Detashment i parakohshëm i placentës


  • Shkaqet e shkëputje të parakohshme placental
  • Opsionet detashment i parakohshëm i placentës
  • Simptomet e shkëputje të parakohshme placental
  • Diagnoza e shkëputje placenta
  • Trajtimi i shkëputje të parakohshme placental
  • Parashikimi dhe parandalimi i shkëputje të parakohshme placental

Detashment i parakohshëm i placentës janë komplikime të rënda që kërcënojnë jetën e nënës dhe fetusit dhe kërkon masa urgjente mjekësore. Në obstetrikë dhe gjinekologji dalluar shkëputjen e parakohshme e placentës gjatë lokalizimin e saj në pjesën e sipërme të trupit mur i mitrës apo dysheme dhe po paraqisja placental shkëputje, të vendosura në os mitrës. Detashment i parakohshëm i placentës mund të zhvillohet si gjatë shtatzënisë dhe lindjes. Incidenca e kësaj sëmundjeje ndodh në 0,4-1,4% të të gjitha shtatzënive.

Gjatë shtatzënisë placenta të bëjnë presion në njërën anë, muskujt e mitrës, nga ana tjetër - vezën e pjelluar dhe lëngun amniotik. Normalisht, këto forca janë balancuar nga një elasticitet të madh ind placentar për shkak të strukturës së saj bira-bira dhe më pak aftësi për të komplotuar tkurrje të mitrës, e cila është e bashkangjitur placentë. Këto mekanizma gjatë shtatzënisë normale pengon zhvillimin e shkëputjes së parakohshme të placentës.

Shkaqet e shkëputje të parakohshme placental


Shikime aktuale mbi etiologji e shkëputjes së parakohshme të placentës si një faktor kryesor në zhvillimin e vaskulopatyya izoluar - ndryshime vaskulare që shkelin qarkullimin utero-placental. Çrregullimet vaskulare janë origjinë në praninë e një sëmundje shtatzëna somatike (pyelonephritis, hipertensioni, obeziteti, diabeti), helmim gjaku (preeclampsia), etj

Vaskulopatyya karakterizohet me rritjen e permeabilitetit dhe brishtësisë së brishtësisë kapilar, infarkt të shumta dhe trombozë në inde placental. Dështimi i Kontaktit i placentës dhe murit të mitrës është i shoqëruar me akumulimin e gjakut në mes të murit të mitrës dhe placentës për të formuar retroplatsentarnoy (pozadiplatsentarnoy) hematoma më tej të rritur shkëputje placentar.

Ekziston një teori se zhvillimi i shkëputjes së parakohshme të placentës është rezultat i një rrjedh kronike in utero-placental pamjaftueshmërisë, e cila shkakton gënjeshtra në inflamatore, proceset degjeneruese patologjike denjë i mitrës dhe placentës. Këto ndryshime ndodhin në endometritis kronike, endocervicitis, fibroids mitrës, anomalitë e mitrës anatomik, shtatzënisë pas-gjatë.

Si faktorët e rrezikut për shkëputjen e parakohshme e placentës gjithashtu prodhojnë trauma barkut, të shumta, polyhydramnios, kordonin e kërthizës shkurtër, lindjeve të shumta apo abort, membranave të vonuara hapjes, anemi, zakone të këqija, sëmundjet autoimune (SLE).

Në raste të rralla, shkëputja e parakohshme e placentës zhvillon në përgjigje të administrimit të ndonjë drogë (zgjidhjeve proteina, të gjakut).

Opsionet detashment i parakohshëm i placentës

Në fushën e tokës ottorhnut dalluar shkëputje të pjesshëm dhe të plotë-out parakohshme e placentës. Total (i plotë) detashment i shoqëruar nga humbja e një fëmije për shkak të pezullimit të shkëmbimit të gazit mes nënës dhe fetusit.

Shkëputje e pjesshme placental ndodh në një zonë të kufizuar dhe mund të jetë kurs progresiv apo jo progresiv. Kur karakter Neprohressiruyuschaya parakohshme shkëputje placental ndodh enët e mitrës trombuvannya dhe ndarjen pasuese të placentës ndalesa. Shtatzënia më tej dhe lindjes së fëmijës nuk është shkelur. Nëse prohressyruyusche rritet placentare hematoma, placenta merr atë shtatzëninë shkaktojnë anormale dhe lindjes.

Për ndarjen e zonës lokalizimin e kufijve ind placental izoluar (periferike) dhe shkëputjes qendrore e parakohshme e placentës. Në rast të shkëputjes së parakohshme të gjakderdhjes placenta qendror të jashtëm mund të jenë të mungon; lëkurë tegel zakonisht i shoqëruar nga rrjedhjet e gjakut nga trakti gjenital. Në mungesë të gjakut gjakderdhje të jashtme penetron myometrium trashë që çojnë në dëmtimin e neuromuskular nervozizëm sistem mitrës dhe humbjen e aftësisë kontraktil. Në raste të rënda, gjaku mund të futen në lëngun amniotik dhe zgavrën e barkut.

Simptomet e shkëputje të parakohshme placental

Shenjat e shkëputje të parakohshme placental përfshijnë gjakderdhje, dhimbje dhe tension në mitër, hypoxia dhe anomalitë kardiake të fetusit.

Gjakderdhje në shkëputjen e parakohshme e placentës mund të jetë i jashtëm, i brendshëm dhe i përzier (i brendshëm) me lirimin e gjakut të kuqe ose të errët në varësi të shkëputjes së vjetër. Madhësia e humbjes së gjakut gjatë gjakderdhje të brendshme ose të jashtme brenda vendit është i vështirë të përcaktohet, sepse në praktikë të orientuar në fitimin e gjakderdhjes dhe shtetit shtatzënë (të normës zemër, presion, të Hb, etj).

Intensiteti i mitrës dhe dhimbje barku në shkëputjen e parakohshme e placentës është pothuajse gjithmonë i pranishëm. Dhimbja mund të jetë e shurdhër, konvulsiv, radiating në gjirin, belit apo hip, lokale apo të shpërndarë. Prekje gjinekolog përcakton se mitra tensione dhe ka një cilësi të dendur.

Shkalla e vnutryutrobnomu fetusit vuajtjet në shkëputjen e parakohshme e placentës shkaktuar nga hotelet e zonës tokës ind placental. Kur një detashment i placentës 1/4 fruta katror fillon të përjetojnë hypoxia, detashment 1/3 - rënda hipoksi, përjashtimi i më shumë se 1 / 3-1 / 2 sipërfaqe të vdekjes placenta fetusit ndodh.

Ashpërsia e manifestimeve klinike të dalluar shkëputje të butë, të moderuar dhe të rëndë të placentës.

Shkëputje butë i placenta nuk mund të tregohet simptoma të dallueshme dhe shpesh me të planifikuara ose në shqyrtim ultratinguj e placentës pas lindjes së fëmijës.

Formë e moderuar e patologjisë karakterizohet nga dhimbje të barkut dhe gjakderdhje të vogla dhe clots nga trakti gjenital. Përcaktohet mitër dukshëm më të forta, dhimbje lokal i moderuar. Dëgjim të shkeljeve fetale dëgjuar të kardiak tregojnë shkallë të ndryshme të hypoxia.

Në shkëputje të rënda placental vërejtur dhimbje e papritur arching intensive të barkut, dobësi të rënda, marramendje, ndonjëherë - i dobët, lëkurë të zbehtë, takikardia, hipotension. Trakt gjenital qëndron sasi e moderuar e gjakut të errët. Ka një tension dramatik dhe asimetri e mitrës: në njërën anë ajo i prekshëm zgjatje e dhimbshme. Dëgjim fetal rrahje zemre nuk është përcaktuar.

Diagnoza e shkëputje placenta

Kur manifestime dislokuar e parakohshme diagnozës shkëputje placental vështirë. Kjo merr parasysh praninë e dhimbje, gjakderdhje, hemodinamik, vuajtje fetusin hypoxic.

Ekzaminim gjinekologjik zbulon hypertonicity të mitrës, butësi e saj lokale ose difuze, asimetria.

Gjatë lokalizimin ultratinguj e placenta është vendosur, vlerën e shkëputjes së tokës. Kur utero-placental Doppler rrjedhës gjak hemodinamikën trazirat transplatsentarnoy. Shkalla e hypoxia fetusit instaluar duke përdorur kardiotokografike ose phonocardiography.

Shkëputje të butë mund të zbulohen gjatë inspektimit të placentës janë të lindur nga depresione karakteristike të vogla në sipërfaqe të saj të mbushur me bandë të errët krovyanymy.

Trajtimi i shkëputje të parakohshme placental

Taktika në shkëputjen e parakohshme e placentës varet nga koha e sëmundjes (shtatzanisë, lindjes), ashpërsia e gjakderdhje, gravida dhe fetusit.

Gratë shtatzëna me shenjat e shkëputje të parakohshme placentar të shtruar në spital në repartin obstetrik të një spitali.

Me pjesshëm shkëputjes Neprohressiruyuschaya në deri në 36 javë. i emëruar pjesa tjetër krevat, spazmolytycheskaya, tocolytic, hemostatic, terapi antianemichesky. Mjekimi kryhet nën kontrollin e koagulimit, ultrazërit dinamik dhe Doppler. Në lidhje me ecurinë e shkëputje të parakohshme placentar është e nevojshme në punë të hershme. Në gatishmërisë kanalin e lindjes (shkurtimin, zbutje qafën e mitrës, të qenët i qartë i qafës së mitrës kanali) mbahet amniotomy; ofrimit të mund të kryhet në një mënyrë të natyrshme me kardiomonitorynhu kujdesshëm.

Në moderuar për shkëputje të rëndë parakohshme të zgjedhjes placenta është bërë në favor të ofrimit operative. Në shkallë të rëndë të nenit repartit cezariane kryhet pavarësisht nga mosha gestational dhe qëndrueshmërinë e fetusit. Pas nxjerrjes së fetusit dhe placentës janë hequr mpiksje, shqyrtoi murin e mitrës, myometrium specifikuar kusht. Kur shprehu ndryshime në mitër tregon një hysterectomy.

Pavarësisht nga metoda e dorëzimit është bërë restaurimin e humbjes së gjakut, terapi antishock, korrigjimin e anemi dhe çrregullime të koagulimit të gjakut nëpërmjet infuzion dhe terapi të transfuzionit. Për parandalimin e drogës Postpartum hemorragji të emëruar uterotonycheskye (oxytocin, prostaglandinave, metilergometrin).

Parashikimi dhe parandalimi i shkëputje të parakohshme placental

Formulari i lehtë Neprohressiruyuschaya placental parakohshme shkëputje prognozë më të favorshme. Në më të rënda një rrezik për shtatzënë dhe fetusit. Rastet e rënda mund të vijë vdekja e fetusit. Kërcënimi kryesor për gratë qëndron në zhvillimin e goditjes hemorragjike me DIC.

Parandalimi i shkëputjes së parakohshme të placentës është trajtimi në kohë i obschesomatycheskoy gjinekologjik patologji dhe gra duke planifikuar shtatzëninë; Trajtimi i toksicitetit vonë, ndjekja e dinamik in utero-placental rrjedhjen e gjakut në të gjitha fazat e shtatzanisë.