Thyerje e dhëmbit


  • Manifestimet klinike të thyerje e dhëmbëve
  • Diagnoza dhe trajtimi i frakturave të dhëmbit

Thyerje e dhëmbit - një lëndim dhëmb marrë kur të ekspozuar ndaj forcave mekanike. Në kthesën e integritetit anatomik është rrënjë dhëmb i thyer ose të kurorëzojë atë. Shkaqet e thyerje e dhëmbëve është dëmtim mekanik rezulton nga goditje, vjeshtë apo gjatë përçapje kur hahet organet e ngurta të huaj janë të pranishëm. Dhëmbët e parë të nofullës së sipërme janë më të prirur për thyerje se dhëmbët e nofullës më të ulët, dhëmbët e brishta shpesh të kombinuara me dislokimin e tyre jo të plotë.

Manifestimet klinike të thyerje e dhëmbëve

Në kthesën e dhëmbit, një dhimbje të fortë të padurueshme, viktima ka vështirësi në hapjen e gojës dhe dhëmbëve në mbylljen. Përveç kësaj, frakturë dhëmb është paraprirë nga disa lloj traume, ka mishrat gjakderdhje abnormale dhe loosening dhëmb.


Ndjesi të dhimbshme në stimulim mekanike dhe termike të varet nga lloji dhe vendndodhja e thyerje, si dhe mobilitetin e dhëmbit. Gjatë ekzaminimit zbuloi ënjtje të indeve të buta të hemoragji i vockël gojë dhe pryrotovoy në lëkurë dhe mukozës. Kurorë frakturë klinikisht paraqet si defekt të saj, shpesh i shoqëruar nga një frakturë e hapjes pulpovoy kamera. Në kthesën e rrënjës së dhëmbit, dhëmbi është duke lëvizur, trokitje e tij të ashpër e dhimbshme, dhe nganjëherë merr kurorën ngjyrë rozë.

Thyerje e dhëmbit mund të jetë copëtim si i ulët dhëmb smalt, ose kur i rëndësishëm kthese shënuar me ekspozimin e dentin ose tul ekspozimit dhe pa thyerje e rrënjë e dhëmbit. Zbulimi i plotë i frakturave të quajtur tul i paplotë - pa hapjen e tul.

Diagnoza dhe trajtimi i frakturave të dhëmbit

Diagnoza bazohet në praninë dentisti historinë e lëndimit të sëmundjes, simptomat tipike klinike dhe ankesat e pacientit. Para se të zgjedhin metodat e trajtimit të kryer odontometricheskoe dhe X-rrezeve. Taktika e trajtimit dhe prognozë të varet nga shkalla e dëmit ind dhëmb smalt. Kështu, në qoftë se timer fragment dhëmb kurorë deklarimi gojor ka ndodhur, ajo është bërë e restaurimit dhëmbit: kurorë të restaurohen duke përdorur materiale të përbërë mbushje.

Frakturat e gjatësisë dhe zhdrejtë rrënjë antinjeri dhëmb të kërkojë heqjen e rrënjës së dhëmbëve si në këtë rast, nuk mund të përdoret si një mbështetje për pin. Pas nxjerrjes së dhëmbit duhet të adresojë çështjen e proteza. Stomatologji moderne ofron një metodë alternative e zëvendësimit ishte për shkak të frakturave dhëmb dhëmbët defekt - dhëmbëve transplantim.

Frakturë tërthor nga rrënja e dhëmbëve ju lejon të rivendosur dhëmbin me një kurora metalike-qeramike artificiale.

Në mënyrë të ngjashme, strategji trajtimi varet nga niveli i frakturë dhëmbit nëse frakturë ndodhur në krye, atëherë kanal është mbyllur, dhe pjesa apikal e dhëmbit mbetet e ndërhyrjeve. Në kthesën në mes të trepanation dhëmbëve tregon heqjen e pulpës, atëherë kanalizojnë vulën, dhe fragmente dhëmbi duke përdorur kunjat lidhëse.

Në kthesën e dhëmbit, e cila është shoqëruar me hapjen e zgavrën e saj dhe të dëmtojë tul, tul është e dëmtuar duhet të hiqen dhe kanal rrënjë është mbyllur. Nëse është e nevojshme, përdorimi vnutrishnokanalni këmbët dhe nënshkrimin dhëmb kurorë.

Thyerje e ndonjë kompleksitet duke ruajtur rrënjët e dhëmbëve mund të krijojë pin vnutrishnokanalnyy pas pastrimin dhe mbushjen e kanalit që lejon, pa proteza rivendosur integritetin dhe funksionalitetin e dalje dhëmbësh.

Plotesimi kanalet rrënjë janë vetëm një pjesë e trajtimit, pasi që ju duhet për të krejtësisht të rivendosur anatominë e dhëmbëve. Kjo shmang formimin e malocclusion dhe për të eleminuar lëndime gjatë interdigitation.

Trajtimi i frakturave të dhëmbëve duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse në mungesë të kontaktit antagonist dhëmbëve ndodh anim dhe zhvendosjen e dhëmbëve ngjitur. Kjo mund të kërkojë trajtim shtesë ortodontik para proteza.