Thyerje e pelvisit


 • Anatomi
 • Shkaqet
 • Klasifikim
 • Dëmi ngjashme
 • Simptomat
 • Diagnozë
 • Trajtim

Thyerje e pelvisit - një dëm i rëndë për të skeletit. Ashpërsia e lëndimeve të shkaktuara nga humbja e gjakut që kalon nga rrënojat e eshtrat e legenit dhe të indeve të buta, si dhe zhvillimi i shokut të shkaktuar nga humbja e gjakut dhe sindromi dhimbje.

Thyerje e pelvisit sipas traumatologji moderne përbëjnë 4-7% të të gjitha frakturave. Nuk mund të shoqërohet me lëndime të organeve të brendshme, duke ndërlikuar gjendjen e pacientit dhe paraqesin një rrezik të drejtpërdrejtë për jetën e tij.

Anatomi


Taz - një sistem i kockave të ndërlidhura, të cilat janë të vendosura në bazën e shtyllës kurrizore. Taz është mbështetje për skeletit mbron vendosur në organet më të ulëta barkut dhe shërben si një lidhje në mes eshtrave të gjymtyrëve të ulëta dhe trungu.

Unazë legenit formuar nga tre çiftëzohet kockave të legenit (pubike, çapokor dhe gluteal) dhe ndodhet prapa kryqe. Tre kockat hip në çdo anë të ndara nga një qepjet hollë kockëmadh dhe në raport me njëri-tjetrin fikse. Kockat e para pubike artikulojnë për të formuar symphysis pubike. Behind kockat çapokor janë të bashkangjitur në kryqe përmes nyjeve sacroiliac.

Në anën e jashtme të fushës të tre kockat e legenit të përfshira në formimin e acetabulum (pjesa hip).

Shkaqet

Mekanizmat e ndryshme të lëndimit, por shpesh fraktura e legenit që rezultojnë nga bie nga lartësi, compression në aksidentet e makinave, shembet ndërtesa, aksidentet industriale (si imi) dhe aksidentet e këmbësorëve. Lloji i frakturë legenit varet nga shumë faktorë, duke përfshirë - drejtimi (lateral, perednezadnee) dhe shkallën e compression.

Klasifikim

Ka katër grupe të frakturave të legenit:

 • Qëndrueshme (fraktura e legenit nuk përfshijnë shkelje të integritetit të unazës së legenit). Ky grup përfshin thyerje të izoluara dhe anësore të legenit.
 • Paqëndrueshme (fraktura e legenit që përfshijnë shkelje të integritetit të unazës së legenit). Në varësi të mekanizmit të lëndimit mund të shkaktojë thyerje të paqëndrueshme vertikale dhe rrotulluese të paqëndrueshme. Në vertikalisht paqëndrueshme fraktura e legenit integritetin e unazës së legenit, thyer zakonisht në dy vende: në pasmë dhe të mëparshëm. Patate të skuqura janë të zhvendosur në planin vertikal. Kur rotacioni (rrotullues) e paqëndrueshme zhvendosje frakturë fragment ndodh në planin horizontal.
 • Frakturat ose buzë e poshtme e acetabulum. Ndonjëherë shoqërohet me zhvendosjen e hip.
 • Kockat Perelomovyvihi legenit. Me këtë lloj të dëmtimit të frakturë legenit kombinuar me dislokimin në pubike ose sacroiliac përbashkët.

dhe - një thyerje e pelvisit pa shkatërruar integritetin e unazës së legenit, - një frakturë të legenit shkelje të integritetit unazë; në - një skemë komplekse perelomovyvihi kockat e legenit.

Dëmi ngjashme

Fraktura e legenit janë të shoqëruara gjithmonë nga humbja e gjakut. Në fraktura provinciale dhe të izoluara të humbjes së gjakut është relativisht i vogël (200-500 ml). Në thyerje të paqëndrueshme vertikale, pacientët ndonjëherë humbasin 3 ose më shumë litra gjak.

Fraktura të rënda e legenit mund të shoqërohet me dëmtimin e uretrës dhe fshikëzës, të paktën - rektumit dhe vaginës. Përmbajtja e organeve të brendshme bie në zgavrën e komblikut dhe shkakton zhvillimin e komplikacioneve infektive.

Gjakderdhje dhe dëmtim të organeve të brendshme komplikon seriozisht pacientin dhe rrit rrezikun e jetës së tij.

Në disa fraktura e legenit mund të dëmtojë ose ngjeshja e trungjeve nervore dhe rrënjët e pleksus mesit, të përcjella me çrregullime neurologjike.

Simptomat

Simptoma lokale të frakturë legenit

Simptomat lokale përfshijnë fraktura e legenit të kockave këmbë shumë të legenit, dhimbje të forta, hematoma ose ënjtje të indeve të buta në thyerje. Kur mobiliteti është e vendosur nga fragmente të eshtrave të kockave kërcëllimë.

Në izolim peredneverhney shpinë vërejtur gjymtyrëve vizuale të shkurtuara për shkak të zhvendosjes së fragmenteve jashtë dhe poshtë dhe simptomë e kundërt Lozinski (kur lëvizëse prapa pacientin në këmbë ndjen dhimbje më pak, kështu që të shkojnë prapa).

Thyerje e ilium dhe acetabulum sipërme të shoqëruar nga një rënie në varg e levizjes në hip përbashkët. Pacienti ishte i shqetësuar për dhimbje në ilium.

Për frakturave të kryqe dhe coccyx karakterizohet nga dhimbje, keq me presion në pjesën e poshtme të kryqe. Akti i jashtëqitjes së vështirë. Nëse ndjeshmëri dëme nervore sakrale shkelur mollaqe, ndoshta mosmbajtjeje.

Unazë frakturë legenit pa shkelur integritetin e saj ka dhimbje në perineum (kockat gluteal thyerje) ose zona pubike (thyerje të kockës pubike). Dhimbja me lëvizjen intensifikuar këmbë, prekje dhe compression e pelvisit anash.

Për fraktura në shkelje të integritetit të semiring mëparshëm legenit karakterizohet nga dhimbje në perineum dhe legenit, e cila rritet në lateral dhe anteroposterior compression dhe lëvizjen e këmbëve. Gluteal frakturë dhe dega e sipërme e pacientit pubike kockave është në një pozitë toads (në shpinë me prirje dhe këmbët larg). Në fraktura pranë symphysis dhe thyen bends tij këmbë pak të sëmurë dhe i sjell ata së bashku. Tentimi edukate këmbët ashpër të dhimbshme.

Pasmë frakturë semiring pacienti shtrihet në anën shëndetshme, lëvizja këmbë në dhimbje anën e prekur, i kufizuar.

Frakturat Malhenya (duke shkelur integritetin e pasme dhe të përparme semirings) i shoqëruar nga asimetria e legenit, lëvizshmërisë anormale në ngjeshje lateral, bruises në perineum dhe scrotum.

Për thyerje të acetabulum karakterizohet me mosfunksionim e hip përbashkët, dhimbje, më e keqe në effleurage kofshë dhe ngarkesës aksiale. Me përmbysje të njëkohshme hip është shkelje vendosur të trochanter më të madhe, pozita e detyruar e gjymtyrë.

Simptomat e përbashkëta të frakturave legenit

Në rastin e frakturave të izoluara të pelvisit shoku traumatik zhvillon në 30% të pacientëve, dhe e kombinuar me lëndime të shumëfishta - 100% të pacientëve. Shock për shkak të humbjes masive të gjakut, e kombinuar me ngjeshje ose dëme të ndjeshme elementeve nervore zonën e legenit. Me viktimën shokut zbehtë e lëkurës, i mbuluar me djersë ngjitet ftohtë. Presioni i gjakut ka rënë, norma e zemrës përshpejtohet. Humbje e mundshme e vetëdijes.

Ndonjëherë fraktura e legenit të shoqëruar nga shenjat e dëmtimit të organeve të brendshme (klinikën "barkut akute"), të cilat mund të jenë për shkak të traumave organeve të brendshme, hematoma retroperitoneale dhe fraktura e legenit në pasmë ose hematoma në përparme fraktura barkut mur të kockës pubike.

Nëse dëmi uretrës zhvillon një treshe karakteristike të simptomeve: mbajtjes së urinës, gjakderdhje nga uretrës, një mavijosur në bigëzim. Kur fshikëz këputje ndodhin çrregullime të urinimit, zhvillimin hematuria.

Diagnozë

Diagnoza e frakturë legenit është e ekspozuar traumatologist bazuar në simptomat dhe X-ray dhënave.

Dyshimi i "barkut akute" dhe të kënaqshëm pacientit follow-up është kryer. Në gjendje të rëndë të pacientit me lëndime të dyshuar të brendshme të menaxhimit shtatzënë nuk është e vlefshme. Një laparoscopy, celiocentesis, ndonjëherë - laparotomy diagnostike.

Paaftësia për të urinoj, madje edhe në mungesë të shenjave të tjera të lëndimit të traktit urinar është një tregues për ekzaminimin me ultratinguj të fshikëzës dhe uretrës. Në raste të dyshimta të kryer uretrohrafyyu.

Trajtim

Masat komplekse antishock përfshijnë anestezi adekuate, kompensim humbje gjaku dhe imobilizimi e thyerje.

Kryerja faqe frakturë anestezi, apo vnutritazovaya intraosseous anestezi. Novokaina jep efekt hypotensive, kështu që shuma të tronditur të mëdha të drogës duhet të administrohet pas kompensimit të humbjeve të gjakut. Thyerje Malhenya japin anestezi pacientit mjekësore.

Pacientët me fraktura të izoluara të pelvisit të mbajë transfuzion i pjesshëm i gjakut brenda 2-3 ditëve pas lëndimit. Në lëndimeve të rënda legenit, lidhur trauma dhe goditje të rëndë për të kompensuar humbje të gjakut tregojnë sasi të mëdha të transfuzionit të gjakut gjatë orëve të para pas lëndimit.

Lloji dhe kohëzgjatja e immobilization varet në vendndodhjen e dëmit, prania ose mungesa e një shkelje të integritetit të unazës së legenit. Kur i izoluar dhe margjinale fiksim thyerje është kryer në një bord ose në një shtrat i varur, ndonjëherë - duke përdorur goma Belera ose rollers në rajon popliteal. Shkelja e integritetit të unazës legenit është një tregues për imponimin e tërheqje skeletik.

Kryerja Trajtimi operativ i frakturave të legenit tregon ku dëmtimi legenit, një ndryshim të rëndësishëm në Bone lonnyh symphysis thyerje, dështimi i statusit konservatore restaurimit e fragmente në ndërrimin e tyre të mëdha.