Frakturë e klavikul


  • Anatomia e klavikul
  • Klasifikimi i frakturave të klavikul
  • Arsyet klavikul frakturë
  • Simptomat klavikul frakturë
  • Diagnoza e klavikul frakturë
  • Ndihma e parë për thyerje të klavikul
  • Trajtimi i klavikul frakturë

Thyerje e klavikul llogari për 15% të të gjitha frakturave. Shpesh ndodh në fëmijëri dhe adoleshencë. Fëmijët zakonisht thyer klavikul të llojit të "degëve të gjelbërta" (duke ruajtur integritetin e periosteum).

Anatomia e klavikul

Klavikul - një e vogël, kockë pak prirje me tuba e vendosur mbi buzë e sipërme të gjirit dhe lidhet me një lopatë. Kliko për të forcuar sup brez është mbështetje për teh dhe gjymtyrë e sipërme kockat. Ajo mbron nervat dhe enët e mëdha të gjakut sqetull.


Klasifikimi i frakturave të klavikul

Duke pasur parasysh lokacionin në traumatologji izoluar fraktura të jashtëm, të mesëm dhe të brendshëm të tretën e klavikul, duke pasur parasysh natyrën e mbeturinave - kryq, kosopoperechnye, zhdrejtë dhe fraktura ndryshuar formë, në varësi të llojit të lëndimit - të hapura dhe të mbyllura thyerje. Ka klavikul frakturat pa zhvendosje dhe me zhvendosjen e fragmenteve. Thyerje e klavikul me zhvendosjen mund të shoqërohet nga dëmtimi në pleurë, në afërsi të nervave dhe enëve të gjakut.

Arsyet klavikul frakturë

Si rezultat i traumës së drejtpërdrejtë (një goditje në zonë klavikul) zakonisht ndodhin kosopoperechnye, tërthor dhe thyerje ndryshuar formë e klavikul. Kur trauma indirekte (duke rënë në krahun e shtrirë, bërryl apo supe) shfaqen thyerje zhdrejtë e klavikul dhe kosopoperechnye. Në disa raste, shkaku i thyerjes së klavikul është një tkurrje të mprehtë të muskujve (p.sh., konfiskimeve).

Simptomat klavikul frakturë

Pacienti ishte i shqetësuar për dhimbje në vendin e thyerje. Lëvizja dëm hand side kufizuar ashpër. Sup brez edemë, të shkurtër. Forma klavikul ndryshuar. Levave është ulur, ajo është vërejtur ndryshim medially dhe anteriorly. Pacienti i shëndetshëm mban dorën e tij të plagosur bërryl gjymtyrë ose parakrah dhe shtyn atë të trupit. Ka hemorragji, mobiliteti i parregullt dhe crepitus mbeturinat klavikul.

Diagnoza e klavikul frakturë

Për të konfirmuar diagnozën "klavikul thyer" kryer radiografi. Trauma studim për të përjashtuar dëme në nerva, enët e gjakut dhe pleurë.

Ndihma e parë për thyerje të klavikul

Duke i dhënë fund në anën e prekur varur në fashë kosynochnoy apo kthese në bërryl dhe pribintovyvayut të trupit.

Trajtimi i klavikul frakturë

Lloj thyerje "fije e gjelbër" dhe frakturat heqësit pa zhvendosje të imponuar mbajtjen fashë. Fiksim termi në bijve të 2-3 javë në të rriturit - 1 muaj.

Në kthesën e klavikul me zhvendosje të fragmenteve të kryhet me anestezi lokale, e ndjekur nga rivendosjes. Pastaj fashë special është aplikuar. Në fëmijëri, për të mbajtur fragmente zakonisht të mjaftueshme unaza Delbe. Të rriturit imponojnë kornizë Chizhina dhe FA SHAT tjera fiksim.

Në thyerje e hapura të klavikul dhe fraktura të mbyllura me dëmtim të nervave, enët e gjakut dhe pleurë (ose kërcënimi i dëmtimit të këtyre strukturave fragmente paqëndrueshme kockave) kryejnë kirurgji.