak gjatë takikardi paroksizmal shkakton një rënie në rrjedhjen koronare të gjakut dhe ishemi muskujve kardiak (angina apo infarkt miokardi). Gjatë paroksizmal takikardi rezultojë në progresion të dështimit kronik të zemrës.

Diagnoza e takikardi paroksizmal

Takikardi paroksizmal mund të diagnostikohet nga një sulm i papritur i tipikes fillim dhe në fund, dhe në studimin e rrahjeve të zemrës.

Format supraventikulare dhe ventricular takikardi ndryshojnë në Rritja e normës shkallë. Nëse formë ventricular takikardi e normës së zemrës zakonisht nuk i kalon 180 BPM. për minutë, dhe mostrat e ngacmim të nervit vagus japin rezultate negative, ndërsa në supraventikulare normë të zemrës takikardi është 220-250 BPM. për minutë, dhe dalldi ankorua nëpërmjet manovrim vagal.

Kur EKG gjatë një sulmi të përcaktuara ndryshime karakteristike në formën dhe polarizimit të valës P dhe lokacionit të afërm të saj me QRS ventricular komplekse, duke lejuar për të dalluar formën e takikardi paroksizmal.

Për të formuar vendndodhjen tipike atrial të valë P (pozitiv apo negativ) në QRS komplekse. Kur dalldi, duke lënë lidhjet atrioventricular regjistruara valë negativ P, të vendosura prapa kompleksit QRS ose bashkimin me të. Për forma tipike të deformimit ventricular dhe zgjerimin e QRS komplekse, ventricular rreh kujton; mund të regjistrohen R. zakonshëm unmodified e dhëmbëve

Nëse dalldi e takikardi nuk mund të rregullohet me electrocardiography, të angazhohen në monitorimin e sjelljes së përditshme të EKG regjistrimit episode të shkurtra të takikardi paroksizmal (3 deri në 5 komplekset ventricular), nuk perceptohen subjektivisht nga pacientët.

Në disa raste, rekord konvulsiv takikardi mbahet nga electrocardiograms endocardial vnutryserdechnoho elektroda të dhëna.

Për të përjashtuar organik mbajë patologji të zemrës ultratinguj, MRI ose MSCT zemrën.

Trajtimi i takikardi paroksizmal

Pyetja e strategjisë trajtimit për pacientët me konvulsiv takikardi zgjidhura format bazë të arrhythmia (atrial, atrioventricular, ventricular), etiologjisë së saj, shpeshtësinë dhe kohëzgjatjen e sulmeve, prania ose mungesa e komplikimeve gjatë paroxysms (të zemrës ose sëmundje kardiovaskulare).

Shumica e rasteve të ventricular takikardi paroksizmal kërkojnë shtrimin në spital emergjence. Përjashtimet janë kurs idiopatike dashamirës me opsione dhe aftësinë për të shpejt të lehtësuar duke futur caktuar drogës antiarrhythmic. Kur dalldi supraventikulare takikardi i pacientëve të hospitalizuar në Departamentin e Kardiologjisë në rastin e zemrës akute ose sëmundje kardiovaskulare.

Shtrimit të planifikuara në pacientët me takikardi paroksizmal kryejë shpeshta, 2 herë në muaj, sulmet e takikardi për shqyrtim në thellësi, përcaktimin e strategjisë së trajtimit dhe indikacione për trajtim kirurgjik.

Shfaqja e një sulmi të takikardi paroksizmal kërkon masa urgjente në vend, ndërsa dalldi primar apo patologji shoqërues kardiak kërkohet emergjenca e njëkohshëm shërbim kardiologjisë.

Për lehtësim të instancës paroksizmal takikardi ndaj Shunting i vagal - Metodat e që japin efekt mekanik mbi nervore vagus. Duke manovrim vagal përfshijnë lodhje; Testi Valsalva (një përpjekje për forcë nxjerr në çarë privat hundës dhe gojës); Asner test (uniform dhe i moderuar shtypur sipërme këndet e brendshme të syrit) Testi Çermak-HERING (klikoni në rajonin e një ose të dy sinuseve karotide në arterie karotide) Tentativa për të thirrur refleksin gag nga stimulimi i gjuhës; Rubdown me ujë të ftohtë, etj Me vagal Shunting vetëm lehtësim të mundshëm të takikardi supraventikulare paroksizmal filluar, por jo në të gjitha rastet. Prandaj, lloji kryesor i ndihmës zhvilluar takikardi paroksizmal hyjë drogës antiarrhythmic veprim.

Si ndihmës së parë administrim intravenoz të drogave antiarrhythmic dhunti të shumta, efektive në çdo paroxysms formë: novokainamid, propranoloa (obzidan) aymalyna (hiluritmala), quinidine, ritmodana (dyzopiramid, ritmileka) etmozin, yzoptyna, CORDARONE. Në paroxysms gjata takikardi, nuk ka mjete janë ndalur mjetin për terapi elektrike impuls.

Më tej, pacientët me paroksizmal takikardi subjekt kardiolog vëzhgimit pacient i jashtëm në përkufizojnë shtrirjen dhe qëllimin e skemës terapi antiarrhythmic. Emërimi i anti-takikardi trajtimit antiarrhythmic përcaktuar me frekuencën e sulmeve dhe të tolerancës. Trajtim vazhdimisht parandalues ​​për pacientët me takikardi paroksizmal ndodhin 2 ose më shumë herë në muaj dhe kërkojnë kujdes mjekësor për heqjen e tyre, ndërsa më të rralla, por paroxysms zgjatura, që komplikuar zhvillimin e ventrikulit të majtë akut apo sëmundje kardiovaskulare. Pacientët me të shpeshta, periudhave të shkurtra të shkurtër takikardi supraventikulare, kupyruyuschymysya në mënyrë të pavarur ose nga Shunting vagal, indikacionet për trajtim parandalues ​​diskutueshme.

Terapia e gjatë e takikardi protyvoretsydyvnaya agjentëve paroksizmal mbajtura antiarrhythmic (quinidine, quinidine bisulfat-kinilentina, dyzopiramid, etmozin, Etatsyzynom, amiodarone (CORDARONE), verapamil, etj), si dhe glycosides përzemërta (digoxin, tselanyd). Përzgjedhje të drogës dhe dozë është nën kontrollin dhe mbikëqyrjen e electrocardiographic ndjehen.

Aplikimi? Blockers për trajtimin e takikardi paroksizmal zvogëlon probabilitetin e tranzicionit të formës ventricular në ventricular dridhje. Përdorimi më i efektshëm? -Blockers Së bashku me droga antiarrhythmic, duke reduktuar dozen e çdo barnave pa kompromentuar efektivitetin e terapisë.

Parandalimi përsëritje takikardia paroksizmal supraventikulare, të ulur frekuencën, kohëzgjatjen dhe ashpërsia e shfaqjes së tyre është arritur glycosides kardiake të vazhdueshme me gojë.

Për të patur sukses në trajtimin kirurgjik të takikardi veçanërisht të rënda paroksizmal dhe trajtimit jo efektive parandaluese. Siç udhëzon kirurgjikale në paroxysms e takikardi shkatërrimit të aplikueshëm (mekanike, elektrike, lazer, kimike, cryogenic) mënyra shtesë të pulsin ektopike Foci ose automatik, larguarit radiofrekuencave (RFA zemrës) vzhyvlyannya me stimuluesve kardiakë zaprohrammirovannymy modes palë dhe stimulim emocionuese ose implantimin elektrike defibrillator.

Moti në takikardi paroksizmal

Kriteret paralajmërues e takikardi paroksizmal është forma e saj, etiologji, kohëzgjatja e sulmeve, prania ose mungesa e komplikimeve, miokardit shtet shtrëngohet (si në lezione të rënda të rrezikut të muskujve të zemrës së lartë të kardiovaskulare apo të zemrës dështimit akut, dridhje ventricular).

Në drejtim të rrymës Forma Essential më i favorshëm takikardi konvulsiv supraventikulare: shumica e pacientëve nuk do ta humbasin efikasitetin me kalimin e viteve, rrallë vërejtur raste të shërim të plotë spontan. Takikardi supraventikulare shkaktuar gjatë nga sëmundjet e miokardit, është përcaktuar kryesisht nga ritmet e zhvillimit dhe të efektivitetit të trajtimit të sëmundjes themelore.

Moti keq i vëzhguar në formën e ventricular paroksizmal takikardi që zhvillohet në infarktin patologjisë (infarktit akut, miokardit ishemik kalimtar gjerë, periodike, kardiomiopati primar, distrofia rëndë miokardit shkaktohet nga sëmundja zemrës). Humbjen infarkt nxitur transformim në paroxysms e takikardi ventricular dridhje.

Në mungesë të komplikacioneve mbijetesën e pacientëve me ventricular takikardi është vite apo edhe dekada. Rezultati vdekjeprurës në formën e ventricular takikardi spazmatik zakonisht ndodh në pacientët me veset përzemërta, dhe pacientët që pasur vdekje e papritur parë klinike dhe ringjalljen.

Përmirëson qarkullimin e konvulsiv takikardi protyvoretsydyvnaya konstante terapi dhe shkalla kirurgjikale korrigjim.

Parandalimi i takikardi paroksizmal

Formë PREVENTIVE thelbësor i takikardi paroksizmal si shkaqet e saj janë të panjohura.

Parandalimi i takikardi paroksizmal në kardiopatolohiy sfond kërkon parandalimin, diagnozën e hershme dhe trajtimin e sëmundjes themelore. Në takikardi zhvilluara paroksizmal treguara kryerjen e parandalimit dytësor: faktorët e përjashtimit shkaktuar (stresit mendor dhe fizik, alkooli, pirja e duhanit), dhe administrimit të qetësues dhe drogës anti-arritmike trajtimit antirecurrent, kirurgjik i takikardi.