Thyerje e këmbë të ulët


 • Këmbë Anatomy
 • Klasifikimi i frakturave të këmbës
 • Thyerje e condyles tibial
 • Thyerje Diaphyseal e këmbës
 • Kockat e thyera

Thyerje të këmbës është 10% e numrit të përgjithshëm të frakturave. Mbi metodat dhe koha e trajtimit varet nga niveli dhe qëllimin e dëmtimit dhe frakturat e ndryshme shin vende të ndryshme.

Këmbë Anatomy

Shin - Pjesa e skelet në mes të kofshës dhe këmbë, e përbërë nga dy eshtra të gjata (shin mëdha dhe të vogla). Barra kryesore mbart një fyell e këmbës të madhe. Condyle (shfaqje në krye të këmbës) janë të lidhura me femuri, duke formuar sipërfaqen më të ulët të përbashkët të përbashkët gju. Pjesa e tij e poshtme e këmbës artikuluar me pjerrësi për të formuar këmbës.


Kërci është në pjesën e jashtme, rrit stabilitetin dhe fuqinë e këmbë të ulët. Të dy kockat këmbë të lidhura me njëri-tjetrin (top - përmes joints universale, në pjesën e mesme - përmes intercostals membranës në fund - nëpërmjet ligamenteve). Skajet më të ulëta të të dy eshtra këmbë janë projeksione (kyçin e këmbës) janë në të dy anët që mbulojnë kyçin e këmbës dhe i japin asaj një stabilitet lateral.

Klasifikimi i frakturave të këmbës

Në varësi të vendndodhjes traumatolog dallon në mes:

 • frakturat fyell e këmbës në pjesën e sipërme (qafë dhe kokë fraktura frakturat kërci tuberosity dhe condyles tibial);
 • frakturat këmbën në pjesën e mesme (frakturat tibial izoluar diafizarnye dhe kërci, thyerje diaphysis e të dy kockat e këmbë të ulët);
 • frakturat fyell e këmbës në pjesën më të ulët (kockat fraktura).

Frakturat e këmbës në rajonet e sipërme dhe të poshtme janë një grup brenda-or frakturat periarticular.

Thyerje e condyles tibial

Zakonisht shkaktohet nga një rënie nga lartësi. Në pacientët më të rinj janë shaded më shpesh në verë - në depresion. Ka frakturat condyle brendshme dhe të jashtme.

Pacienti u ankua për dhimbje dhe ënjtje në fushën e dëmit. Gju përbashkët është rritur në vëllim, si rezultat i hemarthrosis (akumulimit të gjakut). Frakturë condyle jashtme shoqeruar rrotullohet nga jashtë këmbën, i coptuar i brendshëm condyle - këmbë devijim nga brenda. Lëvizja në dhimbje të përbashkët të kufizuara në mënyrë dramatike. Mbështetja në këmbë i pamundur ose i vështirë. Për të konfirmuar radiografi e kryer, MRI e gju të përbashkët.

Trajtimi:

Frakturë znebolyuyut, nëse është e nevojshme, të kryejë birë të përbashkët. Në kthesën e condyles pa paragjykim të imponuar në allçi për 1 muaj. Pas immobilization përshkruajnë fizioterapie dhe ushtrim terapi. Ngarkesë të plotë të lejuar 2 muaj pas lëndimit.

Frakturë Condyle me zhvendosjen kryej reposition dhe të vënë një splints suva për 6-7 javë. Nëse ju nuk mund të kryejë një të kënaqshme fragmente përputhen skeletnevytyahuvannya për deri në 2 muaj. Ngarkesë të plotë të lejuar 3 muaj pas lëndimit.

Ndoshta kirurgji duke përdorur vida, pllaka dhe aparatin Ilizarov.

Thyerje Diaphyseal e këmbës

Frakturë të diaphysis fyell e këmbës është rezultat i lëndimit të drejtpërdrejtë apo të tërthortë. Nëse cipë mezhkostnaya mbetet e paprekur, zhvendosje të fragmenteve në gjatësi të lindin. Ndoshta zhvendosje këndore dhe gjerësi zhvendosje.

Pacienti është i shqetësuar nga dhimbje dhe ënjtje në fushën e dëmit. Shin deformuar. Mbështetja në këmbë e pamundur. Për të konfirmuar make radiografi në dy projeksione.

Performed faqen narkozë thyerje. Kur zhvendosur mbeturinat shpenzojnë reposition ndjekur nga mbivendosjes splints suva për 2 muaj. Kur interpozitsii indeve të buta (wedging ind midis patate të skuqura) ka nevojë për kirurgji.

Thyerje e kërci diaphysis zhvillon për shkak të një goditje të drejtpërdrejtë në këmbë jashtë. Lëndimi i shoqëruar nga dhimbje në vendin e thyerje dhe ënjtje të vogël. Pacienti ruan aftësinë për të mbështetet në këmbë. Ndryshe nga bruises këmbës, kërci frakturat ka dhimbje në këmbën lateral compression larg nga lëndimi. Për të konfirmuar kryerjen radiografi. Patient imponojë splints suva për 3-4 javë.

Frakturë Diaphyseal e të dy kockat e këmbë të ulët ndodh kur goditi në shin ("frakturë parakolp" në një aksident të automobilave), ose plagosje të tërthortë (gjarpërues, përkuljes). Plagosje e drejtpërdrejtë zakonisht shkakton mnohooskolchatyh e frakturave të këmbës. Kur Bending copë trekëndëshi formuar në brendësi të shtrembërimit, ndërsa ka thyerje spiral gjarpërues e këmbës.

Pacienti ankohet për dhimbje të forta në fushën e dëmit. Shin fryrë, cyanotic, deformuar. Ka këmbë devijim jashtë. Crepitus i vendosur dhe mobiliteti i parregullt i fragmenteve. Mbështetja në këmbën e dëmtuar është e pamundur. Për të konfirmuar të kryer radiografi në dy projeksione.

Frakturat fyell e këmbës pa zhvendosje, mundësitë otreponirovat patate të skuqura dhe për të mbajtur ato në pozicionin e duhur skeletnevytyahuvannya mbajë për 4 javë. Atëherë imponojë splints gipsi për një periudhë prej 3-4 muaj.

Nëse ju nuk mund të përputhen dhe të mbajë patate të skuqura, indeve ynterpozytsyy buta dhe për të reduktuar kohën e trajtimit dhe aktivizimin e hershëm të pacientëve të traumave të përdorura trajtim kirurgjik. Ne përdorim vida që janë të bllokuara shufra, vida dhe fixators jashtme.

Kockat e thyera

Është rreth 60% e totalit të frakturave të këmbës. Nuk janë një rezultat i drejtpërdrejtë (hit kyçin e këmbës) dhe indirekte (rotacioni i detyruar, këmbë podvorachivanie nga brenda apo nga jashtë) plagosje. Në dispozicion:

 • thyerje të izoluara të kyçin e këmbës brendshëm dhe të jashtëm;
 • frakturat dvuhlodyzhechnye (fraktura të dy këmbët);
 • dvuhlodyzhechnye fraktura të kombinuara me thyerje të mëparshëm ose pasmë buzë të këmbës (frakturat Pott-fashikull, një tjetër emër - "frakturat trehlodyzhechnye").

Çdo thyerje kyçin e këmbës mund të shoqërohet me këputje të ligamenteve, zhvendosje të fragmenteve dhe subluxation e këmbë (perelomovyvihi), megjithatë, shumica e këtyre lëndimeve të ndodhë në dy-dhe trehlodyzhechnyh fraktura. Për frakturë kyçin e këmbës i jashtëm subluxation karakteristike e këmbë zorrët e me thyerje të brendshme kyçin e këmbës - subluxation e këmbë jashtme.

Kyçin e këmbës i fryrë boleznenen mënyrë dramatike. Mbështetja në këmbë është e vështirë, në qoftë se perelomovyvihi pamundur. Kur perelomovyvihi vërejtur këmbë devijimit në drejtimin e duhur, në fraktura Pott-fashikull - bending këmbë në anën podoshvennuyu. Për të konfirmuar diagnozën X-rrezet kryhet në dy, ndonjëherë - në tre projeksione.

Trajtim

Frakturë anestezi, reposition, Nyja e suva mbulesë. Në fillim të një kyçin e këmbës pa immobilization afat paragjykim e 4 javëve në fraktura dvuhlodyzhechnye (duke përfshirë - me subluxation e këmbë) - 8 javë për fraktura Pott-fashikull dhe këputje Syndesmoz - 12 javë. Operacioni është treguar për pamundësinë e krahasimit fragmentet e kockave dhe indeve të buta interpozitsii.