Placentë PREVIA


  • Shkaqet e placenta PREVIA
  • Simptomet e placenta PREVIA
  • Diagnoza e placenta PREVIA
  • Trajtimi i placenta PREVIA
  • Parandalimi i placenta PREVIA

Placenta (placenta, fëmijë i lindur pas vdekje) është një strukturë e rëndësishme embrional është e sheshtë kundër murit të brendshëm të mitrës dhe siguron kontaktin në mes të nënës dhe fetusit. Gjatë shtatzënisë, placenta merr ushqyese, hazoobmennuyu, mbrojtëse, imunitar, funksionet hormonale të nevojshme për zhvillimin e plotë të embrionit dhe fetusit.

Fiziologjik mori vendin e placentës në prapme dhe anësore mureve të mitrës apo trupit që është në zonat më të mira të vaskularizim myometrium. Attachment i placentës tek muri mbrapa është më e mirë sepse kjo e mbron strukturën embrionale nga dëmtimi aksidental. Vendndodhja placenta në sipërfaqen e përparme e mitrës janë të rralla.

Nëse placenta është e bashkangjitur në mënyrë të ulët se në disa mase përputhet gojën e brendshme, të flasim për placenta PREVIA. Në obstetrikë dhe placentë gjinekologjisë PREVIA ndodh në 0,1-1% të të gjitha lindjeve. Në mbylljen totale placenta os brendshme, nuk është opsioni i PREVIA plotë placentë. Ky lloj patologjie është gjetur në 20-30% të rasteve, numri i predlezhanyy. Kur pjesërisht mbivendosje kusht i brendshëm os konsiderohet si PREVIA placenta pjesshëm (frekuencë prej 35-55%). Me lokalizimin e buzes poshtme të placentës në tremujorin III në një distancë prej më pak se 5 cm nga qelize brendshme diagnostikuar placentë ulët.


Placentar krijon kushte për parakohshmeve dhe hypoxia fetusit, vendndodhjen e gabuar dhe prezantimin e fetusit, lindja e parakohshme. Pjesa placenta vdekshmëria perinatale PREVIA është 7-25%, dhe maternal shkaktuar gjakderdhje dhe shok hemorragjik - 3%.

Shkaqet e placenta PREVIA

Placentar më shpesh për shkak të ndryshimeve patologjike të endometrium, decidua për shkeljen reagim stromal. Ndryshime të tilla mund të shkaktohet nga pezmatimi (cervicitin, endometritis), kirurgji (curettage diagnostike, abortin kirurgjik, myomectomy konservatore, seksioni cezariane, përforimit i mitrës), ofrimit përsëritës oslozhnennymy.

Ndër faktorët etiologjik e placenta PREVIA kredituar Endometrioza, fibroids mitrës, anomalitë e mitrës (hypoplasia, dvurohost), shtatzëni të shumëfishtë, e kanalit cervikal polyps.

Për shkak të faktorëve të afateve kohore për emrin ndërprerë implantimin e vezes në mitër sipërme dhe shtojcën e saj ndodh në segmentet më të ulët.

Placentar shpesh zhvillon në shtatzënë sërish (75%) se në femra primiparous.

Simptomet e placenta PREVIA

Klinika placenta PREVIA manifestime të mëdha janë ri i mitrës gjakderdhje shkallë të ndryshme të ashpërsisë. Gjatë shtatzënisë gjakderdhje për shkak të PREVIA placenta, të fiksuar në 34% të grave gjatë lindjes - 66%.

Gjakderdhje mund të zhvillohet në faza të ndryshme të shtatzënisë - nga unë tremujorin e deri në lindje, por më shpesh - pas 30 javëve të shtatzënisë. Në prag të lindjes për shkak të gjakderdhjes mitrës periodikisht zakonisht rritet.

Shkaku i gjakderdhje është paraqitur përsëritet shkëputje të placentës që del nga paaftësia e shtrirje mbeturinave prapa mureve të mitrës gjatë shtatzënisë dhe zhvillimin e punës. Nëse detashment është një hapësirë ​​e pjesshme seksion mezhvorsinchatom, i shoqëruar nga gjakderdhje nga enët e mitrës. Fruta me hipoksi fillon të ndjehen si komplot vidsharuvalysya placenta pushon për të marrë pjesë në këmbim të gazit.

Gjakderdhje placenta PREVIA mund të jetë shkaktuar nga tendosje fizike, kollë, marrëdhënieve seksuale, lodhje gjatë defekimit, ekzaminim vaginal, trajtime të ngrohjes (Vaskë nxehtë, sauna).

Intensiteti dhe karakteri i gjakderdhjes është zakonisht për shkak të shkallës së PREVIA placentës. Për një placenta PREVIA zhvillimin e plotë menjëhershme të gjakderdhjes, nuk ka dhimbje, gjakderdhje bollëk. Në rastin e pjesshëm gjakderdhje placenta PREVIA zakonisht zhvillohet afër kohën e lindjes së fëmijës, më shpesh - në fillimin e punës, ndërmjet hapjes qetë dhe fyt. Sa më e madhe shkalla e placenta PREVIA, më herët dhe më intensive është gjakderdhje.

Kështu., Gjakderdhje PREVIA placenta karakterizohen nga natyra të jashtëm, befasi herët për asnjë arsye të dukshme jashtë (shpesh gjatë natës), lirimin e gjakut të kuq bezboleznennostyu përsëritje të detyrueshme.

Hemorragji të përsëritura shpejt të çojë në anemi shtatzënë. Zvogëlimi i numrit të qelizave të kuqe të gjakut dhe VNV mund të shkaktojë DIC dhe zhvillimi i shokut hypovolemic edhe nëse gjakderdhje të vogla.

Shtatzënia e komplikuar nga placenta PREVIA, shpesh ndodh me abort spontan, kërcënuar hipotension arterial, preeclampsia. Lindjet e parakohshme karakter shpesh ndodh me PREVIA plotë placentë.

Patologjia e placentës mënyrë më të pafavorshme ndikojnë në zhvillimin e fetusit, duke shkaktuar fruta placental pamjaftueshmëri, hipoksi dhe vonesë pjekjen. Placenta PREVIA shpesh një pozicion legenit, zhdrejtë ose tërthor fetusit.

Në II-III tremujorit të shtatzënisë lokalizimin placenta mund të ndryshojnë për shkak të ulët të transformimit segment i mitrës dhe rritjen e ndryshimeve placenta drejt zonave më të mirë krovozabezpechuyetsya myometrium. Ky proces në obstetrikë quajtur "migrimi placental" dhe përfunduar nga 34-35 javë të shtatzënisë.

Diagnoza e placenta PREVIA

Në njohjen e placenta PREVIA injoron historinë e faktorëve të rrezikut në episode të përsëritura shtatzëna gjakderdhje mitrës jashtëm, të dhëna objektive të hulumtimit.

Ekzaminimi i jashtëm obstetrik zbuloi mitër të lartë në këmbë për shkak të një pjese të fetusit paraqitur, shpesh - pozicion tërthor ose zhdrejtë e fetusit. Zhurmës dëgjim anijet placentar të dëgjohet në segmentin më të ulët të mitrës, në vendndodhjen e placentë.

Gjatë ekzaminimit gjinekologjik kryer inspektimin e qafës së mitrës në pasqyra për të përjashtuar dëmtime dhe sëmundjet e saj. Kur ju të ngushtë nuk mund të themelohet fyt jashtme paraqitur një pjesë të fetusit. Kur PREVIA i plotë placenta është e vendosur nga prekje formimin masiv të butë që merr gjithë kasaforta e vaginale, jo të plota - para ose një nga harqe anësore.

Në të qenët i qartë cervikal kanalit në rast të plotë vrimë placenta PREVIA mbyll të gjitha os brendshëm dhe drejtimin e saj prekje në rritje të gjakderdhje. Nëse lumen e fytit të mitrës janë membranat dhe indet placental, placenta PREVIA diagnostikuar paplotë.

Studimi vaginal i placenta PREVIA është bërë shumë kujdes në aspektin e gatishmërisë për ndihmë emergjente në zhvillimin e gjakderdhjes masive.

Metoda më e sigurt Objektivi i identifikimit PREVIA placenta, të cilat janë gjerësisht të përdorura obstetrikë dhe gjinekologji, ultratinguj është. Gjatë ultrazërit instaluar opsionin (part-plot) placenta PREVIA, madhësinë, strukturën dhe sipërfaqja paraqitur shkallën e gjakderdhje placental, bruising retroplatsentarnoy praninë, të kërcënuar abort, përcaktohet "migrimit placental" në procesin e studimeve dinamike.

Trajtimi i placenta PREVIA

Menaxhimi klinik i shtatzënisë me PREVIA placentës përcaktuara nga ashpërsia e gjakderdhjes dhe shkallën e humbjes së gjakut.

Në tremujorin e I-II me jo gjakderdhje shtatzënë me placenta PREVIA mund të jetë nën mbikëqyrjen e pacientëve të jashtëm mjek obstetër-gjinekolog. Rekomandohet të shërbimit të sigurisë, duke përjashtuar provokojnë faktorët gjakderdhje (aktivitet fizik, seksualiteti, stresi, etj etj).

Në ngjizje mbi 24 javë ose shtatzanisë e hershme gjakderdhje mbikqyrjes është kryer në spitalin obstetrik. Terapeutik PREVIA taktika placenta ka për qëllim zgjatjen maksimale të shtatzënisë.

Emërohet nga pjesa tjetër krevat, droga me antispasmodic (pa-spa) dhe tocolytic (partusisten, hinipral) veprim është korrigjim i mangësi hekuri anemi (Sorbifer, Aktiferrin). Për të përmirësuar rrjedhën fetoplacental dhe uteroplacental gjakut duke përdorur trental input, ora astronomike, acid Askorbik, kokarboksilaza Essenciale, Aktovegin.

Me kërcënimin e lindjes hershme parakohe për një periudhë prej 28-36 javë të shtatzënisë për parandalimin e çrregullimeve në të porsalindura repiratrnyh emëruar glukokortikoideve (dexamethasone, deksazon, prednisone).

Indikacionet për përpara atyre emergjente të ofrimit të janë ri-gjakderdhje volumin e 200 ml, anemi të rëndë dhe të presionit të ulët të gjakut, gjakderdhje nga njëra fazë humbje gjaku prej 250 ml, gjakderdhje PREVIA plotë placenta. Seksion cezariane në këtë rast është për të shpëtuar nënën pavarësisht moshës gestational dhe qëndrueshmërinë e fetusit.

Nëse shtatzënia i suksesshëm prolonhyrovanyy për të afat 37-38 javë zgjedhur metodën më të mirë të ofrimit të. Seksion cezariane treguar plotësisht në të gjitha rastet PREVIA i plotë placenta, si dhe prezantim i paplotë, e kombinuar me një kryq rregullore apo shkeljes fetusit; rënduar historinë obstetrike dhe gjinekologjike; Prania e mbresë mitrës, bahatoplidnosti, polyhydramnios, legen të ngushtë.

Lindja e Pavarur e mundur vetëm në pjesërishëm placenta PREVIA subjekt i maturimit të qafës së mitrës, punës së mirë, fetusit cefalik. Ky është mbajtur fetusit aktivitet konstant të monitorimit dhe i mitrës shtrëngohet (CTG, phonocardiography).

Në periudhat e hershme pas lindjes shpesh ndodh në lindjen e fëmijës ngathët gjakderdhje lohiometra, ngjitje infeksionin dhe metrotromboflebit. Nëse ju nuk mund të ndalet masiv gjakderdhje turistik konservatore ndaj hysterectomy.

Parandalimi i placenta PREVIA

Kryetarët e komunave PREVIA parandalimi placentë janë parandaluar aborte, zbulimin e hershëm dhe trajtimi i sëmundjeve gjenitale dhe mosfunksionim hormonal.

Me zhvillimin e placenta PREVIA gjatë shtatzënisë kërkon diagnoza e hershme definitive të anomalive, kujdesit të mirë para lindjes, duke marrë parasysh të gjitha rreziqet që lidhen kohë të korrigjojë shkeljet, shpërndarjen optimale.