Thyerje e shpatull


  • Mekanizmi i lëndimit
  • Simptomat shpatull frakturë
  • Trajtimi i frakturë të shpatull

Sup - dush banesë kockave. Vendosur në sipërfaqen e pasme të gjoksit, anën e kreshtes. Sup pjesë e të ashtuquajturit sup brez sipërme dhe është i përfshirë në lëvizjet e gjymtyrëve të sipërme.

Mekanizmi i lëndimit

Shkaku i frakturë shpatull është shpesh një hit të drejtpërdrejtë, duke rënë në shpinë apo në sup (me dorë presion për të trupit). Rreziku i dëmtimit të tehut si rezultat i traumave të tërthortë - bie me theks në dorë.


Ka disa lloje të frakturave të shpatull:

  • tërthor, gjatësisë dhe mnohooskolchatye trupin thyer e tehut;
  • fraktura acromial dhe klyuvovydnoho proceset teh;
  • thyerje qafën kirurgjikale dhe anatomike të shpatull;
  • frakture e kavitetit kyçeve;
  • thyerje e kënde të ulëta dhe verhnevnutrenneho;
  • shpinë frakturë e shpatull.

Thyerje e shpatull vërejtur në traumë është e rrallë dhe është e kombinuar zakonisht me brinjë të thyera. Frakturë Acromial kockave mund të kombinohet me një frakturë ose dislokimin acromial fund të klavikul.

Simptomat shpatull frakturë

Pacienti ishte i shqetësuar për dhimbje në blades shpatullën, të rënduara nga lëvizjet e dorës në anën e lëndimit. Në dëme të shfaqet edemë, hemorragji, në disa raste - lëvizshmërinë jonormale (në varësi nga shkalla dhe lokacioni i tehut thyerje). Në kthesën e gjakun glenoid zgavër të mbeturinave derdhet në zgavrën e shpatullën përbashkët, të përbashkët është rritur në vëllim, i formuar hemarthrosis.

Diagnoza është propozuar në bazë të të dhënave klinike karakteristike dhe X-ray. Kur hemarthrosis e birë sup përbashkët kryhet i përbashkët.

Trajtimi i frakturë të shpatull

Kur një traumë prodhon thyerje lokal narkozë.

Thyerje e trupit, dhe më e ulët verhnevnutrenneho qoshet, shpinë, zgavër të përbashkët, qafën e mitrës, dhe proceset acromial klyuvovydnoho teh mbivendosje fashë deodora, parakrahët dhe të dhënat e mirëmbajtjes shpatullën në gjoks. Në sqetull fus rul. Në 10-11 ditësh fashë është hequr dhe krahu i pacientit varur në fashë kosynkovu.

Në akromyona ana kompensuar largon mbeturinat e gomave të përdorura në dispozicion 3-4 javë. Trajtimi i frakturave të glenoid zgavër dhe qafë teh kompensuar është kryer duke përdorur lëkurën ose tërheqje skeletik për 1 muaj.

Trajtimi operativ i frakturave të shpatull përdoren rrallë.

Bashkim i plotë ndodh brenda 1,5-2,5 muaj.