Parakohe Punës


  • Shkaqet e lindjes parakohe
  • Simptomat dhe fazat e lindjes parakohe
  • Diagnoza e lindjes parakohe
  • Trajtimi i punës parakohe
  • Driving lindje të parakohshme
  • Komplikimet e lindjes së parakohshme
  • Parandalimi i lindjes së parakohshme

Lindjes parakohe përfundon në 5-12% të shtatzënive. Sipas OBSH, aborti në aspektin e 22-28 javësh, i cili përfundoi me lindjen e një fetusi peshon 500-1000 g dhe jetonin më pak se 7 ditë konsiderohen si lindje e hershme parakohe me fetusin shumë të ulët të lindjes. Nëse lindur fëmijën e parakohshme lindjes vdes para se të periudhës 7-ditore, një rezultat i shtatzënisë Obstetrike dhe Gjinekologji konsiderohet si një dështim fund.

Lindje e parakohshme është i lidhur gjithmonë me rrezik të lartë të komplikimeve për të porsalindur. Lindje e parakohshme, zhvillimin 22-27 javë në lidhje me qëndrueshmërinë e fetusit janë prognozë më pak të favorshme, pasi që kjo dritë termi porsalindur nuk ka arritur ende pjekurinë e nevojshme për funksionin e frymëmarrjes. Rezultati i lindjes së parakohshme në periudhën 28-34 javë të shtatzënisë ose më shumë potencialisht më i favorshëm për të porsalindur.

Shkaqet e lindjes parakohe


Nga lindja e parakohshme mund të jep arsyet që kanë të bëjnë me shëndetin e grave shtatzëna, të fetusit, shtatzënisë, sociale dhe kushtet biologjike.

Në mesin e "mëmë" faktorëve të lindjes parakohe mund të kontribuojnë në sëmundje ngjitëse seksuale (mycoplasmosis, chlamydiosis, ureaplasmosis, herpes, infeksion cytomegalovirus, etj), lezione akute virale (rubeolës, gripit, hepatiti, etj), patologji kronike shtatzënë (grykët, pielonefrit, zemrës , diabet, hipertension), reumatizëm, endocrinopathies (sëmundja Addison, sindromi Cushing, hypothyroidism, trashje).

Donoshenosti shtatzënia varet shumë nga organet riprodhuese. Punës parakohe shpesh ndodhin në gratë me anomali mitrës dhe sëmundjeve - Endometrioza, fibër, mitrës hypoplastic, mitrës antlered, mur ndarës intrauterine, synechia intrauterine. Paaftësia Zhvillimi i qafës së mitrës, duke çuar në lindjen e parakohshme, të kontribuojë për të dëmtuar në mitër gjatë curettage, abortit dhe lindjes operacioneve diagnostikuese (konizatsiyi, amputim i qafës së mitrës), etj

Arsyet për lindjen e parakohshme, të shkaktuara nga fetusi, përfshijnë, mbi të gjitha, çrregullime gjenetike, anomalitë kongjenitale të rënda keqformime, infeksionet intrauterine (sëmundje hemolitike) dhe infeksioni i fetusit. Në disa raste, i punës i parakohshëm mund të çojë e diagnozës prenatale invazive - cordocentesis, amniocentezës.

Në mesin e të ashtuquajturit faktorë të kombinuar e lindjes parakohe lidhen me shtatzëninë, janë konflikt imunitar (konfliktit Rh), preeclampsia, placenta PREVIA apo shkëputje të parakohshme, pozita tërthor fetusit, paraqitjen shkeljes, të shumta, shtatzëni të shumta dhe lindjes dhe të tjerët

Incidenca e dorëzimit parakohe varet nga kushtet sociale dhe biologjike në të cilat shtatzënisë. Lindjes parakohe mund të jetë shkaktuar nga puna e rëndë fizike, ngarkesë të tepruar umstvennymy, stresi, të ushqyerit e dobët, zakone të këqija.

Simptomat dhe fazat e lindjes parakohe

Gjatë kursit klinik të punës parakohe mund të kërcënuese, dhe duke filluar filluar. Kur skenë e lindjes parakohe udhëhiqen nga vlerësimi i aktivitetit kontraktil e mitrës, si membranat dhe kanalin e lindjes.

Në rastin e kërcënuar shpërndarjen parakohe në shtatzënë duket dhemb, duke tërhequr përsëri dhimbje dhe stomakut, mitrës dhe uljen e stresit, ka një aktivitet rritje motor i fetusit, ndonjëherë - shkarkimit sanious nga trakti gjenital. Simptoma të tilla kërkojnë apel urgjent për mjek obstetër-gjinekologu.

Për të filluar punës parakohe shprehur dhimbje tipike poshtë bark, kontraktimet e rregullta simptomë e shkarkimit të qafës së mitrës priza pamjen shkarkimin sanious, shpesh - apo rrjedhjet derdhje e lëngut amniotik.

Nëse i punës parakohe filloi zhvillimin e mundit të rregullta intervale mes kontraktimet më pak se 10 minuta, sipas shkarkimin sukrovychnoe ndodh mosveprim paraqitur fetal pjesë në hyrje të legen dhe këputje e membranave.

Karakterizuar përgjithësisht nga e parakohshme lindjes derdhje e parakohshme e ujit; dobëta, mundit nganjëherë forta ose dyskoordynovana; kurs i shpejtë ose të zgjatur; shkëputje placental dhe gjakderdhje; komplikime të lindjes; hipoksi fetusit.

Diagnoza e lindjes parakohe

Për të krijuar atë lindjen parakohe dhe fazë e saj është një kriter i rëndësishëm për vlerësimin e qafës së mitrës dhe membranave.

Studimi vaginal dhe rishikimi i qafës në pasqyrë kryer për të përcaktuar shkallën e zbulimit të os mitrës, gjatësi dhe konsistencën e qafës së mitrës. Kur inspektimi i punës kërcënuar tregon qafën e mitrës pandryshuar, goja mitrës mbyllur jashtme, duke filluar në lindje shkurtuar qafën e mitrës, mitrës gojë ajar 1-2 cm kur nisi -. Është e vendosur nga zbutjen qafën e mitrës dhe deklarimin e os mitrës 2-4 cm testet Gjinekologjike duhet të përsëritet Dinamika në 30-60 minuta.

Për të përjashtuar Infeksionet urogjenitale dhe bacteriuria fshehta të kryera sekrecionet bakposev nga qafën e mitrës në patogjene (Staphylococcus aureus, klamidia, ureaplasma, gonokoku) dhe ekzaminimin bakteriologjike e urinës.

Duke përdorur ultratinguj periudhë të caktuar të shtatzënisë, pesha e vlerësuar fetusit, vendndodhjen e saj dhe paraqitjen, integritetin e membranave, shtetërore dhe lokalizimin e placentës, placenta PREVIA përjashtohet.

Dëgjim dhe regjistrimi instrumental zemra fetale (phonocardiography, kardiotokografike) në punë të parakohe kërkuar për shenja të hypoxia.

Përveç kësaj, për të përcaktuar statusin e mami përdorur tokolizu indeksin Baumgarten, llogaritet me shumën e pikëve të fituara në vlerësimin e një numri të parametrave objektive (prania e kontraktimet, këputje e membranave, gjakderdhje, hapjes qafës së mitrës). Kështu, më e vogël shuma e pikëve, më efektiv mund të jetë terapi tocolytic.

Në disa raste, hapja e ngadaltë e qafës së mitrës, lindje të parakohshme duhet të dallohet nga çrregullime të traktit urinar dhe organeve të barkut, pielonefrit, cystitis, urolithiasis, gastroenterit, kolit spastik, apendiksit akute.

Trajtimi i punës parakohe

Kur dyshohet punës parakohe kërkuar hospitalizimin e menjëhershëm të grave shtatzëna në spitalin obstetrik. Nëse në fillim apo të natyrës kërcënuese e lindjes parakohe taktikave të lejueshme zgjatjen e shtatzënisë, kur filloi punë e hershme, rrjedhjet e ujërave amniotik, ka prova të infeksionit apo mjetin e rëndë të sëmundjeve për menaxhimin e ekstra-aktiv të punës.

Terapia me kërcënuese punës parakohe dhe të fillojnë destinacionin kërkon pjesën tjetër krevat, sedativë (Leonurus, sanëz, tazepama, Seduxen) dhe droga antispasmodic (Nospanum, metatsina, papaverine) ndikimi fizioterapi - mitër elektrorelaksatsiy (amplipulse) electroanalgesia, akupunkturë.

Me qëllim të përshpejtimit maturimin e indeve të mushkërive të fetusit dhe parandalimin e dështimit të frymëmarrjes në kërcënimin e porsalindur e lindjes së parakohshme në deri në 34 javë të shtatzënisë emërohen drogë glucocorticoid (dexamethasone, prednisolon, Betamethasone). Terapi glukokortikoid kundërindikohet në prani të një ulcera shtatzënë stomakut ose ulcera duodenale, endokardit, dështimi qarkullues III., Jade, tuberculosis aktiv, osteoporosis, diabeti rënda, preeclampsia.

Holding terapi tocolytic lejon për heqjen e aktivitetit kontraktil dhe tonin e mitrës. Nëse i punës parakohe është treguar hyjnë sulfate magnez, beta-imitues (alupent, brikanil, partusisten etj), prostaglandin frenuesit (naproxen, indometacin). Parandalimi i hypoxia fetusit dhe emërimin placental pamjaftueshmërisë është bërë Actovegin, ora astronomike, vitaminë E. trental

Nëse ju gjeni streptokokut, gonococcal, infeksionet chlamydial, vaginosis bakteriale, Trichomonas vulvovaginitis emëruar terapi antimicrobial.

Në rast të pamjaftueshmërisë isthmic-cervikal prodhohen vënien e unazës në qafën e mitrës të veçantë - pessariya obstetrik dëshmi (me funksion të pamjaftueshëm veshkave dhe tiroide) - korrigjim hormonal.

Driving lindje të parakohshme

Duke marrë parasysh situatën obstetrik filloi ngarje lindjes parakohe mund të jetë expectantly-konservator ose aktiv. Në rastin e parë mbikëqyrë progresin e lindjes pa manuale të veçanta obstetrike. Shpesh kur i punës parakohe është i domosdoshëm në ndërhyrjen aktive në gjatë kryerjes së punës së pavarur ose seksion cezariane.

Mbi taktikat e lindjes para-gjatë ndikon afat lindjet fazë ngjizje, membranat, shkallën e zgjerim të qafës së mitrës, prania e infeksionit, peshën e punës, ekzistencën dhe natyrën e gjakderdhje. Driving lindje të parakohshme shoqërohet me një kontroll të vazhdueshëm kardiomonitornyy.

30% e lindjeve të parakohshme ndodhë parregull - me mundime të tepërta ose të dobëta dyskoordynovana. Prandaj, në drejtimin e lindjes parakohe është përdorur gjerësisht drogë antispasmodic, anestezi epidurale. Kur aktivitet i tepruar i punës injektuar kufizimet drogë aktivitet i mitrës shtrëngohet, dobësia e forcave fisnore prodhojnë rodostymulyatsyy. Me qëllim të mbrojtjes fetusin gjatë kalimit nëpër kanalin e lindjes të kalojë në autopsi e perineum - peryneotomyya.

Indikacionet për seksion cezariane në punë parakohe janë nëna të rënda patologji dhe fetusi, prezantim fetusit të ndenjura. Pas lindjes së një fetus parakohshme, nëse është e nevojshme, menjëherë para fillimit të gjithë reanimim vëllimit.

Komplikimet e lindjes së parakohshme

Fëmijët e lindur parakohe e punës, dhënë papjekuria e strukturave anatomike shpesh vuri në dukje praninë e lëndimeve të lindjes (hemorragji intracranial, lëndim i qafës së mitrës shpinë); hipoksi; mosdisponueshmëria e mushkërive funksionale.

Për gratë, lindja e parakohshme mund të jetë i komplikuar nga thyerjes dhe lëndimet e qafës së mitrës, gjakderdhje pas lindjes, infeksionet (seams qelbëzimit, Postpartum metroendometrita, peritonit, sepsë).

Parandalimi i lindjes së parakohshme

Kur planifikoni një shtatzëni, të gjitha gratë janë të këshilluar që të përfunduar një inspektim të plotë në gjinekologu dhe ekspertizë të specializuar për të përjashtuar faktorët e rrezikut potencial.

Parandalimi i lindjes parakohe kontribuon për regjistrim të hershëm me kujdesin para lindjes dhe nën mbikëqyrjen e një mjek obstetër-gjinekolog. Mbikëqyrja e veçantë mjekësor kërkojnë gratë shtatzëna në rrezik për zhvillimin e lindjes së parakohshme -. Gratë me infantilism seksual, parregullsi menstruale, endocrinopathies, abort i përhershëm, infeksionet kronike pëson IVF me gjakun Rh-negativ dhe t E.