Sifilizi parësor


  • Klasifikimi i sifilisit primar
  • Simptomet e sifilisit primar
  • Komplikimet e sifilisit primar
  • Diagnoza e sifilisit primar
  • Trajtimi i sifilisit primar

Modern Venereology vërejtur disa ndryshime në foto klinik të sifilisit primar në krahasim me ato të manifestimet e tij vërejtur më parë. Më parë, 90% e pacientëve me shankri sifilis primar veshur një karakter të vetëm, tani rritur rastet e shfaqjes së vetëm 2 ose më shumë shankrov. Vihet re një rritje të konsiderueshme në forma Ulçera dhe forma shankri e sifilisit primar, pyoderma komplikuar. Rritja përqindja e shankri vendosura në gojë dhe anusit.

Klasifikimi i sifilisit primar

  1. Sifilizi seropozitiv Primar - përcjellur me reagime pozitive serologjike për sifiliz.
  2. Të sifilizi parësor negativiteti - studimet serologjike e pacientit të japë një rezultat negativ.
  3. Sifilizi parësor privat - të ardhurat nga mungesa e manifestimeve klinike të sëmundjes mund të jetë seropozitiv dhe negativiteti. Kjo formë e sifilisit është më shumë i zakonshëm në pacientët që filluan trajtim në fazat e hershme, por asnjëherë të mbaruar atë.

Simptomet e sifilisit primar


Manifestimet klinike të sifilisit primar lindin 10-90 ditë pas infektimit të pacientëve. Vendi pamjen e sifilomy primar quajtur shankri, zbatimin misaligned e Treponema zbehtë nëpërmjet lëkurës ose mukozës. Kjo zakonisht organet gjenitale, meshkujt shpesh kokën e penisit dhe prepucit, gratë - labia, Mukoza vaginale dhe të qafës së mitrës. Kohët e fundit në sifilizi parësor gjithnjë extragenital zakonshme (Vnepolovoe) vendndodhjen shankri: lëkurës dhe mucous anus, bark, kofshë, flokët pubike, gishtat, Mukoza e buzët, gjuhën dhe gojën.

Shankri e sifilisit primar është me mish e rrumbullakët diametër kuqe-erozion i 1 cm. Ngritur erozioni buzë blyudtseobraznyy t'i jepte një vështrim, dhe shkarkimi i vogël i lëngshëm bën sipërfaqen e saj si një patentë. Emri i shankri ishte për shkak të dendura depërtojnë erozionin themelor. Megjithatë, sëmundjet veneriane moderne vërejtura në rastet e tij të praktikës shankrov pa vulën e shprehur në bazën. Në mënyrë tipike, sifilizi parësor ndodh pa ndjenja subjektive, shumica e pacientëve thanë vetëm dhimbje të vogla në shankri. Leja është shankri erozive, duke e lënë lëkurën ose mucous çdo gjurmë. Në të njëjtën kohë ka në sifilizi parësor shankri format ulçerë me skajet më të theksuara dhe vulën e bazës. Shërimi i tyre është i formimit mbresë.

Sifilizi fillore mund të ndodhë me ardhjen e formave atipike të shankri, të cilat ndodh relativisht rrallë. Nga format jo tipike përfshijnë: ënjtje indurativny, shankri dhe shankroidi-amihdalit-kriminel. Ënjtje Indurativny ndodh në scrotum, lafshë dhe Majora Labia. Dendësia e saj është aq e lartë që ju të shtypni gishtin tuaj në vend edemë nuk ka lënë prapa një pushim. Shankri sifilizi parësor, si amyhdalyta manifestuar rritje pa dhimbje njëanshme dhe trashje amygdala, i shoqëruar nga pikturë e saj në ngjyrë të kuqe dhe të bakrit. Mungesa e ndryshimeve të rënda inflamatore, dhimbje dhe reaksionit të temperaturës për të dalluar këtë formë të sifilisit fillore fyt i lënduar apo rëndim i grykët kronike. Shankri-kriminel ndodh më shpesh në zhvillimin e sifilisit fillore në të kujdesit shëndetësor të punëtorëve (gjinekologë, urologists, dentistëve, teknikë, etj). Ajo karakterizohet nga një dhimbje të mprehtë, ënjtje dhe trashje e një prej falangave terminalit te gishtat. Supozojmë sifilis primare në këto raste ndihmon mungesën e skuqje të theksuar dhe praninë e infiltrimit të dendur të zonës së prekur. Sifilizi parësor dyshuar në të gjitha format e atipike mund shankri e sifilisit në rritje tipike theksuar në nyjet limfatike regjionale, ënjtje inguinale në indurativny, qafës së mitrës dhe submandibular-amihdalit në shankri, shankroidi me bërryl-kriminel.

Komplikimet e sifilisit primar

Sifilizi më e zakonshme primar komplikuar nga infeksioni sekondar bakterial ose Trichomonas me balanyta zhvillimit apo balanoposthitis. Kjo e fundit mund të çojë në një ngushtim të shfaqjes prepucit phimosis. Nëse shankri është lokalizuar në sulcus koronare, ai bëhet i pamundur për studim, që komplikon diagnozën e sifilisit primar. Përpjekjet për të hapur kokën e vet e pacientit mund të çojë në kufizimet e saj dhe parafymoza në zhvillim.

Një ndërlikim i rrallë i sifilisit primar është gangrenizatsiya infeksion për shkak fuzospirilleznoy. Kjo shankri është e mbuluar nga një kore të zi. Përhapjen e procesit përtej shankri sugjeron fahedenizm zhvillimit.

Diagnoza e sifilisit primar

Nga manifestimet e sifilisit fillore në praktikë i tyre me të cilat përballen jo vetëm mjek sëmundje veneriane, por andrologist, urolog, gjinekolog, dermatolog, otolaringolog, proctologist, dentisti. Shankri Zbulimi dhe kanë një histori të dhënave të pacientit mbi seksin, të cilat mund të jenë shkaku i infeksionit është pika kryesore e diagnozës fillestare të sifilisit primar. Pastaj, një studim për të identifikuar shkarkimit shankri Treponema zbehtë. Metodë degë është studimi i larmë zbehtë Treponema marra gjatë nyjeve limfatike biopsi. Përgjigje serologjik (RIF, RIBT, RPR-test) të bëhet pozitiv vetëm pas 3-4 javësh të manifestimeve të sifilisit primar. Prandaj, në periudhën e hershme të sifilisit primar është përdorur PCR diagnostifikim.

Diagnoza diferenciale e sifilisit primar është bërë me herpes gjenital, trichomoniasis, gonorre, zgjebe, psoriasis, balanoposthitis, sëmundje Keira, erozioni i qafës së mitrës, kanceri vulvë dhe sëmundjeve të tjera. Kur vendosjen e shankri mbi buzët sifilizi parësor duhet të jenë të diferencuara nga heylita dhe herpes simplex, me vendndodhjen e saj në gojë - nga stomatiti, pemfigus, format Ulçera tuberkulozit miliary, ulcerat e kancerit, lezionet mukozale në planus liken, lupus sistemik lupus, leukoplakia.

Trajtimi i sifilisit primar

Trajtimi i sjelljes sifilizi penicilinë drogës seri primar. Për të kryer Injeksioni intramuskular e penicilinës shpjegueshëm çdo 3 orë, benzylpenicillin kripë novokaina dy herë një ditë ose drogë bytsyllyna -1, -3, -5 skemë. Dozimit dhe kohezgjatja e trajtimit varet formën e sifilisit primar. Po aq e rëndësishme është vlerësimi dhe trajtimi i partnerëve seksual të pacientit.

Pacientët alergjike në penicilinë trajtimin e sifilisit primar mund të bëhet doxycycline apo tetracycline. Disa studime tregojnë efektivitetin e ceftriakson në trajtimin e sifilisit fillore dhe të mesme. Megjithatë, një numër i vogël i vrojtimeve jep informacion të pamjaftueshëm për të siguruar dozën optimale dhe kohëzgjatjen e trajtimit më të përshtatshëm.

Pas trajtimit, pacientët me sifilizin parësor seronegative gjatë vitit janë të detyrueshme për vëzhgimin klinik, dhe pacientët me seropozitive sifilizi parësor - tre vjet. Shërim Kontrolli kryhet gjatë gjithë periudhës së ndjekjes nëpërmjet RPR-test. Mbajtja e një rezultate të larta pozitive e testimit për vitin është një indikacion për trajtim shtesë.