Kneecap frakturë


  • Anatomia e kupë
  • Klasifikimi i frakturave të kupë
  • Mekanizmi i lëndimit
  • Simptomet e patellar frakturë
  • Diagnoza e patellar frakturë
  • Trajtimi i patellar frakturë

Thyerje e kupë përbëjnë 1,5% të të gjitha frakturave. Më shumë i zakonshëm në moshë mesatare dhe të moshuar, zakonisht rezultat i traumave rrugë.

Anatomia e kupë

Kneecap - kockë e rrumbullakët e sheshtë e vendosur në frontin e gju. Për krye të kneecap (kupë) bashkangjitur gilcë e quadriceps femoris kreu në fund - në ligament patellar vet. Me palët e jashtme dhe të brendshme mbështetur kockave ligamentet laterale.


Sipërfaqësor tij qetë brendshme e nadkolennikovoy kupë ngjitur me sipërfaqen e femuri. Sipërfaqja e përafërt e jashtme e fibrave të kupë pjezë mbuluara.

Kneecap mbron gju me lëndimet dhe vepron si një bllok, e cila rrit fuqinë e muskujve quadriceps të kofshës.

Klasifikimi i frakturave të kupë

Ka thyerje brendshme dhe te jashtme (i lidhur përmes një plagë nga mjedisi i jashtëm) e kupë.

Në varësi të vendndodhjes traumatolog ndan thyerje kupë në:

  • dollar;
  • kryq;
  • Fragmentimi;
  • Kufiri.

Shpesh ka fraktura tërthor kupë, të paktën - territorial, shumë rrallë - dollar. Të gjitha frakturat kupë, përveç frakturat margjinale majat janë intra.

Mekanizmi i lëndimit

Zakonisht kupë frakturë është rezultat i traumave direkte pasi bie në një gju ose kneecap kërrusur hit rreth objekt të mprehtë dhe të ngurta. Thyerje si pasojë e lëndimit të tërthortë është e mundur me një tkurrje e papritur të mprehtë e femoris quadriceps. Nuk janë mekanizëm i përzier frakturë që ndodh kur kombinuar elemente të lëndimit të drejtpërdrejtë dhe të tërthortë.

Kneecap frakturë është e lidhur shpesh me dëmtimin e makinës lateral Bending - fibrave gilcë e femoris quadriceps. Kur ju thyejnë tendons dallim shënuar shprehur kupë frakturë.

Simptomet e patellar frakturë

Nuk ka ënjtje të rëndë në gju. Kur ndjenja duket dhimbje të mprehtë, hendekut mes patate të skuqura, hemarthrosis (gjak në gju). Ndonjëherë i vendosur lëvizshmërinë jonormale dhe kërcitja (kërcitja) fragmentet e kockave.

Rritet dhimbje ashpër kur u përpjekur për të bëj gju. Active extension këmbë i pamundur ose tepër i kufizuar. Në kthesën pa zhvendosjen e pacientit ruan aftësinë për të ecur, por në këmbë i shoqëruar nga dhimbje të forta. Kneecap thyerje me zhvendosje eliminon këmbë, heqjen gjymtyrët vijë i drejtë dhe lëvizje aktive në të përbashkët.

Diagnoza e patellar frakturë

Diagnoza e patellar thyerje traumatologist themeluar në bazë të të dhënave karakteristike klinike dhe radiografike të studimit. Avancuar kryer MRI e gju të përbashkët. Hemarthrosis konfirmuar diagnostike birë të përbashkët.

Diferencial Diagnoza

Kneecap hendek frakturë dallojnë nga lidhjet e tyre kneecap, këputje quadriceps pjezë, artriti traumatik dhe bursit prepatellyarnoho. Në të gjitha këto raste nuk ka asnjë hendek mes të patate të skuqura, duket votojnë kupë, kneecap zhvendosur krejtësisht.

Në disa raste, një kneecap thyer duhet të diferencuar nga anomali të kupë - kupë ndarë (kupë Partita). Ndryshe kupë frakturë kupë Partita me një histori të asnjë lëndim, nuk ka boshllëk dhimbje të mprehta midis fragmenteve të kockave të qetë, rrumbullakosura. Partita kupë, zakonisht gjenden në të dy anët.

Trajtimi i patellar frakturë

Në kthesën e kupë pa paragjykim apo jo kompensuar më shumë se 0,5 cm, e treguar trajtim konservativ - fiksimin e pasme autobusin gjymtyrë suva për një periudhë prej 2-3 javësh. Lejo pacient për të ecur me paterica. Pas heqjes gomat është bërë obligim ushtrim terapeutik, masazh dhe fizioterapi, UHF, electrophoresis, mahnitolazeroterapiya etj efikasiteti është restauruar brenda 1,5-2 muaj.

Kneecap frakturë me zhvendosjen e fragmenteve më shumë se 0,5 cm është një tregues për kirurgji. Mund të aplikojnë metoda të ndryshme duke përdorur qepje indeve të buta, kockave dhe muskujve qepje-pjezë Youth. Më të popullarizuara metodë - Berger-operacion Shulttsa (mbeturinat konvergjencë, e ndjekur nga qepur indeve të buta përreth kupë). Imobilizimi termi në periudhën postoperative është 1 muaj. Pas heqjes gomat suva përshkruajnë masazh, fizioterapi dhe gjimnastikë.

Kur mnohooskolchatyh fraktura në disa raste (prania e fragmenteve të vogla, pamundësia e kthimit të kupë) është përdorur operacionet excised - heqja e fragmenteve të kockave ose të gjithë kupë. Nëse ju mund të mbani kneecap, kirurgji excised nuk është i rekomanduar.

Kushtet paaftësi varet nga shkalla e dëmit dhe varg prej 2 muajsh me fraktura pakomplikuar kneecap për 3 muaj në thyerje me dëmtimin e pjezë e femoris quadriceps.